Dodaj do ulubionych

kreta vs malta

25.03.14, 00:51
Co lepsze na majówkę? Gdzie fajniej, gdzie lepsza pogoda?
Obserwuj wątek
    • julnick Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:09
      W świetle moich doświadczeń: Maltę odwiedziłam w lutym. Było cudownie ciepło w porównaniu z Polską. Wyspa niewielka, można zjeździć oldskulowymi autobusami lub taksi. Wynajem samochodów dla tych, co się nie przejmują, że ruch lewostronny. Valetta malutka i przepiękna, Imdina zachwycająca i taka cicha. Azur Window też wspaniałe. Megalityczne budowle nie powalają, ale dają do myślenia. Kreta według mnie (byłam w kwietniu, lipcu) daje więcej możliwości - jak wynajmiesz samochód, to hulaj dusza, piekła nie ma. Kreta jest duża, na raz całej nie zwiedzisz. Najlepiej zadekować się gdzieś blisko Chanii lub Rethymno. Do zwiedzania jest mnóstwo: Knossos na początek (choć dla mnie przereklamowane), potem Gortyna, plaża w Matali, zatoka Mirabello, wyspa trędowatych Spinalonga, ruiny w Fajstos, Frangocastello, Wąwóz Samaria, zatoka Balos, plaża Falasarna. To tylko "przewodnikowe" pozycje z Krety. Reasumując: ja bym chętnie na Maltę wyskoczyła, bo za krótko tam byłam, ale Kreta, mimo że byłam 3 razy też mnie jeszcze kusi. Nie wiem, czego oczekujesz, więc trudno doradzić. Moim zdaniem zarówno Malta, jak i Kreta są naprawdę godne polecenia. Ja skłaniam się ku Krecie, ale tylko z powodów osobistych. Grecja i jej historia to moje hobby.
      • anek130 Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:19
        ja byłam właśnie na Krecie, wylatywaliśmy 1 maja, pogoda cudna, choc wieczory i poranki jeszcze trochę chłodne, a przede wszystkim brak turystów!!!!!, nasz hotelik był mały, i oprócz nas (my+ znajomi i 2 dzieci) było tylko kilkoro gości.

Ania
        • anek130 Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:19
          ja własnie byłam w okolicach rethymnonu
    • xyxzza Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:42
      Na Krecie nie bylam, wiec sie nie wypowiem. Odnosnie Malty - pogoda na pewno bedzie piekna, bardzo cieplo, ale jeszcze bez letnich upalow. Wyspa jest mala, wiec w pare dni trzeba zobaczyc wszystko (ale prawie wszystko) co jest warte zobaczenia. Wszedzie mozna dotrzec autobusem, bilety sa tanie (choc tych "oldskulowych" autobusów wspomnianych wczesniej nie ma juz od jakiegos czasu). W maju niestety mozna juz sie spodziewac tlumów turystów (wlasciwie juz sie zaczynajá).
      Warto zobaczyc Vallette, Blue Grotto, Mdine i Rabat. Jeden dzien mozna spedzic na Gozo (promy co pol godziny) - Azure Window, Inland See, Citadel w Victorii.
      Na zakupy typowo "pamiatkowe" warto wybrac sie do "wioski rzemieslniczej" w Ta' Qali, mozna przy okazji popatrzec jak sie robi tradycyjne maltanskie szklo.

ogolnie moim zdaniem Malta jest idealna na krótki wypad ze zwiedzaniem, natomiast niekoniecznie na dluzsze wakacje z plazowaniem (plaz piaszczystych jest niewiele, sá malenkie i straszliwie zatloczone).
      • jan.kran Re: kreta vs malta 25.03.14, 09:16
        Ja się wybieram na Kretę za rok , moje marzenie od lat. Jestem filologim klasycznym smile
        Knossos jest moim celem ale chętnie bym pojeździla po Krecie , nie mam prawa jazdy. Są jakieś autobusy ? Będę leciała do Chani bo mam połączenie z Oslo liniami norwegian którymi zawsze latam.
        Prawdopodobnie będę z przyjaciółką i Jej mamą. Warto wynająć hotel czy apartament ? Ja najbardziej bym chciala co noc spać gdzie indziej , ale druga opcja to stala baza i codzienne wycieczki. co byście doradziły ?
        • dorcia1234 Re: kreta vs malta 25.03.14, 09:31
          Kreta jest bardzo dobrze skomunikowana autobusowo, ja się poruszałam też tylko autobusami i dałam radę. Na forum Grecja i Cypr znajdziesz dużo wskazówek odnośnie samodzielnie planowanych wakacji.
          • jan.kran Re: kreta vs malta 25.03.14, 09:33
            Bardzo dziekuję na pewno skorystamsmile

• beverly1985 Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:48
      Kreta jest cudowna.
      I tania, wynajem samochodu w baardzo atrakcyjnych cenach. Olbrzymie porcje pysznego jedzenia. Piaszczyste plaże.
    • alexa0000 Re: kreta vs malta 25.03.14, 08:57
      Nie byłam na Malcie, ale Kreta jest mniam.
    • panirogalik Re: kreta vs malta 25.03.14, 22:25
      Kretę odradzam, są tam wysokie góry które potrafią zatrzymać chmury: byłam tydzień i pięć dni padało.
      • e_r_i_n Re: kreta vs malta 25.03.14, 22:36
        A ja byłam 14 i nie padało ani razu.
    • ashraf Re: kreta vs malta 25.03.14, 22:57
      Nie wiem jak w maju, my byliśmy pod koniec września i niestety pogoda była taka sobie - kilka ciepłych dnia, a reszta w kratkę - deszcz, wiatr, morze prawie wyłączone z użytku, woda w basenach zimna itd. Można oczywiście wziąć auto i zwiedzać, przy czym o wiele bardziej polecam małe wioski (i tamtejszą kuchnię) niż miasta. Widoki, górskie i morskie krajobrazy są warte zobaczenia smile Muszę też wspomnieć o tym, że pod koniec sezonu widać było, że już "zwijają interes" i odnosiło się wrażenie, że wielu sklepikarzom/restauratorom/obsłudze już się trochę nie chce nic robić. A rozważacie też Cypr?
      • slonecznik1981 Re: kreta vs malta 26.03.14, 07:29
        Musiałaś mieć wyjątkowego pecha, kilka razy byliśmy na greckich wyspach w II połowie września, w tym 2x Kreta, Rodos, Cyklady i zawsze mieliśmy idealną pogodę: temperatura pod 30C cieplutkie morze, luźniej.

Tylko raz na Rodos zaliczyliśmy burzę, taką, że zalało po kostki cały ogród w hotelu, ale po dwóch godzinach nawałnicy mieliśmy znów lampę do końca wyjazdu.
        • ashraf Re: kreta vs malta 26.03.14, 08:20
          A widzisz, mnie troche w biurze podrozy ostrzegali, ze moze byc roznie, srednia temp. ok. 23-25 stopni i tak bylo. Przy czym my lubimy upaly i 30+, wiec teraz wybralismy pewniejszy kierunek i nie zawiedlismy sie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka