Dodaj do ulubionych

Lego czy PlayMobile?

01.06.14, 20:52
musze sie zdecydowac w koncu co dziecku kupowac.
nie ukrywam że nie lubie Lego - głównie ze względu na cenę. PlayMobile wydaje mi sie ciut tańsze, łatwiej zniosę wink choc moze to ma jakies ukryte kwestie, mniejsza kompatybilnosc czy cos?
nie zalezy mi na arcytrwałości Lego, te pare lat kazde klocki przetrwaja. chetnie widziana w miare rozsądna cena, mozliwosc ewentualnie zgrania z klockami innych firm, spory wybór serii.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 20:56
      Playmobile
    • edelstein Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 20:58

Nie cierpie playmobile,rozlatuje sie toto,kiepsko sie buduje i jest brzydsze.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
      Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
      Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
      Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
      • incubus_0 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:25
        Nieprawda, jakość jest świetna, nic się nie rozlatuje, no chyba, ze dziecko- niszczyciel ale tego i LEGO nie wytrzyma. Tylko że PLAYMOBIL to nie klocki, a zabawki, raczej nie do porównania.
        • anetchen2306 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 07:29
          Mamy zarowno 30 kg skrzynie z lego, jak i takiej samej wagi skrzynie z zestawami playmobila. Jedno i drugie praktycznie niezniszczalne. Niektore zestawy maja ponad 20 lat (wczesniej bawily sie tym kuzynki, kuzynowie, a nawet mausia z tatusiem). Nic sie jeszcze nie rozlecialo, mimo intensywnego uzytkowania w piachu i wodzie, np. pojazdow z playmobila, zwierzatek.
          Lego jest dla kochajacych cierpliwosc, zbudowane elementy szybciej sie rozpaduja (podczas zawawy) niz np. ludziki z playmobila (bo sa zdecydowanie wieksze, bardziej przyjazne dla dzieciecych raczek).
          Syn bawil sie obydwoma, corka praktycznie wylacznie playmobilem: klocki jej nigdy nie interesowaly. Wolala od razu komponowac, wymyslac scenki, bawic sie, niz spedzac godziny na poszukiwaniu czesci i budowaniu z klockow.
        • edelstein Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:40
          No coz ja mam inne doswiadczenia,wszystko sie rozsypuje w rekach,bo te male zolte i czerwone piny wcale nie trzymaja.Plastik kiepski,kolory matowe.
          • elle.hivernale Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 10:00
            Faktycznie te mocowania w większych zestawach to porażka.
    • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:01
      Przeciez Playmobil to nie klocki tak naprawdę wink

Są mniej trwałe od Lego.

Lego są bardziej kreatywne i uniwersalne, z danego zestawu mozna zbudować praktycznie wszystko, Playmobil sa takie bardziej określone.
      • dziennik-niecodziennik Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:54
        > Lego są bardziej kreatywne i uniwersalne, z danego zestawu mozna zbudować prakt
        > ycznie wszystko, Playmobil sa takie bardziej określone.

tylko ze dany zestaw (te prostsze biorac pod uwage) to jakies 10-15 klocuszkow. to raczej niewiele sie da zbudowac...

> Przeciez Playmobil to nie klocki tak naprawdę wink

a tego to nie wiedzialam smile
        • spalona_gora Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 07:02
          Jeszcze nie spotkałam zestawu lego zawierającego 10-15 klocków. Zestawy w cenie 20-30 złotych zawierają 30-50 klocków, do 40 zł to już 80-100 klocków. Tylko podłogi (podesty, ulice itp.) są sprzedawane pojedynczo po jakichś horrendalnych cenach. No i te na licencjach filmowych są znacznie droższe (Cars, Star Wars itp.).
        • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 08:17
          10-15 klocuszków? Może w najmniejszych zestawach Duplo. Ale czy ktos kupuje dziecku jeden, najmniejszy zestaw?
          Playmobil przeciez też jest w duzych i małych opakowaniach.
        • edelstein Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:43

tylko ze dany zestaw (te prostsze biorac pod uwage) to jakies 10-15 klocuszkow. to raczej niewiele sie da zbudowac...

Playmobil ma zestawy z jednym ludzikiembig_grin
          • goodnightmoon Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:46
            edelstein napisała:

> Playmobil ma zestawy z jednym ludzikiem big_grin

Ale taki zestaw kosztuje od 2,99 do 5,99 i jest sprzedawany jako dodatek do większego.
            • edelstein Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 22:33

Bzdura,sa sprzedawane rowniez osobno.Policjant na motorze 9.99eurobig_grin
    • mayaalex Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:02
      a dziecko co woli? bo skoro lego a nie duplo to juz pewnie jest w takim wieku, ze moze samo powiedziec.
      • dziennik-niecodziennik Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:51
        nie miala do tej pory Lego. miala zwykle klocki konstrukcyjne i budowalysmy z nich rozne rzeczy.
        • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 08:19
          Lego ma jeszcze te zaletę, że praktycznie do nastoletności nie martwisz sie o prezenty, bo zestawy sa od maluchów półtorarocznych, po takie od 12, 14 lat. O ile ktos, oczywiście, polubi budowanie. Playmobil to zabawka do jakiego wieku? Max. 8-10 lat? W praktyce pewnie wcześniej dzieci przestaja sie bawić figurkami i domkami, bo do tego właściwie sprowadza się zabawa Playmobil.
          • fin-dus Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 08:36
            "bo zestawy sa od maluchów półtorarocznych, po takie od 12, 14 lat."

Heh, ja bym powiedziała, że są zestawy i do 100 lat wink Tych zakręconych megabudowli i filmików Lego raczej nie robią dzieci. I nie słyszałam, żeby gdzieś była wystawa Playmobil. Za to na wystawy budowli z klocków Lego walą tłumy.
            • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:38
              To ja wiem, że te bardziej skomplikowane zestawy są interesujace dla dorosłych, ale chodziło mi o oznaczenie na pudełku. Sa chyba tez takie, które mają oznaczenie 16+, czyli ewidentnie juz dla mocno zaawansowanych. Playmobil jest jednak duzo krócej interesujące.
    • gladys_g Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:28
      Lego. I sporo tańsze a kompatybilne Cobi.
    • mikams75 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:32
      i jedno i drugie w zaleznosci od wieku dziecka i zainteresowan
      wg mnie playmobile jest dla troche mlodszych dzieci, latwiej skladac a jak sie juz zlozy to po prostu jest do zabawy, nie daje mozliwosci przebudowy
      Lego to typowe klocki, ale tez nie przeszkadza, zeby ludziki czy inne elementy z playmobile wykorzystac do zabawy w lego.
      I playmobil to nie klocki, wg mnie nie powinno sie porownywac playmobile do lego.
    • kkalipso Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:42
      Playmobil nie lubię Lego. Lego to takie pierdółki których musisz pilnować i szukać jak coś już "zbudujesz" to strach podnieść przenieść bo się rozleci -nic tylko postawić na półkę i podziwiać. Playmobil wytrzymuje wszystko dokupujesz budujesz co tylko zapragniesz. Nic się nie psuje, ludziki są większe i ładniejsze. Wciąż wychodzą nowe kolekcje itd.
      • kropkacom Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:18
        A w Lego nie wychodzą nowe kolekcje? Niestety wciąż, i wciąż... big_grin
      • spalona_gora Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 07:22
        > jak coś już "zbudujesz" to strach podnieść przenieść bo się rozleci

Chyba jaja sobie robisz. Mój syn bawi się już prawie wyłącznie lego. Zbudowane autka (i inne dziwne pojazdy, również własnego projektu) nosi ze sobą wszędzie - jeszcze się nie zdarzyło, żeby zgubił poza domem choćby najmniejszy element. Bo w domu to wiadomo, że te małe mogą się zawieruszyć, ale przecież nie dlatego, że odpadają.
        • kkalipso Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:07
          Nie nie robię. Nie chodzi mi o własnoręcznie wykonane miniatury ale o większe konstrukcje typy domek czy coś tam. Postoi chwilę i po niedługim czasie kupa klocków po tym zostaje a po domku śladu nie ma a składać z powrotem się nie chce. Playmobil jak kupisz złożysz to tak sobie stoi i 25 lat (tak tak koleżanka ma domek już 25 lat) . W sumie gdybym miała syna to może inaczej bym na to patrzyła ale jakoś nie znam wielu chłopców którzy namiętnie układają te klocki i zresztą szkaradełka z tego wychodzą przynajmniej dla mnie. W PM masz tysiące różnych gadżetów czego tylko dusza zapragnie u lego raczej skromnie.
          • blaszany_dzwoneczek Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:20
            Dla mnie to jest wada. Zbudujesz domek i stoi. Z lego w tym czasie zrobi się 50 różnych domków mniejszych i większych, piętrowych i nie, zależnie od potrzeby i fantazji, szkołę, stajnię, sklep czy co tam jeszcze. I dużo mniej miejsca zajmuje w stanie rozłożonym.
            A generalnie to uważam, że trzeba wyczuć, czy dziecko bardziej lubi odgrywanie scenek gotowymi zestawami, czy kombinowanie i budowanie według własnych pomysłów. Moja córka akurat jest z tych drugich. Jak już coś zbuduje, to choćby nie wiem jak fajne było, raczej długo się tym nie bawi, stoi trochę, a jak już się zaczyna kurzyć to rozkłada i buduje co innego. Więc u nas stanowczo Lego. Playmobil to dla niej jednorazowa zabawka.
    • daga_j Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 21:57
      Polecam LEGO.
      Jak przyglądałam się zestawom Playmobil to stwierdzam, że tam jest mniej klocków jako takich, że faktycznie przebudować danej konstrukcji się nie da, zabawki są ciekawe ale nie takie "zmienne" jak w lego. Nie wiem co miał na myśli ktoś mówiąc, że z lego da się coś zbudować i strach to przenieść - absolutnie! Lego tak się przyczepiają, że często nawet za jeden "pin" można coś przenieść. Są bardzo trwałe, a co do gubienia - to już zależy od człowieka jak dba o zabawki, z playmobil też można zgubić mnóstwo drobnych akcesoriów, marka nie ma znaczenia w dopilnowaniu kompletności zestawu!
      • kkalipso Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:12
        Może właśnie bez sensu to porównywanie bo playmobil to nie są klocki.
    • ichi51e Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:12
      Najlepiej kupic lego na wage na alle
      • dziennik-niecodziennik Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:19
        ja moge, dziadkowie juz niekoniecznie wink a chcialabym wiesz, trzymac sie w jednym typie ukladaków, bo jak sie potem okaze ze trzeba dokupic i Lego i PM, to mi portfel umrze...
        • mikams75 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 23:13
          ale nie ma co sie upierac przy jednym, bo to dwie rozne zabawki
          i nie ma obowiazku posiadania wielkich kolekcji - po prostu zalezy od fazy na co ma dziecko, podejrzewam, ze playmobil sie predzej znudzi niz lego. Ile lat ma dziecko?
          • dziennik-niecodziennik Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:17
            dziecko ma 3,5. klocki lubi (choc na razie zupełnie jej wystarczają takie zwykłe) - wiec wszyscy jej próbują kupować Lego. a mnie mrozi na widok cen i przyszłego "mamo kuuuuup"...
            • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:41
              dziennik-niecodziennik napisała:

> dziecko ma 3,5. klocki lubi (choc na razie zupełnie jej wystarczają takie zwykł
              > e) - wiec wszyscy jej próbują kupować Lego. a mnie mrozi na widok cen i przyszł
              > ego "mamo kuuuuup"...
              >
              Tak, Lego tanie nie jest, ale moim zdaniem, jest to jedna z niewielu zabawek naprawde wartych zakupu. A zestawy sa w bardzo różnych cenach, w zalezności od wielkości, więc i rodzina ma duże pole do popisu, bo mozna kupić juz cos fajnego za 35-40 zł, można się też zlożyć w kilka osób na duży zestaw za 300-400 zł (są i droższe, ale to juz takie bardziej "profesjonalne"). No i ceny potrafia sie bardzo różnić w poszczególnych sklepach, różnice dochodzą do 100 zł. Trzeba polowac na okazje.
            • edelstein Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 09:51

Moj syn ma i playmobil i lego.Playmobilem bawi sie znacznie rzadziej.
              Juz ja sie bawilam playmobil i lego.Playmobil ekhm mi jako dziecku nie przypadl do gustu,lego uzbieralam spora kolekcje,ktory odziedziczyl moj syn.
              My wolimy lego i w Niemczech czesto jest tansze niz w Pl.
              Poza tym nie jest tak,ze dziecko bedzie chcialo wszystkie kolekcje.Moj zbiera lego city,a i to nie wszystkie zestawy go interesuja.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
              Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
              Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
              Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
            • mikams75 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:20
              kierujac sie upodobaniami mojego dziecka napisze, ze dla 3,5 latki to playmobile. W tym wieku moja corka bawila sie jeszcze duplo ale juz troche bez sensu w tym wieku kupowac duplo.
              Na 4te urodziny dostala i playmobil i lego ale playmobile stanowczo wygralo i bawila sie tym duzo, nawet i do 6stych urodzin, choc z czasem zaczela sie bardziej interesowac lego. Dla 6latki to wg mnie juz tylko lego.
              I nie mam problemu pt. mamo kup. Pare rzeczy jej sie podobalo i z playmobil i lego, czesc z tego ma ale tez nie musi miec wszystkiego.
              Playmobil ma rozne serie z wrozkami, ksiezniczkami, koniami itp. (lego wtedy jeszcze nie mialo) - idealne dla 4latki. I playmobil jest latwiejsze w obsludze dla 3,5-latki.
              Z lego - podstawowy zestaw, jakies zwykle pudlo nie jest drogie i dobre na poczatek.
              A z playmobil mozecie wybrac co sie corce w tym momencie podoba. Nie ma co szalec z najwiekszymi zestawami.
              I powtorze sie wink I jedno i drugie jest fajne i sie nie wyklucza, to sa zupelnie rozne zabawki.
            • heca7 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:36
              Lego i PM kupuję wyłącznie na ALL... Nawet z przesyłką bywa taniej niż w sklepach. A jak się trafi na outlet gdzie sprzedają lekko nadgniecione opakowania to jest jeszcze taniej wink
            • goodnightmoon Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 16:05
              dziennik-niecodziennik napisała:

> dziecko ma 3,5. klocki lubi

No to LEGO smile
              Mają też tę zaletę, że za jakiś czas będziesz mogła je sprzedać.
        • dzoaann Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 00:42
          Playmobil to nie ukladaki.... Z tego nic tworczego nie ulozysz. Mozna tylko zlozyc to.co stoi w instrukcji..
          • kkalipso Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 14:52
            Moja córka sobie tworzy. Nie wiem czy to twórcze nie wnikam ale mi się podoba, jej też bo może tak godzinami, a jak koleżanki przyjdą to cisza w domu bo takie są zabsorbowane zabawą.

fotoforum.gazeta.pl/u/kkalipso.html
            dzoaann napisała:

Mozna tylko zlo
            > zyc to.co stoi w instrukcji..

I się bawić i układać i wymyślać różne scenariusze.
            Dodam jeszcze, że jakoś tak estetyczniej playmobilaki są wykonane i ładniej się prezentują. Chociażby dla porównania te dwa domki lego to koszmarek dla mnie.

https://i.st-firmy.net/93kh8wl/klockowopl-klocki-lego-friends-3315-dom-olivii-klocki-lego-friends.jpg

https://imageshack.us/a/img803/9964/playmobildomek1.jpg
            • agni71 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 16:12
              Ale z Playmobil zrobisz sobie tylko taki domek jak na zdjęciu, a moje dziewczyny z Lego robią np. dom w stylu greckim czy górską chatkę, albo dom modernistyczny w formie smile
              Oczywiście do tego trzeba trochę klocków mieć.
    • night_irbis Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 22:37
      Playmobile - to nie klocki, co najwyżej "zabawki złożone z kilku elementów".

Jeżeli mówimy o klockach - zdecydowanie wolę Lego, bo:
      1. pobudzają wyobraźnie i doświadczony Legomaniak wink po kilku latach potrafi samodzielnie tworzyć niezłe konstrukcje. Byłam wczoraj świadkiem na imprezie Lego w Łodzi, jak starsze dzieciaki (ok. 8-10 lat) tworzyły tak niesamowite statki Star Wars, że szczerze im pozazdrościłam wyobraźni przestrzennej i tego, że w ich wieku takich klocków nie miałam...
      2. Wszystkie zestawy Lego, nawet sprzed lat - pasują do siebie i oprócz drobnych zarysowań są prawie niezniszczalne. Więc pomijając fakt dziedziczenia przez dzieci (jeżeli cię to nie interesuje), jak będziesz chciała zaoszczędzić, może spokojnie kupować używane Lego - na Allegro tego od groma. I nie musisz się martwić, że klocki sprzed 10 lat nie będą pasować do dzisiejszych. Moja córka dostała Lego po tacie. Po 30 latach. I pasują smile Mało tego - są nadal idealnie dopasowane rozmiarami i świetnie się układają.
      3. Są jeszcze tańsze odpowiedniki... typu Cobi, lub inne chińskie... Ale ja osobiście mam kiepskie doświadczenie z tymi klockami. Kupiłam raz mały zestaw Cobi i niektóre klocki trzeba było wciskać na siłę, niektóre były za luźne. Figurka po miesiącu zabawy zaczęła się rozlatywać w rękach. Moja dziewczyna nie chciała się tym bawić po wcześniejszym sporym doświadczeniu z Lego.

Zaznaczam, że jest to moja prywatna opinia smile
    • eliszka25 Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 23:05
      moim zdaniem nie da sie porownac lego i playmobil. lego, to klocki, a playmobil, to nie klocki, a zabawki. owszem, trzeba cos tam poskladac, ale jak juz sie posklada, to jest gotowa zabawka ktora mozna sie bawic. czegos innego zlozyc sie z tego nie da.

moi chlopcy maja i jedno i drugie. lubia sie bawic tym i tym. z playmobil maja statki i plywaja nimi po calym domu. lego natomiast sluzy do bardziej "wyrafinowanych" celow, czyli tworza swoje wlasne roboty, statki kosmiczne, lodzie podwodne itd. najbardziej lubia nie ukladanie konkretnych zestawow, a wlasnie takie "luzne" klocki, z ktorych mozna ulozyc, co tylko dusza zapragnie. dlatego nie mam problemu z tym, ze pojawil sie kolejny zestaw czegos tam i trzeba koniecznie dokupic. moze ten moment jeszcze nadejdzie, ale poki co stawiaja na wlasna wyobraznie, co mnie bardzo cieszy.

ehm, chyba nie pomoglam jednak wink
      • blaszany_dzwoneczek Re: Lego czy PlayMobile? 01.06.14, 23:25
        Lego. W przypadku mojej córki playmobil to zabawa na jeden raz. Rozpakować, złożyć, pobawić się, odłożyć w kąt. Zestawy lego są podobnie traktowane, z ta różnicą, że raz złożone i pobawione zostaje rozłożone na części i dołączone do pozostałych klocków. Córka przechowuje lego nie zestawami, ale posortowane na rodzaje klocków (bardzo dobrze sprawdzają się zamykane pudełka z przegródkami na śrubki) i przeważnie nie wraca już do pierwotnych budowli z zestawów (choć ma taką możliwość, bo przechowuje instrukcje), tylko z rosnącej masy klocków buduje konstrukcje wg własnych pomysłów. Dlatego nie kupuję dużych drogich zestawów tematycznych. Dużo lepiej sprawdzają się zestawy podstawowych klocków konstrukcyjnych i dokupywane od czasu do czasu małe zestawy, z których córka pozyskuje ludziki, zwierzątka, drzewka, okna, drzwi, łuczki, kwiatki i rozmaite inne specyficzne klocki. Czasem przy bardziej skomplikowanych budowlach jej pomagam. Ostatnio zbudowałyśmy szkołę dla laleczek z lego friends - szkoła wyszła tak, że ta z oryginalnego zestawu ze szkołą (którego nie mamy) się nie umywa - nasza miała klasę, szatnię, stołówkę, salę gimnastyczną i pokój nauczycielski wink
    • biotka Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 00:18
      Lego. Jestem ich fanką tak samo jak mój czterolatek. Mamy kilka zestawów nowych plus to co zostało z dzieciństwa męża, żałuję że kiedyś oddałam swoje. Jeden zestaw Cobi jest w tym wymieszany - kompatybilny poza ludzikami
      • czar_bajry Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 00:35
        Lego
    • dzoaann Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 00:38
      No, ale tego to sie nie da porownac, lego to klocki, z ktorych mozesz budowac roznosci, nie tylko konkretny zestaw
      A playmobil, to zestaw zabawek, dosc drobnych, ktorymi mozna sie fajnie bawic, ale nic innego z nich nie zbudujesz..
    • jusiakr Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 01:41
      Lego.
      My korzystamy z zestawów, które miał mój mąż jako dziecko (dokupiliśmy jeden zestaw Lego Junior Builders). Synek uwielbia się tym bawić. Zresztą ja też big_grin
    • elle.hivernale Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 10:12
      Playmobil są fajnie przemyślane i wychuchane, ale gorzej z wykonaniem. Każdy jeden zamek jaki ma dziecko jest spinany beznadziejnymi klamrami, które odłączają się na przemian.
      W Lego z kolei drażnią mnie te durne serie, na widok których dziecko mi dyszy z przejęcia. No i te licencyjne mają niekorzystny stosunek ceny do ilości. Zwykłe konstrukcyjne są ok.
    • heca7 Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:21
      Mamy oba i to są zupełnie inne zabawki. Dzieci inaczej się tym bawią. Moi synowie lubią PM ale takie które coś robią, pływają, jeżdżą. Więc camper, prom , skutery i samochody są na topie. Tym bardziej, że dokupiłam silnik , który jest uniwersalny, do wszystkich zabawek PM, zdejmowany. Prom puszczają po oczku wodnym. Nie polecam tylko miasteczka westernowego. Brzydkie kolory, plastik jakiś źle wymieszany. Daszki z domów odpadają , nie mówiąc że początkowo w ogóle nie chciały się trzymać! Całość sprawia wrażenie taniej chińszczyzny. I zupełnie nie pasuje do innych zabawek PM świetnie wykonanych. Polecam camper.
      A lego to u nas po prostu zamienia się w bezwładną kupę klocków. Zwykle wg instrukcji synowie budują raz wink
    • goodnightmoon Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 15:41
      U nas jest jedno i drugie, bawimy się w zależności od nastroju.

Lego daje więcej możliwości pofantazjować, z tych klocków można budować co tylko zechcesz. Ale - dobrze mieć ich sporo, duży karton by się przydał, klocki plus dodatki. Można dużo taniej kupić używane.

Playmobil jest, moim zdaniem, ładniejszy. Ale masz już gotowe zestawy i np. z garażu nie zrobisz pałacu smile Konkretny zestaw może się dziecku zwyczajnie znudzić, a w Lego masz dużo możliwości przebudowy.
      • asu1981waw Re: Lego czy PlayMobile? 02.06.14, 21:23
        Dla nas zdecydowanie Lego.
        Playmobile nie zdało egzaminu. Poza tym jak ktoś napisał - Playmobile to nie klocki. To figurki w otoczeniu.
        Nie rozumiem też argumentu, że playmobile jest ładniejsze. Dla mnie nie jest. Figurki są dla mnie koszmarne (twarze bez wyrazu np) i toporne. Owszem, mają mnóstwo elementów dodatkowych, ale dla nas byłby problem z gubieniem.
        Cenowo ostatnio playmobile bardzo podskoczył. Saszetki playmobile są nawet droższe niż Lego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka