Dodaj do ulubionych

Rosjanie w Polsce

04.05.14, 10:45
Mieszkam w Gdańsku, stosunkowo niedaleko od granic Federacji.
Centrum handlowe z IKEĄ, hurtownie dla dzieci są oblężone przez siły rosyjskie. Przy kasach są napisy po rosyjsku.
Do niedawna handlarze zacierali ręce, ich zarobki poszybowały w górę dzięki rosyjskim portfelom.
Ale z drugiej strony, w obecnej sytuacji politycznej - czy nadal są tak mile widzianymi gośćmi?
Pojawiły się jakieś plotki, że oni na swoich forach dyskusyjnych są przekonani o tym, jak wielką łaskę nam robią i że np. w sytuacji wypadku drogowego, to my powinniśmy ponosić jego koszty, bo i tak nieźle na nich zarabiamy. I to wszystko w tonie imperialistycznej wyższości.
Kolega spotkał w hostelu Rosjankę, która miała pretensje, że Rosjanie nie są traktowani z sympatią i szacunkiem w Polsce, a przecież oni chcą dobrze i że nikt nie rozumie, że mają rację. Że trzeba się pogodzić z faktami i wszyscy będą zadowoleni.
Choć w ogromnej części siebie jestem rusofobem, to cały czas staram się sobie tłumaczyć, że to tylko sowieci są zdemoralizowani, a zwykły Rosjanin to też człowiek, ale co raz mniej w to wierzę...

Czytałam gdzieś, że są osoby, które nawołują do tego by traktować ich chłodno lub wręcz nie świadczyć im usług. Ale tak sobie myślę, że to może być kolejny genialnie prosty pretekst by chronić dobro obywateli Federacji Rosyjskiej...

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • antyk-acap Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 10:53
      Ruble nie są złe. Tyle że niestabilne. Dziś są jutro Putinowi się odwidzi i znikną. To oznacza ryzyko. A biznes nie lubi ryzyka. Nie więc spie...ją.
      • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:33
        To Rosjanie w polskich sklepach placa rublami??
      • kol.3 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:48
        Piłeś? Nie pisz.
    • moofka Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:14
      > Choć w ogromnej części siebie jestem rusofobem, to cały czas staram się sobie t
      > łumaczyć, że to tylko sowieci są zdemoralizowani, a zwykły Rosjanin to też czło
      > wiek, ale co raz mniej w to wierzę...

fujfuj
      i po co to przeczytalam
      jestes obrzydliwa
      • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:21
        Pewnie dla Rosjan jestem...
      • mary_lu Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:32
        Też już jestem rusofobem. Moja rodzina pochodzi z Ukrainy, mamy wielu przyjaciół Rosjan i głównie zrusyfikowanych Ukraińców, teraz ta sytuacja wyciągnęła z nich to co najgorsze, słuchać ich nie mogę i jestem zażenowana ich poglądami.

Również mieszkam w Gdańsku, Rosjanie w sklepach bardzo się zmienili od tych kilku miesięcy, kiedyś zachowywali się niezwykle spokojnie i kulturalnie, teraz co rusz źle zaparkowane samochody, bardzo głośne rozmowy, nawet gwizdy słyszałam...
      • szmytka1 Re: zdrastwuj Bioedronka 04.05.14, 11:34
        Bardzo, do tego stopnia, że jak się zagapisz, to potrafią zepchnąć twoje zakupy z taśmy rpzy kasie żeby się samemu wepchąć. Mnie w nich nic nie przeszkadza, oprócz braku kultury. Zaczynając od kultury jazdy autem, po tarasowanie wózkami przejść w sklepach, porzucanie wózków przy kasach, tka że kasa musi byc zamykana a kasjerka wychodzi odprowadzać te porzucone wózki bo ruch jest zupełnie tamowany, po dosłowne wyrywanie niektórych towarów z rąk. Z początku mnie to szokowało, teraz jestem już przyzywyczajona, traktuje ich jak wsyztkich innych klientów, z którymi przyszło mi akurat przebywać w sklepie. A są wszędzie, kupują dużo w aptekach, sklepach mięsnych, z art. dziecięcymi, budowlanych, ogrodniczych itd.
      • mary_lu Re: zdrastwuj Bioedronka 04.05.14, 11:35
        Tak było rok temu. Dość często zdarzało się, że wymieniłam z Rosjanami w sklepie kilka słów, uśmiech, czy choćby spojrzenie. Teraz jest ściana.
    • mama303 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:29
      Kurcze mam sąsiada Rosjanina. Przesympatyczny człowiek z bardzo dobrze ułożonym psem. Miło pogadać, ale o Ukrainie nie gadałam sad
      • totorotot Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:25
        No tak, tak, biedni banderowcy, trzeba się pouzalac.
    • kocianna Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:32
      Myślę, że właściciele sklepów i punktów usługowych w strefie małego ruchu granicznego błogosławią decydentów, którym udało się do powstania tak szerokiej strefy doprowadzić, i wysyłają pracowników na kursy rosyjskiego.
      Myślę, że przyczyna jest ta sama, co u Litwinów, którzy nie mają żadnego powodu, by lubić Rosjan, masowo mówią po rosyjsku i piszą po rosyjsku menu w każdej knajpce w swoich kurortach i strony internetowe swoich pokojów do wynajęcia.
      Myślę, że Rosjanin mieszkający w PL na stałe ma przechlapane, miał zresztą zawsze, bo nie jesteśmy narodem gościnnym, miłym, wybaczającym, i odróżniającym człowieka od państwa. Co więcej, są wśród nas ludzie, którzy zupełnie nie widzą nic złego w nazywaniu Rosjan, Ukraińców, Czuwaszy, Tadżyków czy innych Czeczenów "ruskimi", i z wielkim zadowoleniem z siebie pokazują "ruskiej ciemnocie" zdobycze cywilizacji typu lodówka, bo na pewno u siebie takiego cuda nie mają, bo by nie wyemigrowali.
      Ale Rosjanin zostawiający u nas swoje pieniądze będzie zawsze mile widziany. Bo byznes jest byznes.
      • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:12
        kocianna napisała:
        > Myślę, że Rosjanin mieszkający w PL na stałe ma przechlapane, miał zresztą zaws
        > ze, bo nie jesteśmy narodem gościnnym, miłym, wybaczającym, i odróżniającym czł
        > owieka od państwa.

To źle myślisz. Widać lata mieszkania po drugiej stronie granicy wyprały Ci mózg. Może lepiej nie wypowiadaj się na temat Polaków, bo jak widać ich nie znasz.
        • rosapulchra-0 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:24
          Kiedy ty się w końcu, zamiast obrażać, nauczysz czytać ze zrozumieniem tekst pisany?
          • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:27
            Wtedy, kiedy emigrantki przestaną pluć na rodaków.
            • rosapulchra-0 Re: Rosjanie w Polsce 05.05.14, 00:46
              Kto tu pluje na Polaków?
              Ochłoń.
        • nutka07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:53
          To ja dopisze ze Niemcy sa o wielei sympatyczniejsi i pomocni od Polakow.
          Doswiadczam tego codziennie.
          Pisze to z lekkim bolem serca tongue_out
      • paniusiapobuleczki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:32
        A ja myślę Kocianna, ze co do tych Rosjan mieszkających w Polsce to nie masz racji. Moim zdaniem Polacy od zawsze pomstowali na Rosję, ale poszczególnych ludzi lubili, trochę tak jak w dowcipie w którym pytano Żyda i antysemitę co sądzą o narodzie żydowskim.
        • kocianna Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:41
          Nie no, nie mam, wcale nie mam racji. To nie mnie wyzywano od ruskich przez całe dzieciństwo i młodość, bo matka mówiła po polsku z akcentem. To nie mnie starsza pani przeklęła na ulicy (że jej prezydenta zamordowałam), kiedy rozmawiałam w sprawie służbowej przez komórkę po rosyjsku w Polsce, zaledwie dwa lata temu. To nie moje dziecko usłyszało w szkole, że "prawdziwy Polak słowa po rusku nie powie". To nie ja usłyszałam parę ciepłych słów przez bramę, kiedy moja rodzina przebrana w rosyjskie stroje ludowe urządzała tematycznego grilla z okazji powrotu na ojczyzny łono.
          Jesteśmy taaaaaacy tolerancyjni jako naród, że hej!
          • kocianna Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:46
            PS. Aha, w Polsce się urodziłam, od urodzenia mam polskie obywatelstwo i po mojej polszczyźnie niektórzy poznają, że wychowałam się w Górach Świętokrzyskich, ale nic poza tym. Rosję znam, lubię i szanuję, ale nie jestem i nigdy nie byłam Rosjanką.
          • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:18
            Znasz Kocianno dziecko, które nie było nigdy wyzywane w szkole? Z jakichkolwiek powodów? W rosyjskich szkołach to pewnie tolerancja i ą, ę na maksa jest, żadne dziecko niczego przykrego nigdy nie usłyszało?
            • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:34
              Wyzywanie dziecka najlatwiejsze do obrony, nie idz na latwizne.
              • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:42
                Cóż - zrozumienie słowa pisanego ciężko Ci dziś idzie.
          • paniusiapobuleczki Re: Rosjanie w Polsce 05.05.14, 06:30
            Rzeczywiście przykre doświadczenia i źle świadczą o narodzie. Ale po kolejnym przeczytaniu twojego posta mam wrażenie, ze poniekąd potwierdza to, co napisałam. Nie dostało Ci się od znajomych tylko od jakiejś baby na ulicy, dzieci, które w szkole działają jako masa- jeden palnął reszta podchwyciła i powtarzała. Tobie dostało się za ruską innym za niechodzenie na religię czy w dawnych czasach za okulary. Nie mówię, że jesteśmy wspaniałym i tolerancyjnym narodem, ale to co napisałam, ze "Polacy są ok" usłyszałam właśnie od "ruskich" - różnych osób, które w Polsce były/są w różnych miejscach i czasie i stąd moja opinia.
    • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:45
      > Mieszkam w Gdańsku,
      Az mi wstyd..

> Pojawiły się jakieś plotki,
      Z plotkami do magla.

> miała pretensje, że Rosjanie nie są traktowani z sympatią i szacunkiem w Polsce,
      Jesli nie sa traktowani na rowni z innymi goscmi, to miala racje.

Traktowanie chlodno, odmowa swiadczenia uslug to niby ten
      >genialnie prosty pretekst by chronić dobro obywateli Federacji Rosyjskiej...????
      Nie pojmuje, na czym polega ta ochrona.
      • atteilow Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:57
        > Traktowanie chlodno, odmowa swiadczenia uslug to niby ten
        > >genialnie prosty pretekst by chronić dobro obywateli Federacji Rosyjskiej.
        > ..????
        > Nie pojmuje, na czym polega ta ochrona.

Aneksja Gdańska celem ochrony rosyjskich konsumentów (?) big_grin
        • riki_i Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:44
          Aneksja Gdanska? Kiepski zart. Wladimir raczej zamknie obwod kaliningradzki i to szybko.
      • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:14
        Czego sie wstydzisz? Dziwi cie, poruszanie tematu Rosjan w kontekście ostatnich wydarzen? Nic nie mozna na ten temat mowic, sądzić? Rozumiem, ze tobie wszystko sie podoba, wszystko jest w porzadku.
        Zastanawiajaca postawa...
        • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:24
          > Czego sie wstydzisz? Dziwi cie, poruszanie tematu Rosjan..
          Jesli dla Ciebie plotki tematem, ktory warto..

Nadal nie rozumiem ochrony obywateli rosyjskich przy pomocy odmowy obslugiwania.
        • nutka07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:49
          A moze o Amerykanach pani cos nam powie.
          Temat rzeka.
          No ale moze zaczniemy od Serbii, zeby za bardzo sie nie cofac.
      • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:20
        Nie zrozumiałeś ironii.
        Ja piszę wyłącznie o tym jak to teraz jest. TERAZ, od lutego 2014, ciągle nie rozumiesz, czy z jakiegoś powodu - nie chcesz zrozumieć?
    • joa66 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 11:59
      Mam jedną znajoma Rosjankę mieszkającą w Warszawie. Żadnych zmian w zachowaniu nie zauważyłam.

Parę dni temu mała grupka Rosjan zapytała mnie jak dojśc do Smyka. Niczego nadzwyczajnego w ich zachowaniu nie zauważyłam, ponieważ mój rosyjski kulawy mocno, bez problemu przeszli na angielski, mimo, że nie znali go dobrze -ale próbowali.

W czwartek widziałam rodzinę Rosjan z dziećmi w Łazienkach...i cóż..niczym specjalnym się nie różnili od rodzin mówiących po polsku, francusku czy w innych językach, których nawet nie rozpoznałam.
    • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:19
      Nie da się ukryć, że sytuacja w strefie małego ruchu granicznego jest dziwna. Nie spotkałam się nigdy ze złym traktowaniem Rosjan - wręcz przeciwnie, wiele miejsc stara się im ułatwić pobyt (napisów po angielsku nie uświadczysz a po rosyjsku tak).

Tyle, że tak pięknie się pisze o 'oddzielaniu osoby od państwa' - a kto władze tego państwa anektujące Ukrainę wybrał? Krasnoludki? Czy te 'oddzielone od państwa osoby' głośno protestują przeciw temu co się dzieje?
      • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:26
        A kto wybieral komunistyczna wladze w Polsce?
        I wierze, ze od dawna komunisci nie musieli nawet falszowac wyborow.
        • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 12:29
          baltycki napisał:
          > A kto wybieral komunistyczna wladze w Polsce?
          > I wierze, ze od dawna komunisci nie musieli nawet falszowac wyborow.

Czyli rozumiesz ponoszenie konsekwencji?
        • pochodnia_nerona Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 23:26
          Ale fałszowali, ludzie nie wybraliby komuny.
    • panirogalik Dobry pies nie gryzie ręki która go karmi 04.05.14, 12:33
      Przyjeżdżają, kupują, jedzą, piją, nocują, coś czasem zwiedzają, jednym słowem, wiele polskich rodzin utrzymuje się z ich odwiedzin. W takim razie cieszyć się że przyjeżdżają i w pas się im kłaniać.
      • wtopek Re: Dobry pies nie gryzie ręki która go karmi 04.05.14, 13:09
        dlaczego "kłaniać"?

jeśli litr mleka w ichniejszym sklepie kosztuje min. 4 zl w przeliczeniu, a kilogram byle jakiej kiełbasy ponad 30 zł, to coś nie halo z ich gospodarką, więc komu się tu kłaniać?
        • panirogalik Re: Dobry pies nie gryzie ręki która go karmi 04.05.14, 15:47
          Kłaniać się w sensie być miłym, miło ich obsługiwać.

eśli litr mleka w ichniejszym sklepie kosztuje min. 4 zl w przeliczeniu, a kil
          > ogram byle jakiej kiełbasy ponad 30 zł, to coś nie halo z ich gospodarką,

To nie ma żadnego znaczenia, ważne, ze swoje pieniądze chcą wydać u nas.

więc
          > komu się tu kłaniać?
          Komu? Klientowi. Każdemu na kim chcesz zarobić.
    • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:00
      Szczękę zbieram z podłogi po prostu. Juz nie chodzi o samą postawe i stereotypy, którymi w Polsce karmia z mlekiem matki, ale przypatrz sie dokładnie jak zachod robi kaskę, ikea wszak szwedzka, wiekszość sklepów w centrum handlowym pewnie też zachodnia, im kasa nie smierdzi, twoja polska i ich rosyjska, więc sa bogaci tobie z rosyjskiej kieszen pieniądzi wali to zawsze będziesz biedna i głupia, bo dajesz się ogłupiac.
      • wtopek Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:43
        racja, Szwecja sprzedawała żelazo III Rzeszy, pieniądze wszak nie śmierdzą

tobie też nie smierdzą?

--
        "mądrym władzom zależało, aby na Zachód nie wyjeżdżali ludzie, którzy mogliby swoim zachowaniem skompromitować kraj. Dlatego jeśli były podstawy do podejrzeń, że ktoś może kraść w sklepach, szcz.ć w parkach, awanturować się itd. - to nie otrzymywał paszportu. To nie miało nic wspólnego z polityką"
        lewicowy forumowicz
        • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:46
          Wiesz co mnie śmierdzi? Głupota, podatność na szczucie i klapki na oczach.
    • nutka07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:46
      Rusofobka.

Ludzie sa jak najbardziej za Rosjanami tylko tego nie uswiadczysz w polskich mediach i na oficjalnych portalach. Przebijaja sie komentarze ale zawsze mozna wmawiac sobie ze to 'ruscy agenci'.
      Na poczatku nie moglam wrecz uwierzyc w skale propagandy w Polsce.
      Przeciez jestesmy juz wolni, dawne czasy mamy za soba, nikt juz nam ciemnoty nie bedzie wciskal, manipulowal ha ha ha.
      Ludzie zapomnieli i to dosc szybko.

Polski rzad sie tak zblaznil i przyniosl taki wstyd, no ale wiekszosci wystarczy zeby sie dobrze prezentowal i czasami zostal poklepany po plecach przez zachod. Czego nam wiecej potrzeba do szczescia. 'Ruskie' to obciach, wstyd.

I pojda znow glosowac na tych ladnych i zachodnich, takich amerykanskich.

Jest internet mozna samemu wyszukac informacje na temat biezacych wydarzen, ale to zwykla ignorancja, lenistwo umyslowe. Wystarczy wlaczyc telewizor i juz wszystko wiemy.

Takich jak Ty mi nie szkoda, moze dostaniesz porzadnie po dupie za wybryki polskiego rzadu.
      No ale wtedy tez winni beda Rosjanie.
      Szkoda mi normalnych ludzi nieotumanionych do reszty.

Na kilka tygodni przed meczem Polska -Rosja na Euro 2012 media tez nakrecaly spirale, skonczylo sie bijatyka. No ale my jestesmy niewinni to do nas przyszli, Warszawe zajac chcieli.

W Niemczech sa napisy w roznych obcych jezykach.
      W szpitalach sa tez ulotki informacyjne nie tylko po niemiecku.
      Mam wielki sklep w okolicy ktory reklamuje, ze rozmawiaja w roznych jezykach.

My jestemy bardziej 'zainteresowani' Rosjanami niz oni nami.
      Tacy ludzie jak Ty to wstyd dla Polski.
      Spotykam takich w Niemczech, oni tez widza 'ruskich' ale nie tylko, widza tez 'szwabow'.
      • mia_siochi Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:54
        nutka07 napisała:

.
        >
        > Ludzie sa jak najbardziej za Rosjanami tylko tego nie uswiadczysz w polskich me
        > diach i na oficjalnych portalach.

No biedactwa prześladowane, muszą się kryć w podziemiach big_grin

W ciekawym towarzystwie się obracasz, tak swoja drogą...
        • nutka07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 15:24
          Nie musza ale cenzura dziala w najlepsze.

Chocby dla samego siebie warto poznac sprawe z drugiej strony.
          • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 15:29
            Nutko, ale ty ciągle piszesz o manipulacjach, cenzurze, ogłupianiu, a właściwie jeszcze nic konkretnego nie napisałaś o tym jaka jest według ciebie prawda.
            Jak jest z tymi Rosjanami, napisz!
            • nutka07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:03
              Ciagle?
              Gdzie pisze ciagle?

Kilka tygodni na forum nie zagladalam.

Wyzej tam Ci odpisalam na post zalozycielski, chcesz to sama poszukaj.
              Masz google, sa miejsca gdzie ludzia wrzucaja filmy ktore sami na biezaco kreca podczas starc, sa zdjecia(tez drastyczne). Czytaj komentarze, nie tylko polskie, tlumacz obcojezyczne artykuly.
              A na poczatek odetnij sie od polskiej telewizji i prasy, taka abstynencja dobrze robi.

Mi na tym niezalezy.
              Nie mam potrzeby przekonywania czy 'niesienia prawdy' tutaj na forum.
              A przy tak ukierunkowanych postawach jak Twoja, szkoda mi dodatkowo energii na to.
              • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:16
                W tym wątku wink
                Nie ciągle tak w ogóle.

I, jak widzę, znowu nic konkretnego nie napisałaś...

Akurat, jeśli o mnie chodzi, kulą w płot trafiłaś z tą polską prasą i tv, bo nie mam telewizora w domu, czytam głównie zagraniczne komentarze.

Ale ty wiesz coś i nie powiesz.
                W takim razie jesteś niewiarygodnym rozmówcą, szkoda.
      • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:55
        Nie obrażasz mnie tym stwierdzeniem smile
      • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:25
        nutka07 napisała:
        > Ludzie sa jak najbardziej za Rosjanami tylko tego nie uswiadczysz w polskich
        > mediach i na oficjalnych portalach.

Naprawdę znasz ludzi, którzy popierają agresję i aneksję siłą obcego, niepodległego państwa? Dziwnych masz znajomych...
      • kol.3 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:53
        100 proc. prawdy.
    • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 14:53
      Bardzo ciekawe rzeczy piszecie, bardzo ciekawe i bardzo zastanawiające...
      Ton, treść...
    • lewapinger Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 15:08
      Prowadzę galerię meblową plus antyki.
      Rosjanie to u mnie stali klienci, zależnie od kursu rubla, tańszy rubel-minimalne zakupy, droższy-nie liczą się z pieniędzmi.
      Na temat Ukrainy nie wypowiadają się a pociągnięci za język nie chcą mówić, unikają komentarzy.
      Są mili, z kulturą, ale sądzę, że to co dzieje się teraz na Ukrainie to pochwalają bo według nich Putin wziął to co jego poprzednik podarował Ukrainie w pijackim widzie.
      Jest embargo na polskie wędliny i mięso, w przygranicznym Braniewie to bardzo odczuwalne.
      Jeden tylko Lidl przed nałożeniem embarga dziennie sprzedawał 6! ton słownie sześć ton parówek, teraz wszystko stoi.
      • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 15:25
        lewapinger napisała:

> Jest embargo na polskie wędliny i mięso, w przygranicznym Braniewie to bardzo o
        > dczuwalne.
        > Jeden tylko Lidl przed nałożeniem embarga dziennie sprzedawał 6! ton słownie sz
        > eść ton parówek, teraz wszystko stoi.
        Mieszkam w mieście przygranicznym, zgadnijcie kto sprawia że te miasta jeszcze funkcjonują? Ci co wyjechali z kraju? Emeryci za tysiąc złotych emerytury zakupy robią w mediamarktach, cerfurach i innych przybytkach, które dają zatrudnienie polskim kasjerkom? Tylko i wyłącznie zatrudnienie za 1200 przy dobrych wiatrach, bo innych korzyści z tych sklepów miasto nie ma, z podatków zwolnione sa przecież. Nie chcecie nie obsługujcie, zachodnim marketom rosyjska kasa nie smierdzi, zawsze mogą wprowadzic kasy bezobsługowe.
        • lewapinger Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 15:36
          Ja Cię doskonale rozumiem. Też mieszkam w takim miasteczku, do Mamonowa mam około 50 km.
          Polski rząd ukrócił handel rosyjskim paliwem, teraz rosyjskie embargo na mięso, wędliny.
          Ludzie nie mieli z czego żyć, teraz to już zupełna nędza.
          Złością na Rosjan i dumą narodową nie zapełnimy dzieciom żołądków, za prąd solidarnością też nie zapłacimy.
          W tym wspomnianym Braniewie supermarkety powyrastały jak grzyby po deszczu dając pracę budowlańcom, sprzedawcom, lokalnym dostawcom. Lidl, Media Markt, Saturn, Klika Biedronek, Stokrotki, Brico Marche, składy budowlane, Neonet, Netto, Polo Market, budowało się Tesco Teraz wszystko stoi.
          • mary_lu Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:03
            A kto uciął handel polską wieprzowiną?
            • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:19
              A to komu ma bardziej zależec by te wieprzowine polską sprzedać?
              • mary_lu Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:24
                Podchodzisz do tego rozsądkowo, rynkowo. Błąd. Nie pchaj się do Putina ze swoim europejskim rozsądkiem. Właśnie na tym polega mój problem z Rosjanami, których wydawało mi się, znałam od ponad 20 lat. Okazało się, że u nich w środku cały czas była sowiecka fantazja, są kompletnie oderwani od rzeczywistości.
                • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:41
                  Od dawna uważam ze w interesie Polski i Polaków jest umacnianie współpracy z sąsiadami, bez wyjątku, tylko zdroworozsądkowo, rynkowo właśnie, bo wspólny dobrobyt regionu to najmocniejsza więź. Niestety kompleksy dotąd zawsze brały góre, co zawsze było smieszne teraz zaczyna też byc straszne. Co do twoich znajomych, może przez 20 lat robiłaś wszystko by tą sowiecką faztazje potwierdzić.
                  • mary_lu Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:51
                    Ależ proszę, nie wiesz o czym piszesz. Znam ludzi od dawna, mają już polskie obywatelstwo, majątek w Polsce, dzieci uważające się za100% Polaków, wszyscy zapomnieli dawno, skąd przyjechali. Teraz kilkoro z nich zaczęło się zachowywać jak uśpieni agenci z filmów hollywódzkich z lat sześdziesiatych, co to odbierają telefon, zmieniają twarz w kamienną maskę i mówią "Da".

Rosyjska propaganda + tęsknota do powrotu do dawnej potęgi ZSRR jest dla nas trudna do zrozumienia.
                    • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:55
                      mary_lu napisała:

> Ależ proszę, nie wiesz o czym piszesz. Znam ludzi od dawna, mają już polskie ob
                      > ywatelstwo, majątek w Polsce, dzieci uważające się za100% Polaków, wszyscy zapo
                      > mnieli dawno, skąd przyjechali. Teraz kilkoro z nich zaczęło się zachowywać jak
                      > uśpieni agenci z filmów hollywódzkich z lat sześdziesiatych, co to odbierają t
                      > elefon, zmieniają twarz w kamienną maskę i mówią "Da".
                      Trzeba było mniej holywodzkich filmów oglądaćwink
                      > Rosyjska propaganda + tęsknota do powrotu do dawnej potęgi ZSRR jest dla nas tr
                      > udna do zrozumienia.
                      Podobnie jak polska propaganda oraz tęsknota i sen o potędze.
                  • myfaith Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:15
                    Tak zdrowy rozsądek ( czytaj "pieniądze nie śmierdzą") sprawdza sie może z Amerykanami bo śmiem twierdzić ze w warunkach kryzysowych ( napięć międzypaństwowych) wychodzą upiory z szaf w Europie i niekoniecznie chodzi tu tylko o Rosjan.
                    Francuzi nie lubią Anglików, Szkoci czuja sie "pod butem" Anglików ( chcą nawet przeprowadzić referendum) ,Niemcy nadal o Wrocławiu mówią " nasz" itd. Upiorow jest mnóstwo ale Słowianie tym różnią sie od reszty ze bardzo często jeszcze podlewają to wszystko sosem z emocji a tych kontrolować sie nie da i ubrać w " matematyczne , do przewidzenia wzory" tez nie. Rosjanie tacy są - nie wiadomo co im w duszy gra a ta dusza u nich jest właśnie najważniejsza ( by tej way przypomniał mi sie "Cyrulik Syberyjski" który chyba dość trafnie pokazuje fantazje i nieobliczalność Rosjan)
                    Tu nie chodzi o kompleksy bo taki Olbrychski kompleksów raczej nie ma ( w temacie swojego pochodzenia) , wydawało mu sie ze zna swoich przyjaciół Rosjan ( z kręgów kultury) a nawet On sie wypowiadał ze był zdumiony ze Jego bliscy znajomi podpisali sie pod listem do Putina pochwalajacym działami na Krymie.
                    • myfaith Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:17
                      Przepraszam za literówki - tablet mi zamienia i czasami mi cos umyka.
                    • agaja5b Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:36
                      No i co i mamy powszechnie sie podjudzac i podlewac to sosem emocji,a jeszcze lepiej dawac się szczuć na siebie innym, mimo że mieszkamy blisko siebie? A przypomne że Polacy też sa Słowianami, więc jeżeli słowiańskość w wydaniu Rosjan jest wadą to u Polaków jest zaletą? Oj żdźbło w oku brata widac a u siebie belki nie. Czemu Olbrychski sie dziwi? Nie rozumiem związku? Nie jest Rosjaninem, a jego przyjaciele są i maja prawo postepować i mysleć inaczej, powiedzmy po rosyjsku, choć wg Polaków to nie myslenie. To jest tylko inny punkt widzenia, a ten jak wiadomo zależy od punktu siedzenia.
                      • krejzimama Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:38
                        Jesteś ruską agentka? Czy może pożyteczną idiotka?
                      • myfaith Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:04
                        Mowię ze Słowianie ( my tez) mamy bardzo często skłonność do myślenia poprzez emocje wiec nie można tak do końca mierzyć nas (Słowian, Polaków rownież) miara zdrowego rozsądku ( ekonomicznego). Szkoda w sumie bo dla naszego kraju byłoby moze prościej jak liczyłaby sie tylko chłodna kalkulacja? A tak czasami jesteśmy takim " niewygodnym sumieniem Europy" moglibyśmy być takimi Niemcami co w obecnej sytuacji są "za a nawet przeciw" smile
                        Mowię rownież ze nawet przebywając / przyjaźniąc sie z kimś z innego kraju (Olbrychski i jego przyjaciele Rosjanie) nie można zapominać ze "nalecialosci" wynikające w życiu/wychowaniu w innym systemie/ kraju w sytuacjach kryzysowych - wychodzą.
                        Owszem Rosjanie jak każda nacja ma prawo czuć, myślec wg siebie, swoich norm. Ale jak każda nacja musi rownież zrozumieć ze inne nacje mogą inaczej myślec niż Rosjanie . Inne Nacje maja prawo sie dziwić , potępiać ( bo np w ich kraju nie akceptuje sie balwochwalczego stosunku do Prezydenta) i komentować - tak jak Rosjanie i także komentować działania Rosjan(. W tym wyrażać zdziwienie kiedy znajomy zachowuje sie, mówi i działa jak reszta po czym robi wolte o 180stopni - bo myśle ze o to chodziło Olbrychskiemu )
                        • antyk-acap Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:31
                          OK. To zróbmy chłodną kalkulacje. Powiedzmy że nasz rząd potępia Majdan. Co nam to da? Sprzedamy trochę kiełbasy i trochę jabłek. A co w zamian? Odbieramy sobie prawo do protestu jeśli Putin zapragnie Białegostoku. Bo dlaczego Niemcy miałyby rezygnować ze sprzedaży kiełbasy dla naszego Białegostoku skoro my nie chcieliśmy?
                          • myfaith Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 20:23
                            No to pogdybajmy -smile
                            Chłodna kalkulacja mogłaby wyglądać tak: oglądamy sie najpierw na innych ( GB, Niemcy, Francja silne kraje w UE) potępiają Majdan? My tez potępiamy. Apelują o deeskalacji? My tez apelujemy. Ale w tym samym czasie co oni. Jesteśmy ich odbiciem.
                            Eksport jabłek i mięsa nam wzrasta a my kasę inwestujemy w takie biznesy które wiążą nas bardzo z "chłodno kalkulujacymi" krajami. Np opracowujemy super hiper celownik optyczny z petentem który wykorzystuje całe wojsko NATO albo budujemy laboratoria w których tworzy sie nowe leki tak potrzebne w wielu krajach. I inwestujemy w badania i rozwój a nie w fabryki blachy w odtwórczyni liniami produkcyjnymi, które łatwo i szybko zwinąć ( wystarczy 8 tygodni i fabryki nie ma)
                            Wtedy Putin ( lub kto inny) rząda Białegostoku i dlaczego odbieramy sobie prawo do protestu- bo reagowalismy jak większość krajów? Nikt tak niepomyśli.
                            Niemcy owszem stanęlyby za nami bo właśnie tam byłaby fabryka/ zagłębie produkcji celownika bez których ich armia byłaby bezradna - i tylko dla tego a nie żeby ich ruszyło sumieniesmile
                            Niemcy i inne kraje maja nas w nosie ( tak jak i Ukrainę) bo u nich działa chłodna kalkulacja wiec do nich należałoby mowić językiem analizy.

Ale oczywiście to jest takie gdybanie bo jak napisałam wcześniej jesteśmy Slowianami ze wszystko dobrymi i złymi stronami.
    • krejzimama Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:08
      Ruska agentura ujawnia się na emamie.
      • kol.3 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 16:56
        Krejzi, ty to rzadko tzreźwiejesz amerykańska agenturo.
        • krejzimama Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:25
          Dzwonisz jak kremlowskie kuranty.
          • kol.3 Re: Rosjanie w Polsce 05.05.14, 08:09
            Niestety nie mogę Cię do niczego ładnego porównać.
    • krejzimama Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:28
      Kacap rozumie tylko argument siły.
      Trzeba by ten dziki naród z Azji porządnie wybatożyć i tyle.
    • ira_07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:36
      Pochodzę z miasta niedaleko granicy ze Słowacją. Można u nas kupić kuracie prsia i kuracie stehna, kantory mają podwójne nazwy, a na targu można płacić w euro. Nie wyobrażam sobie zamknięcia handlu i usług dla Słowaków, gdybyśmy jako kraj mieli napiętą sytuację polityczną ze Słowacją. W imię czego zwykli obywatele mają tracić?

> Czytałam gdzieś, że są osoby, które nawołują do tego by traktować ich chłodno l
      > ub wręcz nie świadczyć im usług.

Tak, ciekawe czy są to właściciele sklepów big_grin którzy na tych Rosjanach zarabiają i być może dają zarobić i Tobie, bo np. są klientami firmy, w której pracujesz.

> Pojawiły się jakieś plotki, że oni na swoich forach dyskusyjnych są przekonani
      > o tym, jak wielką łaskę nam robią i że np. w sytuacji wypadku drogowego, to my
      > powinniśmy ponosić jego koszty, bo i tak nieźle na nich zarabiamy. I to wszystk
      > o w tonie imperialistycznej wyższości.

Są też plotki o sztucznej mgle w Smoleńsku... A nawet jeśli to prawda, to co z tego? Przyjeżdżają, zostawiają pieniądze, napędzają popyt. To co sobie myśli jakiś Rosjanin o kosztach ponoszenia wypadku samochodowego naprawdę nie jest istotne.

a zwykły Rosjanin to też czło
      > wiek, ale co raz mniej w to wierzę..

Mhm. Kim/czym jest więc zwykły Rosjanin? Rośliną? Porostem? Rzyg uncertain
      • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 17:47
        > Mhm. Kim/czym jest więc zwykły Rosjanin? Rośliną? Porostem? Rzyg uncertain

Opanuje się, ira.
        Zarówno ty, jak i reszta zarzyganych lub zawstydzonych w tym wątku najwyraźniej lepiej czyta w cudzych myślach niż w treści wpisów.

"Zwykły Rosjanin" to nie człowiek z KGB, nie przedstawiciel władzy, ale człowiek taki jak ja i ty.
        Naprawdę, wciąż mam wątłą nadzieję, że ich poglądy różnią się od tych kagiebowskich, ale, jak napisałam, mam co raz mniej tej nadziei.

Miseczkę i ręczniczek przynieść? tongue_out
        • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:28
          > Zarówno ty, jak i reszta zarzyganych lub zawstydzonych w tym wątku
          Gdansk przeprasza za tryggie.
          • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:38
            A kto Ci dał prawo wypowiadać się za mieszkańców Gdańska?
          • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:48
            Moskwa dziękuje za bałtyckiego. Tak chcesz rozmawiać?
            • baltycki Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:03
              Zarówno ty, jak i reszta zarzyganych lub zawstydzonych w tym wątku

Teraz widzisz, za co? Tak chcesz rozmawiac?
              Nie ma to zwiazku z Twoimi pogladami.

• tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:09
                Bałtycki, sorry, ale teraz już widzę z pewnością, że czytasz wątek po łebkach i resztę sobie dopowiadasz. Dla mnie EOT, jeśli chodzi o dyskusję z tobą.
          • rosapulchra-0 Re: Rosjanie w Polsce 05.05.14, 06:58
            baltycki napisał:

> > Zarówno ty, jak i reszta zarzyganych lub zawstydzonych w tym wątku
            > Gdansk przeprasza za tryggie.

Polska przeprasza za baltyckiego.
        • ira_07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:27
          > Opanuje się, ira.
          > Zarówno ty, jak i reszta zarzyganych lub zawstydzonych w tym wątku najwyraźniej
          > lepiej czyta w cudzych myślach niż w treści wpisów.

Nie czytam w twoich myślach. Czytam to co napisałaś. Cytuję: a zwykły Rosjanin to też człowiek, ale co raz mniej w to wierzę...
          • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:35
            Chcesz się kłócić o słówka, jeszcze raz - opanuj się.
            Tak, mam pewną, słabiutką nadzieję, że przeciętny Rosjanin to zwykły człowiek, a nie homo-sovieticus.
            Napisałam to tobie poniżej, czytasz wątek czy sobie dopowiadasz?
            • ira_07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:37
              Nie kłócę się o słówka. Wiem, brak argumentów boli, dlatego czasem trzeba odpuścić. Napisałaś co napisałaś. Że się zastanawiasz czy Rosjanin to człowiek. Zatem pytam - jak nie człowiek to kto?
              • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:43
                Nie, nie ma siły. Ira, pasuję.
              • wtopek Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 22:02
                człowiek....sowiecki

adin narod, adna Rossija, adin priezidient big_grin
      • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:40
        ira_07 napisała:
        > W imię czego zwykli obywatele mają tracić?

To jeszcze raz zapytam - kto wybiera takie a nie inne władze jak nie 'zwykli obywatele'? Polacy chyba nadal nie rozumieją czym jest demokracja.
        • nanuk24 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 18:52
          przestan wypisywac glupoty, bo smieszna sie robisz.
          • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:18
            Zasady demokracji to głupota? WOW smile Potwierdzasz dokładnie to, co napisałam.
            • tryggia Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:32
              Mnie zastanawia brak konkretnych argumentów. Tylko, że coś (co właściwie?) jest śmieszne, wstrętne czy głupie. A, przepraszam, ja jestem, bo wywołałam temat. A araceli jest śmieszna, bo używa słowa "demokracja". To co jest szlachetne, piękne i mądre? Bo żadnych konkretów, poza wypowiedziami osób odnoszących się do zarabiania nie przeczytałam.
              Wystarczy powiedzieć Rosjanin i już coś się komuś zapala, czy co?
              Zastanawia mnie o co chodzi.
        • ira_07 Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:35
          > To jeszcze raz zapytam - kto wybiera takie a nie inne władze jak nie 'zwykli ob
          > ywatele'? Polacy chyba nadal nie rozumieją czym jest demokracja.

Jeszcze raz zapytasz? To może jeszcze raz przeczytaj big_grin Nie doczytałaś, że piszę akurat o Polakach big_grin ? O polskich przedsiębiorcach zarabiających na Słowakach/Rosjanach/Czechach/Niemcach? Napisałam, w imię czego zwykli obywatele, Polacy (nasi, nasi! "piją mleko, doją krowy, słuchają Chopina"), mają tracić kasę, którą zarabiają na obcokrajowcach? Ja podałam przykład akurat Słowaków. Mówimy o zakupach i usługach, narodowość jest tu nieistotna. Ktoś zostawia pieniądze, a polski przedsiębiorca daje pracę pośrednio i bezpośrednio (korzystając z innych usług w mieście).

> To jeszcze raz zapytam - kto wybiera takie a nie inne władze jak nie 'zwykli ob
          > ywatele'? Polacy chyba nadal nie rozumieją czym jest demokracja.

To w Rosji jest demokracja? Kulawa jakaś, nie sądzisz? W demokracji się ludzi do łagrów nie wysyła za krytykę władzy. A nawet w prawdziwej demokracji władza nie ma 100% poparcia całego społeczeństwa. Serio, jak PiS wygra wybory, to będzie można mówić, że Polacy w swej masie to katoliccy prawicowcy wierzący w zamach smoleński?
          • araceli Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 19:40
            ira_07 napisała:
            > Napisałam, w imię czego zwykli obywatele, Polacy
            > (nasi, nasi! "piją mleko, doją krowy, słuchają Chopina"), mają tracić kasę, któ
            > rą zarabiają na obcokrajowcach?

Na przykład w imię tego, żeby inni się tak samo na nas nie wypieli jak my będziemy potrzebować pomocy. Polacy nie są potęgę, która poradzi sobie sama.

> To w Rosji jest demokracja? Kulawa jakaś, nie sądzisz?

Jakoś protestów przeciw tej kulawej demokracji nie widać. Skoro akceptują to co jest niech ponoszą konsekwencje - w tym przypadku np. ostracyzm. Jak mocno zaboli to może ruszą tyłki żeby coś z tym zrobić. Polakom się jakoś udało komunę obalić czyż nie?
    • bablara Re: Rosjanie w Polsce 04.05.14, 23:42
      Tak jak autorka mieszkam w Gdańsku. I dla mnie Rosjanie w tym mieście to tak jak Anglicy w Krakowie. Każdy ich przyjmuje , chodzi mi o sklepy , restauracje , ale ma często dość ich zachowania. To nie prawda ,że dopiero ostatnio zaczęli się tak zachowywać. Od dawna wielu z nich źle parkuje , jeździ po naszych drogach jak wariaci . W wielu sklepach są po prostu nie mili dla obsługi. I to prawda ,że w ich mediach piszą o tym, że Polacy na nich napadają i ostrzegają przed wyjazdami do PL.
    • attiya Re: Rosjanie w Polsce 05.05.14, 07:23
      nigdy nie spotkałam zwykłego Rosjanina, który w taki sposób zachowywałby się
    • sonniva Rosja to stan umysłu 05.05.14, 07:57
      znam wielu Rosjan, więc wiem co mówię, to nie są Europejczycy, ale Azjaci.
      W Europie może kiedyś będą, ale z taką mentalnością to wątpię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka