Dodaj do ulubionych

Pytanie marketingowe mam

05.04.14, 00:54
do emam, które czytają etykiety. Jakich informacji szukacie czytajac etykiety wina/miodu/oliwy itd? Chcecie cos wiedziec o regionie w którym jest produkowany? Metody produkcji? Lubicie "poetyckie" opisy na temat bukietu, koloru, aromatu i smaku?

Obserwuj wątek
    • corka.bossa Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 01:07
      Czytam czasem,czytam ..
      -region -ok
      -dyrdymały na temat? czasu nie mam na to.

> do emam, które czytają etykiety. Jakich informacji szukacie czytajac etykiety w
      > ina/miodu/oliwy itd? Chcecie cos wiedziec o regionie w którym jest produkowany?
      > Metody produkcji? Lubicie "poetyckie" opisy na temat bukietu, koloru, aromatu
      > i smaku?
      >
    • piepe Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 02:13
      Obecne pokolenie nie cierpi marketingu, reklam, sciemniania. Nie ma czasu na czytanie etykiet, kieruje sie opiniami. Stawiałabym na marketing szeptany, jeśli już. Najlepiej normalna reklama - klient poleca innemu, bo coś jest dobre. Ale rozumiem, ze tak nie mozna, skoro pytasz.
    • elle.hivernale Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 03:22
      Miód - czy jest wyprodukowany w UE czy z mieszanek spoza. Spoza sobie daruję.
      Oliwa - czy z pierwszego tłoczenia, kraj Grecja lub Hiszpania. Najchętniej niefiltrowana, ale rzadko mam okazję.
      Wino - zdaję się na pana ze sklepu, bo oszczędza mi gadania o dębowej nucie wybijającej spod czekolady, no i zna już mój gust.
      Jak mi skład nie styknie, to żadne kwieciste wypociny copywriterów mnie nie ruszą.
      • opium74 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 06:54
        Kupując produkty jednoskladnikowe sprawdzam czy aby na pewno są jednoskladnikowymi.
        Wino czy nie ma siarczanow oraz oczywiście region, oliwa czy jest z pierwszego tłoczenia i gdzie butelkowana, miodu nie kupuje bo dostaje od rodziny ale patrzylabym żeby był polski.
        Dotyczy ta zasada także np. Śmietany: w składzie ma być śmietana a nie mączka czy inna guma.
      • gemmavera Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 07:29
        elle.hivernale napisała:

> Miód - czy jest wyprodukowany w UE czy z mieszanek spoza. Spoza sobie daruję.
        > Oliwa - czy z pierwszego tłoczenia, kraj Grecja lub Hiszpania. Najchętniej nief
        > iltrowana, ale rzadko mam okazję.
        > Wino - zdaję się na pana ze sklepu, bo oszczędza mi gadania o dębowej nucie wyb
        > ijającej spod czekolady

Ja tak samo, tyle że miód kupuję polski. Reszta się zgadza.
      • eo_n Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:15
        elle.hivernale napisała:

> Miód - czy jest wyprodukowany w
        Polsce.

UE czy z mieszanek spoza. Spoza sobie daruję.
        > Oliwa - czy z pierwszego tłoczenia,

> Wino - gdzie jest butelkowane; ewentualnie czy A.O.C., A.O.V.Q.D.S. / D.O.C.G. , D.O.C. / D.O.C. , D.O.

Poetyckie opisy mnie nie ruszają.

• franczii Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 07:42
      Jesli chodzi o wino to mam ulubione marki i regiony. NA razie tylko wina wloskie kupujemy, mnie najbardziej podchodza te piemonckie z odmiany nebbiolo i dolcetto oraz salentynskie primitivo. Oliwe extra v. bio sprowadzam zawsze z konkretnego regionu tzn z Salento bo stamtad najbardziej lubie ze wzgledu na najbardziej intensywny smak, z innych regionow np. z Toskanii czy Ligurii sa zbyt delikatne. W moich okolicach jest jeden gatunek renomowanej oliwy ale jej nie kupuje bo pochodzi z terenow o sporym zanieczyszczeniu. Miod i wszystkie produkty od pszczol typu propolis kupuje od lat od tego samego pszczelarza na targu bio, ze wzgledu na jakosc i pochodzenie. Jesli tylko moge to kupuje lokalne produkty od malych wytworcow. Robie zakupy w marjkecie bio ale zwracam uwage na pochodzenie produktu i nie przemawia do mnie np. mleko bio przywiezione 1000km od niemieckich krowek, tak samo miod z marka fair trade z innych kontynentow itp.
      Lubie opisy smaku, koloru, sugestie dotyczace serwowania ale to bardziej jako ciekawostke, raczej tym sie nie kieruje przy zakupie.
    • maggi9 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 07:49
      Sprawdzam czy to na pewno miód/wino/oliwa a nie jakiś zamiennik.
      Mamy już zamienniki masła niedawno widziałam zamienniki mleka oraz kawy. Kto wie co jeszcze wymyślą producenci?
    • niecierpek_25 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 08:16
      Miód kupuję od pana spod mojego miasta, z jego własnej pasieki, a jeśli już kupuję w sklepie to tylko naturalny, najchętniej produkowany w Polsce, z polskich mieszanek.

Oliwę tylko z pierwszego tłoczenia, najczęściej niefiltrowaną, często mama przywozi mi z Hiszpanii.

Wino poleca mi pan z ukochanego sklepu i po prostu móię mu do czego, bo ja się kompletnie nie znam, jestem lajkonikiemwink w tej kwestii i pijam tylko od czasu do czasu, ale pijają goście.

Opisy nie robią na mnie wrażenia. Liczy się skład, kraj pochodzenia, data produkcji, ewentualnie data przydatności.
      • sueellen Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 09:44
        A co jeśli jedziecie na wakacje za granicę na przykład, idziecie do supermarketu i trzeba coś wybrać: miód, wino na kolację, oliwę. Na półkach setki takich samych produktów. Czym się kierujecie, że wybieracie ten a nie inny? Ceną? Opakowaniem? Powiedzmy, że wszystkie oliwy w rzędzie są z jednego regionu, extravirgin (z pierwszego tłoczenia na zimno). Jaka informacja sprawi, że siegnięcie po tę a nie inną? Pomogłoby na przykład informacja, że region jest czysty, znacznie oddalony od autostrad, lotnisk itp
        • mamma_2012 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:06
          Nie wierze, ze na kogos działają jeszcze takie napisy. Praktycznie kazdy moze napisac sobie, co mu do głowy przyjdzie i skoro kazdy szuka teraz bio i naturalne, to i producenci tak piszą, gdzie sie tylko da (sprytnie omijając unijne przepisy), nazywając domowe z kredensu czy klasztorne i pakujac w tekturowe pudełka.
          I potem reklama serów z Biedronki robionych z sercem z najlepszego mleka.
          Pewnie zerknelabym na etykiete czy skład krótki i nie liczylabym, ze za grosze dostanę cos dobrego. W takiej sytuacji wzielabym cos z wyższej półki, czyli kierowalabym sie wyższa cena (chociaz oczywiscie tez mozna sie niezle nabrać).
        • eo_n Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:16
          sueellen napisała:

> A co jeśli jedziecie na wakacje za granicę na przykład, idziecie do supermarket
          > u i trzeba coś wybrać:

Zakładając, że nie rozumiemy żadnego z języków na etykiecie, kierujemy się opakowaniem (wizualną stroną) smile
        • mid.week Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:23
          Powiedzmy, że wszystkie oliwy w rzędzie są z jednego regionu, extravirgi
          > n (z pierwszego tłoczenia na zimno). Jaka informacja sprawi, że siegnięcie po t
          > ę a nie inną?

cena i niewielkie opkaowanie.
        • franczii Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:30
          ja kupuje czesto na straganach lub z gospodarstw agroturystycznych a jesli w markecie to sie za duzo nie zastanawiam i nie mam tez wielkich oczekiwan
        • niecierpek_25 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 11:40
          Pytanie jest tendencyjne.

Na wakacje, rzecz jasna, zabieram przetwory w słoikach, a nie szarżuję burżujsko po sklepach!
          big_grin
        • mayaalex Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 12:00
          Wtedy lubimy zaryzykowac i na jakims okolicznym targu sprawdzamy lokalne specjaly. Albo nam beda smakowac, albo nie smile zreszta lubimy chodzic na takie targi, zawsze cos ciekawego sie tam wyszuka. raczej szkoda nam czasu na supermarkety ale w ogole rzadko przyrzadzamy posilki na wakacjach.
    • ichi51e Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 08:24
      Obecnie sprawdzam tylko czy nie ma tam czegos co uczula moje dziecko. Dwa dni temu znowu rozwazalam wzywanie karetki (na szczescie leki zadzialaly). Bo cholera tak trudno napisac na bulionie wolowym "zawiera jajka" uncertain
      Lubie tez jak smak jest opisany smile
    • mid.week Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:00
      Na miodzie sprawdzam czy to naturalny czy sztuczny, czy PL czy obcy. Wolę nasz, potem z EU, spoza nie kupuję. Brak mi informacji, który miód do czego. Tzn, że malinowy na osłabienie, lipowy na przeziębienie... Nigdy o tym nie pamiętam kiedy trzeba.
      Istnieje wiele miodowych tradycji i ciekawostek z tym produktem związanych, a porcja wiedzy nigdy nie zaszkodzi. Na miodach mogłaby się pojawić informacja jak z kartek kalendarzowych np. skąd się wzięło powiedzenie "miesiąc miodowy"? w pewnych regionach nowożeńcy przez miesiąc po ślubie jedli miód dla wzmocnienia witaloności wink

Oliwa musi być z 1 tłoczenia, na zimno. Nie mamy naszych tadycji oliwnych wiec biorę te z krajów śródziemnomorskich. Raz trafiłam na taką z przywiązaną karteczką z dodatkowymi informacjami o teście na jej prawdziwość: wolna-polska.pl/wiadomosci/oszustwo-z-oliwa-z-oliwek-2013-10. Ale na coś takiego może cobie pozwolić tylko producent czystej oliwy wink

Na winach znam się średnio, sprawdzam czy słodkie czy wytrawne i nie rozumiem dlaczego te napisy sa ukryte na tyle butelki. Nie można tego wyraźnymi literami na przedniej etykiecie? Bukiety-srety mnie nie przekonują, bo nie potrafię tych słów przełożyć na smak sad Lubię proste jak cep dedykacje - wino lekkie, wytrawne, bez gryczy, najlepsze do .....
      • olewka100procent Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:20
        miód - sprawdzam czy polski, czy mieszanka
        śmietana- czy ma zagęszcz i inne g.wna
        dżem - czytam ile ma % owoców i jakie ma zagęszczacze
        wędliny - patrze ile ma % mięsa, czy ma fosforany i jakie konserwanty, choć teraz już tak nie robię bo nie kupuję , czasami kiełbasę kupię na chleb typu sucha krakowska
        sery żółte - jak ma azotyn sodu odkładam
        słodycze ciastka- patrzę czy mają tłuszcze utwardzone
        kosmetyki- unikam parafiny w składzie
        • eo_n Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 10:24
          olewka100procent , ja to samo. W kosmetykach - parabeny.
    • mayaalex Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 11:56
      Oliwa zajmuje sie maz, on jest z oliwnego regionu wiec sie zna smile zreszta czasami mamy oliwe od rodziny/sasiadow/znajomych i przywozimy wtedy - no ale nam taka butelka (duza) starcza na max dwa tygodnie wiec to bardziej jako jednorazowa atrakcja. Ale mamy duzo dobrej oliwy w okolicznych sklepach.
      Miod za to ja lubie z PL przywiezc, tym bardziej, ze jestem fanka ciemnych miodow, reszte kupujemy na straganie - probujemy rozne rodzaje, zwlaszcza te, ktorych w PL nie ma.
      Wina - mamy swoje ulubione plus wyszukujemy nowe jak gdzies jezdzimy. W ten sposob na jednych wakacjach odkrylismy falanghine i greco di tufo, na innych ruede verdejo (potem szukamy, ktore z dostepnych u nas nam najbardziej odpowiadaja).
    • mamusia1999 Re: Pytanie marketingowe mam 05.04.14, 18:07
      miod - czy jest zlewka z cysterny czy ma jakies konkretne pochodzenie i rodzaj nektaru, niekoniecznie europejskie, metoda ekstrakcji z plastra (odwirowane na zimno wole)
      wino kwieciste opisy nie, ale przyblizenie charakteru tak (aromaty owocowe, mineralne etc. potrawy do ktorych najlepiej pasuje - dziczyzna czy cielecina, sery lagodne czy wyraziste). czy jego aromat osiagneity jest winifikacja czy jakims suplementem.
      oliwa - bio czy nie, zlewka czy konkretny region, lagodny czy wyrazisty, okres dojrzewania oliwek, metoda tloczenia, podzial na saltkowa i do smazenia (rowniez w wysokiej temp., te sa filtrowane), duza fabryka czy malutka kooperatywa lub wrecz plantacja rodzinna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka