Dodaj do ulubionych

Pierwsze zbiory! :)

28.05.14, 10:56
Już są - na wczorajszym spacerze zebrałam prawie kilo kurek - i to w krótkim czasie, praktycznie w dwóch miejscach napotkałam takie stada, że napełniłam woreczek.
Teraz siedzę i się zastanawiam co będzie z nich na obiad. Może risotto ? A może podsmażone na maśle i podane z tagliatelle i parmezanem ? A może tradycyjnie w śmietanie z koperkiem + młode ziemniaczki ?
Wszystko nęci smile
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:03
      Daj przepisy, proszę! smile
      • agni71 Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:07
        juz są kurki?
    • beataj1 Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:07
      Kocham kurki ale niestety nie potrafię ich zbierać. Mam na te grzyby ślepotę wybiórczą.
      Poszukam na targu może już sprzedają smile
      ech narobiłaś mi smaka...

Ja najbardziej lubię w sosie śmietanowym z dużą ilością kopru. A że mam cały zagon młodego kopru to byłoby jak znalazł smile
      • milka_milka Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:10
        jak się robi kurki w sosie śmietanowym? i inne też. powiedzcie, proszę....
        • agni71 Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:15
          Normalnie dusisz kurki z cebulką na maśle, dodajesz śmietanę chwilę jeszcze dusisz i voila. Koperek pewnie na końcu, ale tu juz niech się beataj wypowie.

Dostałam przez was ślinotoku, paskudy wink
          • morgen_stern Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:18
            No nie jest to jednak aż tak proste, bo często wychodzą gorzkie.
            • beataj1 Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:21
              dokładnie tak jak napisane powyżej.

Gorzkie mi jeszcze nie wyszły.

Jedyne co mogę poradzić to by doprawiać do smaku białym pieprzem - jest łagodniejszy od czarnego i nie zdominuje smaku.

Ja chce kurek!!!!
              • agni71 Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:27
                Tez nigdy mi się nie trafiły gorzkie, może kwestia świeżości? Ja zawsze robię z własnoręcznie zbieranych, więc od zbioru do wykonania potrawy mija mało czasu.
                • default Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:54
                  Gorzkie bywają mrożone. Świeże nigdy mi się nie zrobiły gorzkie.
                  • morgen_stern Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 12:40
                    Nigdy nie robiłam kurek, zawsze tylko gdzieś w knajpie jadłam i to pewnie były z mrożonek.
    • morgen_stern Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:13
      Zrób risotto, a potem mi tu pokazuj i objaśniaj smile
      • default Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:54
        Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy z łyżką masła i podsmażam na tym suchy ryż (arborio), do momentu gdy ziarenka zrobią się szkliste. Dolewam łyżkę wazową (mniej więcej) uprzednio naszykowanego rosołu/bulionu, zmniejszam ogień i przykrywam.
        W drugim garnku na odrobinie masła duszę pod przykryciem kurki , posolone, popieprzone i z odrobiną oregano, bazylii i rozmarynu + kilka kropli soku z cytryny. Większe pocięte z grubsza, małe w całości. Jak puszczą sok, to przelewam calą zawartość do ryżu. Który mieszam, przykrywam, czekam aż wchłonie płyn, znowu dolewam rosołu, znowu czekam - i tak w kólko, aż ryż będzie miękki. Wtedy dorzucam jeszcze garść utartego parmezanu, mieszam, odstawiam na chwilę - i gotowe.
        Wina nie dodaję.
        • morgen_stern Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 12:40
          Dzięki!
    • gaskama Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:13
      Super! Mój syn uwielbia kurki. Robi rewelacyjny sos z śmietanki, cebulki i kurczaka. Do tego makaron. Palce lizać. Przez cały czas dopytuje, kiedy będą kurki. Będę się czujnym okiem po straganach rozglądała.
    • helufpi Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 11:28
      Ja od jakiegoś czasu znajduję brązowe pieczarki, całkiem dobre np. z jajecznicą, ale to oczywiście nie to co kurki, zazdroszczę.
      Ja do aromatycznych grzybów daję jak najmniej przypraw - parmezan to IMHO zbrodnia w takim zestawieniu. Masełko, koperek, śmietana - popieram.
      • default Re: Pierwsze zbiory! :) 28.05.14, 12:13
        helufpi napisał(a):

> Ja do aromatycznych grzybów daję jak najmniej przypraw - parmezan to IMHO zbrod
        > nia w takim zestawieniu

IMHO kurki nie są zbyt aromatycznymi grzybami i odrobina parmezanu lub ziół świetnie "podkręca" ich smak.
    • szmytka1 morgen gorzkie są z mrożonych 28.05.14, 11:54
      Magda gessler mówiła, gorzki smak kurki będą miały, jesli przygotuje się je z mrożonych grzybow a nie ze świeżych
      • pitahaya1 Re: morgen gorzkie są z mrożonych 28.05.14, 12:53
        To prawda.
        Takie mrożone trzeba ponoć, bo dokładnie nie pamiętam, lekko obgotować, wyjąć z tej wody i dopiero wtedy gotować docelowo.
        • nicol.lublin Re: morgen gorzkie są z mrożonych 28.05.14, 17:53
          ja tam lekko obgotowuję także świeże

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka