Dodaj do ulubionych

Wątek light - co tam na obiadek macie?

01.04.14, 16:58
Mnie na ogórkową wzięło, taką z ogórków konserwowych wink no i na szybko schabowy, ziemniaki i surówka z kapusty pekińskiej. Na jutro marynuje baranka wink
Obserwuj wątek
    • czarna_kita Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:06
      Curry z kurakiem.
      • naturella Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:09
        Krem z pieczarek, pieczonego indyka w ziołach, szpinak, marchewkę, kalafiora i dla męża mieszankę warzyw niby chińską.
    • kk345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:07
      > Mnie na ogórkową wzięło, taką z ogórków konserwowych wink

Kuchnia fusion? big_grin
      • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:37
        wink a jadłaś kiedyś z konserwowych? Jest pyszna.
        • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:46
          awidyna napisała:

> wink a jadłaś kiedyś z konserwowych? Jest pyszna.

jak się robi?
          • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 18:24
            Wywar mięsno warzywny to podstawa. Ja najczęściej warzywa trę na tarce na grubych oczkach bo ogórki też tak trę. Ziemniaki jedynie w kostkę. Jak warzywa są miękkie, to dajesz starte ogórki i ok 250ml tej wody z ogórków. Gotujesz jakieś 10 min razem. Potem posypuje koperkiem. Doprawić już wg własnego uznania, ja daje kostki warzywne bez glutaminianu, bo dzieć z nami spożywa wink Zupę robię to w garnku 3 litrowym tak na 2 dni. Naprawdę pycha.
            • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 18:31
              awidyna napisała:

Naprawdę pycha.

choć z pewną taką nieśmiałością, to jednak spróbuję. dzięki
            • kk345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 18:41
              Czyli gotujesz klasyczną ogórkową, a na końcu psujesz ją ogórkami konserwowymibig_grin
              • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:31
                wink spróbuj, wcale nie psuje. W sumie to typowa ogórkowa to z kiszonych, ale ile można. Ze świeżych zielonych ogórków jest również pyszna wink Ale najbardziej smakuje z konserwowych.
                • niecierpek_25 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 07:53
                  O ze świeżych.
                  Uwielbiam.
                  Prawie nic mi się tak z wiosną nie kojarzysmile
                • burina Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 08:46
                  > wink spróbuj, wcale nie psuje.

Ale w porównaniu z klasyczną ogórkową, to wartości toto raczej nie ma...
                  • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 08:48
                    burina napisała:

> Ale w porównaniu z klasyczną ogórkową, to wartości toto raczej nie ma...

no i na kostce bez glutaminianu (bo dzieci) za to z octem big_grin
                    • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 14:54
                      No, i sobie wyobraź, że w takich ilościach jest zabójczy ;p
                      A wiesz, że ocet powstaje dzięki fermentacji? A wiesz, że kiszone ogórki też powstają dzięki fermentacji? Tylko tu jest octowa a tu mlekowa wink A kefir np dzieci piją ;p a robi się dzięki fermentacji alkoholowej wink Ehhh. Jakże beawartościowe byłoby życie ematki bez doszukiwania dziury w całym wink Pamiętaj, że w dużych ilościach nawet powietrze szkodzi wink
                      • atena12345 awidyna 02.04.14, 16:18
                        daj spokój wink
                        w końcu to wątek "lajt"
                        wiem jak powstaje ocet, czasem mój teść robi zamiast wina big_grin
                        Mówię, że zrobię tą ogórkową. Żeby spróbować.
                        Z zielonych jadłam i raczej mdła
                  • anika772 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 13:39
                    Ogórkową z konserwowych pewnie można polubić, o ile lubi się ogórki konserwowe. Ja nie lubię, w ogóle niczego z zalew octowych nie lubię i nie jadam.
                  • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 14:56
                    Ha ha uśmiałam się wink Ehhh. Racja, ogórek konserwowy zniszczył mi wszystkie białka, węglowodany i tłuszcze razem z witaminami i składnikami mineralnymi ;D
                  • cosmetic.wipes Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:46
                    A jakie wartości ma klasyczna ogórkowa, których nie ma omawiana?
                    • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 16:06
                      cosmetic.wipes napisał(a):

> A jakie wartości ma klasyczna ogórkowa, których nie ma omawiana?

chodzi pewnie raczej o kwas, a właściwie o jego rodzaj.
                      Podczas kwaszenia ogórków wytwarzają się witaminy m.in C.
                      Nie wiem jednak czy one przeżywają czas gotowania wink
                      Ogórki konserwowe, to jednak sam ocet
    • shumi-mi-las Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:10
      Miałam wędzonego łososia i pomidora. Mąż ma pyry z gzikiem a dzieci jadły w szkole.
      • aqua48 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:13
        Czosnkowa. Może wreszcie upora się naszym upiornym katarem... Jak nie, to przynajmniej odstraszy zdrowych.
      • ga-ti Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:50
        shumi-mi-las napisała:

> ...Mąż ma pyry z gzikiem ...

Łał, mój dziadek, świętej pamięci, tak mówił i jadał. Nawet nie wiesz ile wspomnień wskrzesiłaś daniem dla męża. Dzięki smile
    • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 17:47
      duszoną cielęcinę
    • anetchen2306 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 19:26
      Zupe marchewkowa, zaprawiana mlekiem kokosowym, imbirem, kardamonem i inszymi przyprawami ... z groszkiem ptysiowym. Do tego "placki ziemniaczane" (a raczej ziemniaczane wafle) z gofrownicy z musem jablkowym.
    • rosapulchra-0 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 19:36
      Dziś nic. Prawie cały dzień przeleżałam w łóżku, na myśl, że mam zejść do kuchni robiło mi się słabo. Dziś rodzina obsługuje się sama.
    • eliszka25 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:21
      dzis obiad na szybko, czyli kurczak w sosie smietanowym z pieczarkami, ale na kwasno, doprawiony sosem sojowym i cytryna. do tego mlode ziemniaki i kalafior gotowany z bulka tarta. ten kalafior tak srednio do tego pasuje, ale musialam zuzyc, bo juz dlugo lezal.

jutro bedzie fasolowa albo zurek z jajkiem. jeszcze sie nie moge zdecydowac.
    • neffi79 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:26
      dzisnic
      • mona_mayfair Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:29
        Ja zjadlam kawałek pizzy, dziec rosól, a chłop ma i rosól i kurze biusty panierowane. Pewnie bedzie chciał do tego frytki, to mu jakąs szybką surówke machne i z glowy. Na jutro mam kawał wołowiny i chyba zrazy zrobię, bo za mna chodza;p
      • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:32
        neffi79 napisał(a):

> dzisnic
        A, to nie jadłam ;p
        • neffi79 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:35
          no ja tez właśnie nie jadłamwink
    • dziennik-niecodziennik Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:37
      podoba mi sie Twoja sygnaturka. gadugadu.blog.pl sie kłania smile
      • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 20:44
        Dzięki. Zaczerpnięty z radia wink
    • aankaa Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 01.04.14, 21:57
      królik duszony w piwie z grzybami, do tego buraczki na zimno i deser (zamiast ziemniaków/makaronu/ryżu/kaszy)
    • default Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 07:49
      W tym tygodniu:
      w pn było tagliatelle w sosie serowym (śmietanka, tarty parmezan, zioła) z szynką i pieczarkami,
      wczoraj i dziś - mięsko z udek kurzych duszone z warzywami (papryka, cebula dymka, pieczarki, ogórek zielony, pomidor) + ryż dziki,
      jutro - ryba (pewnie dorsz) po grecku z bagietką,
      w piątek - krupnik + naleśniki z duszonymi jabłkami.
    • niecierpek_25 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 07:57
      Barszcz z warzywami- wzorowany na ukraińskim, ale bez mięsa

Kąty z żeberek w miodzie i musztardzie, a do tego makaron zasmażany z sosem sojowym
      i karmelizowana pikantna marchew z groszkiem
    • tryggia Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 08:36
      Pomidorową z kluskami i quiche ze szpinakiem i łososiem.
      • shih-mo Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 11:38
        wczoraj z piekarnika polędwica i warzywa, do tego surówa z białej kapusty, marchwi i kopru. I pomidorowa.
        A dziś to pomysłu nie mam. Nie chce mi się mięsa, więc może jakiś makaron. A może usmażę placki ziemniaczane z dodatkiem dyni i cukinii.
        • jan.kran Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 11:41
          Curry z kalafiora:

www.jadlonomia.com/2013/04/na-przednowku-czyli-ulubione-curry-z.html
          Musaka wege:

www.jadlonomia.com/2011/01/zielona-musaka.html
          Z tym że tym razem dodam jeszcze cukinię. Bardzo ważne dobrze odsączyć bakłazny z tłuszczu na ręczniku papierowym.
          • guderianka Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 11:42
            młode ziemniaki jaja sadzone fasolka
    • xxe-lka Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:19
      z cyklu "bardziej kalorycznie się już nie da" mam spatzle ze szpinakiem i serem pleśniowym, witaj pms-ie wink
      • eo_n Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:27
        Dziś na lenia wink:
        wczorajsze ziemniaki odsmażone z czosnkiem i ziołami prowansalskimi
        jajko sadzone ze szczypiorkiem
        groszek konserwowy
        surówka z marchwi
        napój ze świeżej pokrzywy (z cytryną, miodem, bananem)
      • eo_n Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:28
        xxe-lka napisała:

> z cyklu "bardziej kalorycznie się już nie da" mam spatzle ze szpinakiem i serem
        > pleśniowym, witaj pms-ie wink

Też to mam! W pms-ie wchrzaniam mięso, tłuszcz, cukier... Masakra wink
    • misterni Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:25
      Zupa pomidorowa z ciastem lanym
      Gulasz curry z kurczaka, ryż i surówka z kapusty pekińskiej.
    • ga-ti Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 12:45
      U mnie dziś baaardzo wyszukany obiad: zupa pomidorowa big_grin Gotuje się właśnie kość z marchewkami, pietruszką, selerem i zieleniną. Doprawię później koncentratem i śmietanka, ugotuję makaron nitki i obiad gotowy wink
      Zaznaczam, że dzieci mam w placówkach edukacyjnych, w których jedzą dwudaniowy obiad (a jedno jeszcze śniadanie, podwieczorek, przegryzkę warzywno-owocową), więc jakiegoś spięcia co do zbilansowanego żywienia dzieci mieć nie muszę.
      Może dorobię jeszcze placuszki z jabłkami, ale to tak chyba na wcześniejszą kolację.

A wczoraj miałam mielone z ziemniakami i surówką z sałaty lodowej z ogórkiem, pomidorkiem i rzodkiewką.
    • 3fanta Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 13:31
      Pomidorowa z makaronem.Jajko w sosie koperkowym i ziemniaki.Marchewka z groszkiem
      • anika772 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 13:35
        Zupę krem z dyni i soczewicy. Pieczone udka, kaszę i surówkę z kiszonej.
        • imsad Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 14:15
          Makaron szeroka wstążka ze szpinakiem i serem pleśniowym (na ciepło)
    • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 14:44

Kiedy wy macie na to czas?
      U mnie zupa z torebki i...to by bylo na tyle.
      • jan.kran Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 14:57
        Raz to jak mam czasu to gotuję wymyślnie . Włączam fajny film i kroję, smażę i jest fun.
        Dwa jak nie mam czasu to usmażenie tofu i wrzucenie mrożonki wok lub ugotowanie spaghetti plus prosty domowy sos zajmuje tyle samo czasu co ugotowanie wody na zupę z torebki lub wrzucenie pizzy gotowej z tysiącem nieciekawych rzeczy w środku do piekarnika .
        Czasem gotuję na dwa dni , czasem gotuję więcej i zamrażam.
        Za bardzo szanuję siebie i swoje ciało zeby się zatruwać szajsem z torebki lub gotową pizza..
        Kwestia chęci i organizacji.
        Dodam że jestem samotną matka na rubieży , pracującą cięzko i z dwojgiem dzieci na
        karku , wprawdzie dorosłych ale wymagających uwagi. NB oboje gotują super smile
        Szybko jak trzeba , zdrowo zawsze ale z domu wyniesli pewna kulturę spozycia posiłków.
        • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:14

Jakim cudem ugotowanie makaronu jest szybsze od ugotowania zupy z proszku?
          OJP juz teraz poprawia sie samoocene epatowaniem jakas kultura spozycia.Co to jest wogole?
          Mam ochote na zupe z torebki robie zupe z torebki,smiem twierdzic,ze wcale nie ma wiecej chemii niz ogorek wyhodowany przy autostradzie plus kurczak pasiony antybiotykami.
          -
          "Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
          Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
          Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
          Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
          • kk345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:27
            > OJP juz teraz poprawia sie samoocene epatowaniem jakas kultura spozycia.Co to j
            > est wogole?
            Jakby ci to przystępnie wyjasnic- gotowanie jest ważną częscią kultury, a zalanie wrzątkiem chemicznej zupki już nie. Tyle. Poza tym można jeszcze dorzucić parę słow o zbilansowanym zywieniu rodziny, o magii smaku domowego jedzenia, o radości wspólnych posiłków, ale to chyba oczywiste?
            • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:38
              kk345 napisała:

> > OJP juz teraz poprawia sie samoocene epatowaniem jakas kultura spozycia.C
              > o to j
              > > est wogole?
              > Jakby ci to przystępnie wyjasnic- gotowanie jest ważną częscią kultury, a zalan
              > ie wrzątkiem chemicznej zupki już nie. Tyle. Poza tym można jeszcze dorzucić pa
              > rę słow o zbilansowanym zywieniu rodziny, o magii smaku domowego jedzenia, o ra
              > dości wspólnych posiłków, ale to chyba oczywiste?
              Tak, zgadzam się wink I kiedyś mój uczeń na zajęciach z gotowania całkiem niedawno stwierdził, cytuję: Pani, i tak na gó*** i tak na gó***. No. W sumie racja wink Ale po zajęciach z procesów trawienia jednak doszedł do wniosku, że zanim to zamieni się w gó*** to jednak duża część skłądników zostanie zaabsorbowana w przewodzie pokarmowym wink
              • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 16:01

No i co w zwiazku z tym?nie mam dzis czasu,nie gotuje, po kiego grzyba dorabiac do tego ideologie?
                • awidyna Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 16:13
                  Weź wyluzuj i nie spinaj się tak.
                  Nawet nie do Ciebie pisałam. Jedz co chcesz, mnie to lotto wink Też korzystam z żywności wygodnej i żyje.
            • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:56

Oczywiscie,szczegolnie to zbilansowane zywienie rodziny gdy zupka na byc dla mniebig_grin i radosci spozywanych razem posilkow,gdy dziecko je w przedszkolu,ja za 2h,a facet Jak wroci z pracy.Zejdzmy na ziemie,jeszcze nikomu od zupy w proszku dtuga glowa nie urosla.Wszystko jest dla ludzi.No,als Jak ktos na misje po powrocie z pracy gdy jest sie zmeczonym Jak chart po gonitwie gotowac tylko dla siebie przez 30minut to jego broszka.Ja takowej misji dzis nie mam.
              • kk345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 16:26
                Nie, no jasne- ja po prostu nie wrzucam w siebie śmieciowej zupki i innych szajsow, wole poczekać te bezlitosne minuty na ugotowanie się swieżego jedzenia. Zawsze jest wybór.
                • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 18:20

Jak wiadomo swieze zarcie samo przychodzi do domu,samo sie gotuje,a potem podaje.
                  Oburzylas sie jakby ktos ci kazal ta zupe zjesc.
                  Nawet nie wiesz Ile szkodliwej chemii spozywasz w tym swoim swiezo przygotowanym jedzeniu.Ci co jedli kielki,zatruli sie i przeszli na tamten swiat tez bylo pewni,ze jedza "zdrowe"zarcie.Ostatnio odkryto,ze na warzywkach jest w cholere bakterii kalowych plus pestycydy,faktycznie b.zdrowe.

• atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:11
        edelstein napisała:

> U mnie zupa z torebki i...to by bylo na tyle.

czy typowy niemiecki obiad big_grin
        • jan.kran Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:12

Atena , może nie bierz Edel za średnia niemiecką smile))
          • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:15
            jan.kran napisała:

>
            > Atena , może nie bierz Edel za średnia niemiecką smile))

tak mi się wymskło wink
            • jan.kran Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:18

Nie ma problemusmile
              Lecę na wątek szybki obiad w pięć minut.
              Wspólczuję Edel , Jej dzieciom i niemeickiemu mężowi , może tam znajdzie inspirację na cos szybszego niz zupa z proszkusmile
              • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:24

Zacznij wspolczuc sobie,bo jestes wyjatkowo ograniczona.
              • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:40

Jak widac na twoim przykladzie inny obiad nie gwarantuje,ze facet bedzie szczesliwy i nie zostawi w diablybig_grin

• edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:18

Nicht,to nie jest typowy niemiecki obiad.To ty sobie znow cos dopowiadasz.
          • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:31
            edelstein napisała:

>
            > Nicht,to nie jest typowy niemiecki obiad.

ja, ja wink
            • edelstein Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:38

Zastanawiam sie co kogo boli co ja mam dzisiaj w garnku.

• kk345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 16:27
                Chyba w kubkusmile
    • atena12345 Re: Wątek light - co tam na obiadek macie? 02.04.14, 15:12
      dziś będę robić kapuśniak z wiejską kiełbasą (nie dostałam wędzonych żeberek niestety)
      na drugie cielęcina w sosie z suszonych prawdziwków, ziemniaki i buraczki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka