Dodaj do ulubionych

Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytanii.

11.05.14, 09:29
Wczoraj nasi przyjaciele wzięli takowy. Para z kilkunasoleletnim stażem i bardzo się kochająca smile
Jako, że mieszkają i w Polsce i tam, i że pracują i tu i tam, to teraz ciekawe bedzie, jak będą traktowani w Polsce: czy jako małżonkowie, czy jako single.
Takich polskich par, które wzięły ślub za granicą, jest coraz więcej. Mieszkaja one także w Polsce. To i nasze konserwatywne w dużej mierze społeczeństwo będzie musiało sobie z tym poradzić.
Mam pytanie do konserwatystów (w tej dziedzinie konserwatystów, ma się rozumieć)- jak byście traktowali taka parę w Polsce? Dajmy na to, przedstawieni zostali wam towarzysko jako małżonkowie- uznalibyście to, czy nie? Mówilibyście do nich np. "twój mąż'? (o jego partnerze), czy jednak nie?
Obserwuj wątek
    • totorotot Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:38
      Tak bym mówiła, albo "twój kolo"
    • lauren6 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:40
      Wg polskiego prawa są singlami i to jest chore.
      Jakbym była w związku homoseksualnym to bez względu na wszystko uciekłabym z tego kraju do takiego gdzie moje wybory życiowe nie są traktowane jako choroba lub zboczenie.
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:44
        To też oni w połowie sa w Wielkiej Brytanii. Ale Polskę kochają. Z pewnościa będą przedstawiać się w Polsce jako małżenstwo tam tylko, gdzie to bedzie uzasadnione. Będzie ciekawie.
        • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:50
          A gdzie przedstawianie sie (w Polsce) jako malzenstwo bedzie konieczne?
          • mid.week Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:53
            Nie konieczne a uzasadnione. Dokładnie w takich samych momentach, kiedy z twoich ust wypływa "mój mąż".
            • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:54
              Dziękuję, Mid.week smile
              Uzasadnione. Wystarczy.
            • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:57
              mid.week napisała:

> Nie konieczne a uzasadnione. Dokładnie w takich samych momentach, kiedy z twoic
              > h ust wypływa "mój mąż".

Np na plaszczyznie zdrowotnej? Skoro w pl to nielegalne to nie ma uzasadnienia do uzywania nazewnictwa "maz", "zona".

Ps. Te argumenty to dyskusja a nie moje poglady.
              • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:04
                No nie wiem. Np. w sytuacjach formalnych bywa., że mój mąz jest zapraszany z żoną, a ja z mężem. I co wtedy. Zwłaszcza,żze u nich jest tak, że pracuja razem, i takie sytuacje są naprawdę częste.
          • wrednarzeka Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:58
            np. szpital gdy jeden leży nieprzytomny a drugi nie ma prawa dostać żadnej informacji
            • mid.week Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 11:03
              po co od razu sięgać po szpital i extremalne sytuacje? Życie składa się z drobiazgów. Weźmy na tapetę prenumeratę gazety u pani kioskarki i zostawienie dyspozycji "mój mąż/żona będzie odbierać", spotkanie 3go stopnia z listonoszem, zwykłe przedstawianie towarzyszącej osoby w codzennych kontaktach z innymi i miliony innych sytuacji.
              • jan.kran Re: Z innej strony 11.05.14, 15:54
                Najserdeczniejsi przyjaciele mojej Młodej to para gejów , bez ślubu w DE.
                Ja do nich mówię po imieniu... I jakoś za bardzo nie analizuję sytuacji bo są fajni , madrzy i stanowią dobry związek.
                Chcieliby mieć dzieci i ja jestem za adopcją bo by byli super tatusiami ale jeden z nich chciałby miećs woje dziecko genetycznie i to mnie i przerasta .
                Jakby zapytali mojej corki czy by nie chciała zostać matką ich dziecka to tu bym miała problem.
                A Wy ?
                • jan.kran Re: Z innej strony 11.05.14, 16:04
                  www.youtube.com/watch?v=X9O-G8E5sgg
                • bi_scotti Re: Z innej strony 11.05.14, 16:38
                  jan.kran napisała:

> Jakby zapytali mojej corki czy by nie chciała zostać matką ich dziecka to tu by
                  > m miała problem.

Szczerze mowiac nie rozumiem. Jaki ja (matka) moge miec "problem" w temacie z kim i w jakich okolicznosciach planuje rozmanazanie sie moja dorosla (!!!) corka? Potencjalnie moge miec zdanie i/lub checi by to jakies wnucze czasem zobaczyc ale "problem"? Nie pamietam ile ma Twoja, moja jest rocznik '84 wiec naprawde dawno juz kwestia jej procreation zupelnie przestala dla mnie funkcjonowac jako "moja sprawa" - w jakimkolwiek wymiarze! Teoretycznie, gdyby sie mialo kiedys okazac, ze jest jej trudno zajsc w ciaze (z kimkolwiek i w jakimkolwiek celu) to sie pewnie zaczne przejmowac ale to raczej podpadac bedzie pod temat przejmowania sie zdrowiem moich dzieci a nie sprawa ich decyzji.
                  • lauren6 Re: Z innej strony 11.05.14, 17:40
                    Nie przesadzajmy z tą tolerancją dla decyzji dzieci. Córka może być młoda, nie mieć zielonego pojęcia o macierzyństwie. Z potrzeby serca, albo chęci bycia cool zgodzi się urodzić gejom dziecko i je oddać. Później się okaże, że nie uniosła roli surogatki, oddanie dziecka, które się nosiło 9 miesięcy to nie jakieś hop siup. Przyjaciele geje wezmą dziecko i się ulotnią, a na matkę spadnie pozbieranie rozbitej psychicznie córki.

Ja bym nie potrafiła siedzieć z boku i się uśmiechać, gdy moje dziecko nieświadomie brnie w jakiś syf.
                    • bi_scotti Re: Z innej strony 11.05.14, 18:12
                      Nie wiem ile masz lat ale naprawde (naprawde?) gdy mialas/bedziesz miala 30 lat, konsultowalas/bedziesz konsultowac plany prokreacyjne z mamusia? I bralas/bedziesz brac jej opinie pod uwage w TEJ akurat sprawie? Really?
                  • aandzia43 Re: Z innej strony 11.05.14, 20:01
                    > Szczerze mowiac nie rozumiem. Jaki ja (matka) moge miec "problem" w temacie z k
                    > im i w jakich okolicznosciach planuje rozmanazanie sie moja dorosla (!!!) corka
                    > ?

Bo moja córka będzie rodzić moje wnuki. I chociaż mam guzik do gadania, bo jest dorosła, a ja w życie dorsłego dziecka się nie wcinam, to leży mi na sercu los moich hipotetycznych wnuków. Więc świetnie rozumiem zatroskanie innych przyszlych babc.
                • rosapulchra-0 Re: Z innej strony 12.05.14, 16:30
                  Jankranie, ja bym nie miała żadnych problemów z zajściem w ciążę i urodzeniem dziecka dla pary gejów czy lesbijek. Po prostu żadnych.
                  • gazeta_mi_placi Re: Z innej strony 12.05.14, 16:31
                    Ale choroby umysłowe są dziedziczne więc raczej byś się nie nadawała, chyba że z cudzej komórki jajowej.
                  • k1k2 Re: Z innej strony 13.05.14, 03:55
                    czesto sie z toba nie zgadzam rosa, ale tu - popieram!!
                    trudno o bardziej szachetny gest niz pomoc kochajacej sie parze zrealizowac marzenie o rodzicielstwie
                    • jan.kran Re: Z innej strony 13.05.14, 20:04
                      smile))))
                      Jak ja lubię Was prowokować tongue_outPPP
          • to_ja_tola Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 23:34
            najma78 napisała:

> A gdzie przedstawianie sie (w Polsce) jako malzenstwo bedzie konieczne?

na imprezachbig_grin
            "DZień dobry...jesteśmy małżeństwem..."
            big_grin big_grin big_grin
        • wielkanocnaniespodzianka Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 21.11.14, 17:16
          noo, z przedstawianiem się jako małżeństwo będą mieli jaja, bo w świetle polskiego prawa nie są małżeństwem.

vilez napisała:

> To też oni w połowie sa w Wielkiej Brytanii. Ale Polskę kochają. Z pewnościa bę
          > dą przedstawiać się w Polsce jako małżenstwo tam tylko, gdzie to bedzie uzasadn
          > ione. Będzie ciekawie.
      • wrednarzeka Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:54
        Chwila! Oni w PL są singlami więc mogą wziąć ślub hetero jeśli dobrze rozumiem? Jak wtedy będą postrzegani w WB (o stan cywilny mi chodzi)? Bigamiści?
        • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:11
          Otóż to. Unia upominała Polskę, że trzeba to uregulowac, bo dojdzie do takich sytuacji. Ale Polska chowa głowę w piasek.
          • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:21
            vilez napisała:

> Otóż to. Unia upominała Polskę, że trzeba to uregulowac, bo dojdzie do takich s
            > ytuacji. Ale Polska chowa głowę w piasek.

Jak zwykke zreszta. Pl nie lubi traktowac swoich obywateli jak wolnych ludzi ktorzy maja prawo do podejmowania niezaleznych decyzji uncertain
          • baltycki Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:35
            Nie tylko w Polsce malzenstwo zawarte w innym panstwie musi zostac "uznane" przezd sad krajowy, ktory sprawdzi jego zgodnosc z obowiazujacym w danym kraju prawem.
            • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:44
              baltycki napisał:

> Nie tylko w Polsce malzenstwo zawarte w innym panstwie musi zostac "uznane" prz
              > ezd sad krajowy, ktory sprawdzi jego zgodnosc z obowiazujacym w danym kraju pra
              > wem.

Tzn ze kazdy kto zawarl malzenstwo w innym kraju musi wnies sprawe do sadu o jego "uznanie"? Raczej nie tak to sie odbywa w przypadku malzenstw heteroseksualnych.
            • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:48
              Nie jest tak, jak piszesz. Hetero małżenstwa niczego nie muszą potwierdzać z klucza. Dopiero w pewnych sytuacjach, gdy to jest wymagane, przedstawiają zaswiadczenie, ze są małżenstwem. Ale to w przypadku każdego małżenstwa : czy obywateli własnego kraju czy obcokrajowców.
              • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:52
                vilez napisała:

> Nie jest tak, jak piszesz. Hetero małżenstwa niczego nie muszą potwierdzać z kl
                > ucza. Dopiero w pewnych sytuacjach, gdy to jest wymagane, przedstawiają zaswiad
                > czenie, ze są małżenstwem. Ale to w przypadku każdego małżenstwa : czy obywatel
                > i własnego kraju czy obcokrajowców.

Akty malzenstwa zawarte w innych krajach sa umiejscawiane w urzedach stanu cywilnego a nie uznawane przez sady.
                • baltycki Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 00:19
                  Tak, oczywiscie macie racje.
                  1. Pomylilem z rozwodami
                  2. Pomylilem z rozwodami orzeczonymi przed rokiem 2004.
                  3. Pomylilem z moimi rozwodami ktorych umiejscowienie mnie jeszcze czeka.
                  • demonii.larua Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 10:56
                    > 3. Pomylilem z moimi rozwodami ktorych umiejscowienie mnie jeszcze czeka.
                    To ile miałeś tych rozwodów? big_grin
                    • baltycki Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 11:38
                      Oj, tylko dwa))
                      Nie przewiduje kolejnego malzenstwa, wiec i na umiejscowieniu ich nie zalezy mi))
                      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 11:47
                        Agent wink Tera rozumim.
            • edelstein Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 18:23

Zaraz.Tzn.ze wjezdzajac do Pl przestaje byc malzonka pana x i musze umiejscowic to w polskim urzedzie stanu cywilnego,by nia jednak byc?czy co?
              • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 22:12
                Przepisy stanowią, że nie musisz. I że nie przestajesz smile
    • mid.week Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:51
      Pytanie nie do mnie bo nie jestem konserwatyna ale ciekawi mnie coś innego - co na to nasze prawo? Bo z jednej strony mamy z unią wspólny organizm, w którym tacy ludzie mają status "małżeństwo" z szeregiem praw. Przekraczają naszą granicę, ale pozostają jednocześnie w granicach unii i co z takim fantem?
      • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:54
        Unifikacja przepisiw dla czlonkow unii dotyczy glownie plaszczyzny ekonomicznej. Jak to jest z prawami czlowieka nie wiem, ale pl rozni sie od innych krajow bardzo w tym zakresie.
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:57
        W naszej umowie akcesyjnje jest, że w sprawach zasadniczych wyżej stoi prawodawstwo danego kraju.
        Rzecz w tym, że to jest nierówne traktowanie obywateli. I to będzie musiało pęknąć. Od tej strony-wewnętrznej (czyli- w Polsce). To jest po prostu nie do utrzymania. Pewnie posypią się sprawy sądowe. Oby.
        • mid.week Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 11:00
          Też mi się tak wydaje. Zaczełam się nad tym zastanawiać kiedy kilka lat temu zrobiło się głośniej o pierwszej takiej polskiej parze. Ci ludzie tam zyją normalnie, wracają i przenoszą swoje potrzeby życia. Następuje powoli rozłam między ustawodawstwem a realiami. IMO to tylko kwestia ilości takich osób. Czyli kwestia "kiedy?", a nie "czy?" wink
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 16:37
            Tak. Zresztą co jakiś czas komisja europejska wzywa państwo polskie do uregulowania sprawy. Cos jak z in vitro. I nic. Aż sprawa zajdzie do Strassburga i przegramy, zabulimy odszkodowanie i dostaniemy NAKAZ przystosowania prawa. Albo nas wywalą z UE
            • wielkanocnaniespodzianka Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 21.11.14, 17:18
              zgodnie z orzeczeniem TK jest tak,że o ile prawo wspólnotowe może mieć pierwszeństwo przed ustawami prawa krajowego, o tyle nie oznacza to, że ma automatycznie pierwszeństwo także przed Konstytucją.

vilez napisała:

> Tak. Zresztą co jakiś czas komisja europejska wzywa państwo polskie do uregulow
              > ania sprawy. Cos jak z in vitro. I nic. Aż sprawa zajdzie do Strassburga i prze
              > gramy, zabulimy odszkodowanie i dostaniemy NAKAZ przystosowania prawa. Albo nas
              > wywalą z UE
    • baltycki Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:56
      > Mówilibyście do nich np. "twój mąż'? (o jego partnerze), czy jednak nie?

Dlaczego uzylas przykladu :
      > Mówilibyście do nich np. "twój zona"? (o jego partnerze), czy jednak nie?
      bardziej oddawalby istote problemu))

Nie, zawarcie malzenstwa nie powoduje zmiany plci, a moim zdaniem, okreslenia "maz", "zona" sa nierozerwalnie zwiazane z plcia.
      Skoro powstaje nowy twor - malzenstwo jednoplciowe, mozna rowniez stworzyc nowe okreslenia dla jednoplciowych wspolmalzonkow))
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 09:58
        Dlatego, że żaden z nich nei jest żoną. To dwóch mężów. Nie ma potrzeby zmiany płci, zatem i nazewnictwa.
      • bi_scotti Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 16:41
        baltycki napisał:

> Skoro powstaje nowy twor - malzenstwo jednoplciowe, mozna rowniez stworzyc nowe
        > okreslenia dla jednoplciowych wspolmalzonkow))

Angielski ma "bezplciowe" spouse - life is easy wink
    • mayaalex Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:02
      znam, polskie albo mieszane, mieszkajace poza Polska - w Niemczech, Belgii.
      dla mnie to zaden problem mowic "maz", nawet ulatwienie, bo partner jednak nie do konca mi sie podoba ( pamietam, jak kiedys moj obecny maz nazwal mnie partnerka przy swoich znajomych i brzmialo mi to baaaardzo dziwnie), przyjaciel nie oddaje sedna sprawy, chlopak/dziewczyna nie brzmi za dobrze przy dojrzalych parach - wiec jak w koncu wezma ten slub to jest z nimi spokoj, tak jak z parami hetero i czlowiek wie, jak ich nazywac smile
      no ale ja nie jestem konserwatywna i mam wlasnie pewne obawy, co do statusu prawnego takich par, jesli wroca/przyjada do PL. jestem ciekawa jak wygladaja ich prawa i obowiazki wg polskiego prawa?
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:07
        Status parwny jest singlowski (w sensie: osoby wolnego stanu). Sa co najwyżej traktowani jak konkubinat.

Ale problemy sie mnożą jak króliki. Bo to już nie konkubinat (faktycznie). Faktycznie to jest małżenstwo.
        • mayaalex Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:09
          no wlasnie. nic dziwnego, ze raczej do PL nigdy nie wroca - jesli oczywiscie nic sie w prawie nie zmieni.
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:13
            Oni akurat mieszkają także w Polsce. Tutaj także pracują.
    • gazeta_mi_placi Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:03
      Wspaniała wiadomość, to teraz pozostaje jeszcze czekać na dzieci smile
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:05
        Kto wie smile Na razie nic o tym nie mówią.
        • gazeta_mi_placi Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:35
          A tu ciekawa interpretacja dlaczego KK jest przeciwnym małżeństwom homo:

www.youtube.com/watch?v=dH8W-f5QLP8
      • totorotot Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 21:08
        gazeta_mi_placi napisała:

> Wspaniała wiadomość, to teraz pozostaje jeszcze czekać na dzieci smile

Gazeciarz, jestem za małżeństwami homo, ale jak Ty coś yebniesz to padłam ze śmiechu big_grinDD

I tak uważam, że lepsze dwie cioty za rodziców niż polski tatuś moczymorda-wmordolejca.
        • gazeta_mi_placi Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 10:45
          A wejdź w powyższy link, zresztą to cała seria różnych przypowieści, mnie osobiście zawsze bardzo bawi, zwłaszcza wraz z odpowiednią modulacją głosu wink
    • beverly1985 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:06
      Ja tam mowie "twój maz" do kolegi- geja choć nie maja ślubu i chyba nie chcą. Trochę sajuz za starzy dla mnie na określenie " twój chłopak" to jak mam mówić? wink

A polskie prawo nie uznaje ślubów zawartych za granica? A jeśli oni byliby obcokrajowcami, mieli ślub jednopłciowy, to przekraczając granice stałoby się konkubentami?
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:09
        Nie, nie uznaje. Co do obcokrajówców - Polska podpisała, że będzie ich traktowała wedle ich prawa, ale jest spór -urzędniczy: niektóre urzędy traktują ich jako niemałżeństwo.
        Dlatego to będzie musiało zostać uregulowane.
        • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:19
          vilez napisała:

> Nie, nie uznaje. Co do obcokrajówców - Polska podpisała, że będzie ich traktowa
          > ła wedle ich prawa, ale jest spór -urzędniczy: niektóre urzędy traktują ich jak
          > o niemałżeństwo.
          > Dlatego to będzie musiało zostać uregulowane.

No wlasnie. Bedzie musialo bo nie mozna (zwlaszcza bedac czlonkiem ue) nie uznawac dokumentow urzedowych innych panstw.
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:22
            I będzie jak z aborcją. Że zrobiona za granicą jest legalna. A polskie prawo bedzie martwym prawem.
            • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:32
              vilez napisała:

> I będzie jak z aborcją. Że zrobiona za granicą jest legalna. A polskie prawo be
              > dzie martwym prawem.

Dam przyklad ze zrzeczeniem sie obywatelstwa polskiego - to prezydent wyraza zgode - zgode przyjmujac ze nie ma przeciwskazan tzn wyrokow co jest absurdem, rodzajem ubezwlasnowolnienia doroslego w pelni praw obywatela.
    • naomi19 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:28
      tak, skoro mieliby ślub mówiłabym 'twój mąż'
      • naomi19 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 10:30
        aha, o moim partnerze też większość przyjaciół mówi 'mąż', bo tak im chyba wygodniej
        • fiennes jak zdobyli zaświadczenie???? 11.05.14, 16:31
          jak udało im się zdobyć zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku małżeńskiego?

takie zaświadczenie z Polski jest wymagane przy zawieraniu ślubu za granicą
          w zaświadczeniu tym podaje się dane przyszłego współmałżonka, Polska zaświadczeń nie wydaje, jeśli osoba ma zamiar wstąpić w związek małżeński z kimś tej samej płci

można uzyskać jedynie informację o braku wzmianek dot. małżeństwa (to jest wydawane bez podawana danych przyszłego współmałżonka), ale taka informacja nie wystarcza do ślubu, a jedynie do zawarcia związku partnerskiego

• vilez Re: jak zdobyli zaświadczenie???? 11.05.14, 16:38
            Były wyroki sądu, że urzędnicy MUSZĄ wydawać takie zaświadczenia.
          • budyniowatowe Re: jak zdobyli zaświadczenie???? 11.05.14, 23:24
            fiennes napisała:

> jak udało im się zdobyć zaświadczenie o zdolności prawnej do zawarcia związku m
            > ałżeńskiego?
            >
            > takie zaświadczenie z Polski jest wymagane przy zawieraniu ślubu za granicą
            > w zaświadczeniu tym podaje się dane przyszłego współmałżonka, Polska zaświadcze
            > ń nie wydaje, jeśli osoba ma zamiar wstąpić w związek małżeński z kimś tej same
            > j płci
            >
            > można uzyskać jedynie informację o braku wzmianek dot. małżeństwa (to jest wyda
            > wane bez podawana danych przyszłego współmałżonka), ale taka informacja nie
            > wystarcza do ślubu
            , a jedynie do zawarcia związku partnerskiego
            >
            >
            >
            Bralam slub za granica I nikt nie wymagal zadnego zaswiadczenia z Polski. Wystarczylo oswiadczenie przed tutejszym urzednikiem, ze nie istnieja zadne przeciwwskazania do zawarcia zwiazku malzenskiego. Maz jest Polakiem.
            • vilez Re: jak zdobyli zaświadczenie???? 11.05.14, 23:41
              Pewnie w różnych krajach jest różnie.
    • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:28
      a jak miałabym traktować? ich sprawa, z kim sypiają.

natomiast małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny. nie nazwałabym więc takiej osoby mężem czy żoną. partnerem, chłopakiem, facetem, kobieta, dziewczyną - tak - ale nie mężem ani żoną. dla mnie nie istnieje pojęcie małżeństwa homoseksualnego. związek tak - ale nie małżeństwo.

i nie oznacza to wcale, że jestem nietolerancyjna. wręcz przeciwnie.

natomiast jak chodzi o te idiotyczne przykłady szpitali - nie jest prawda to, co opowiada np.Biedroń, że nie może się biedny dowiedzieć, co z jego partnerem w razie W. dzisiaj w szpitalu i przychodni pacjent sam oświadcza, kogo informować o swoim stanie zdrowia, i nie musi to być ktoś z rodziny / pojętej w sensie powiedzmy - tradycyjnym/. nic nie stoi na przeszkodzie, żeby upoważnić partnera. i wtedy szpital informuje nie mamusię, nie tatusia, ale osobę wyznaczoną do kontaktu.

natomiast kwestia dziedziczenia czy wspólnego rozliczania się i tak dalej - może trzeba byłoby to jakoś uregulować, ale nie mam pomysłu, jak. może jakąś formą związku cywilnego - ale na pewno nie nazwałabym takiego związku małżeństwem. ogólnie nie jestem za związkami homo, i mi sie to nie podoba, ale szanuję prawo innych ludzi do zycia takiego, jakiego chcą. bo nie wszyscy wyznają takie jak ja wartości. kazdy ma prawo do własnego życia . natomiast mój światopogląd jest, jaki jest. i do niego tez mam prawo wink
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:35
        Solaris, my tu rozmawiamy nie o tym, "czy" (powinny byc uznane małżenstwa homo), tylko o nieprzystawalności praw obu krajów. A panowie żyją w obu krajach. To będzie coraz poważniejszy /rozleglejszy problem.
        Widzisz, oni JUŻ SĄ małżenstwem.
        • feleedia Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:42
          Są też Hanem Solo i Lukiem Skywalkerem, bo tak sobie wyobrazili big_grin
        • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:42
          nie, dla mnie nie są, dla polskiego prawa też.

jak chcą być "małżeństwem", niech mieszkają tam, gdzie związek zawarli i gdzie prawo to może sankcjonować.

to, że jestesmy z UE nie oznacza, że musimy się na wszystkie dyrektywy bez słowa sprzeciwu godzić. a jak tak ma być, to ja nie chcę takiej Unii. albo rozwalmy władze narodowe, i przestańmy im pensje płacić. przynajmniej będziemy wiedziec, kto nami rządzi.
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:46
            Ja ci zwracam uwagę na problem. Ludzie mają prawo mieszkac, gdzie mieszkają. Czyli np. w dwóch krajach. To te kraje za chwilę będa miały z tym problem, nie tylko ci ludzie.
            • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:49
              dla mnie nie ma problemu.

jak byłabym mieszkanką innego kraju, obowiązywałyby mnie przepisy tego kraju. jesli ktoś zawarł tak zwane małżeństwo homoseksualne i chce mieszkac w Polsce, to świadomie decyduje o tym, że nie będzie to uznane przez polskie prawo.

innymi słowy - jeśli wkraczasz między wrony - musisz krakać jak i one. proste.
              • feleedia Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:56
                UE zakwalifikowała ślimaka jako rybę, a marchew jako owoc. Takie to też malżeństwo big_grin
              • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:07
                Ale to dotyczy POLAKÓW. To są prawa nabyte Polaków. O to chodzi. jest kwestia dzieci, dziedziczenia itd.
                • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:41
                  małżeństwo to prawo nabyte? no proszę Cię uncertain

nie można tego typu rzeczy mieszać z prawami nabytymi.

kwestia dzieci? a jak para homo może począć dziecko? jesli partner ma dziecko z innego związku, powinien je wychowywać. a dziedziczenie można załatwić za życia. nie ma mowy o żadnych prawach nabytych. i małżeństwo ani żaden inny związek nie ma tu nic do rzeczy.
                  • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:44
                    Małżeństwo jest takim prawem. Zawarli małżenstwo.
                    O dzieci pytam niżej.
                    • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:46
                      małżeństwo homo w polskim prawie nie jest prawem nabytym. bo nie istnieje.

jeśli ktoś chce się nazywac małżonkiem, niech mieszka w Holandii czy GB - tam tak można.
                      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:59
                        Nie rozumiesz- polski obywatel zawarł legalne małżeństwo. Żadne prawodawstwo nie może uznać, że ono nie istnieje. Nie ma takiego prawa, kŧóre może uznac za nieistnieja istniejące już małżeństwo (poza rozwodem i wniesieniem o uznanie nieważności przez samych zainteresowanych ).
                        Oni w Polsce też są małżenstwem, bo Polska nie ma mocy uznania, że nie są. A prawo mieszkac w Polsce mają. Jako Polacy.
                      • woman_in_love znowu solaris masz ból d..y, że ludzie nie chcą 11.05.14, 19:08
                        żyć po katolicku. Zrozum w końcu, nie chcą i nie będą i twe żale nic nie zmienią. Jesteśmy w UE, możemy do woli podróżować i osiedlać się, a Polska musi respektować prawo międzynarodowe mimo, że bardzo tego nie chcecie. Będą ludzie jeździć za granicę, będą tam brać śluby, mieć sprawy spadkowe, będą mieć dzieci i nawet jeśli Polska będzie rękami i nogami udawała, że nie ma małżeństw gejowskich i to i tak będzie musiała je uznać, najwyżej pośrednio. No bo co się stanie jak geje przyjadą z adoptowanymi dziećmi? Nie będą opiekunami i im się je odbierze? Nie da się. A jak ci to przeszkadza to odwróć głowę.
                        • solaris31 Re: znowu solaris masz ból d..y, że ludzie nie ch 11.05.14, 19:13
                          znowu odbierasz mi prawo do własnych poglądów, które nie są takie, jak Twoje big_grin

nie ma jak tolerancja dla inności smile w tym wypadku - katolickiej. mam pełne prawo uważać inaczej i to jest koniec tematu. ja tego prawa osobom homoseksualnym nie odbieram, ale oni mnie - tak. bo z miejsca jestem homofobem czy kimś tam jeszcze. nie każę nikomu zyć po mojemu. nigdzie tego nie napisałam. a jak Ci przeszkadza - to odwróć głowę, nie czytaj, daj mnie do nieprzyjaciół - środków jest wiele big_grin pozdrawiam.
                          • woman_in_love ależ odbierasz prawa innym, ciągle tu smęcisz 11.05.14, 19:17
                            i jątrzysz. Uważaj sobie co tam chcesz. Polska musi respektować prawo międzynarodowe, a już unijne w szczególności, więc nie ma czegoś takiego jak "jak chcą być "małżeństwem", niech mieszkają tam, gdzie związek zawarli i gdzie prawo to może sankcjonować". Tak samo zatem mogę ci napisać jak ty innym - jak ci nie pasuje to są kraje, które nie są w UE i tam się będziesz świetnie czuła.
                          • vilez Re: znowu solaris masz ból d..y, że ludzie nie ch 11.05.14, 19:27
                            Ale tu już nie o poglądy chodzi, ale o prawo. A tak bogiem a prawda, powiedziałabyś ludziom, którzy sa legalnym małżenstwem, że Ty ich nie uwazasz za małżenstwo, bo takie masz poglądy?
                            • arwena_11 Re: znowu solaris masz ból d..y, że ludzie nie ch 23.05.14, 10:33
                              Bez najmniejszego problemu. Na szczęście nie mam takich znajomych więc i nie musze się nad tym zastanawiać
            • laquinta Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 16:37
              Podobny problem jest z prawem do picia alkoholu przez mlodziez. W Moim kraju to 21 lat, w Polsce 18. I pytanie. Mogą amerykańskie dzieci pic alkohol w Polsce, czy nie mogą. ?smile
              • laquinta Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 16:38
                Mam oczywisie na myśli mlodziez w wieku pomiędzy 18 a 21.
              • a1ma Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 17:49
                Oczywiscie, ze mogą.
                Podobnie jak Polacy mogą palić trawę w Holandii, a we Francji prowadzić samochód po 2 kieliszkach wina.
      • araceli Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:37
        solaris31 napisała:
        > natomiast małżeństwo to związek kobiety i mężczyzny.

Bo ksiądz tak powiedział? Bo wydajesz się na tyle inteligentna, że to ludzka definicja, którą bardzo łatwo zmienić, co już w wielu miejscach na świecie uczyniono.
    • izak31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 17:58
      Jestem ciekawa jak Polska ureguluje tę sprawę. Czy wybrnie i jaka będzie kara ze strony Unii. Legalizacja takich małżenstw u nas wymaga zmiany Konstytucji i to już nie będzie takie proste.
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:05
        No, wymaga. Może być: albo: albo. Albo zmiana konstytucji albo opuszczenie UE. Nie da się utrzymać tego stanu rzeczy.
        • solaris31 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:44
          czyli co? jak nam unia każe nazywać krowę bananem, to tez się mamy na to godzić? przecież to idiotyczne. nie jesteśmy wasalami UE, jesteśmy jej członkami .

i jak widzę, piszesz - albo-albo. czyli rację miał Giertych z czasów LPR, który twierdził, że wstępując do UE stracimy własną tożsamość, prawodawstwo , państwowość i możliwość decydowania o własnym kraju.

no mnie się taka unia nie podoba. mogę wystąpić confused bez żalu.
          • woman_in_love to występuj i won na białoruś 11.05.14, 19:02

• solaris31 Re: to występuj i won na białoruś 11.05.14, 19:13
              hehe, argumentów brakuje, co?

big_grin
              • woman_in_love taki sam kretyński jak twój 11.05.14, 19:34
                "no mnie się taka unia nie podoba. mogę wystąpić bez żalu." <-
          • najma78 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:02
            solaris31 napisała:

> i jak widzę, piszesz - albo-albo. czyli rację miał Giertych z czasów LPR, któr
            > y twierdził, że wstępując do UE stracimy własną tożsamość, prawodawstwo , państ
            > wowość i możliwość decydowania o własnym kraju.
            >
            > no mnie się taka unia nie podoba. mogę wystąpić confused bez żalu.

Czlonkowstwo w unii ma swoje plusy i minusy, pytanie czego wiecej?
            Jak dotad to Polska zyskala duzo. Dostosowanie prawodawstwa tak aby dawalo wiecej swobody w wyborach obywateli nie jest chyba zamachem na nie?
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:15
            Ale to nie zniesie problemu.
          • araceli Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:34
            solaris31 napisała:
            > czyli co? jak nam unia każe nazywać krowę bananem, to tez się mamy na to godzić
            > ? przecież to idiotyczne. nie jesteśmy wasalami UE, jesteśmy jej członkami .

Złe porównanie. Jakby Unia kazała nam mierzyć odległości w milah to by byśmy liczyli i tyle. Nic się faktycznie nie zmienia. Tak jak po formalizacji związków homoseksualnych.
    • kkalipso Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:06
      Możliwe, że łatwo im nie będzie. Ale dużo zależy w jakim towarzystwie się obracają.

Koleżanki kuzyn już lata temu poślubił ukochanego w innym kraju. Mama rodzina pojechali na uroczystość. Oglądałam ich zdjęcia na fb z podróży poślubnej.
    • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 18:41
      To teraz dołożę komplikację. Wyobraźcie sobie, że para Polaków/Polek (homo, rzecz jasna) zaadoptuje dzieci. Po kilku latach zechce wrócić do kraju. I co? Co z dziećmi? Nie zostaną uznane za dzieci tej rodziny? Dotychczasowi rodzice nie będa juz rodzicami dla tych dzieci, bo polskie prawo nie przewiduje takich adopcji?
    • kozica111 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:10
      Mówiłbym normalnie po imieniu, ewentualnie "twój Marek" itp, "twój mąż" brzmi dla mnie zabawnie i raczej ciężko byłoby mi to wyrzec naturalnie.
      • slonecznik1981 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:33
        Po odpowiedniej reedukacji przyjdzie ci to naturalnie, przyszłe unijne Ministerswo Miłości i Prawdy ci w tym pomoże big_grin

• klawiatura_zablokowana Pozwolę sobie postawić problem inaczej 11.05.14, 19:36
      W Polsce bigamia jest zabroniona. Przyjeżdża muzułmanin z dwoma żonami. Czy jego druga żona staje się w PL automatycznie jego konkubiną? Czy konsekwentnie będziecie o niej mówić per "kochanka", bo w Polsce małżeństwo to związek JEDNEJ kobiety i JEDNEGO mężczyzny naraz?
      • vilez Re: Pozwolę sobie postawić problem inaczej 11.05.14, 19:51
        Dobry teoretyczny przykład. Wyobraźmy sobie, że ów muzułmanin jest Polakiem. Wyjechał, przyjął islam i ma dwie żony: równiez Polki, które przeszły na islam, i chce się osiedlić w Polsce. I wszyscy chcą wrócić do Polski. Co teraz? Co z nimi i dziećmi?

Napisałam: teoretyczny, bo nie wiem, czy to jest praktycznie możliwe: w sensie, że nie wiem, czy można miec podwójne obywatelstwo- polskie i jakiegos kraju, które uznaje wielożeństwo (ale przyjmijmy, że można).
    • mruwa9 co prawda odgrzewany kotlet (watek), ale 11.05.14, 19:50
      oczywiscie, ze mowilabym i myslalabym o nich jako o malzonkach. Mam takich znajomych i nie stanowi to dla mnie zadnego problemu.
      Spotkalam tez kilka par homoseksualnych z dziecmi, no problem.
      osobiscie radzilabym im jednak pozostac na emigracji..chyba, ze maja w sobie dosc sily, zeby stawic czolo polskiej homofobii i nietolerancji. Wlasnie od takich malych krokow zaczynaja sie wielkie zmiany w mentalnosci spoleczenstw. Ale do tego trzeba duzej odpornosci i mocnego kregoslupa..
      • vilez Re: co prawda odgrzewany kotlet (watek), ale 11.05.14, 19:54
        Oni w Polsce maja mieszkania i pracę. I tu spędzają gros czasu. Wszyscy jesteśmy ciekawi, jak będzie, bo to pierwszy taki przypadek w naszym gronie. Wiem, że na pewno będą się tytułować "mężem" i "mężem" -także w sytuacjach formalnych, jeśli takowe zaistnieją smile
    • kota_marcowa Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:52
      Ja tam tolerancyjna nie jestem i jestem bardzo przeciw związkom partnerskim.

Ale uważam, że pary homo powinny móc zawierać normalne, cywilne śluby i mieć przywileje, jak i obowiązki z nich wynikające.
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 19:56
        Tu jest małżeństwo, nie-zwiazek partnerski.
        • kota_marcowa Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 20:06
          Ja wiem, ja mówię o warunkach polskich.
          • mruwa9 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 20:08
            tylko ze to, co napisalas, rzeczy samemu sobie. Bez sensu. Jestes przeciw, ale za.
            • kota_marcowa Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 20:16
              O nienienienie, jestem przeciw związkom partnerskim, zarówno dla hetero jak i homo. Jeżeli ktoś chce zalegalizować związek to niech weźmie ślub i przyjmie na klatę wszystkie tego konsekwencje.
              Związki partnerskie, to dla mnie sztuczne, wydumane twory dla wygodnickich.

Natomiast uważam, że homoseksualiści jak najbardziej powinni mieć prawo swoje związki legalizować, czyli móc zawierać normalne, cywilne małżeństwa.
        • mruwa9 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 20:16
          ja im zycze, zeby im sie udalo w Polsce. Zeby sie oficjalnie tytulowali maz i maz, rowniez w starciach z urzedami. Byc moze beda zmuszeni stoczyc boje z urzedami na drodze sadowej, gdyby urzedy kwestionowaly ich status cywilny, to by bylo ciekawe, bo gdyby np. dotarlo do etapu RPO czy wyzej (TK, Strassburg), mogloby byc kamykiem, ktory uruchomi lawine zmian w prawodawstwie? Idealistka ze mnie, ale ja czuje glebokie zazenowanie i wstyd za kraj mojego pochodzenia, kraj, ktory chelpi sie swoja europejskoscia,a w XXI wieku ciagle jawnie i zgodnie z prawem dyskryminuje swoich obywateli ze wzgledu na ich orientacje seksualna.
          Trzymam za nich kciuki, zeby mieli odwage z podniesionym czolem egzekwowac nalezne im prawa obywatelskie.
          A watek wcale nie jest odgrzewanym kotletem, jak sobie wlasnie uzmyslowilam smile cos mi sie omsknelo..chyba myslami juz jestem na wakacjach... wink
          • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 11.05.14, 20:58
            smile
    • wuika Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 10:39
      A jak mają być traktowani w Polsce? W Polsce ich ślub jest nieważny, więc nie będą traktowani jak małżeństwo.
      • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 11:00
        Nie ma czegoś takiego jak "nieważny" ślub. Ich ślub jest ważny, nawet w Polsce. Może być co najwyżej nie uznawany. Ale ważny pozostaje. Oni nadal sa małżenstwem. Zatem- jak powinni byc traktowani. Bo przecież z chwilą przekroczenia granicy nie przestają być małżenstwem.

Ja rozumiem, ze ludzie sie wikłaja w tej sprawie językowo. Ale to jest tak, jak z sakramentalnytm małżenstwem, co to zostaje właśnie orzeczone za nieistniejące, ale to nie zmienia faktu, że ono ISTNIAŁO (do rozwodu). Tem sam absurd, tylko że w sferze świeckiej- tutaj to małżenstwo istnieje nadal. I prawnie. I pod względem społecznym.

Stąd moje pytania. o to, jak to postzregacie, nie tylko w wymiarze prawnym, ale -ludzkim. Bo tacy ludzie, jak widac są lub będa wsród nas. I trzeba będzie się do ich sytuacji jakoś odnieść.
      • anetchen2306 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 11:02
        ... a jak sie to ma do:
        www.poradyprawne.biz.pl/prawo-administracyjne,37/malzenstwo-zawarte-poza-granicami-polski-nie-musi-byc-wpisane-do-akt-stanu-cywilnego,10892.html
        • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 11:13
          Otóż to. Pewnie będą sie powoływać na definicję konstytucyjna małżenstwa. Ale luka istnieje ewidentnie.
          • woman_in_love to rozważania typu: czy 16-latka może pić wódkę 12.05.14, 17:17
            legalnie? No może czy nie może?
    • rosapulchra-0 Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 12.05.14, 16:27
      Oczywiście, że bym uznała ich za małżeństwo.
    • vilez Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 23.05.14, 09:53
      Z radościa informuję, ze będzie polski ciąg dalszy sprawysmile Mianowicie, świeżo poślubiona w W.B. para składa wniosek w naszym USC o uznanie ich małżeństwa.
    • lorelailee Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 23.05.14, 15:59
      oh comme on- w PL to jest nawet problem z uznaniem malzenstwa heterosekusalnego, jesli bylo ono zawarte w innym kraju niz z UE - wiem bo znam przypadek gdzie dziewczyna nadal w Polsce jest panna- a problemy byly takie z legalizacja zwiazku w UC ze darowala sobie, i czeka az jej po prostu zamagranico wydadza paszport w ktorym bedzie miec nazwisko meza, i zreszta obywatelstwo tez inne.
    • kontaktowny PROSZĘ O POMOC jakie dokumenty potrzebne ?!?!?!?! 21.11.14, 17:01
      Skoro znacie już Polskie pary homoseksualne, które brały ślub w Wielkiej Brytanii proszę o pomoc...
      Jakie dokumenty i co jest mi potrzebne do zawarcia związku małżeńskiego z osobą tej samej płci w Wielkiej Brytanii.
    • ichi51e Re: Homoseksualny ślub Polaków w Wielkiej Brytani 21.11.14, 18:07
      Czy tylko ja widze niezrecznosc w tytule watku? Homoseksualny slub??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka