Dodaj do ulubionych

gorączka bez innych objawów

16.10.12, 10:07
witam,
mój synek 2,5 lat - drugi dzień gorączkuje i nie ma żadnych innych objawów, po zbiciu gorączki apetyt mu dopisuje, jest wesoły i bawi się, ale po 6-7 godzinach gorączka powraca. Myślę, żeby to przetrzymać, bo może jakieś choróbsko dopiero się wykluwa? Wiosną identycznie gorączkował i po 3 dniach minęło mu.
Pani doktor, czy zrobić małemu jakieś dodatkowe badania?
pozdrawiam
Karolina
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: gorączka bez innych objawów 16.10.12, 10:19
      Mocz zbadaj koniecznie.
    • kaetchen Re: gorączka bez innych objawów 16.10.12, 14:36
      Obserwuj. Jeśli podajesz lek przeciwgorączkowy, który nie leczy, tylko zbija temperaturę, to jeśli infekcja się rozwija - to oczywiste, że temp będzie wracała. Być może to zwykła wirusówka jest, bo często tak właśnie to wygląda - zwłaszcza wirusy opryszczki (3dniówka, i temu podobne).

Nie napisałaś też - ile to de facto jest gorączka wg Ciebie, bo jeśli 38.5st to jest jeszcze tylko wysoka temp. Gorączka to stany mocno powyżej 39stopni, a nawet okolice 40.
      A propos gorączki - to znalazłam b. ciekawy artykuł:
      www.sprawynauki.waw.pl/?section=article&art_id=1321
      • karosnac Re: gorączka bez innych objawów 16.10.12, 14:44
        Jak mały miał 39,5 st., to zbijałam, a tak do 38,5 staram się mu nie zbijać lekiem przeciwgorączkowym.Syn miał wiosną właśnie taką trzydniówkę z gorączką, ale też bez innych dodatkowych objawów, po prostu po 3 dniach wszystko ustąpiło.
        • ewa.misko-wasowska Re: gorączka bez innych objawów 17.10.12, 06:28
          Witam,
          zdarzają się choroby przebiegające z gorączką bez uchwytnej lokalizacji, zawsze trzeba wykluczyć zakażenie układu moczowego. Jeżeli temp. spada dość szybko po lekach p/gorączkowych i powoli rośnie a dziecko jest przy tym w doskonałej formie to przemawia za infekcją wirusową. Trzeba obserwować i w razie innych niepokojących objawów lub utrzymywania się gorączki powyżej 3 dni zgłosić do pediatry.
          Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka