Dodaj do ulubionych

Obiad w 5 minut

• ewcia1980 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 16:34
      NIE
      nie znam absolutnie żadnego dania obiadowego, które nawet najbardziej wprawiona kucharka zrobi w 5 minut.

Przy czym dla mnie omlet z tuńczukiem z puszki czy makaron z gotowym sosem ze słoika to NIE JEST OBIAD.
      Naleśniki zresztą też nie są obiadem a deserem (no chyba, że przed naleśnikami jest pożywna zupa a nie jakiś rosołek)
      • eo_n Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 16:46
        ewcia1980 napisała:

> NIE
        > nie znam absolutnie żadnego dania obiadowego, które nawet najbardziej
        > wprawiona kucharka zrobi w 5 minut.
        >
        Ale zależy czy te 5 min. to jest czas całkowity, czy czas rzeczywistej pracy w kuchni smile W tym drugim przypadku - bez problemu, w pierwszym - masz całkowita rację.

A co do obfitości obiadu - co kto lubi. Dla mnie np. 3 naleśniki z farszem to już jest obiad. Teściowa musi dać zupę na mięsie, na drugie mięso i surówkę i ziemniaki lub kluchy i jeszcze deser... Taki obiad to ja mogę zjeść raz na miesiąc - po nim i tak 3h się nie mogę ruszać, o ile w ogóle uda mi się zjeść całość. A teściowa krąglutka i spełniona smile No każdy ma inne potrzeby najwyraźniej.
        • ewcia1980 Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 15:52
          > Ale zależy czy te 5 min. to jest czas całkowity, czy czas rzeczywistej pracy w
          > kuchni smile W tym drugim przypadku - bez problemu, w pierwszym - masz całkowita r
          > ację.

Ale to nie jest kwestia racji.
          Pytanie było o obiad w 5 minut - i ja jednak pozostanę przy swoim, że :
          "NIE, nie znam absolutnie żadnego dania obiadowego, które nawet najbardziej wprawiona kucharka zrobi w 5 minut." - takie rzeczy tylko na e-matce.

> A co do obfitości obiadu - co kto lubi. [...] No każdy ma inne potrzeby najwyraźniej.

I dlatego też napisałam "DLA MNIE ...."

• mnb0 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 16:44
      > ale to tak niemal dosłownie w 5 minut. Macie takie?
      Ryz z kurczakiem i warzywami, ale istotne zeby byl wczorajszy. Wyjmujesz obiad z lodowki, wkladasz do mikrofali i za 5 minut gotowe. smile
      • konwalka Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 17:00
        ostatnio oszalałam na punkcie dużej kaszy kuskus. co prawda jak sie je to troche tak, jak by sie gryzło jakies larwy, ale w smaku boskie
        do tego robie sos smietankowo-cytrynowy
        danie b szybkie, ale nie pieciominutowe
    • moofka Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 17:19
      no jak doslownie w 5 minut to nie
      jak mam 5 minut to jadam jogurt
      ale cala mase przepisow na naprawde szybkie i zdrowe dania mam
      przy czym to i tak czas ugotowania kaszy, makaronu, obrania jarzyn
      mrozonek nie uzywam
    • anorektycznazdzira Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 17:35
      naleśniki
      wczorajszy makaron z czymkolwieksmile
      zapiekanki
      • oteczka Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 18:22
        u mnie taki obiad nie przejdzie ,mam remont w kuchni maż kładzie gładź i dzisiaj były pyzy mrożone + surówka z pekinki + papryka , kukurydza syn stwierdził że jak tak ma być jutro to woli kocie żarcie a jego obiadek mogę zaserwować kotom ,w sumie frajerzy bo ja zjadłam 3 dniowy barszczyk z żeberkami i jajkiem ,marudzili że nie chcą a był pyszniutki,w 5 minut to ciężko odgrzać coś nawet z zamrażarki czy domowych gotowców ze spiżarki.
      • pitahaya1 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 19:18
        naleśniki?
        u mnie ciasto musi poleżeć z pół godziny zanim zacznę smażyć
      • edelstein Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 20:41

Ciasto nalesnikowe powinno pol godziny stac.
    • gryzelda71 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 18:24
      Znów poprzeczka podniesiona? Ostatnio był obiad w 15 min, bo 30 to orka....
      Niestety, nie umiem.
      • edelstein Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 18:45

Spoko,tez nie umiem.Dodatkowo dowiedzialam sie,ze sos bolognese to szybki sos.Jesli gotowanie sprowadzic do makaronu z byle czym to moze i sie da.Nie wszyscy jednak jadaja makaron 24h 7dni w tyg.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
        Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
        Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
        Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
        • gryzelda71 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 18:56
          Tu wszystko szybkie. I równie pyszne.
        • nanuk24 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 19:31
          Makarony uwielbiam, ale bez przesady, ilez mozna jesc go na przemian z ryzem z duszonymi mrozonkami z kurczakiem? I co ciekawego jest w kurczaku oproszonym sola i pieprzem?
          • edelstein Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 20:46

W sasiednim watku tez sie upieraja,ze najwyzej 30min zajmuje im dzien w dzien robienie obiadu.
            U Nas makaron jest gora dwa razy w miesiacu,dwa dni na kurczaka.Zostaje jeszcze ok. 16dni "pracujacych"na 30min.potrawy.Nalesniki to u Nas deser.Syn po trzech dopomina sie czegos konkretnegotongue_out

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
            Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
            Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
            Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
            • run_away83 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 22:13
              U nas obiad jest koło 18.30 i jest to ostatni posiłek, więc ma być sycące ale lekkie smile

Makaron z sosem jest ze dwa razy w tygodniu, ze dwa razy jakieś curry z ryżem, raz ryba/steki/etc z jakąś fajną sałatką (zwykle już bez dodatków).

W weekendy mam wolne i nie gotuję, chyba że mam wenę i gotuję dla czystej przyjemnosci pichcenia i jedzenia, wtedy to mogę stać przy garach i pół dnia. Ale na co dzień mam na przygotowanie obiadu max 30 minut, żebyśmy mieli szansę zjeść i zdążyć z wieczornym oporządzaniem i kładzeniem potomstwa spać o przyzwoitej porze.

Oprocz obiadu cieply posiłek jemy też okolo południa na lunch (zupa krem/omlet z dodatkami/jajecznica/kanapki na ciepło/tortille z wytrawnym nadzieniem), o 16-17 wracamy do domu i jemy lekki podwieczorek (mała kanapka i szklanka soku, jogurt i owoc, coś w ten deseń).

Jak moje najmłodsze dziecię podrośnie i stanie się ździebko mniej absorbujące, to będę miała szanse uskuteczniać bardziej pracochłonne i wyrafinowane obiady. Poki co doszłam do perfekcji w gotowaniu na czas wink
        • misterni Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 17:00
          Szybki makaron nie oznacza, że z byle jakim sosem. Może być to np pesto domowe, które robi się bardzo szybko, szybciej nawet, niż makaron się gotuje.
          Są ludzie, którzy jedliby makarony na okrągło i oni faktycznie może mają na co dzień te obiady 15 minutowe wink
          Moja rodzina by się zbuntowała po tygodniu takiego żywienia wink
          • nanuk24 Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 18:10
            U mnie w domu nikt pesto nie tknie i inne, podobne wynalazki. Zrobilam sos z jarmuzu i sama w koncu jadlam.
    • sueellen Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 18:39
      Mam jeszcze hiszpanski chłodnik na lato:

pomidory, czosnek i kawałek czerstwej bułki wrzucić do blendera, dodać oliwę extra virgin, ocet, posolic i gotowe. Podawac schłodzony (albo z lodem), szynką parmeńską albo ugotowanym jajkiem na twardo. Pyyycha!!!!!!!
    • beverly1985 Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 20:29
      W 5 to chyba tylko jajka. Tak w 7-10 minut potrawię zrobić:

a) makaron z sosem (bez mięsa): wstawiam garnek, do zimnej wody wrzucam makaron. W miedzyczasie znajduję warzywa, pomidory albo smietane, podsmażam to wszystko na oliwie i doprawiam. W międzyczasie makaron się zrobił.

b) zupę krem z pomidorami z puszki

c) makaron z pesto

d) kuskus z warzywami- ale nie lubię, za suchy

e) zapiekana kanapkę tongue_out
      • truscaveczka Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 16:24
        Kuskus z warzywami polewamy sosem z jogurtu i pesto rosso - mniam smile
    • drosetka Re: Obiad w 5 minut 02.04.14, 22:58
      u mnie obiad w 5 min- świeży pstrąg z frytkami, frytki wysypuję na blachę i do piekarnika,pstrąga obtaczam w mące i smaże chwilę na maśle. Dosłownie w 5 min. Do tego może byc gotowa surówka, albo sałata z sosem vinegret( robię jak się smaży pstrąg). I dzisiejszy obiad -pałki z kurczaka wrzucam do woreczka dodaję przyprawy i do piekarnika, w międzyczasie gotuję ryż i robię mizerię.
      • misterni Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 14:52
        Frytki po 5 minutach?
        Kiedyś znalazłam taki twór jak "błyskawiczne" frytki - rekomendowany czas pieczenia w piekarniku elektrycznym wynosił 10-12 min. Wszystkie inne gotowe frytki mają czas pieczenie co najmniej 15 minut.
        I chcesz powiedzieć, że pałki z kurczaka upieką ci się w 5 minut? Ryż też w 5 minut ugotujesz? Cuda panie big_grin
    • bella_roza Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 16:08
      OJP co to za bullshit?
    • antychreza Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 16:26
      Ale zupa soczewicowa im dłużej gotowana, tym lepsza. Tak to masz pomidorową wodę z pływającymi w niej cosiami. Omlet robię zdecydowanie dłużej niż 5 minut, tyle zajmuje mi wyjęcie jajek z lodówki, umycie, wybicie do miski i roztrzepanie. A na myśl o tuńczyku z jajkami żołądek mi się skręca.
      Znam mnóstwo szybkich przepisów na makaron z czymś, ale każdy z nich to przynajmniej 20 minut. Jak mam ugotowany rosół, to jest kilka zup, które robię w 15 minut. Tylko ile można takie jedzenie?
      Ale jematka to nawet dewolaja z ziemniakami gratin i sałatką w 5 minut zrobi... I jeszcze mimochodem jakiś krembrile trzaśnie, żadne tam lody ze sklepu.
      • edelstein Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 16:47

big_grin
    • misterni Re: Obiad w 5 minut 03.04.14, 16:43
      Sądzimy, że cię wytną za spam reklamowy.
    • a.n.a0 Re: Obiad w 5 minut 24.04.14, 16:19
      Fuj omlet z tuńczykiem. Skad ty to danie wytrzasnelas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka