Dodaj do ulubionych

Konsumenta interesuje smak

11.04.14, 20:38
pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/1,136156,15774131,Jedna_rzodkiewka_na_16_serkow_Turek__Firma___Nie_widzimy.html#Cuk
>konsumenta interesują smak, walory sensoryczne i ogólna koncepcja produktu

Tak nas postrzegaja producenci.I pewnie mają racje.To dlatego tyle chlamu na sklepowych pólkach.Bo głownym kryterium jest- okazuje sie - SMAK.I stad porównawcze testy- co lepsze: markowa kawa czy kawa z Biedry.Na ematce tez przy okazji watkow zywnosciowych mozna pocztac: tansze lepsze, bo mnie bardziej smakuje.Zero zainteresowania skladem.Cena wynika Z CZEGOS.Najczesciej jest uzasadniona jakoscia.Ale kto by sie tym przejmowal.
Z punktu widzenia biznesowego lepiej sprzedawac serek ze sladowa iloscia rzodkiewki za grube pieniadze niz czysty biały ser, do ktorego swiadomy konsument po prostu dokupi świezy pęczek.
Obserwuj wątek
    • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 20:42
      Z dwojga złego lepszy Turkowy niż President, patrząc na skład...
      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 20:52
        Zaden nie wart tego, by złotówke na tot przeznaczyc.A zapełnia półki.Znaczy - kupuja.I jedza w dodatku.
        • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:24
          Wcale nie. Turek ma dobry skład (pomijam ILOŚĆ rzodkiewki), nie ma tam świństw. Smakowych nie lubię, ale śmietankowy jest jak najbardziej ok.
          Skład presidenta to jakaś pomyłka.
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:27
            Dobry to jest naturalny twaróg.Cała reszta to marketingowy szit.
            • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:32
              lola211 napisała:

> Dobry to jest naturalny twaróg.

Prawda objawiona big_grin

Kwestia gustu tongue_out
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:35
                No pewnie, ze gustu.
                Taki serek napowietrzony w ładnym opakowaniu.
                A konkurent taki zwykły, w kawałku i w zwykły papier zawiniety.
                • rhaenyra Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:42
                  i to pewnie morowym powietrzem suspicious
                  • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 05:28
                    Nie, tym co zawiewa i powoduje choroby tongue_out
              • klamkas Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:40
                Ale dobry, czy smaczny?

Bo ja dobrze wiem, że jest dobry, korzystny, zdrowy i w ogóle och i ach. Ale nijak go przełknąć nie mogę. Wolę zrezygnować z białego sera niż jeść naturalny twaróg. Jest jadalny tylko w ruskich pierogach, w żadnej innej postaci nie przełknę. Na upartego leniwe ujdą uncertain.
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:53
                  A nie mozesz go zrobic ze smietana, rzodkiewka, szczypiorkiem?
                  Dopuszczam mysl, ze komus moze twaróg nie smakowac.Ale jak zamiast niego zajada sie tymi napowietrzonymi produktami to smialo mozna stwierdzic, ze to typ idealnego konsumenta płacącego bezdurno za slad rzodkiewki w podróbie.
                  • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:04
                    Moment, cudujesz już. W składzie Turka śmietankowego jest: ser, śmietanka, sól. Finito.
                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:09
                      To zrób eksperyment, rozrób dobry twaróg ze smietana,posól i porównaj z turkiem.
                      • mia_siochi Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:24
                        Serio myślisz, że nigdy nie jadłam twarogu ze śmietaną? big_grin
                        Nie twierdzę, że jest zły. Kwestia gustu, ja nie przepadam.
                        Twierdzę natomiast, że piszesz bzdury, że Turek jest zły tongue_out Nic złego w nim nie ma. A czy Tobie smakuje, czy nie, to sprawa wtórna.
                        • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 23:29
                          Złe jest w nim to,ze jest przetworzony.Sztucznie napuszony.Plastik,nie zywnosc.
                          • rhaenyra Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 23:50
                            ojp

ale wiesz ze ser to PRZETWORZONE mleko ?
                            rozumiem ze ty wszystko wylacznie na surowo jest bo gotowanie to tez sztuczne przetwarzanie ?
                            taki ziemniak to by sie w naturze nigdy sam nie ugotowal suspicious
                            • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:09
                              Twarog tez twoarogowi nie rowny.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:28
                                Oczywiscie, ze tak.Dlatego jestem zwolenniczka wybierania najlepszego.
                                • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:31
                                  O ile w takim twarozku jest twarog, smietanka i sól to jeszcze pol biedy ale jesli znajdziemy tam zagęszczacze, blonnik pszenny, konserwanty i temu podobne cuda to juz skandal. No ale serek schodzi.
                  • klamkas Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:14
                    Robiłam na milion sposobów. Nie przełknę twarogu pod żadną postacią (rozdziabany widelcem, zmiksowany, doprawiony, nie doprawiony, na słodko, na słono, z warzywami, z ziołami - ochyda). Z akceptowalnych form jeszcze sernik może być, ale pieczony, sernika "na zimno" nie zjem.
                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:19
                      I nie musisz.
                      Ja zreszta sama za sernikami nie przepadam.
                      Rzecz jest w czym innym- kryterium smaku jako głownego przy wyborze produktów.Czy to kielbasa czy czekolada.Smaczny szit sie sprzedaje.Czy to jest normalne?
                      • klamkas Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:29
                        Nie wiem. Mam do wyboru naturalny twaróg, którego nie lubię i gotowe serki, które smakują, ale są podejrzane - rezygnuję z serów. I tyle.

Podobnie z wędlinami - jak mi ojciec nie uwędzi, albo sama nie upiekę, to nie jemy.

Prawdziwy problem mam z rybami - kocham wędzone ryby, ale kupować strach, a wędzone w domowej wędzarni tylko na świeżo, bez mrożenia sad(((((((((.
                      • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:49
                        lola211 napisała:

> I nie musisz.
                        > Ja zreszta sama za sernikami nie przepadam.
                        > Rzecz jest w czym innym- kryterium smaku jako głownego przy wyborze produktów.C
                        > zy to kielbasa czy czekolada.Smaczny szit sie sprzedaje.Czy to jest normalne?
                        A zjadłabyś coś bardzo wartościowego, co miałoby smak, zapach i konsystencję kupy?
                      • raohszana Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 14:18
                        lola211 napisała:
                        >.Smaczny szit sie sprzedaje.Czy to jest normalne?
                        *
                        Tak, to najzupełniej normalne. Biologia robi w wała - to, co jest subiektywnie smaczne sprawia, że mózg produkuje taki a nie inny neuroprzekaźnik i ustawia się na taką, a nie inną reakcję i tak już ma. Smak, z zasady i biologii, daje więcej przyjemności niż poczucie, że się zjadło dobre [ a nie było tym smacznym i ulubionym ]. Można to sobie przestawić, ale podstawowy program jest jaki jest - kiedyś to, co smaczne było tym co można jeść, trutki były zwykle niedobre bardzo [ głównie gorzkie ], a lekarstwa umiarkowanie niedobre [ zjedz mało, a pomoże ].
                    • joanna29 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:29
                      Jako dziecko zle sie czylam po mleku, nie chcialam pic. W przedszkolu dzieci sie bawily, a mnie trzymali przy stoliku az mlego wypije. Czasy sie zmienily i dzis by wiedziano ze mam nietolerancje laktozy. Nie zjesz twarogu moze wladnie dlatego ze masz alergie.
                  • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:08
                    Powietrze nie ma kalorii wink Mniej kalorii=zdrowiej wink
                    ja tam wole twaróg kupic i umieszac .
            • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:48
              lola211 napisała:

> Dobry to jest naturalny twaróg.Cała reszta to marketingowy szit.
              Rozumiem, że masz ogródek z własną Krasulą wink
        • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:23
          Tak jak kremy, Lola.
    • krejzimama Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:01
      A dla ciebie co jest ważniejsze skład czy twój smak?
      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:10
        Jedno i drugie.
        • krejzimama Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:16
          To ci się od marca zmieniło.

lola211 17.03.14, 00:07 Odpowiedz
          Jestem wszystkozerna i pewnie dlatego nie rozstrzasam, co jest w skladzie.Zakladam, ze bedzie smaczne i zamawiam.Moge sie ewentualnie pozastanawiac,czy chce wege czy cos z miesem.Zamawiam szybko, bez szczegolnej analizy,słuchajac organizmu, ktory mi podpowiada, na co ma akurat ochotesmile.Zatem kazdy ma inne podejscie.
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 21:25
            Eh, czytanie ze zrozumieniem.
            Przytoczony cytat dotyczył knajpy czy raczej baru,gdzie czasem spozywam ciepły posiłek w przerwie w pracy.Trudno w takich miejscach analizowac sklad.To nie to samo co produkt w sklepie- bierzesz do reki i czytasz ETYKIETE.
            Skład w zacytowanym fragmencier oznaczał zupełnie co innego.
            • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 07:46
              Lola- brniesz
              Ja czytam etykiety, rzadko kupuję gotowce i ze względów zdrowotnych NIE JADAMY W KNAJPACH
              Bez ideolo-nie i już
              Ty tutaj rzucasz się o gotowy serek, wmawiasz jego lepszy smak od tego w pudełku-mimo że sama z tego ironizujesz gdy działa w drugą stronę
              Przypominam Ci również Twój wątek o kaszkach błyskawicznych które podawałaś niemowlęciu i wykłócałaś się , że to jest w porządku
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:33
                Serek to tylko przyklad.Cale stoiska nabialowe pełne sa roznego rodzaju syfu.Chetnie kupowanego.
                W knajpach jadam sporadycznie, wole samodzielnie przygotowane posilki, ale nie zawsze sie da.
                Nie musisz przypominac, pamietam doskonale.Co zrobilam? Posłuchalam,poczytalam i pomyslalam.I przyznalam racje.Od tamtego czasu zadna gotowa kaszka nie wchodzi w gre.Bo zostalam uswiadomiona.Najgorsze co mozna zrobic to w ogole nie przyjmowac do wiadomosci, ze sie robi zle.
                • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 17:51
                  Fajnie, że wyciągnęłaś wnioski. Fajnie i szacunek za to że się przyznajesz. Ale neofici są najgorsi- uwierz, brzmisz jak kaznodzieja.
                  Może z czasem dojdziesz do wniosku że jedzenie w knajpach to też syf-bo nigdy nie wiesz tak do końca co jest zawartością Twojego talerza i jak jest przygotowywane
            • krejzimama Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 07:58
              Tak, w sklepie czytasz etykiety i nie kupisz napuszonego serka, ale potem bez zastanowienia kupisz coś na szybko w barze i zjesz nie mając pojęcia co.
              • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:05
                Krejzi, ale to co innego, nie rozumiesz ? big_grin
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:34
                Jak idziesz do knajpy to jestes w stanie przeczytac etykiety kazdego uzytego skladnika? Nie.A w sklepie mozesz to zrobic? Mozesz.Taka zasadnicza róznica, no.
            • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:24
              > Eh, czytanie ze zrozumieniem.

Tak jak i u Ciebie (wkurzyłaś mnie z tymi kremami).
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:36
                Z tekstu o kremach nie wynika, ze tani czy drogi krem -to nie ma znaczenia- bo sa takie same czy daja te same skutki.Wynika, ze nie kazdy krem jest wart swojej ceny.Czy to drogi czy tani.Oraz ze fakt,iz producenci tanich kremow zaopatruja sie w tym samych hurtowniach nie oznacza, ze kupuja TO SAMO w takim samym stezeniu.Oraz to, ze gdyby zrobienie skutecznego kremu było łatwe, kazda apteka krecilaby je na potege.
                • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:50
                  Lola, ja nie o tym. Ja o tym, że ludzie mają prawo wyprowadzać inne wnioski, niż Ty. I nie trza im od razu suponować, że czegoś nie doczytali. Jestes tendencyjnie ukierunkowana i oczekujesz od ludzi, by szli w Twoim kierunku.
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:51
                    Ale jesli wnioski sa BŁEDNE to albo ktos nie doczytał albo myslec nie potrafi.
                    Ja zakladam to pierwsze.
    • priszczilla Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:34
      Cholera, mnie naprawdę interesuje smak i właśnie dlatego kupuję twaróg i rzodkiewki.
    • rhaenyra Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:44
      a ja kupuje serek szczypiorkowy i posypuje go szczypiorkiem
      taka perwersyjna jestem suspicious
    • 18lipcowa3 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 22:54
      a co ma byc jak nie smak ?
      jak mi nie smakuje to mam jesc na siłe?
      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 23:33
        Fast foody tez ludziom smakuja.Dlatego je jedza, wiedzac ze to szit.Ale jedza.
        Serio nic naturalnego, dobrego jakosciowo ci nie smakuje?
        Kryterium smaku jst wazne,ale powinno isc w parze z jakoscia produktu.
        • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:37
          Wejdź ludziom do głów i poprzestawiaj big_grin Taka to pretensja...

Ludzie nie powinni wielu rzeczy. I ty na pewno też robisz coś czego nie powinnaś.
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:39
            I ty na pewno też robisz coś czego nie powinnas

Zapewne tak.
            Staram sie natomiast zmienic podejscie, jesli padaja rzeczowe argumenty.
            • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:12
              Szczerze? Wątpię. Twój nick kojarzę bardzo dobrze. Pasujesz mi raczej pod: robię co mi akurat pasuje.
              • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:19
                Edukacja jest ok, ale nigdy nie z ust neofity.
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:40
                  A neofita to kiedy przestaje sie wg Ciebie byc? U schyłku zycia?
                  • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:23
                    Jak przestanie zachowywać się jak nawiedzony.
                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 18:18
                      Nie ma w moim zachowaniu nic z nawiedzonego neofity.Nic.
                      No ale jak zwykle, zamiast zabrac głos w MERYTORYCZNEJ dyskusji ,czepiasz sie personalnie.Cóz, widac nie potrafisz inaczej.
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:38
                Mniew interesuja rzeczowe argumenty,a nie subiektywne odczucia.
                • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:51
                  A rzeczowe argumenty nie moga być zwiazane z subiektywnymi odczuciami? To ja Ci powiem, ze obiektywizm to mit. Wszyscy czynimy subiektywne założenia. Ty tez. Twoje założenia są bardzo subiektywne.
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:55
                    W tym wypadku nie moga.
                    Bo Kropka jak zwykle nie odnosi sie do sedna sprawy, tylko do tego kto jest autorem watku.
                • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:27
                  lola211 napisała:

> Mniew interesuja rzeczowe argumenty,a nie subiektywne odczucia.
                  To nie wiem po co wątek założyłaś. Smak jest odczuciem subiektywnym.
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:40
                    A czy to wlasnie kryterium powinno decydowac o tym co sie kupuje i je? Bez uwzgledniania składu?
                    • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:13
                      A czytałaś skład sera, który tu jedna forumka zalinkowała. To już ten smakowy miał przyjaźniejszy. Podejrzewam, że kupując biały ser na wagę, nawet nie wiesz co kupujesz.
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 15:45
                        A co moze byc w białeym serze na wage?
                        Z ciekawosci pytam.
                        Ja kupuję taki z koła, jest bardzo smaczny, wilgotny, biore wówczas, gdy jest swieza dostawa.
                        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:03
                          lola211 napisała:
                          > A co moze byc w białeym serze na wage?

A co może być złego w białym serze w kubeczku? Zrobiłaś dżihad z powodu serka Turka a teraz wszystko ok?

Jesteś kompletą ignorantką. 'Ja czytam etykietę to jest syf a jak kupuję bez etykiety to co złego może być'. Błahahahaha big_grin

> Ja kupuję taki z koła, jest bardzo smaczny, wilgotny, biore wówczas, gdy jest s
                          > wieza dostawa.

Czyli pani eko-sreko kieruje się SMAKIEM!!! Błahahahahahaha big_grin
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:23
                            Ser kupuje w sklepie, gdzie na wszystkim mozna przeczytac sklad.i doskonale wiem, co kupuje.
                            Ja sie pytam grzecznie, co moze byc w twarogu, bo jeszcze sie nie spotkalam z podejrzana etykieta na tym produkcie.
                        • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:13
                          Wszystko. Bo chyba nie sadzisz, ze jak zaraz z koła to go pani domowym sposobem wyrabiała.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 18:19
                            Wszystko, czyli konkretnie CO?
                            Ale konkretnie.
                            • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 08:58
                              Wszystko to co się dodaje w procesie produkcji. Poczytaj sobie skład sera, który ktoś tu zalinkował.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:34
                                Proces przygotowania twarogu polega na skwaszeniu mleka, a następnie stopniowym jego podgrzewaniu bez osiągnięcia temperatury wrzenia, ostudzeniu i odcedzeniu.

Ot i cala tajemnica wytworzenia twarogu.
                                Tu nie trzeba nic dodawac w trakcie produkcji.
                                No chyba, ze sie wytwarza pseudotwaróg,ale takich nie kupuję.
                    • rhaenyra Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:43
                      co takiego strasznego jest w skladzie : ser smietana sol pieprz rzodkiewka ???
                      • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:56
                        sól wiadomo - jeszcze gorsza biała śmierć niż cukier.
                        pieprz - sprowadzony z zamorskich krain, Bóg jeden wie, co tam jest.
                        ser i śmietana - nie wiadomo, kto i w jaki sposób doił krowę.

biedna tylko ta rzodkiewka, nic nie zawiniła...
                        • pe.tronela Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 14:00
                          > ser i śmietana - nie wiadomo, kto i w jaki sposób doił krowę.
                          I po co w o ogole ja doil. To nie naturalne wiec i niezdrowe - sila oderwac cielaka od krowy i zabrac jej mleko. Brrr...
                          > biedna tylko ta rzodkiewka, nic nie zawiniła...
                          Jak to nic? Ty wiesz gdzie ona rosla? Czym jest nafaszerowana?
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 15:52
                        A co takiego złego jest dajmy na to w mleku z kartonu,ze tyle złego słyszy sie o UHT? No czym ono sie rózni od mleka prosto od krowy? W skladzie :mleko.No to o co chodzi?
                        • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:01
                          W mleku prosto od krowy jest troche wiecej skladnikow niz w odtłuszczonym zabitym temperatura mleku a właściwie napoju mlekopodobnym.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:25
                            No ale jakby patrzec tylko na sklad to powinno byc to samo, identyczne.Bo przeciez tylko mleko.A przeciez nie jest identyczne, bo chodzi jeszcze o przetwarzanie.
                            • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:33
                              Mleko z kartonu nie ma wiele wspólnego z mlekiem prosto od krowy.
                              • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:15
                                O rany... Mleko prosto od krowy big_grin Rozumiem, ze ty piejesz jeszcze ciepłe mleczko od krowy, tak?
                                • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:49
                                  Wogole nie piję mleka krowiego.
                                • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:52
                                  Skoro smieszy cie mleko od krowy to poczytaj jaki jest sklad wydzieliny gruczolów mlecznych krowy a jaki sklad mleka w pudelku. Ile czego zabrano, ile dolano i co zostało.
                                  • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 08:46
                                    Mnie śmieszy takie pisanie jak twoje. Zwłaszcza jak się mleka samemu nie pije. A ja przynajmniej w swoim życiu takie mleko piłam, mąż pił takie ciepłe dopiero co wydojone całe lata u swojej babci. Dzisiaj większość pije to, które znajduje w sklepie. I nie jest to dziwne. W ogóle. Mają w dodatku prawo uważać, że piją mleko. Owszem jest też coś takiego jak mleko podobny napój udający mleko, ale nie jest każde mleko w kartoniku. Nie mąć ludziom w głowach.
                                    • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 08:56
                                      www.portalspozywczy.pl/inne/polityka-i-spoleczenstwo/wiadomosci/spoldzielnia-mleczarska-w-rypinie-oszukuje-klientow-sprzedaje-wyrob-mlekopodobny-marki-lakowe,57157.html
                                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:36
                                      Mają w dodatku prawo uważać, że pij
                                      > ą mleko.

Co nie zmienia faktu, ze to nie jest prawdziwe mleko.
                                      • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:39
                                        Nie ma czegoś takiego jak prawdziwe mleko i nieprawdziwe. Za to jest wyrób mleko podobny.
                                        • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:23
                                          Ale jest.Jest MLEKO o skladzie MLEKA I mleko przetworzone, o skladzie odbiegajacym od skladu MLEKA, bo proces przetwarzania pozbawil je wlasciwosci.To wyglada jak mleko i tak sie nazywa, ale jego wartosc odzywcza jest inna.
                                          • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:41
                                            No i co? Pijesz mleko prosto od krowy? Nie, prawda? Pseudo mleko to nadal mleko z dodatkiem tłuszczu roślinnego, a nie mleko w kartoniku, butelce.
                                            • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:30
                                              Jest jeszcze mleko roslinne.jak juz chcesz tu rozprawiac o róznych mlekach.
                                              Mleko prawdziwe jest jedno- o takim skladzie jaki ma prosto po udojeniu.
                                              Reszta to wyrob mleczny o roznym stopniu odzywczosci.
                                              • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:34
                                                Nie, to nie jest wyrób mleczny. To co ty na ten temat myślisz to twoja sprawa. Jakie mleko pijesz?
                                                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:36
                                                  Mleko uzywam tylko do kawy.Z mlekomatu.
                                                  • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:47
                                                    Mleko w mlekomacie to też nie jest mleko prosto od krowy. Ono jest po prostu nie poddane obróbce cieplnej. Generalnie jest to dobry wybór jeśli ktoś ma taką możliwość i szybko zużywa takie mleko.
                                                  • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:52
                                                    I jeszcze: "przed spożyciem mleka zalecana jest jego profilaktyczna obróbka cieplna („przegotowanie”wink. Mleka nie trzeba doprowadzać do wrzenia, wystarczy go przez ok. 15 s ogrzewać w temperaturze 72°C. Taka łagodna obróbka cieplna powoduje zniszczenie niemal wszystkich mikroorganizmów."
                                              • esr-esr Re: Konsumenta interesuje smak 14.04.14, 15:21
                                                ja tak tylko w celach edukacyjnych: mleko prosto od krowy ma różny skład w zależności o etapu laktacji, rasy krowy, a nawet sposobu karmienia i warunków hodowli.
                        • landora Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:34
                          Nie ma nic złego (przecież nic się tam nie dodaje), po prostu nie ma też wiele dobrego. Nie zmienia to faktu, że mi mleko "prosto od krowy" (kupujemy czasem w mlekomacie) nie smakuje. Nie będę się zmuszać. Piję więc UHT.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:41
                            Co z tego ,ze "sie nic nie dodaje".Chodzi tez o proces przetwarzania i koncowy efekt.
                            • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:37
                              Ale to nadal jest mleko. Jak rany...
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:44
                                A ty nadal nie rozumiesz w czym rzecz.
                                • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:16
                                  lola211 napisała:
                                  > A ty nadal nie rozumiesz w czym rzecz.

Skoro nikt nie rozumie tylko TY to może zastanów się czy to inni nie mają jednak racji? Bo na razie wszyscy mówią Ci, że jesteś pijana a Ty uparcie, że to ziemia się rusza pod nogami suspicious
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:20
                                    Pare osob w tym watku gada do rzeczy iqwie o co chodzi.Kropka i Guderianka jak zwykle czepiaja sie personalnie, zupelnie nie zwracajac uwagi na meritum,a ty jako troll -pleciesz co bądz.
                                    • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:30
                                      lola211 napisała:
                                      > Pare osob w tym watku gada do rzeczy iqwie o co chodzi.

Już urojenia masz...
                            • landora Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:45
                              No dobrze, to jaki jest "proces przetwarzania" mleka UHT twoim zdaniem, i jaki jest "efekt końcowy"?
    • misterni Re: Konsumenta interesuje smak 11.04.14, 23:39
      Obawiam się, że rzeczywistość jest jeszcze smutniejsza - konsumenta coraz częściej interesuje głownie cena.
      • kawonka32 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:06
        Serek turek, cena za kg 24,21 zł.

Twaróg (Turka, żeby nie było, że najtańszy możliwy), cena za kg: 15,31.
        Pęczek rzodkiewek (pęczek, nie jedna na 16 opakowań gotowego produktu wink ): 1,49.
        Śmietana 18% (wątpię, żeby tak tłusta była w serku, ale niech będzie ta): 3,19
        Pieprz, sól - niech będzie 1 zł.

Dla konsumenta zainteresowanego ceną wybór powinien być jasny. A można wybrać tańszy twaróg i śmietanę. No chyba że konsument lubi spulchanianie azotem wink.
        ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003120280913
        ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003010660200
        ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003000324877
        ezakupy.tesco.pl/pl-PL/ProductDetail/ProductDetail/2003010561408
        • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:23
          Skład tego turka smakowego wypada lepiej niż tego bez smaku. Nie sądzisz?
          • kropkacom Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:25
            Większość śmietan zawiera obecnie skrobię. Co sprawdził mój mąż chcący kupić taką bez.
            • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:41
              Owszem.Ale sa tez takie bez skrobi.
        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:22
          kawonka32 napisała:
          > Serek turek, cena za kg 24,21 zł.
          > Twaróg (Turka, żeby nie było, że najtańszy możliwy), cena za kg: 15,31.
          > Pęczek rzodkiewek (pęczek, nie jedna na 16 opakowań gotowego produktu wink ): 1,4
          > 9.
          > Śmietana 18% (wątpię, żeby tak tłusta była w serku, ale niech będzie ta): 3,19
          > Pieprz, sól - niech będzie 1 zł.
          > Dla konsumenta zainteresowanego ceną wybór powinien być jasny.

Pomyślmy - z tego masz ponad kilogram sera, który moja rodzina jadłaby chyba codziennie na kanapki przez miesiąc. Wróć! Nie jadłaby bo by się zepsuł i wylądował w koszu. I gdzie ta oszczędność?
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:23
            Taki ser kupujesz na wage, nie musisz od razu kilkograma.
          • kawonka32 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 12:39
            Pomyślmy. Nie wiem, jak w twoipch sklepach, ale u mnie twaróg sprzedają również na wagę. 100 gramów także, istnieją także mniejsze opakowania niż zalinkowane przeze mnie. A jogurty/śmietany są w małych opakowaniach. Rzodkiewek na sztuki rzeczywiście jeszcze w handlu nie spotkałam, ale jest popyt, będzie i podaż wink.
    • mona_mayfair Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 02:15
      Ja zdecydowanie wolę zwykły twaróg sobie po swojemu zrobić, tych dmuchawców nie kupuję. Tak samo nie kupuje parówek- ani smaczne, ani zdrowe ;p
    • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 07:42
      Robiłaś kaszki błyskawiczne twierdząc że nie masz czasu gotować zwykłych
      Tak samo ludzie wolą kupić serek z rzodkiewką i posmarować kromkę niż bawić się w krojenie rzodkiewki, rozdrabnianie sera i nie uzyskanie gładkiej masy- bo takowy często spada z kanapki a "kupny' nie. Wierzę, że komuś może nie smakować zwykły twaróg,że może mu się nie chcieć robić, że może woleć gotowca. Nie mój cyrk, nie moje małpy.
      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:38
        Roznica jest tak, ze ja zmienilam podejscie.
        To co stoi na przeszkodzie, by inni tez zmienili złe nawyki?
        Zakladam, ze sporo osób nieswiadomie zywi sie nie tym co powinna.
        Wiec trzeba ludzi uswiadamiac.
        To jest w interesie spoleczenstwa, bo tym badziewiem rodzice zywia tez swoje dzieci.
        A to juz jest problem nas wszystkich.I kosztów leczenia chorób cywilizacyjnych.
        • krejzimama Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:48
          Dla tych co próbują mnie uświadamiać mundrościami mam serdeczne "fuck off".
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:04
            Jakos mnie to wcale nie dziwi.
            • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:32
              Kiedy Krejzi ma rację. Lola, popadasz w misyjność.
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:47
                Ale gdzie? Zakladajac raz na ruski rok watek? No faktycznie musze miec poczucie misji, jak nie przymierzajac swiadkowie Jehowy.
                Od jakiegos czasu pojawiaja sie w necie testy smaku z załozeniem- tanie jest lepsze.Bo LEPIEJ SMAKUJE przechodniom.
                A ze nafaszerowane szitem? No przeciez liczy sie SMAK?
                I potem czytam, ze Testerom nie przeszkadzała więc ilość warzywa w produkcie. Smak był zadowalający. No to produktujemy ser z rzodkiewka bez rzodkiewki.
                • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:00

Zaden nie wart tego, by złotówke na tot przeznaczyc.A zapełnia półki. Znaczy - kupuja.I jedza w dodatku. 

A tu np.
                  > Roznica jest tak, ze ja zmienilam podejscie. 
                  > To co stoi na przeszkodzie, by inni tez zmienili złe nawyki?"

Ty zmieniłaś, to inni też powinni? I skad pewnosc, że zmieniłaś swoje nawyki w dobrym kierunku?

Albo tu:
                  > Zaden nie wart tego, by złotówke na tot przeznaczyc.A zapełnia półki. Znaczy - kupuja.I
                  > jedza w dodatku. 

Kurcze, jacy podli- kupuja i jedzą w dodatku to, co Lola uważa za shit. Jak śmią.
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:13
                    Myslacy czlowiek powinien zmienic nawyki, ktore sa szkodliwe.
                    I nie ja uwazam za szit, tylko ogólnie wiadomo, ze to marketowe g.ówno jest.
                    • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:28
                      > Myslacy czlowiek powinien zmienic nawyki, ktore sa szkodliwe.

Czyli nadal nie bierzesz pod uwagę, ze inni moga czynić inne ząłożenia. O to mi właśnie chodzi.

> I nie ja uwazam za szit, tylko ogólnie wiadomo, ze to marketowe g.ówno jest.

To z bio-sklepów też jest szit. Tyle, że drogi szit. A nie wszystko z marketu jest szitem, jedziesz uogólnieniami.
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:42
                        Owszem, biore.
                        Co nie znaczy,ze popieram.
                        A nie wszystko z marketu j
                        > est szitem, jedziesz uogólnieniami.

Wiekszosc.
                        Zeby kupic nieprzetworzony dobry towar trzeba sie nabiegac.Taki turek jest wszedzie.Dobry twaróg- w nielicznych sklepach.
                        • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 12:50
                          Twarórg Jana (bardzo dobry w/g mnie) jest w zasadzie w każdym superkarkecie w moim rejonie.
          • yvona73pol Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:20
            Krejzi, blad, blad, mowi sie "that's nice"

www.youtube.com/watch?v=JddNDtC-Yrs
        • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 08:50
          gorliwość neofity.
          tak, jest wielu nieświadomych - choć coraz mniej - ale i wielu uświadomionych, naprawdę. i oni wiedzą, że zdrowiej byłoby nie kupować gotowców, no ale jakoś te gotowce akurat im smakują albo zwyczajnie nie chce im się kombinować z ucieraniem twarożków, jeśli przez 5 dni w tygodniu spędzają kilkanaście godzin poza domem. live and let live, no. mało kto jednak żywi się wyłącznie konserwantami, spulchniaczami i sztucznymi barwnikami, więc jeśli zje raz w tygodniu sztuczny serek, nie padnie trupem.
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:03
            Owszem, jesli to byłby raz w tygodniu taki serek to nie byloby problemu.Ale chyba nie sadzisz ze tak wlasnie jest? Oprócz tego serka w wózku sklepowym ląduje cala reszta sklepowego szitu.

i oni wiedzą, że zdrowiej byłoby nie kupować gotowców, no ale jakoś t
            > e gotowce akurat im smakują albo zwyczajnie nie chce im się kombinować z uciera
            > niem twarożków

No własnie..
            • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:35
              no właśnie.
              ja też wiem, że alkohol jest niezdrowy, a wczoraj wieczorem wolałam wypić gin z tonikiem niż sok z aloesu.
              w idealnym świecie, będąc idealnymi ludźmi z morzem czasu i drugim morzem pieniędzy, żywilibyśmy się tylko tym, co zdrowe, naturalne, a najlepiej własnymi rączkami wyhodowane. i sama jestem wielką zwolenniczką zważania na to, co się do buzi wkłada, ale doskonale rozumiem ludzi, którzy mają inne priorytety niż zastanawianie się, ile jest serka w serku. zresztą nie znam zbyt wielu takich, którzy żywiliby się wyłącznie byle czym, o ile w ogóle kogokolwiek.
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:50
                Alkohol nie jest "niezdrowy".Kwestia ilosci tylko.
                Zdrowie powinno byc głownym zyciowym priorytetem, bo bez niego zyje sie malo komfortowo.
                • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:10
                  rozcieńczany spirytus z dużym dodatkiem cukru nie jest niezdrowy? smile no fakt, gin w sumie zawiera chininę, więc przynajmniej przed malarią chroni.

tak, zdrowie powinno być priorytetem. ale podkreślam - nie żyjemy w idealnym świecie. poza tym obok zdrowia istnieje coś takiego jak pospolita przyjemność. i tak naprawdę to najważniejszy powinien być dobry balans między nimi, a nie poświęcanie wszystkich guilty pleasures w imię wyższych celów (które zresztą wcale nie muszą wyjść nam na dobre...).
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:14
                    Alkohol dobrze wpływa na krążenie.
                    • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:21
                      ale zawiera substancje dużo intensywniej wpływające na organizm ludzki - intensywniej, szybciej i gorzej - niż te nieszczęsne pompowane serki. chcesz powiedzieć, że jest od nich zdrowszy? smile
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:26
                        Chce powiedziec, ze alkohol w malych ilosciach jest wrecz wskazany.
                        • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 12:59
                          Chce powiedziec, ze alkohol w malych ilosciach jest wrecz wskazany

chyba od tego zdrowego jedzenia oczadziałaś
                          albo na mózg Ci padł..alkohol..zdrowo jesz, zdrowo popijać..czad
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 15:55
                            Poczytaj troche o tym, to zrozumiesz.
                            Taki np francuski paradoks..
                            • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 20:26
                              A Ty nie czytaj, bo jeszcze po lekturze Twoich tekstów takich jak powyższy pomyślę, że dajesz też dzieciom. Bo nie szkodzi.
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:19
                    Gdyby zdrowe jedzenie bylo NIESMACZNE to rozumialabym dylematy.
                • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:30
                  Ludzie mają różne proprytety, Lola. Ja np. mogę uważam, że tzw. zdrowe życie jest nudne wink No i roznei definiować owo "zdrowe" (juz na poważnie- inaczej to definiuję, niż Ty).
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:43
                    Tyle, ze to jest problem spoleczny,zauwaz.
                    Gdyby dotyczylo jednostek- ich sprawa.Ale dotyczy mas.
                    To jest realny problem kosztów leczenia takich osobnikow.
                    • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:55
                      Problemem społecznym sa też mody, w tym moda eko.
                      • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:06
                        Ludzie na dietach z powodu choroby sa wobec tego eko bo czasami za chiny ludowe nie kupisz gotowca zdatnego dla nich do jedzenia. big_grin
                    • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:20
                      lola211 napisała:

> Tyle, ze to jest problem spoleczny,zauwaz.
                      Taa, to , że w serku jest 1/16 rzodkiewki, a nie 1 czy 2...

> Gdyby dotyczylo jednostek- ich sprawa.Ale dotyczy mas.
                      > To jest realny problem kosztów leczenia takich osobnikow.
                      Realnie to należałoby zacząć od zlikwidowania papierosów , alkoholu (nawet jeśli w małych ilościach nie jest szkodliwy, to należy stwierdzić, że w tak małych ilościach to mało kto go spożywa) oraz zakazać wszelkich nadgodzin i zadawania dzieciom prac domowych - żeby wszyscy mogli sobie pójść codziennie na zdrowotny spacer.
              • motyllica Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:15
                zresztą nie znam zbyt wielu takich, którz
                > y żywiliby się wyłącznie byle czym, o ile w ogóle kogokolwiek.

ja znam, większość niestety, i wcale nie wiedzą, co jedzą.
                myślą, że jak nie jedzą chipsów i nie żłopią codziennie coli czy innych kolorowych to się zdrowo odżywiają.
                i patrzą na mnie jak na nienormalną, że czytam etykiety i czasem ich uświadamiam.

a można zamiast tego nieszczęsnego serka wybrać inny jeśli już lubi się takie, trzeba tylko przeczytać skład!
                jakby ludzie nie kupowali takiego chłamu to by tego nie produkowali

polecam programy Bosackiej dla wszystkich obowiązkowo!
              • pe.tronela Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:16
                > ja też wiem, że alkohol jest niezdrowy, a wczoraj wieczorem wolałam wypić gin z
                > tonikiem niż sok z aloesu.

Jak moglas ! https://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Trzeba bylo wycisnac sok z aloesa wyhodowanego wlasnorecznie w ziemi przywiezionej z jakiejs niezanieczyszczonej planety (ale to juz sie nie bedzie nazywalo ziemia...)
              • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:39
                > w idealnym świecie, będąc idealnymi ludźmi z morzem czasu i drugim morzem pieni
                > ędzy, żywilibyśmy się tylko tym, co zdrowe, naturalne, a najlepiej własnymi rąc
                > zkami wyhodowane.

Ten swiat nie bylby idealny bo jakbys musiala wychodowac wszystko wlasnymi raczkami to by nie starczylo czasu na inne rzeczy. Popatrzmy na naszych dziadkow, wiekszosc mieszkala jeszcze wtedy na wsiach i utrzymywala sie z pracy wlasnych rak. Moj dziadek mial 4 krowy i sprzedawal mleko do mleczarni. Babcia byla dodatkowo krawcowa ale szyla tylko zima bo bylo wiecej czasu. Codzienne obowiazki zajmowaly wiecej czasu niz przecietna praca zawodowa a skladalo sie na to np. reczne wydojenie krow, ugotowanie warzyw swiniom, nakarmienie kur, gesi i krolikow, zawiezienie mleka do mleczarni, zaprowadzenie krow na pastwisko - ze 3 km w jedna strone. Wieczorem to samo. Praca w ogrodzie, rabanie drewna. Latem sianokosy - minimalnie 2-3 razy, zboze, ziemniaki, porzeczki. Pieniadze sie mialo wlasnie ze sprzedazy plodow rolnych - zboza, ziemniakow, porzeczek, mleka, czasem jajek ale dziadkowie dostarczali spore zapasy dzieciom w miescie wiec nie sprzedawali duzo. To co zostalo szlo na wegiel. W miedzyczasie nalezalo tez zrobic przetwory, zeby miec co jesc zima. Nawet gdyby chcieli kupic to czasem spadl taki snieg, ze nie bylo jak dojechac do najblizszego miasteczka przez 2 miesiace. Wiec nalezalo sie zaopatrzyc w rozne rzeczy przed zima. 90% czasu czlowiek poswiecal na zdobycie pozywienia i odzienia.
            • japanunieprzerywalempanieposle Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 09:51
              a co jest niezdrowego w serku skladajacym sie z sera, smietanki i soli? to, ze jest napowietrzany, homogenizowany ? bitch please...
              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:00
                Watek jest o kryterium SMAKU.
                Moze do tego sie odniesiesz?
                • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:06
                  Lola, uwazaj- ja ufam swojemu smakowi.
                  Rozumiem, o co Ci chodzi. Ale się mylisz, bo ludzie mają w różnym kierunku wyrobiony "smak". I różne załozenia do tego czynią. Twoje założenia są lepsiejsze? Bo mojsze?

Ad rem- mylisz się, sądząc np., że cena jest zasadniczo zwiazana z jakością. Otóż, zasadniczo nie jest. Jest natomiast zwiazana z tym, ile się da wyciagnąć marketingowo z produktu. A dziś czesto osią marketingu jest np. skuteczne szukanie jeleni, którzy się np. biora na tzw. bio-żywność. Mam poważne podejrzenie, że jesteś dobrą kandydatką na takiego jelenia (bez urazy).
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:17
                    Otóz zasadniczo cena jest zwiazana z jakoscia.Bo zeby produkt był dobry jakosciowo wymaga wiekszych nakladów.
                    Dlatego dobra szynka skladajaca sie tylko z miesa bedzie drozsza niz ta napakowana wypelniaczami,ktore sa tansze od miesa.
                    A co do jeleni masz racje.Trzeba nim byc ,zeby przeplacac za odrobine napompowanego powietrzem sera ze smietana.Tak ze 3 razy przeplacic.
                    • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:24
                      lola211 napisała:
                      > A co do jeleni masz racje.Trzeba nim byc ,zeby przeplacac za odrobine napompowa
                      > nego powietrzem sera ze smietana.Tak ze 3 razy przeplacic.

Lepiej zrobić kilo sera i połowę wyrzucić zepsutą. I kto tu jest jeleniem?
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:27
                        Ty serio nie wiesz ze taki ser mozna kupic na wage??
                        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:28
                          lola211 napisała:
                          > Ty serio nie wiesz ze taki ser mozna kupic na wage??

No jasne - kupię 100gr sera, 3 rzodkiewki i 2 łyżki śmietany smile Bitch please!
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:36
                            Zdradze ci tajemnice- te rzodkiewke i ta smietane mozna zuzyc do innych dań.
                            • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:41
                              lola211 napisała:
                              > Zdradze ci tajemnice- te rzodkiewke i ta smietane mozna zuzyc do innych dań

Nie jadam śmietany. A jak jest się kurą domową na pełen etat to można planować utylizację każdej rzodkiewki. W pozostałych przypadkach - coś ląduje w koszu. Żadna oszczędność.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:47
                                >A jak jest się kurą domową na pełen etat

No ja akurat pracuje.
                                Nie jadasz smietany to cie problem nie dotyczy- w serku z turka smietana wystepuje, rozumiem zatem ze nie jadasz takowych wcale.
                                • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:53
                                  lola211 napisała:
                                  > Nie jadasz smietany to cie problem nie dotyczy- w serku z turka smietana wystep
                                  > uje, rozumiem zatem ze nie jadasz takowych wcale.

O matko! Zdrowe jedzenie chyba nie ogranicza zdolności myślenia? Mogę dodać 2 łyżki śmietany do serka a co z resztą? Dodając po 2 łyżki do czegoś kiedy to zużyję? Zanim się zepsuje?
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:41
                                    No to albo jadasz smietanę albo nie.
                                    Mały pojemnik smietany łatwo zuzyc w ciągu paru dni.
                                    • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:50
                                      lola211 napisała:
                                      > No to albo jadasz smietanę albo nie.
                                      > Mały pojemnik smietany łatwo zuzyc w ciągu paru dni.

No jasne. Wszytko łatwo i wszystko 5 minut. Tylko głupi ludzie religii loli nie rozumieją smile
                                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 15:59
                                        Aha.To juz kumam.Te serki sa dla singi, co nie gotuja i nie maja co zrobic z kubeczkiem smietany.To jest jakies wytłumaczenie.A co z rodzinami wieloosobowymi? Tez nie daja rady z ta smietana? A moze nie bardzo potrafia zagospodarowac pęczek rzodkiewki?
                                        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:09
                                          lola211 napisała:
                                          > Aha.To juz kumam.Te serki sa dla singi, co nie gotuja i nie maja co zrobic z ku
                                          > beczkiem smietany.To jest jakies wytłumaczenie.A co z rodzinami wieloosobowymi?
                                          > Tez nie daja rady z ta smietana? A moze nie bardzo potrafia zagospodarowac pęc
                                          > zek rzodkiewki?

Myślenie ciężko Ci idzie - widać 'dobre' odżywianie nie służy. Nie każdy na posiłek chce jeść tylko kanapki z serkiem więc robienie większej ilości nie ma sensu. I tak - niektóre rodziny spożywają tak mało śmietany (swoją drogą niezdrowej), że nie mają co z nią zrobić. No i mają inne priorytety życiowe niż kwitnienie w kuchni smile
                                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:13
                                            Twarozek dla 4 osobowej rodziny z 30 dkg sera i smietany to faktycznie duza ilosc.
                                            No i te priorytety.Tak, wiem, pasjami Kanta czytaja i tocza filozoficzne dysputy.W miedzyczasie zagryzajac gotowcami.
                                            • mdro Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:06
                                              Śmietana w ilości 50 g/osobę codziennie na pewno zdrowa nie jest. W "kupnym" twarożku jest jej na pewno zdecydowanie mniej. Poza tym kto to wie, co do takiej śmietany dodają... (no i przetworzona jest, nie zapominajmy - podobnie jak twaróg zresztą).
                                  • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:01
                                    araceli- możesz przecież kupić 2 łyżki śmietany big_grin
                      • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:10
                        Mozna umieszac 20 dkg sera wink
                        • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:27
                          No jasne, jak chce się zrobić tylko dla siebie to spoko smile
                          Moja rodzinka z 20 dkg sera pożytku by nie miała żadnego wink poza nerwem wink
                    • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:25
                      Otóż nie. Towary dobre jakościowo w zywieniówce wedle Twojego kryterium: przetworzone/niepzretworzone powinny być NJATAŃSZE - bo nie trzeba ich przetwarzać, a przetwrzanie kosztuje. A nie sa najtańsze. Taki twaróg "prosto od krowy" (skrót myślowy) pwoinien być duzo tańszy od pzretworzonego cuda na kiju. I kiedys był. A wiesz, czemu teraz nei ejst? Bo bio-oszołmy wytworzyły mode na żarcie "eko. I osobiście jestem bardzo zła na tych oszołomów, bo muszę płacić krocie za to, co powinno być tanie.
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:32

> Otóż nie. Towary dobre jakościowo w zywieniówce wedle Twojego kryterium: przetw
                        > orzone/niepzretworzone powinny być NJATAŃSZE

Nic takiego nie napisalam.

bo muszę płacić krocie za to
                        > , co powinno być tanie.

Byłoby tanie, gdyby było masowo kupowane.Ale nie sa, bo ludziska masowa kupuja kolorowy szit.
                        Druga rzecz- taki np chleb biorac pod uwage koszty produkcji powinien kosztowac ok 4 zł za bochenek.I tyle kosztuje.
                        No ale ludziom przyzwyczajonym do chleba z sieciowki za 2 zł naszpikowanego polepszaczami o konsystencji waty wydaje sie, ze ten prawdziwy jest bardzo drogi.Nie.On jest w normalnej cenie.To ten za 2 zł jest za tani jak na prawdziwy chleb.
                        • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:45
                          > Byłoby tanie, gdyby było masowo kupowane.Ale nie sa, bo ludziska masowa kupuja
                          > kolorowy szit.

Mylisz sie. Zeby wyhodowac eko pomidora trzeba sie duzo napracowac a i tak polowe plonow moze trafic szlag bo to jakis grzyb, to zaraza, to malo slonca. Masowa produkcja oznacza, ze rzeba ta produkcje wspomoc. Zreszta na forum nie widze chetnych do otwiernia bio gospodarstw rolnych.

> Druga rzecz- taki np chleb biorac pod uwage koszty produkcji powinien kosztowac
                          > ok 4 zł za bochenek.I tyle kosztuje.
                          > No ale ludziom przyzwyczajonym do chleba z sieciowki za 2 zł naszpikowanego pol
                          > epszaczami o konsystencji waty wydaje sie, ze ten prawdziwy jest bardzo drogi.N
                          > ie.On jest w normalnej cenie.To ten za 2 zł jest za tani jak na prawdziwy chleb.

Nieprawda znow. Przeza cale lata ludzie kupowali dobry chleb w cenie 2 zlote a potem te chleb nagle sie pogorszyl bo wielu piekarzy kierowanych checia zysku zaczelo dodawac drozdzy, spulchniaczy, polepszaczy itd. I chleb nadal kosztowal 2 zlote ale jego jakos dramatycznie spadla. Wiec pojawili sie tacy co wypiekaja tradycyjny ale za dwa razy tyle. I nie dlatego, ze takie sa koszty produkcji tylko dlatego, ze chca zarobic.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:49
                            Ale po co zaraz bio i eko?
                            Co do chleba to nie masz racji.
                            Kiedys zwykly chleb kosztowal 2 zl, ale to bylo dawno i jego cena musiala sila rzeczy wzrosnac, bo podrozalo wszystko od tamtego czasu.Obecnie 4 zł to wcale nie jest drogo.Tak sie tylko wydaje na tle waty za polowe tej ceny.
                            • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 14:06
                              No nie musi byc ani bio ani eko ale tak naprawde to co kiedys sie hodowalo we wlasnym ogrodku wlasnie takie bylo. A masowa produkcja wymaga nawozow i inncyh specyfikow, to na grzyby, tamto na robaczki, jeszcze cos przeciw innej zarazie.

No wiec jak cena parszywej waty wzrosla do 4 zlotych do za dobry chleb placi sie i 8 zlotych. A to zwyczajnie duzo jak na polskie zarobki i tyle.

Problem lezy wcale nie w smaku, byl kiedys topik o parowkach za 5 zlotych za kg. Ludzie nie maja pieniedzy a musza czym brzuchy napchac.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:01
                                > Problem lezy wcale nie w smaku, byl kiedys topik o parowkach za 5 zlotych za kg
                                > . Ludzie nie maja pieniedzy a musza czym brzuchy napchac.

Gdyby tak było, to nie kupowaliby jogurtów.Bo wychodza drozej niz wlasnorecznie wykonany.Duzo lepszy.
                                Nie, to nie w kasie problem.W swiadomosci,a raczej jej braku.
                                • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:03
                                  "Pokolenie pustych półek" jest zachwycone róznorodnością i ilością i że mozna tak dużo kupić.
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:14
                                    To chyba to.Kolorowe opakowania, co i rusz nowosci.
                                    Czy tylko mnie sie wydaje, ze producenci z konsumentów drwią?
                            • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 17:49
                              Drogo tongue_out

Robie chleb na zakwasie- na jeden rzut wkładam do piekarnika 3 keksówki Składniki ;
                              1kg mąki żytniej 1,80zł
                              1kg mąki pszennej- 1,40zł
                              płatki owsiane, otręby-1zł
                              ziarna- słonecznik, siemię,sezam- ok 2zł
                              sól, prąd, woda- 3zł
                              zakwas-0,20 zł (?0
                              całość ok 9zł (w zawyżeniu ) za ok.5 kg chleba - gdybym chciała takowy zakupić musiałabym zapłacić nawet 8zł/kg (piekarnia) do 22zl/kg (stanowisko eko)

Robiąc chleb z samej pszennej mąki wyszedłby on jeszcze taniej. Piekąc chleb na drożdżach, w maszynie, koszt bochenka 700g wynosił 1,50-2zł.

A Ty Lola jakich chleb pieczesz ?
                          • motyllica Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:59
                            Wiec pojawili sie tacy co wypiekaja
                            > tradycyjny ale za dwa razy tyle. I nie dlatego, ze takie sa koszty produkcji t
                            > ylko dlatego, ze chca zarobic.

nieprawda! chcą zarobić ci, którzy robią badziew z wypełniaczami i spulchniaczami za niewielką cenę.
                            sam piekarz twierdził, że za dwa złote tradycyjnego normalnego chleba nie może wyprodukować
                            • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 14:10
                              1kg maki zytniej typu 720 kosztuje ok. 2 pln, piekarz z powodu ilosci moze zejsc nizej. Pieke zazwyczaj 3 spore bohenki w 2kg, czesc z ziarnami, czesc bez. Nie waze ale mysle, ze kazdy wazy jakies 800g. Plus prad itd. Na pewno mozna taki chleb wyprodukowac za 2 zlote i sprzedac po 2.50-3 pln.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:02
                                A pracownicy? A czynsz? A ZUS? A podatki?
                                • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:05
                                  lola211 napisała:
                                  > A pracownicy? A czynsz? A ZUS? A podatki?

A jak się produkuje zwykły biały chleb to pracownicy nie są potrzebni? Czynszu, zusu, podatków się nie płaci?
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:19
                                    No własnie, płaca.To juz daje do myslenia jak wychodza na swoje.Ano wychodza, bo sprzedaja chleb o wadze piórkowej,gdzie placi sie głownie za powietrze.Myslalam, ze padne jak wzielam do reki chleb szumnie zwany wiejskim z piekarni na H.On wazy połowe tego co powinien, gdyby był z maki i wody jak prawdziwy chleb.
                                    • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:26
                                      lola211 napisała:

> No własnie, płaca.To juz daje do myslenia jak wychodza na swoje.Ano wychodza, b
                                      > o sprzedaja chleb o wadze piórkowej,gdzie placi sie głownie za powietrze.Myslal
                                      > am, ze padne jak wzielam do reki chleb szumnie zwany wiejskim z piekarni na H.O
                                      > n wazy połowe tego co powinien, gdyby był z maki i wody jak prawdziwy chleb.

Dwa razy musiałam przeczytać bo napasałaś tak kosmiczną BZDURĘ że to aż się w głowie nie mieści. Napiszesz może jak oni dodają powietrze do WAGI chleba? 400gr chleba i 200gr powietrza???? Spałaś na lekcjach fizyki????
                                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:33
                                        Napisze ci dokladnie, bo widze nie łapiesz.
                                        Te bochenki sa duze, ale lekkie.Tu jest ten myk.Kupujesz chleb, ktory wazy polowe tego co powinien, gdyby był jak prawdziwy chleb z maki i wody.Bochenek na oko wyglada ok, ale jest lekki.A to znaczy,ze tam nie ma tyle maki ile byc powinno w normalnym chlebie.
                                        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:02
                                          lola211 napisała:
                                          > Napisze ci dokladnie, bo widze nie łapiesz.
                                          > Te bochenki sa duze, ale lekkie.Tu jest ten myk.Kupujesz chleb, ktory wazy polo
                                          > we tego co powinien, gdyby był jak prawdziwy chleb z maki i wody.Bochenek na ok
                                          > o wyglada ok, ale jest lekki.A to znaczy,ze tam nie ma tyle maki ile byc powinn
                                          > o w normalnym chlebie.

A co potrafisz przeczytać skład ale wagi już nie?
                                          • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 17:50
                                            Czepiasz sie, chodzi o znany mechanizm- wielkie pudełko a mini tubka kremu. To samo z chlebem- wielki bochen wagi piorkowej.
                                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 18:23
                                            Ja potrafie i dlatego nie kupuje tego.
                        • motyllica Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:51
                          dokładnie tak!
                        • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:52
                          erm, ale wiesz, że są ludzie, którzy wolą kupić 2 bochenki po 2 zyle każdy niż 1 za 4 z przyczyny zgoła innej niż przyzwyczajenie do smaku?...

coraz wyżej się wzbija ten ton wyższości.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:56
                            Owszem, sa, ale jakos nie sadze ze to sa ci sami, co kupuja serek z turka, ktory jest drogi jesli sie wezmie ood uwage ilosc.
                            Jakiejsc czesci spoleczenstwa nie stac.A co z reszta?
                        • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:59
                          Nie napisąłaś, bo to ja napisałam- jako mój wnioske z Twoich założeń.

Masowo kupowane tym bardziej podrożyłoby cenę, bo skoro jest popyt, to i cenę można windować. Obniża się ceny tego, na co nie ma popytu.
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:03
                            Jest popyt, to rosnie podaz, zaczyna dzialac konkurencja i cena wcale nie rosnie.
                • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:00
                  lola211 napisała:

> Watek jest o kryterium SMAKU.
                  > Moze do tego sie odniesiesz?
                  A ten serek ma zły smak?
                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:04
                    A czy coca cola ma zły smak? Nie. Wrecz przeciwnie.To pijmy litrami codziennie.Bo liczy sie tylko i wyłacznie SMAK.
                    • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:14
                      Porównanie od czapy. Skoro serek składa się ze sera właściwego, śmietany, wody, soli, naturalnego aromatu i 1/16 rzodkiewki i smak ma ok - to właściwie dlaczego go nie zjeść? Pomijam rozważania typu, że ktoś woli serek z 2 rzodkiewkami albo bez rzodkiewek - to kwestia smaku, a ilość rzodkiewek i tak dość śladowa. Coca-cola zawiera rzeczy ewidentnie szkodliwe: kwas ortofosforowy ( świetny np. do odrdzewiania śrubek ) i jakieś kosmiczne ilości cukru.
        • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:19
          lola211 napisała:
          > To co stoi na przeszkodzie, by inni tez zmienili złe nawyki?

Czas. Nie każdy jest gospodynią domową na pełen etat, żeby się z twarogiem babrać. Czytam składy ale ten przytoczony nie jest zły. Co innego długa lista syfów a co innego mało rzodkiewki.
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:34
            Tez tak myslalam, zanim nie zaczelam dziecku płatków gotowac zamiast szpikowac gotowa mieszanka.
            Przygotowanie twarozku z rzodkiewka to jakies 5 minut.
            Osobiscie pracuje i doskonale zdaje sobie sprawe z brakujacego czasu na wszystko.
            • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:44
              lola211 napisała:
              > Przygotowanie twarozku z rzodkiewka to jakies 5 minut.

Kolejna wyznawczyni bzdury 'tylko 5 minut'. % minut na twarożek, 15 na rosołek. 20 na chlebek itd. Sumując - pół życia spędzasz w kuchni. Cóż - ja wolę 'przepłacić' za serek, którego jedynym grzechem jest mała zawartość rzodkiewki.
              • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:55
                > Kolejna wyznawczyni bzdury 'tylko 5 minut'. % minut na twarożek, 15 na rosołek.
                > 20 na chlebek itd. Sumując - pół życia spędzasz w kuchni. Cóż - ja wolę 'przep
                > łacić' za serek, którego jedynym grzechem jest mała zawartość rzodkiewki.

Choc raz sie z Toba zgodze. Nigdy mi sie nie udalo zrobic twarozku z rzodkiewka w 5 minut, ugotowac rosolku w 15 minut i upiec chleba w 20 minut. Samo zagniatanie itd. faktycznie nie zajmuje duzo czasu ale musisz sobie jeszcze zaplanowac czas na pieczenie itd. Osobiscie nie piekenigdy ciasta, jak juz mi sie chce raz na dwa miesiace cos w tym stylu to ide i kupuje w cukierni kawelek. Chociaz staram sie robic wiekszosc rzeczy sama, jestem biegla w krojeniu i gotowaniu to i tak spedzam w kuchni minimum godzine dziennie. Niedawno robilam sos do spaghetti, wieksza ilosc do zamrozenie - samo krojenie warzyw zajelo mi dobre poltorej godziny. Co takiego robilam? 4 duze cebule, 1.5kg marchwi, 0.5kg pietruszki, kawalek selera korzeniowego, czosnek, bazylia, oregano. Wszystko obrac, umyc, posiekac, zetrzec. Nastepnie zrobic ten sos, od czasu do czasu zamieszac. Wieksza ilosc gotuje sie dluzej. Poporcjowac, zamrozic. Wszystko razem zajelo ponad 2.5 godziny. Oczywiscie oszczedza to czas potem, bo przychodze do domu , gotuje makaron i mam obiad. Natomiast ugotowanie zdrowego obiadu w tygodniu zajmuje ok. 40 minut.
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:58
                  Mnie 5 minut wystarcza.
                  Co do reszty- oczywiscie ze sa dznia bardziej i mniej czasochlonne.Taka ilosc warzyw wymaga poswiecenia czasu,to oczywiste.
              • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:35
                araceli napisała:
                >
                > Kolejna wyznawczyni bzdury 'tylko 5 minut'. % minut na twarożek, 15 na rosołek.
                > 20 na chlebek itd. Sumując - pół życia spędzasz w kuchni.
                Dokładnie. Osobiście rosołki czy wywary gotuję od a do z. Trzeba mieć na to zaplanowane kilka godzin czasu. W tym czasie nie wyskoczysz sobie na basen, a i relaksując się w fotelu z jakąś książką trzeba od czasu do czasu zajrzeć/podregulować gaz itp.
                A twarogu z dodatkami na śniadanie nie da się pewnie zrobić wieczorem - rano byłby już mało jadalny. Ucieranie tego wszystkiego rano, żeby rodzinka zjadła twarożek o idealnej konsystencji i jeszcze zdążyć do pracy - raczej mało realne.
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:04
                  Ucieranie? Twaróg ze smietana rozdrabnia sie widelcem,dosmacza sola i wkraja umyte rzodkiewki.
                  • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:56
                    rozdrobniony twaróg to nie jest TA konsystencja
              • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:07
                expres torpeda-żadnej pracy się nie boi!
                ja akurat siedzę w domu i pachnę i zrobienie takiego twarogu trwa

2pęczki rzodkiewek-umyć i osuszyć
                2pęczki szczypiorku umyć i osuszyć
                3 minuty
                Rzodkiewki i szczypior drobno posiekać
                8 minut
                1,2kg twarogu rozdrobnić by był w miarę gładki
                3 minuty
                całość połączyć, doprawić do smaku, dodać śmietanę
                2 minuty
                Wychodzi ponad 16 minut biorąc pod uwagę że robi się tylko to i nic nie przeszkadza i rozprasza.
                5 minut to może zajmie pokrojenie twarogu i polożenie pociętych w plastry 2rzodkiewek i 1 szczypiorku-a nie zrobienie twarogu dla całej rodziny. Bo chyba szanując swój czas i karmiąc zdrowo domowników robisz lola raczej dla wszystkich niż dla siebie tylko ?
                p.s. nie cierpię tego robić, często robi mój M ale jemu schodzi pond pół godziny bo jest powolny
                • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:18
                  Guderianko, a musisz z ponad kilograma beltać ten twarożek? Bo z mniejszą ilościa szybciej sie odrobisz wink
                  • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:54
                    No muszę muszę- bo robię dla całej rodziny a nie tylko dla siebie wink Wystarcza na 1, 5 dnia
                    • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:55
                      No to macie niezly apetyt.
                      • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 14:01
                        Czy ja wiem ? Ja mam twarożek na ok 3 posiłki bo nie jem go na chlebie ale sam- myślę że z 200g na raz (niecała 1 kostka), Starsza i M podobnie, Młodsza i Najmłodszy trochę mniej
                        • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:06
                          I to tak duzo czasu wg ciebie na przygotowanie az 3 posiłkow?
                          • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 20:25
                            ja nie piszę czy dużo czy mało
                            stwierdzam fakt, nie czarując, że to 5 minut
                            • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 21:05
                              Wystarczy dopuscic mysl, ze nie kazdy przygotowuje ten twarozek w wersji hurtowej.I wówczas 5 minut magicznie staje sie realne.
                              • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 08:28
                                Jasne. Tylko dla siebie.
                                A tyle piszesz o dbaniu o rodzinę. To co, robisz tylko dla siebie ?
                                Czy może tylko po łyżce dla każdego ?big_grin
                                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:23
                                  U mnie kazdy je to, na co akurat ma ochote.I fakt, ze mnie sie zachcialo twarozku nie oznacza, ze wszyscy musza to samo.To tyle apropos dbania o rodzine.
                                  Nie robie w hurtowej ilosci na 3 posilki, tylko dajmy na to na sniadanie.I 20 dkg sera spokojnie nam wystarczy.
                                  • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:28
                                    Patrzaj, nie dość że odżywiacie się zdrowo to jeszcze rodzinnie najecie się kostką twarogu. Szacun!
                                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:46
                                      Tak.Tyle nam spokojnie wystarczy.Moze dlatego, ze ten twaróg zjemy z pieczywem i np pomidorem.No i moze dlatego, ze jedno z nas ma tylko 17 miesiecy.
                                      • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:50
                                        Jeszcze raz powtarzam-szacun. Moje młode zjada sam-ze 2 łyżki (1/3 kostki).
                                    • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:08
                                      Nie każda rodzina zywi sie twarogiem. U nas to dodatek a nie podstawa wyzywienia. 1,2 kg to w 5 osób na miesiąc nie zjadamy. Jest tyle innych smacznych rzeczy wink
                                      • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:23
                                        Też prawda
                                        U nas bardzo dużo -zazwyczaj 1 kg wystarcza na 2-3 dni. Ja lubię na ciemny chleb z cebulą sola i pieprzem, M robi sobie na śniadanie z miodem, po siłowni z cynamonem i śmietaną. W dzień, w którym mam wysiłek (2-3 razyw tygodniu) sięgamy po twaróg. W wersji z rzodkiewką robię raz na miesiąc-dwa. Przy czym nie nazwałabym tego podstawą żywienia- by tak było musielibyśmy jeść 1 kg codziennie a więc 30kg tygodniowo-tymczasem zjadamy ok. 10kg (w przeliczeniu na 4 osoby wychodzi 2,5 kg na osobę- na dzień 0,83dkg czyli dwa plastry dziennie- to dużo ? )
                                      • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:21
                                        przeciwcialo napisała:
                                        > Nie każda rodzina zywi sie twarogiem. U nas to dodatek a nie podstawa wyzywieni
                                        > a. 1,2 kg to w 5 osób na miesiąc nie zjadamy. Jest tyle innych smacznych rzeczy
                                        > wink

U nas podobnie. Twarożek pojawia się pewnie raz na kwartał i taki kubeczek to porcja idealna. Wali mnie, że przepłacam - mój czas jest cenniejszy smile
                                • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:01
                                  guderianka napisała:

> Jasne. Tylko dla siebie.
                                  > A tyle piszesz o dbaniu o rodzinę. To co, robisz tylko dla siebie ?
                                  > Czy może tylko po łyżce dla każdego ?big_grin
                                  Każdy dostaje łyżkę twarożku na bułeczkę wypiekaną (czas przygotowania - oczywiście 5 minut) własnoręcznie przez Lolę.
                              • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:59
                                lola211 napisała:

> Wystarczy dopuscic mysl, ze nie kazdy przygotowuje ten twarozek w wersji hurtow
                                > ej.I wówczas 5 minut magicznie staje sie realne.
                                Jak nie w hurtowej, dla całej rodziny, to co dajesz innym? Serek z 1/16 rzodkiewki?
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:05
                  Ja uzywam robota do siekania, robi to w minute.Albo i pól.
                  • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:06
                    lola211 napisała:
                    > Ja uzywam robota do siekania, robi to w minute.Albo i pól.

No i pewnie sam się składa i sam myje :d
                    • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:20
                      Nie trzeba go skladac.A myje sie go tak długo jak kubek po kawie.
                      • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:27
                        lola211 napisała:
                        > Nie trzeba go skladac.A myje sie go tak długo jak kubek po kawie.

Nie trzeba składać czyli myjesz go W CAŁOŚCI? WOOOOOW!
                    • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:15
                      Robota do posiekania 2rzodkiewek i 1szczypiorka na jedną porcję a nie ilości hurtowe ? To nieekologiczne wiesz/ Prąd, woda-idź Ty, nie jesteś eko
                      tongue_out
                      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:25
                        Nie wiem serio jakiego ty masz na mysli ROBOTA.
                        Mój to pojemnik + nóz do siekania.Tyle przy nim mycia co przy zwyklym nozu+miska.
                        Aha- i nie wiem czemu założylas, ze ja jestem eco??
                        • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:30
                          Ja tez mam taką maszynke
                          https://www.mydeal.pl/images/images-www/10090_siekacz_do_warzyw_rozdrabniacz_do_cebuli-2.jpg
                          ale jej nie lubię bo chociaż sieka wspaniale to jednak upierdliwa jest do mycia

Bo zdrowe jak najbardziej zbliżone do naturalnego świadome odżywianie się idzie w parze z byciem eko ?
                          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:50
                            Ja mam inny i myje sie bardzo wygodnie.
                            Nie jestem eko,nad czym nawet troche ubolewam.
                            Swiadome odzywianie sie to według mnie podstawowa sprawa jesli chodzi o dbanie o zdrowie swoje i rodziny.Osobiscie sadzilam, ze kazdemu na zdrowiu powinno zalezec, a przynajmniej wiekszosci.
                            • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 09:52
                              No tak-ale znowu wracamy do punktu wyjścia-bo Ty sama czasem świadomie łamiesz reguły zdrowego odżywiania jedząc w knajpach. Tak samo je łamiesz jak ktoś, kto kupi sobie na śniadanie Turek (dobry skład i smaczny bo sama nieraz kupuję). Chyba poza świadomością równie ważna jest częstotliwość-nadgorliwość w każdą stronę nie jest zdrowa
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:20
                                A jak sadzisz- czy ktos kto kupuje te serki robi to epizodycznie? I absolutnie jest to jedyny szitprodukt ,ktory pojawia sie u niego w koszyku? Bo ja sadze ,ze jest inaczej.A sadze to po dostepnosci tego produktu i ilosci na polkach sklepowych.
                                Co do knajp- to co moge zrobic to dokonac selekcji gdzie co zjem.Czy pojde do Maca czy do knajpy,gdzie na moich oczach przygotuja tortille widzac co tam wkladaja.
                                • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:25
                                  Nie wiem
                                  Nie można uogólniać. Ktoś widząc Ciebie jak pałaszujesz w restauracji tez może pomyśleć że bywasz w niej bardzo często a w domu to na pewno tylko gotowce bo tak jest szybciej
                                  Są ludzie którzy kupują ciągle, często, sporadycznie i wcale. Są tacy, którzy kupuja świadomie i nie kupują innego shitu i tacy co jedzą tylko taki shit
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:47
                                    Po tym watku chociazby widac podejscie do tematu.
                                    I doprawdy mozna wyciagnac wnioski na temat tego jak sie zywi spoleczenstwo po tym, co znajduje sie na polkach i po dostepnosci produktów.
                                • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:19
                                  lola211 napisała:
                                  > A jak sadzisz- czy ktos kto kupuje te serki robi to epizodycznie? I absolutnie
                                  > jest to jedyny szitprodukt ,ktory pojawia sie u niego w koszyku?

Rany Julek! Czy Ty naprawdę jesteś tak zaślepiona, że twaróg, śmietanę, sól i 1/16 rzodkiewki nazywasz SZITPRODUKTEM????? ZWARIOWAŁAŚ?????
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:35
                                    Ogólnie przyjęta jest zasada, że nazwa produktu pochodzi od składnika, którego procentowo jest najwięcej. W naszym przypadku jest to naturalny aromat rzodkiewki i rzodkiewka liofilizowana

Pyycha, mniam..
                                    • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:38
                                      lola211 napisała:
                                      > Pyycha, mniam..

Jadłaś, że się wypowiadasz? Czy to dalej wściekła, ślepa krucjata?
                            • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:02
                              ależ każdemu zależy, tylko nie każdy może pojąć, jaki związek w Twoim wątku ma dbanie o zdrowie z zamiłowaniem do jedzenia tego, co jest smaczne... notabene, naukowcy już zdołali wyjaśnić, dlaczego ludzie lubią jeść to, co im smakuje.

a poza wszystkim - to tylko serek, na wszystkich świętych.
                              • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:16
                                To wytłumacze ponownie-czy SMAK jest i powinien byc jedynym kryterium dokonywania wyboru przy zakupach i przy konsumpcji?Niewazne, co w skladzie, wazne ze smaczne?

Producent produkujac szit tłumaczy sie, ze wszystko ok, bo robił testy i wyszło ze konsumentom smakowało.No to na tasme i heja do sprzedazy.
                                • sumire Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:21
                                  nigdy, przenigdy, przeprzenigdy nie kupujesz niczego tylko dlatego, że lubisz, jak to smakuje?
                                  phleeese. ja wiem, że w internetach wszyscy zajadają się naprzemiennie jagódkami goji i ziarnami, ale w rzeczywistości jakoś tego nie widzę.
                                  • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:18
                                    Raz na ruski rok mi sie zdarza, np ciasto z cukierni.
                                    Zas przy codziennym zywieniu -zawsze zaczynam od etykiety.I jak widze syfny sklad, to nie kupie.Bez wzgledu na to, jakie to pyszne.
                            • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:28
                              lola211 napisała:

> Ja mam inny i myje sie bardzo wygodnie.

O ho ho smile I pewnie sam lewituje pod kran i na suszarkę smile Albo do zmywarki a potem na półkęsmile

> Swiadome odzywianie sie to według mnie podstawowa sprawa jesli chodzi o dbanie
                              > o zdrowie swoje i rodziny.Osobiscie sadzilam, ze kazdemu na zdrowiu powinno zal
                              > ezec, a przynajmniej wiekszosci.

Kapłanka ogniska kuchni domowej się znalazła smile Bo normalnie ktoś umrze od tego, że w serku jest 1/16 rzodkiewki!! ZABIJAMY NASZE RODZINY big_grin

Zejdź z tego kazalniczego tonu to może ktoś potraktuje Cię poważnie smile
            • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:37
              lola211 napisała:

> Przygotowanie twarozku z rzodkiewka to jakies 5 minut.
              A sprzątnięcie po przygotowaniu?
          • ponis1990 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:46
            Akurat z serkiem zły przykład podałaś... jestem wielbicielką serków wiejskich. Miałam też okazję zrobić sobie ser biały z mleka prosto od krowy. W ogóle mi nie smakował - za suchy i jakiś taki... no nie takismile Pewnie że interesuje mnie smak, w końcu to jem. Ale nie wszystko co megaprzetworzone jest super - choćby ostatnio wzięłam do ręki sos czosnkowy w tubce, przeczytałam skład, chwyciłam się za łeb , poszłam na inne półki, zakupiłam jogurt naturalny i czosnek -bo taki domowej roboty bardziej mi smakujesmile
            • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:51
              Bo nie umiesz tego sera zrobic po prostu albo mleko bylo nienajlepsze.Swiezy twarozek jest miekki, słodkawy i wilgotny.
              • araceli Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:54
                ola211 napisała:
                > Bo nie umiesz tego sera zrobic po prostu albo mleko bylo nienajlepsze.
                > Swiezy twarozek jest miekki, słodkawy i wilgotny.

A to jeszcze serek trzeba samemu zrobić? I to wszystko pani w 5 minut? Ho, ho, ho! Płyyyyniemyyyy big_grin
                • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:59
                  Nie, nie trzeba, odnioslam sie tylko do postu powyzej,gdzie mowa o wlasnorecznie robionym.
                • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:07
                  araceli napisała:

> A to jeszcze serek trzeba samemu zrobić? I to wszystko pani w 5 minut? Ho, ho,
                  > ho! Płyyyyniemyyyy big_grin
                  Najpierw to powinnaś własnoręcznie wydoić krowę wink
                  • vilez Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 11:57
                    A pzredtem ją wyhodować wink Na balkonie.
              • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:09
                A, bo ty lola nawet twarożek sama robisz ?suspicious Szacun!
              • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:19
                Zalezy jak mocno go odcisniesz. Może byc twardy i zbity a może byc miekki.
              • gryzelda71 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:40
                Ale może nie smakować prawda?
                Ty tak serio ematkę uświadamiasz swoimi odkryciami, czy z nadmiaru czasu wątek powstał?
                • ponis1990 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 13:52
                  No dokładnie. Nie smakuje mi i koniec. a Może powinien mi smakować? A mleko było akurat pysznesmile
        • guderianka Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 12:55
          To samo, co między wege a mięsożernymi-indoktrynacja i nieudane próby przekonania. Takie jak w Twoim wydaniu. Przez to pisałaś i piszesz nie jesteś wiarygodna a to co piszesz trąci hipokryzją.
          Przypomnij mi- palisz ?
          • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 16:10
            A gdzie ja niby próbuje kogokolwiek przekonywac?
            Mnie co najwyzej pusty smiech ogarnia jak widze testy smaku.
    • black_halo Re: Konsumenta interesuje smak 12.04.14, 10:28
      Jest tylko jeden powod i to jest cena. Pol sklepowe sa pelne fixow, dodatkow, przypraw, marynat - wszystko to zeby przykryc niska jakosc i parszywosc jedzenia sprzedawanego w innych czesciach sklepu. Do z afery o zgnilym suszu jajecznym, soli drogowej czy wedlinach z Konstaru - nic nie wyszlo. Ci co uzywali, ci co sprzedawali - dzialaja dalej jak gdyby nigdy nic.
      • jakw Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 10:49
        Realnie rzecz biorąc - jak po etykiecie w sklepie odróżnić że w składzie jest sól drogowa? Myślisz, że jakiś producent napisze, że jej używa?
    • jakw A gdyby było 16 rzodkiewek na 1 serek? 12.04.14, 11:01
      To mało kto byłby to w stanie zjeść.
      • przeciwcialo Re: A gdyby było 16 rzodkiewek na 1 serek? 12.04.14, 13:21
        To byłyby rzodkiewki z serkim a to juz inna para kaloszy wink
        • pe.tronela Re: A gdyby było 16 rzodkiewek na 1 serek? 12.04.14, 13:36
          > To byłyby rzodkiewki z serkim a to juz inna para kaloszy wink

I zaraz podnioslby sie raban, ze za malo sera w rzodkiewkach...
    • pe.tronela Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 11:54
      Proces p r z e t w a r z a n i a mleka w celu wytworzenia z niego twarogu jest dobry. Dodanie do niego soli smietany i rzodkiewki tez jest dobre. Proces przetwarzania twarogu w celu wytworzenia z niego serka turka jest zabojczy. Mimo ze dodano do niego tylko smietane, sol i rzodkiewke i dokladnie rozdrobiono. Ale to nie o to chodzi, bo chodzi o sam fakt p r z e t w a r z a n i a, prawda Lola? Co tu jest w koncu problemem? Ze za malo rzodkiewki a ty lubisz wiecej? Zawsze mozna dokroic smile . Ze to niektorym bardziej smakuje, niz przetworzony wlasnorecznie widelcem? Ze niektorzy wola za to przetworzenie zaplacic niz przetwarzac samemu? Lola, moze ty pojdz dzis na spacer i pooddychaj gleboko....
      • lola211 Re: Konsumenta interesuje smak 13.04.14, 12:33
        Cytuje:Ogólnie przyjęta jest zasada, że nazwa produktu pochodzi od składnika, którego procentowo jest najwięcej. W naszym przypadku jest to naturalny aromat rzodkiewki i rzodkiewka liofilizowana
    • przeciwcialo Re: Konsumenta interesuje smak 14.04.14, 14:41
      wyborcza.pl/1,87648,15795068,Papryczki_szly_pod_prysznic.html#BoxSlotIIMT
      No przeciez smak najwazniejszy.
      Fuj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka