Dodaj do ulubionych

"Noe .Wybrany przez Boga "

29.03.14, 21:24
Właśnie wróciliśmy,była z nami nasza 9-latka.
Film baardzo mi się podobał,świetne efekty,obie z Emką popłakałyśmy się w tych samych miejscach smile
Polecam !
Ktoś był -jakie macie wrażeniasmile?
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 29.03.14, 21:25
      Wybieram się - Noe jak Noe, ale Aronofski!
    • ciociacesia czytałam komiks 29.03.14, 21:40
      ten film faktycznie nadaje sie dla dzieci? bo komiks na pewno nie
      • mamaemmy Re: czytałam komiks 29.03.14, 22:10
        Efekty podobne do Władcy Pierścieni (mnie się tak skojarzyło)-w sumie zależy od dziecka,mojej chrześnicy 10-letniej bym nie zabrała racze,gdyż jest zbyt wrażliwa,moja córka (9,5 lat) obejrzała,nie bała się,wzruszała się w tych samych momentach,kilka razy nachyliłam się,aby jej coś wytłumaczyć-a ona już to sama zrozumiała.
        • ga-ti Re: czytałam komiks 30.03.14, 09:40
          My jeszcze nie byliśmy, ale pocieszyłaś obecnością swego dziecka smile Mój prawie 10 latek chciał na Kamienie na szaniec, ale po zasięgnięciu opinii na forum, nie zabraliśmy. Może więc 'udobrucham' go Noe? Władce pierścieni oglądał, Hobbita oglądał, Gwiezdne wojny oglądał, ogólnie jakoś z filmami za pan brat, więc może i Noe może być?

A jak z zarzutami, że to film nie koniecznie na podstawie Biblii, a raczej kreujący jakiegoś bohatera-herosa?
          • mamaemmy Re: czytałam komiks 30.03.14, 10:12
            Było sporo dzieci na sali smile
            Tam żadnych scen nie było,jedynie bitwy ludzi z wielkimi kamiennymi herosami( ex aniołowie)-wg Władca Pierścieni był "straszniejszy" wink
            Dzieci wyszły zadowolone ,zresztą dorośli też smile
            Koniecznie opowiedz jak wrócisz z kina z synem smile
            • ciociacesia motyw zgwałconej dziewzczynki 30.03.14, 10:37
              i noego chcacego zabic nowornarodzone wnuczeta tez spoko?
              • aniani7 Re: motyw zgwałconej dziewzczynki 02.04.14, 00:32
                I dziewczęta, które są wymieniane za mięso?
        • ciociacesia efekty efektami 30.03.14, 10:33
          ale na władce tez bym dziecka nie zabrała. te wszystki orki i urk haje, tortury i nazgule. w noem tez niemalo przemocy i sexu
          • kropkacom Re: efekty efektami 30.03.14, 10:40
            Władca jest dobry od dziesiątego roku. Przynajmniej...
          • mamaemmy Re: efekty efektami 30.03.14, 10:54
            Seksu ?
            Zgwałcona dziewczynka?
            Mówimy o tym samym filmie ?wink
            • ciociacesia toz mówie ze tylko komiks czytałam 30.03.14, 12:23
              to adoptowane dziewcze córczka noego to niby czemu dzieci miec nie mogła. wojna rzez i rąbanka
          • bei Ciociacesia 01.04.14, 22:10
            W komiksie jest ta historia lepiej opowiedziana smile
    • kropkacom Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 09:59
      To jest film od dwunastu lat, tak? Ciekawe na jakiej zasadzie zabrałaś na niego córkę. Niech zgadnę - historia biblijna. Prawda?
      • incubus_0 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:19
        Bo uznała, że zna córkę lepiej niż dystrybutorzy filmu? Poza tym wiele filmów od 12 lat jest takich, że nie pokazałabym 14-latce, a cześć taka, ze nadaje się dla 9-latki.
        • kropkacom Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:31
          Po prostu mnie to ciekawi. Jesteśmy fanami filmów o superbohaterach i w TV często oglądamy razem filmy +12. Jednak nie są to ani bardzo ciężkie filmy, ani bardzo brutalne. Ostatniego Wolverina jednak nie pozwoliłam oglądać.
          • memphis90 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:50
            Ostatniego Wolverina nikomu nie powinno pokazywać big_grin Najlepiej w ogóle zapomnieć, że kiedykolwiek powstał (Wolverine jako mięsny jeż, no litości!).
            • kropkacom Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 19:41
              True...
          • marychna31 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 10:05
            Dana kategoria wiekowa oznacza, że dziecko pod opieką i po przygotowaniu przez opiekuna może oglądać (lub np. grac w grę) będąc w jednej kategorii wiekowej niżej. Czyli w przypadku 12+ jest to wiek 8+.
    • krejzimama Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:50
      A wytłumaczono jaki arka miała napęd?
      Oraz jak Noe logistycznie poradził sobie żeby zebrać te wszystkie zwierzaki?
      Koale z Australii, Pingwiny z Antarktydy, Niedźwiedzie polarne z Arktyki?
      A jak zebrał wszystkie owady?
      • elle.hivernale Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:20
        Bo pingwiny potrafią pływać?
        • memphis90 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:50
          A koale?
          • elle.hivernale Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:54
            A koale to krzyzowka misia z malpa, ktora powstala na lodzi Noego.
            • majenkir Re: 30.03.14, 15:01
              A czy Austalia przypadkiem nie byla odkryta przed legendarnym potopem? wink
              Skad Noe wiedzial, ze jakies koale I kangury w ogole istnieja? big_grin
              • majenkir Re: 30.03.14, 15:01
                majenkir napisała:
                > A czy Austalia przypadkiem nie byla odkryta przed legendarnym potopem? wink

Po legandarnym potopie oczywiscie.
              • bi_scotti Re: 30.03.14, 15:10
                majenkir napisała:

> Skad Noe wiedzial, ze jakies koale I kangury w ogole istnieja? big_grin

Szkoda, ze dodo przy okazji nie uratowal tak w wiekszych ilosciach ... just in case ... wink

• rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 12:10
        a na kij naped ??
      • ciociacesia wytłumaczono 30.03.14, 12:24
        zwierzeta same do niego przyszły i spały cały czas i hibernacji pogrązone
      • feel_good_inc E tam, zebrał, a co jak wypuścił? 30.03.14, 20:10
        krejzimama napisał:
        > A wytłumaczono jaki arka miała napęd?
        > Oraz jak Noe logistycznie poradził sobie żeby zebrać te wszystkie zwierzaki?
        > Koale z Australii, Pingwiny z Antarktydy, Niedźwiedzie polarne z Arktyki?
        > A jak zebrał wszystkie owady?

Co żarły roślinożerne po wypuszczeniu, zanim odrosły rośliny i co żarły mięsożerne, zanim roślinożerne zdążyły się rozmnożyć? O pasożytach o skomplikowanym cyklu życiowym już nawet nie wspominając? wink
      • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:19
        Po co arce napęd?
    • soll7 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:12
      Witam, czy był już ktoś na tym filmie z dubbingiem? Warto czy lepiej odpuścić i iść na film w oryginalnej wersji?
      • matkapolskopolska Czy w tym filmie jest sex i gwałt ? 30.03.14, 11:56
        Ktoś wspominał, że jest tam motyw zgwałconej dziewczynki i sex ? Czy to prawda ? Zastanawiam się czy wybrać się z córką do kina 11 lat ?
        • ciociacesia znasz w ogóle historie o neom? 30.03.14, 12:28
          idea jest taka ze ludzie sie tak zezwierzęcili, mordowali, gwałcili i niszczyli ziemie, ze bóg postanowił całe to tatałajstwo portopic i ocalic tylko rodzine noego - ostatniego dobrego człowieka. historia zaczyna sie przedstawieniem stanu w jakim jest ludzkosc, potem noe buduje arke, potem jego dzieci sie sekszą a na koncu noe postanawia ukaterupic nowonarodzone wnuki bo doszedl do wniosku ze bog nie chce ocalic ludzkosci a jego ocalil tylko po to zeby mial kto zbudowac arke i ocalic zwierzeta
          • rhaenyra Re: znasz w ogóle historie o neom? 30.03.14, 12:37
            > idea jest taka ze ludzie sie tak zezwierzęcili

ze co ???
            • aurinko5 wątki seksualne.. 30.03.14, 13:08
              w filmie się nie pojawiają. Cesia komiks czytała, o filmie pojęcia nie ma i wprowadza ludzi w bład.
              • rhaenyra Re: wątki seksualne.. 30.03.14, 13:11
                ja sie nie czepiam komiksu ani flmu
                tylko uzytego slowa chyba zczlowiekowali powinno byc suspicious
                • aurinko5 Re: wątki seksualne.. 30.03.14, 13:31
                  haenyra napisała:

> ja sie nie czepiam komiksu ani flmu
                  > tylko uzytego slowa chyba zczlowiekowali powinno byc suspicious

Ale ja nie napisałam tego bezpośrednio do Ciebie wink Zauważyłam, że cesia ma najwięcej do powiedzenia nt filmu, którego nie widziała.
                  • aniani7 Re: wątki seksualne.. 02.04.14, 00:38
                    Niestety obejrzałam ten film i bardzo żałuję, bynajmniej nie dlatego, że pokazywano ludzi jako skrajnie dzikie bestie i były nawiązania seksualne (albo kanibalistyczne, może?). To słaba adaptacja komiksu.
    • gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 13:43
      Wg mnie ten film to strata czasu. Historia biblijna przerobiona na fantasy. Do tego widać, że robili go wegetarianie, bo ten upadek ludzi polegał między innymi na żarciu mięsa a fanatyczny Noe wege był. Mój 11-letni syn stwierdził, że to najgłupszy film jaki widział (a jest miłośnikiem HP i władcy Pierścieni).
      • bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 14:37
        Jak lubie RC, nawet bardzo lubie, tak Noah sobie daruje. Polaczenie Gladiatora z Lord of the Rings robi mi srednio a sama historia w Biblii to raptem jeden paragraf wiec scenariusz to juz musza byc takie bery, ze zwyczajnie zal mi $13.00 na bilet. Bawcie sie dobrze smile
        • matkapolskopolska Czyli sexu i gwałtów nie ma :) 30.03.14, 16:02
          Dziękuję za szczerą informację. Zaniepokoiłam się i nie wiedziałam czy iść na ten film z dziewczynka z powodu tych scen.
          • gepardzica_z_mlodymi Re: Czyli sexu i gwałtów nie ma :) 30.03.14, 19:17
            Seks bardziej jest domyślnie, sceny przemocowe są, także z sugestią, że to gwałt. Bójki z zamiarem odebrania życia takoż. Dość przejmujące. Nie jest to film familijny bynajmniej, ani biblijny, ani historyczny. Fantastyczny owszem. dramat owszem.
        • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:24
          bi_scotti napisała:

> Jak lubie RC

Co to RC?
          • na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:46
            yyyyy.. Russell Crowe?
            • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 22:45
              A - dziękuję smile
              Nie dziw się - w połowie filmu spytalam corki: czy to Hermiona?
              • bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 23:11
                nangaparbat3 napisała:

> Nie dziw się - w połowie filmu spytalam corki: czy to Hermiona?

Nanga, wybieraj kina, w ktorych maja lounge gdzie mozesz przed seansem zamowic jakis przyjemny napoj z %%% - to bardzo pomaga na odbior kazdego filmu i na rozpoznawanie szczegolow/aktorow tongue_out
                Cheers:
                https://www.imieninycioci.pl/wp-content/uploads/2011/09/absynt.jpg
                • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 17:54
                  Bez szans.
                  Aktorow najczęściej rozpoznaje po głosie, jesli w ogóle.
                  Ludzi też sad
                  • vilez Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 08.04.14, 09:44
                    wybieraj słuchowiska i audiobooki smile
    • na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 20:21
      Pójdę dla Russella. Chyba nigdy nie przestanę być jego fanką, choćby jeszcze bardziej tył i łysiał, to oczy i głos mu się nie zmieniają wink
      • bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 20:29
        na_pustyni napisała:

> Pójdę dla Russella. Chyba nigdy nie przestanę być jego fanką, choćby jeszcze ba
        > rdziej tył i łysiał, to oczy i głos mu się nie zmieniają wink

Rozumiem Cie doskonale - uczucia podzielam wink Ale obawiam sie, ze Noah to dla mnie za duzo szczescia > fantasy + Bible story + Hollywood moga mnie pokonac estetycznie i intelektualnie for good big_grin
        • na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:46
          jestem fankką kompletnie bezkrytyczną - obejrzałam nawet gniota pt.:"Szalenstwa milosci"
          • bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 22:57
            na_pustyni napisała:

> jestem fankką kompletnie bezkrytyczną - obejrzałam nawet gniota pt.:"Szalenstwa
            > milosci"

No to Cie dobije wink Gdy RC krecil to: www.imdb.com/title/tt0352248/ w torontonskim Distillery District, bywal w pubs i innych knajpach Toronto, bo jak inaczej? Zalapalismy sie kiedys kompletnie, kompletnie przypadkiem na jego obecnosc w jednym z pubs. I nie tylko obecnosc, RC zapytal grzecznie przygrywajacej tam grupie czy moze sie przylaczyc i sie przylaczyl najpierw podspiewujac z urocza wokalistka a potem korzystajac z zaproponowanej gitary. Bylo wybitnie cool zwlaszcza, ze on sie nie przedstawil i nie wszyscy wiedzieli kto on, bo nie wszyscy kinomani a niektorzy juz byli po wieeeeeeluuuu %%% wiec chyba bylo im wybitnie wszystko jedno kto co gra i czy w filmie, czy na deskach w knajpie. Fajny facet - niektorzy chcieli autografy na serwetkach etc. - dawal no problem i w ogole byl wybitnie approachable. Maz mnie naciskal zeby podeszla powiedziec glupie "hi" ale ja jestem shy w takim momentach okropnie tongue_out Life.
            ... a teraz mi mozesz oficjanie zazdroscic ... big_grin
            • na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 03.04.14, 21:55
              A nie mowilam, ze fajny facet!
              ZAZDROSZCZE!
    • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:27
      Mnie sie podobalo - na tyle zeby siegnąć po Biblię i pogrzebac w genealogiach, ktore zawsze dotąd po prostu pomijalam.
      Watek wegetariański jak najbardziej na miejscu - to dopiero po potopie, kiedy juz stracił nadzieje co do ludzkości, Bog pozwolil ludziom jeść mięso.
      • gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 10:28
        A Abel to hobbystycznie zwierzątka wypasał i z nich ofiary składał?
        • nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 18:09
          Fakt. Co jeszcze bardziej zaskakuje:
          Wszelkie zwierzeta, wszelkie płazy i wszelkie ptactwo, wszystko, co sie porusza na ziemi według rodzajow ich, wyszlo z arki. Wtedy zbudował Noe oltarz Panu i wziąl z każdego bydla czystego i z kazdego ptactwa czystego, i zlozyl je na ofiare całopalna na oltarzu.

Potem jednak:
          Wszystko, co sie rusza i zyje, niech wam słuzy za pokarm; tak jak zielone warzywa, daje wam wszystko.
        • rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 18:15
          na welne bo sie wstydzili na golasa chodzic suspicious
          a ofiary byly dla boga nie dla nich do jedzenia tongue_out
          • gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 03.04.14, 07:09
            No, tak, jasne. Czyli to byli potomkowie rolników. Ciekawe, w ogóle, że w opowieściach biblijnych ludzkość od początku była zbieraczo - rolnicza.

• rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:32
      przekonaliscie mnie big_grin
      musze oberzec smile
    • anorektycznazdzira ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:26
      ... na jakiej byłam w ostatniej pięciolatce.
      Dłużyzny, wymuszony pseudo-dramatyzm i totalne science-fiction. Bzdury w warstwie biblijnej, zdarzenia pod tezę, strasznie płytkie postacie (chociaż aktorzy robili co mogli- scenariusz ich jednakowoż pokonał, nie dało się inaczej), nudy na pudy, a efekty na poziomie lat 90tych ubiegłego wieku.
      • rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:31
        > Dłużyzny, wymuszony pseudo-dramatyzm i totalne science-fiction.

no trudno zeby historia o face4cie ktory zy,l pare wiekow z czego przez 40 lat budowal lajbe na ktorej trzymal wszystkie zwierzeta swiata podczas gdy bog zrobil potop byla oparta na faktach suspicious
      • nangaparbat3 Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:47
        totalne science-fiction

Ę?
        • anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:56
          Ciuchy jak z Mad Maxa, zresztą Rifle też się przewinęłytongue_out, gadające góro-stwory jak z Władcy Pierścieni i to w sumie one zbudowały arkę, test ciążowy i hokus-pokus co drugą scenę. Nędza.
          • rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 23:05
            goro stwory czyli giganci zrodzeni z corek czlowieczych i synow boga ( opisanych tuz przed fragemntem o tym ze noe to byl rowny gosc) ci przeszkadzaja a fakt ze 600letni gosc cos budowal juz nie ?big_grin
            • anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 17:59
              Tak, ale najbardziej mi przeszkadza łopatologiczne tłuczenie dość banalnych tez, dłużyzny i próby osiągnięcia psychologicznej głębi za pomocą podniosłej muzyki i przestojów w akcji.
              No i jeszcze "efekty" mi przeszkadzają.
              • rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 18:05
                >próby osiągnięcia psychologicznej głębi za pomocą podniosłej muzyk
                > i i przestojów w akcji.
                no ale to aronofsky jest big_grin
                • anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 20:29
                  kurczę-bladę, widać nie znam się...
                  big_grin
          • gepardzica_z_mlodymi Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 10:02
            Ta, ciuchy były niezłe, tez z synem obstawiałam co to za markiwink
            • rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 10:06
              a co mieli chodzis w dlugich kieckach jak w biblii dla dzieci ?suspicious
          • nangaparbat3 Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 18:15
            Ciuchy ciuchami, dla mnie ciekawe jest pokazanie Noego nie jako "jedynego sprawiedliwego, którego Bog ocalił", tylko jako wykonawcę zamysłu wytracenia ludzkości, do ostatniego.
            • rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 20:46
              i mi sie wydaje ze ta opcja jest jedyna sensowna
              bo wersja w ktorej dobry poccziwy chlop nie mrugnie nawet okien na to ze reszta ludzkosci ma zginac jakos sie kupy nie trzymala
            • motyllica stanowczo nie dla dzieci 03.04.14, 08:51
              nangaparbat3 napisała:

> Ciuchy ciuchami, dla mnie ciekawe jest pokazanie Noego nie jako "jedynego spraw
              > iedliwego, którego Bog ocalił", tylko jako wykonawcę zamysłu wytracenia ludzkoś
              > ci, do ostatniego.
              dla mnie też

byłam i nie wyobrażam sobie pójścia na ten film z dzieckiem - kamienne stwory, sikająca krew, rozdziabrane zwierzęta, zwłoki, dzikość i okrucieństwo ludzi - stanowczo nie dla dzieci!
              • nangaparbat3 Re: stanowczo nie dla dzieci 03.04.14, 21:40
                To co wymieniasz to pikuś, dzieci widza takie rzeczy na okragło. Gorzej z watkiem bliźniaczek, to absolutnie sie dla dzieci nie nadaje, dla dwunastolatów tez.
                To i scena z dziewczynka schwytaną we wnyki.
    • peggy_su Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 08.04.14, 00:07
      Właśnie obejrzałam ten film i jak dla mnie to totalne nieporozumienie. Brak jakiejkolwiek logiki, pradawny test ciążowy, potwory zbuntowane nie wiadomo przeciw czemu, żarcie mięsa jako największy grzech ludzkości i Noe tak samo wredny jak cała reszta.
      Dawno nie żałowałam tak pieniędzy wydanych na kino tongue_out
    • rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 14.04.14, 14:14
      obejrzalam
      spoko

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka