mamaemmy 29.03.14, 21:24 Właśnie wróciliśmy,była z nami nasza 9-latka. Film baardzo mi się podobał,świetne efekty,obie z Emką popłakałyśmy się w tych samych miejscach Polecam ! Ktoś był -jakie macie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 29.03.14, 21:25 Wybieram się - Noe jak Noe, ale Aronofski! Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia czytałam komiks 29.03.14, 21:40 ten film faktycznie nadaje sie dla dzieci? bo komiks na pewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: czytałam komiks 29.03.14, 22:10 Efekty podobne do Władcy Pierścieni (mnie się tak skojarzyło)-w sumie zależy od dziecka,mojej chrześnicy 10-letniej bym nie zabrała racze,gdyż jest zbyt wrażliwa,moja córka (9,5 lat) obejrzała,nie bała się,wzruszała się w tych samych momentach,kilka razy nachyliłam się,aby jej coś wytłumaczyć-a ona już to sama zrozumiała. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: czytałam komiks 30.03.14, 09:40 My jeszcze nie byliśmy, ale pocieszyłaś obecnością swego dziecka Mój prawie 10 latek chciał na Kamienie na szaniec, ale po zasięgnięciu opinii na forum, nie zabraliśmy. Może więc 'udobrucham' go Noe? Władce pierścieni oglądał, Hobbita oglądał, Gwiezdne wojny oglądał, ogólnie jakoś z filmami za pan brat, więc może i Noe może być? A jak z zarzutami, że to film nie koniecznie na podstawie Biblii, a raczej kreujący jakiegoś bohatera-herosa? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: czytałam komiks 30.03.14, 10:12 Było sporo dzieci na sali Tam żadnych scen nie było,jedynie bitwy ludzi z wielkimi kamiennymi herosami( ex aniołowie)-wg Władca Pierścieni był "straszniejszy" Dzieci wyszły zadowolone ,zresztą dorośli też Koniecznie opowiedz jak wrócisz z kina z synem Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia motyw zgwałconej dziewzczynki 30.03.14, 10:37 i noego chcacego zabic nowornarodzone wnuczeta tez spoko? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: motyw zgwałconej dziewzczynki 02.04.14, 00:32 I dziewczęta, które są wymieniane za mięso? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia efekty efektami 30.03.14, 10:33 ale na władce tez bym dziecka nie zabrała. te wszystki orki i urk haje, tortury i nazgule. w noem tez niemalo przemocy i sexu Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: efekty efektami 30.03.14, 10:40 Władca jest dobry od dziesiątego roku. Przynajmniej... Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: efekty efektami 30.03.14, 10:54 Seksu ? Zgwałcona dziewczynka? Mówimy o tym samym filmie ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia toz mówie ze tylko komiks czytałam 30.03.14, 12:23 to adoptowane dziewcze córczka noego to niby czemu dzieci miec nie mogła. wojna rzez i rąbanka Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 09:59 To jest film od dwunastu lat, tak? Ciekawe na jakiej zasadzie zabrałaś na niego córkę. Niech zgadnę - historia biblijna. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
incubus_0 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:19 Bo uznała, że zna córkę lepiej niż dystrybutorzy filmu? Poza tym wiele filmów od 12 lat jest takich, że nie pokazałabym 14-latce, a cześć taka, ze nadaje się dla 9-latki. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:31 Po prostu mnie to ciekawi. Jesteśmy fanami filmów o superbohaterach i w TV często oglądamy razem filmy +12. Jednak nie są to ani bardzo ciężkie filmy, ani bardzo brutalne. Ostatniego Wolverina jednak nie pozwoliłam oglądać. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:50 Ostatniego Wolverina nikomu nie powinno pokazywać Najlepiej w ogóle zapomnieć, że kiedykolwiek powstał (Wolverine jako mięsny jeż, no litości!). Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 10:05 Dana kategoria wiekowa oznacza, że dziecko pod opieką i po przygotowaniu przez opiekuna może oglądać (lub np. grac w grę) będąc w jednej kategorii wiekowej niżej. Czyli w przypadku 12+ jest to wiek 8+. Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 10:50 A wytłumaczono jaki arka miała napęd? Oraz jak Noe logistycznie poradził sobie żeby zebrać te wszystkie zwierzaki? Koale z Australii, Pingwiny z Antarktydy, Niedźwiedzie polarne z Arktyki? A jak zebrał wszystkie owady? Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:20 Bo pingwiny potrafią pływać? Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:54 A koale to krzyzowka misia z malpa, ktora powstala na lodzi Noego. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 30.03.14, 15:01 A czy Austalia przypadkiem nie byla odkryta przed legendarnym potopem? Skad Noe wiedzial, ze jakies koale I kangury w ogole istnieja? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: 30.03.14, 15:01 majenkir napisała: > A czy Austalia przypadkiem nie byla odkryta przed legendarnym potopem? Po legandarnym potopie oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: 30.03.14, 15:10 majenkir napisała: > Skad Noe wiedzial, ze jakies koale I kangury w ogole istnieja? Szkoda, ze dodo przy okazji nie uratowal tak w wiekszych ilosciach ... just in case ... Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia wytłumaczono 30.03.14, 12:24 zwierzeta same do niego przyszły i spały cały czas i hibernacji pogrązone Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc E tam, zebrał, a co jak wypuścił? 30.03.14, 20:10 krejzimama napisał: > A wytłumaczono jaki arka miała napęd? > Oraz jak Noe logistycznie poradził sobie żeby zebrać te wszystkie zwierzaki? > Koale z Australii, Pingwiny z Antarktydy, Niedźwiedzie polarne z Arktyki? > A jak zebrał wszystkie owady? Co żarły roślinożerne po wypuszczeniu, zanim odrosły rośliny i co żarły mięsożerne, zanim roślinożerne zdążyły się rozmnożyć? O pasożytach o skomplikowanym cyklu życiowym już nawet nie wspominając? Odpowiedz Link Zgłoś
soll7 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 11:12 Witam, czy był już ktoś na tym filmie z dubbingiem? Warto czy lepiej odpuścić i iść na film w oryginalnej wersji? Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolskopolska Czy w tym filmie jest sex i gwałt ? 30.03.14, 11:56 Ktoś wspominał, że jest tam motyw zgwałconej dziewczynki i sex ? Czy to prawda ? Zastanawiam się czy wybrać się z córką do kina 11 lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia znasz w ogóle historie o neom? 30.03.14, 12:28 idea jest taka ze ludzie sie tak zezwierzęcili, mordowali, gwałcili i niszczyli ziemie, ze bóg postanowił całe to tatałajstwo portopic i ocalic tylko rodzine noego - ostatniego dobrego człowieka. historia zaczyna sie przedstawieniem stanu w jakim jest ludzkosc, potem noe buduje arke, potem jego dzieci sie sekszą a na koncu noe postanawia ukaterupic nowonarodzone wnuki bo doszedl do wniosku ze bog nie chce ocalic ludzkosci a jego ocalil tylko po to zeby mial kto zbudowac arke i ocalic zwierzeta Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: znasz w ogóle historie o neom? 30.03.14, 12:37 > idea jest taka ze ludzie sie tak zezwierzęcili ze co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 wątki seksualne.. 30.03.14, 13:08 w filmie się nie pojawiają. Cesia komiks czytała, o filmie pojęcia nie ma i wprowadza ludzi w bład. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: wątki seksualne.. 30.03.14, 13:11 ja sie nie czepiam komiksu ani flmu tylko uzytego slowa chyba zczlowiekowali powinno byc Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko5 Re: wątki seksualne.. 30.03.14, 13:31 haenyra napisała: > ja sie nie czepiam komiksu ani flmu > tylko uzytego slowa chyba zczlowiekowali powinno byc Ale ja nie napisałam tego bezpośrednio do Ciebie Zauważyłam, że cesia ma najwięcej do powiedzenia nt filmu, którego nie widziała. Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: wątki seksualne.. 02.04.14, 00:38 Niestety obejrzałam ten film i bardzo żałuję, bynajmniej nie dlatego, że pokazywano ludzi jako skrajnie dzikie bestie i były nawiązania seksualne (albo kanibalistyczne, może?). To słaba adaptacja komiksu. Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 13:43 Wg mnie ten film to strata czasu. Historia biblijna przerobiona na fantasy. Do tego widać, że robili go wegetarianie, bo ten upadek ludzi polegał między innymi na żarciu mięsa a fanatyczny Noe wege był. Mój 11-letni syn stwierdził, że to najgłupszy film jaki widział (a jest miłośnikiem HP i władcy Pierścieni). Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 14:37 Jak lubie RC, nawet bardzo lubie, tak Noah sobie daruje. Polaczenie Gladiatora z Lord of the Rings robi mi srednio a sama historia w Biblii to raptem jeden paragraf wiec scenariusz to juz musza byc takie bery, ze zwyczajnie zal mi $13.00 na bilet. Bawcie sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
matkapolskopolska Czyli sexu i gwałtów nie ma :) 30.03.14, 16:02 Dziękuję za szczerą informację. Zaniepokoiłam się i nie wiedziałam czy iść na ten film z dziewczynka z powodu tych scen. Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: Czyli sexu i gwałtów nie ma :) 30.03.14, 19:17 Seks bardziej jest domyślnie, sceny przemocowe są, także z sugestią, że to gwałt. Bójki z zamiarem odebrania życia takoż. Dość przejmujące. Nie jest to film familijny bynajmniej, ani biblijny, ani historyczny. Fantastyczny owszem. dramat owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:24 bi_scotti napisała: > Jak lubie RC Co to RC? Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:46 yyyyy.. Russell Crowe? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 22:45 A - dziękuję Nie dziw się - w połowie filmu spytalam corki: czy to Hermiona? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 23:11 nangaparbat3 napisała: > Nie dziw się - w połowie filmu spytalam corki: czy to Hermiona? Nanga, wybieraj kina, w ktorych maja lounge gdzie mozesz przed seansem zamowic jakis przyjemny napoj z %%% - to bardzo pomaga na odbior kazdego filmu i na rozpoznawanie szczegolow/aktorow Cheers: Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 17:54 Bez szans. Aktorow najczęściej rozpoznaje po głosie, jesli w ogóle. Ludzi też Odpowiedz Link Zgłoś
vilez Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 08.04.14, 09:44 wybieraj słuchowiska i audiobooki Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 20:21 Pójdę dla Russella. Chyba nigdy nie przestanę być jego fanką, choćby jeszcze bardziej tył i łysiał, to oczy i głos mu się nie zmieniają Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 30.03.14, 20:29 na_pustyni napisała: > Pójdę dla Russella. Chyba nigdy nie przestanę być jego fanką, choćby jeszcze ba > rdziej tył i łysiał, to oczy i głos mu się nie zmieniają Rozumiem Cie doskonale - uczucia podzielam Ale obawiam sie, ze Noah to dla mnie za duzo szczescia > fantasy + Bible story + Hollywood moga mnie pokonac estetycznie i intelektualnie for good Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:46 jestem fankką kompletnie bezkrytyczną - obejrzałam nawet gniota pt.:"Szalenstwa milosci" Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 22:57 na_pustyni napisała: > jestem fankką kompletnie bezkrytyczną - obejrzałam nawet gniota pt.:"Szalenstwa > milosci" No to Cie dobije Gdy RC krecil to: www.imdb.com/title/tt0352248/ w torontonskim Distillery District, bywal w pubs i innych knajpach Toronto, bo jak inaczej? Zalapalismy sie kiedys kompletnie, kompletnie przypadkiem na jego obecnosc w jednym z pubs. I nie tylko obecnosc, RC zapytal grzecznie przygrywajacej tam grupie czy moze sie przylaczyc i sie przylaczyl najpierw podspiewujac z urocza wokalistka a potem korzystajac z zaproponowanej gitary. Bylo wybitnie cool zwlaszcza, ze on sie nie przedstawil i nie wszyscy wiedzieli kto on, bo nie wszyscy kinomani a niektorzy juz byli po wieeeeeeluuuu %%% wiec chyba bylo im wybitnie wszystko jedno kto co gra i czy w filmie, czy na deskach w knajpie. Fajny facet - niektorzy chcieli autografy na serwetkach etc. - dawal no problem i w ogole byl wybitnie approachable. Maz mnie naciskal zeby podeszla powiedziec glupie "hi" ale ja jestem shy w takim momentach okropnie Life. ... a teraz mi mozesz oficjanie zazdroscic ... Odpowiedz Link Zgłoś
na_pustyni Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 03.04.14, 21:55 A nie mowilam, ze fajny facet! ZAZDROSZCZE! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:27 Mnie sie podobalo - na tyle zeby siegnąć po Biblię i pogrzebac w genealogiach, ktore zawsze dotąd po prostu pomijalam. Watek wegetariański jak najbardziej na miejscu - to dopiero po potopie, kiedy juz stracił nadzieje co do ludzkości, Bog pozwolil ludziom jeść mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 10:28 A Abel to hobbystycznie zwierzątka wypasał i z nich ofiary składał? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 18:09 Fakt. Co jeszcze bardziej zaskakuje: Wszelkie zwierzeta, wszelkie płazy i wszelkie ptactwo, wszystko, co sie porusza na ziemi według rodzajow ich, wyszlo z arki. Wtedy zbudował Noe oltarz Panu i wziąl z każdego bydla czystego i z kazdego ptactwa czystego, i zlozyl je na ofiare całopalna na oltarzu. Potem jednak: Wszystko, co sie rusza i zyje, niech wam słuzy za pokarm; tak jak zielone warzywa, daje wam wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 02.04.14, 18:15 na welne bo sie wstydzili na golasa chodzic a ofiary byly dla boga nie dla nich do jedzenia Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 03.04.14, 07:09 No, tak, jasne. Czyli to byli potomkowie rolników. Ciekawe, w ogóle, że w opowieściach biblijnych ludzkość od początku była zbieraczo - rolnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 01.04.14, 21:32 przekonaliscie mnie musze oberzec Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:26 ... na jakiej byłam w ostatniej pięciolatce. Dłużyzny, wymuszony pseudo-dramatyzm i totalne science-fiction. Bzdury w warstwie biblijnej, zdarzenia pod tezę, strasznie płytkie postacie (chociaż aktorzy robili co mogli- scenariusz ich jednakowoż pokonał, nie dało się inaczej), nudy na pudy, a efekty na poziomie lat 90tych ubiegłego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:31 > Dłużyzny, wymuszony pseudo-dramatyzm i totalne science-fiction. no trudno zeby historia o face4cie ktory zy,l pare wiekow z czego przez 40 lat budowal lajbe na ktorej trzymal wszystkie zwierzeta swiata podczas gdy bog zrobil potop byla oparta na faktach Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:47 totalne science-fiction Ę? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 22:56 Ciuchy jak z Mad Maxa, zresztą Rifle też się przewinęły, gadające góro-stwory jak z Władcy Pierścieni i to w sumie one zbudowały arkę, test ciążowy i hokus-pokus co drugą scenę. Nędza. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 01.04.14, 23:05 goro stwory czyli giganci zrodzeni z corek czlowieczych i synow boga ( opisanych tuz przed fragemntem o tym ze noe to byl rowny gosc) ci przeszkadzaja a fakt ze 600letni gosc cos budowal juz nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 17:59 Tak, ale najbardziej mi przeszkadza łopatologiczne tłuczenie dość banalnych tez, dłużyzny i próby osiągnięcia psychologicznej głębi za pomocą podniosłej muzyki i przestojów w akcji. No i jeszcze "efekty" mi przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 18:05 >próby osiągnięcia psychologicznej głębi za pomocą podniosłej muzyk > i i przestojów w akcji. no ale to aronofsky jest Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 20:29 kurczę-bladę, widać nie znam się... Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 10:02 Ta, ciuchy były niezłe, tez z synem obstawiałam co to za marki Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 10:06 a co mieli chodzis w dlugich kieckach jak w biblii dla dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 18:15 Ciuchy ciuchami, dla mnie ciekawe jest pokazanie Noego nie jako "jedynego sprawiedliwego, którego Bog ocalił", tylko jako wykonawcę zamysłu wytracenia ludzkości, do ostatniego. Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: ja byłam- najgorsza kiła... 02.04.14, 20:46 i mi sie wydaje ze ta opcja jest jedyna sensowna bo wersja w ktorej dobry poccziwy chlop nie mrugnie nawet okien na to ze reszta ludzkosci ma zginac jakos sie kupy nie trzymala Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica stanowczo nie dla dzieci 03.04.14, 08:51 nangaparbat3 napisała: > Ciuchy ciuchami, dla mnie ciekawe jest pokazanie Noego nie jako "jedynego spraw > iedliwego, którego Bog ocalił", tylko jako wykonawcę zamysłu wytracenia ludzkoś > ci, do ostatniego. dla mnie też byłam i nie wyobrażam sobie pójścia na ten film z dzieckiem - kamienne stwory, sikająca krew, rozdziabrane zwierzęta, zwłoki, dzikość i okrucieństwo ludzi - stanowczo nie dla dzieci! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: stanowczo nie dla dzieci 03.04.14, 21:40 To co wymieniasz to pikuś, dzieci widza takie rzeczy na okragło. Gorzej z watkiem bliźniaczek, to absolutnie sie dla dzieci nie nadaje, dla dwunastolatów tez. To i scena z dziewczynka schwytaną we wnyki. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: "Noe .Wybrany przez Boga " 08.04.14, 00:07 Właśnie obejrzałam ten film i jak dla mnie to totalne nieporozumienie. Brak jakiejkolwiek logiki, pradawny test ciążowy, potwory zbuntowane nie wiadomo przeciw czemu, żarcie mięsa jako największy grzech ludzkości i Noe tak samo wredny jak cała reszta. Dawno nie żałowałam tak pieniędzy wydanych na kino Odpowiedz Link Zgłoś