Dodaj do ulubionych

Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie?

02.06.14, 17:36
A ile na 8-10 tysięcy?
Jestem ciekawa Waszego zdania, doświadczeń, obserwacji.
Oczywiście nie chodzi mi o to, że ktoś wyjechał do UK na pracę sezonową, nie jadł nie spał i zarobił X. Ani o to, ze ktoś słyszał, że Marysia w zeszłym roku w kwietniu opchnęła na Allegro towaru za 7 koła. Chodzi o regularny etat. Gdzie trzeba iść do pracy, zrobić nadgodziny (właśnie: albo nie zrobić?), dokończyć coś w sobotę, w domu na L4 itp.
Obserwuj wątek
    • sosnowy_ludek Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 17:42
      Tyle miałam jakiś czas temu z działalności. Pracowałam 10-12 h/na dobę plus trochę czasem w sobotę, czy niedzielę, jeśli było trzeba.
      Znajoma ma tyle na regularnym etacie bez nadgodzin, jako pracownica biurowa - w zagranicznej firmie, załatwia sprawy urzędowe, koordynuje, organizuje spotkania itp.
      • anorektycznazdzira Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:01
        Mam koleżankę która jest kierownikiem działu, zarabia ok. 6-8 tys (nie dopytałamsmile ) i robi sporo nadgodzin, załatwia sprawy kiedy są do załatwienia, a nie kiedy wypada z grafika.
        Znam jednego faceta mającego firmę budowlaną, który twierdził, ze tyle zarabiał. Pracował non-stop, ciągle na jakiejś budowie kładł płytki itd. No ale moim zdaniem koloryzował o jakieś 2-3 koła, biorąc pod uwagę poziom życia rodziny (oszczędności też nie odkładał, bo rok temu potrzebował pilnie kasy i brał pełny kredyt).
      • jola-kotka Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:07
        Co to była za działalność kiosk z gazetami?
        • barbibarbi Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:37
          pewnie firma kurierska, paczki wysyłali Joluniu.
          A twoja paczuszka już wysłana?
    • tol8 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 17:58
      Przykłady z rodziny na 5000

-początkujący prokurator zatrudniony w prokuraturze, etat pn-pt 8-16
      -kierowca samochodu ciężarowego, praca w województwie, pn-pt 6-16
      -konsultant operacyjny w McDonald's, etat 24/7

• 18lipcowa3 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:04
      Moja bliska osoba z rodziny tak zarabia, myślę że nawet bliżej 6 tys.
      Kobieta, wiek 30+, korpo- dają auto, laptop, komórkę, sporo pracy w terenie, znaczy jeżdzenia.
      Nie ma jej w domu od 8 do 18 codziennie- przy czym 2,3 dni w terenie, pozostałe w biurze + delegacje, oraz w sumie na telefonie jest 24h, bo stanowisko które posiada jest też związane z usuwaniem awarii.W praktyce wygląda to tak, że telefon dzwoni bez przerwy. W weekendy i święta też.
      Wyjątkiem są urlopy kiedy przekierowuje tel na kolegę z działu.
      • lena.green Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:02
        bliska osoba z rodziny w moim mieście na południu za prawie dokladnie to samo, tyle, że konczy o 17, dostaje 3 tysiące netto, podobno smile
    • crises Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:09
      5 brutto to jest normalny etat niższo-średniego specjalisty w korpo. 9-17, czasem (raz na tydzień/dwa trzeba zostać trochę dłużej). 8 brutto - kierownik w korpo, bliżej 9-10 h dziennie.
      • anorektycznazdzira Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:04
        Kurczę, ja miałam n myśli NA RĘKĘ.
        Tak sobie kombinowałam, że 5 na rękę to nie jest średnia płacawink a dycha na łapę to już na prawdę powód do radoścismile
        • jakw Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:35
          Ja na 9 brutto robię zasadniczo 5 dni w tygodniu 8-16 lub 10-18, dodatkowo (średnia z tego roku) ze 2 weekendowe dni w miesiącu spaprane regularną pracą i pół miesiąca jestem pod telefonem. Ostatni całkiem wolny weekend miałam przed Wielkanocą. Mój mąż zarabia trochę mniej, godzin w pracy spędza jakby więcej.
    • ortruda Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:10
      To przecież zależy od zawodu i pozycji zawodowej.
      Tłumacz może zarobić i 15 tysięcy, jak dostanie pilne tłumaczenie specjalistycznego tekstu, np. 700 stron w miesiąc (dawno wypadłam z obiegu, może tłumaczki pomogą, jak to wygląda).
      Programista może w zależności od umiejętności pracować 8 h dziennie i zarabiać 8 tysięcy, a może pracować 8 h dziennie i zarabiać 15 tysięcy. A może pracować 12 godzin dziennie i zarabiać 3 tysiące. Branża IT jest mi akurat bliska i rozstrzał zarobków jest tam przeogromny. Znam też takich, co zarabiają 30 tysięcy miesięcznie, ale oni są zawsze w pracy.
      • claudel6 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:29
        nie jestem tłumaczką, ale znam zarobki róznych tłumaczy z pierwszej ręki - nie ma takich cudów. nie ma takiej stawki, która pozwoliłaby zaobić tłumaczowi 15 tys. na m-c - nawet jakby pracował 12 godz. dziennie.
        • claudel6 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:31
          ok, errata: chyba ze to jest jakiś bardzo rzadki język.
          • crises Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 08:46
            Bzdura. Owszem, przy tłumaczeniu z jakiegoś dolnopusztuńskiego możesz sobie zażyczyć i 200 złotych za stronę, ale co z tego, skoro takie zlecenie będziesz mieć jedno na pół roku. Im rzadszy język, tym mniej zleceń - przynajmniej na polski. Z angielskim jest oczywiście inna historia, ale uwzględniwszy, że tłumaczy się wyłącznie na ojczysty (przynajmniej pisemnie), to raczej nie jest impreza dla Polaków.
        • cherry.coke Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:10
          Konsekutywne na kontraktach w instytucjach unijnych pewnie tyle daja. Tylko jezdzisz non stop.
          • cherry.coke Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:38
            Tfu oczywiscie mialo byc symultaniczne smile
        • kocianna Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:24
          Ja tam nie wiem, ja jako tłumacz wyciągałam bardzo niezłe pieniądze. 10 000 przy stawce 40 pln za stronę to 12,5 strony dziennie, 5 dni w tygodniu. 12,5 strony w 8 godzin robiłam spokojnie (wiadomo, czasem 1 strona zajmowała 8 godzin, a czasem można było zrobić 15-20), nie mówiąc o ustnych, za które stawka wynosiła ok. 400 pln za blok 4-godzinny, jeśli w grę wchodziła tylko jedna kombinacja języków. Ja zwykle pracowałam w dwóch kombinacjach, więc płacili lepiej smile
          40 pln to była normalna stawka jeszcze 5 lat temu.

Tyle, że ja to robiłam na zlecenia. Czyli jednego dnia wpadało 100 stron, a potem długo długo nic. Więc pracowało się świątek, piątek i niedzielę, a potem wyglądało się kolejnego zlecenia...
        • lolinka2 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:31
          Trzydniowa konferencja tłumaczona symultanicznie - kwiecień 2014, wystawiałam rachunek - 10800 PLN.

To a propos "nie ma takich stawek".

5k spokojnie idzie wyrobić z tłumaczeń pisemnych, nawet jeśli się ma tych zleceń niewiele, bo się obrabia wąski przedział tematyczny i ma wyśrubowane stawki (tj. powyżej możliwości/ chęci biur tłumaczeń).
      • crises Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 08:48
        15 k raczej nie, przynajmniej nie miesiąc w miesiąc, bo musiałabyś nie wstawać od komputera, mieć zlecenia cały czas i raczej po zachodnich stawkach. Kwoty w okolicach 10 k są realne, 5-6 na luzie (pod warunkiem posiadania CAT-ów).
    • mia_siochi Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:16
      Brutto czy netto?
    • princy-mincy Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 18:48
      To chyba zależy gdzie.
      W Warszawie w korporacji wiele osob tak zarabia (albo i wiecej).
      Poza Warszawa mozna tyle zarobić w branży farmaceutycznej.
    • falka_85 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:10
      Dziwnie postawione pytanie. Zarobki zależą głównie od tego jaki się ma zawód i gdzie się pracuje, a nie od tego czy jest się w pracy 8 czy 9h.
    • goodnightmoon Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:11
      anorektycznazdzira napisała:

> Gdzie trzeba iść do pracy, zrobić nadgodziny (właśnie: albo nie zrobić?), dokończyć coś w sobotę, w domu na L4 itp.

Na przykład konsultant, wdrażający system informatyczny klasy ERP. Teoretycznie obowiązują cywilizowane godziny pracy, praktycznie jesteś ciągle w delegacji, 8h w biurze jest odczuwalne jako dzień wolny od pracy. W razie potrzeby nadgodziny, praca w dni wolne. Ale, z drugiej strony, jak masz luźniejszy okres, to nikt złego złowa nie powie, jeśli zjawisz się w biurze o 10:30 a wyjdziesz o 15:00 smile
      Dobre zarobki plus tradycyjny zestaw: auto, komórka, laptop i t.d.

PS: Raz, będąc na L4 (ostra grypa), zostałam prawie siłą wywleczona z łóżka i zawieziona do biura, bo trzeba było awarię u rosyjskiego klienta usuwać. Kierownik projektu rzekł, że jeśli nie dam rady wstać z łóżka, to on mnie razem z nim do biura zaniesie uncertain
    • kocianna Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:21
      5,5 brutto - korposzczur na średnim stanowisku
      7 brutto - urzędnik w urzędzie centralnym, 17 lat doświadczenia, główny specjalista
      5 brutto - urzędnik w urzędzie centralnym, specjalista
      4 brutto - urzędnik w MEN, specjalista
      3 brutto - urzędnik w Urzędzie Marszałkowskim, starszy specjalista, nie w Warszawie
      11 netto - wzięty tłumacz
      5 brutto - nauczyciel mianowany z nadgodzinami
      2000 euro + prywatne ubezpieczenie i mieszkanie służbowe - dyrektor przedstawicielstwa polskiej firmy w Rosji
      Wszystko praca średnio 40 godzin w tygodniu, czasem trzeba dłużej zostać, czasem gdzieś wyjechać etc - jak to w życiu.
      • naturella Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:47
        Skąd Ty te kwoty wzięłas? Główny specjalista w ministerstwie 7 tys brutto? To chyba jednostkowy przypadek, a nie reguła, która można przytaczać. Przypomina mi to doniesienia Faktu, ze średnio urzędnik zarabia 6 tys netto.
        • kocianna Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:01
          Zależy jaki urząd. 5 na rękę może dostać główny specjalista w MSP, MSZ, NIK, BBN. W MG, MEN, GUS i innych biedaresortach - będzie co najmniej 1000 mniej.
          • naturella Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:33
            A nawet i o 2 tys. mniej. sad
          • solange123 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:15
            Do czołówki urzędów dodaj MF i NBP smile
          • ziutka23 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:23
            W Min Skarbu Państwa zarobki są jednymi z niższych w adm. rządowej. 5000, ale brutto główny specjalista. Nie więcej.
    • figrut Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:21
      W mojej pracy wychodziłoby 168 godzin podstawy i 369 nadgodzin. Tyle musiałabym przepracować, aby zarobić 5000 zł. miesięcznie. Wychodzi na to, że w miesiącu który ma 31 dni, spałabym po 5 godzin na dobę, a resztę czasu (około 1,5 godziny na dobę) mogłabym poświęcić na zakupy, jedzenie i mycie się.
    • ola Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:24
      Prawnik z dobrymi klientami moze tyle zarobic w 6 godzin wink
      • mamaemmy Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:38
        ola napisała:

> Prawnik z dobrymi klientami moze tyle zarobic w 6 godzin wink

prostytutka również tongue_out
        • antychreza Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 08:03
          Piszesz z doświadczenia z mecenasem piranią?
          • mamaemmy Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 08:47
            nie,po prostu czytałam twojego bloga.
            • antychreza Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 04.06.14, 11:24
              A co tam wyczytałaś? Bo owszem mam bloga, kulinarnego.
    • lauren6 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:28
      Brutto czy netto?

Pytanie by było ciekawe gdybyś pytała od 10000 zł netto. 5-8 tysięcy, szczególnie brutto, to nie są jakieś wygórowane zarobki.
      • solange123 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:46
        Pytanie jest źle postawione. Powinno brzmieć: co trzeba robić, by zarabiać 5 netto?
        • anorektycznazdzira Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:15
          Sorry laski, ale pytanie jest bardzo dobrze postawione. Robię sondę, jak często (w wiedzy ematek) osoby zarabiające na rękę 5 patyków i więcej okupują to nadgodzinami i orką. O tym, że można pracować 6h dziennie i zarobić 12 tysięcy albo 14/dobę i zarobić niepełną trójkę to ja akurat wiem, bo to wszyscy wiedzą. To że to efekt zależy od zawodu i stanowiska też jest oczywiste.
          Nie pytam o radę, chcę się zapoznać z realiami, w jakich żyje społeczeństwo tongue_out
          • zuzanna56 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:25
            Trochę więcej niż 5 tysięcy netto zarobi urzędnik na jakimś wyższym stanowisku, też z latami pracy, bez żadnych nadgodzin, jeden zarobi 5 a inny 7 netto, zależy jaki urząd i jakie miasto.
          • cherry.coke Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:30
            Osobniki w rodzinie. Jeden pracuje 9-5 i szlus. Drugi tez, ale zabiera czasem prace do domu, albo okazjonalnie zostaje po godzinach, bo trzeba napisac jakies raporty. Oba korpo Wawa.
          • claudel6 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:35
            ale czemu akurat 5?
            nie musiałam nigdy robić nadgodzin na te 5, z jedynej pracy, która tego ode mnie oczekiwała uciekłam.
            • anorektycznazdzira Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 18:56
              Chyba dlatego, że ostatnio w rodzinno-przyjacielskiej dyskusji na 5 na rękę został ustawiony próg pomiędzy "już dobrze zarabiam" a "jeszcze nie". smile
      • zuzanna56 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 19:48
        5 tysięcy netto zarobi nauczyciel dyplomowany czyli nie taki młody wink jeśli ma długi staż pracy i dużo nadgodzin czyli 2 szkoły albo szkoła zaoczna czy wieczorowa (albo prywatna), to jest za prawie 2 etaty.
    • kolteta Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:02
      Mąż na 5 tys pracował 8 godzin dziennie. Teraz za 11 tys pracuje tyle samo.
    • anorektycznazdzira netto, netto! 02.06.14, 20:06
      Przepraszam, że nie wyjaśniłam. Chodziło mi o tzw. dobre i bardzo dobre zarobki (no, przynajmniej dla mnie tongue_out ). Piątka brutto nie jest specjalnie egzotyczna, piątka na rękę i więcej to już mam wrażenie rarytas zaczyna być.
      • crises Re: netto, netto! 03.06.14, 08:52
        No to jako tłumacz możesz zarobić 5 k netto bez specjalnej spinki, pod warunkiem, że się specjalizujesz w jakichś technicznych czy medycznych (czyli nie jesteś tylko filologiem, który najchętniej tłumaczyłby wyłącznie listy od cioci) i wydasz najpierw parę tysięcy na narzędzia.
    • inguszetia_2006 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:40
      Witam
      Mam różnorodne doświadczenia i nie da się tego ot tak w dwóch zdaniach. Na przykład w Instytucie zarabiałam na etacie 4600 brutto, ale że mieliśmy granty to miałam zwiększany zakres obowiązków w ramach ETATU, czyli 8 godzin i wpadało mi jeszcze miesięcznie z jednego np. 1800, z drugiego 2000, a potem jeszcze się ekspertyzę strzeliło za 6000(umowa o dzieło, 50%) dla kolegów z innego Instytutu i szafa grała. Nie przemęczałam się;-P Teraz to się skończyło trochę, bo się przyczepiają do kosztów osobowych i dobrze jest koszty wynagrodzeń wrzucić jako wkład własny i robi się kicha. Ale dla mnie to już od wielu lat pieśń przeszłości. Chciałam tylko napisać, że pracując 8 godzin dziennie, faktycznie 8 godzin dziennie można się pięknie ustawić finansowo. No tak, czasami trzeba było jechać na wycieczkę zagraniczną, zwaną konferencją;-P Ale to detal w całości. Taki przykład z mojego życia. Pouczający, jak sadzę;-D
      Pzdr.
      Ing
      • klamkas Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:24
        Kocham konferencje! big_grin

Jadę za tydzień, jako reklama mojej firmy. 5 dni odpoczynku, ploteczek, miłych pogawędek, hotel z dobrym SPA i to wszystko na koszt firmy + fundusz na umilanie czasu potencjalnym klientom.

Uwielbiam wink.

A w temacie zarobków - idealnie różnicę widzę wśród znajomych z branży IT: jeden kolega spędza w pracy równiutkie 8h, z czego faktycznie pracuje średnio 4h (zarabia 8000 netto); drugi - pracuje 8h plus nadgodziny, oprócz tego weekendy, święta (zarabia 5000 brutto).

Ja niby na etacie - są takie dni, że spędzam na "pracy" 15 min, bo tyle zajmuje mi podpisanie dokumentów, a są takie, że pracuję 20h na dobę, wstaję o 4 rano, bo o 4.30 mam wideospotkanie z klientem. Czasami jadę w "delegację", czyli na konferencję gdzie odbywam krótkie i intensywne wakacje, a czasami delegacja to 12h pracy i mam siłę tylko na prysznic i padnięcie w hotelowym łóżku. "Etat" wink.
    • nie_dlaczego Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 20:59
      Moje obserwacje są takie, że na bardzo dobrą pensję mozna pracować id 8 do 16 5 dni w tygodniu bez żadnej odpowiedzialnosci a często nawet odbijając się przez większą część miesiąca. A można też pracować bardzo ciężko 60 godzin w tygodniu z pracującymi weekendami i częstymi delegacjami. Wszystko to w tej samej branży i za te same pieniądze. Co kto lubi. Ja się zapisałam do tej pierwszej grupy, bo jestem leniwa.
      • kocianna Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:08
        Najprawdziwsza prawda.
        I tak naprawdę nie zależy to od pracodawcy - czy to korpo, czy budżetówka - jeśli tylko ten pracodawca jest wystarczająco duży.
        A czasami to, czy mieścimy się w 8 godzinach, zależy od osobowości. Mój mąż w życiu nie wyszedł z pracy po ośmiu godzinach (no, chyba że trafił do niej na 12), ja zostaję dłużej tylko wtedy, jeżeli to absolutnie niezbędne - zdażyło się parę razy i 2-3 doby pod rząd (doby - 60-80 godzin, spanie na krzesełku/w samolocie), ale to obiektywna siła wyższa była.
    • drosophila1 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:02
      Moje najbliższe otoczenie:
      Informatyk - specjalista od stron www, pozycjonowania - na 5 tys. miesięcznie pracuje około 3 godzin dziennie.
      Zwykły handlowiec w branży IT (duża firma) zarobi tyle jeżeli wyrobi odpowiedni plan sprzedaży (płaca podstawa to średnia krajowa + miesięczna premia za sprzedaż), produkt menager to 7 tys. etat 8-16 + praca w domu, nadgodziny, szkolenia, account manager to płace powyżej 10 tys. i praca po 10 godzin dziennie + praca w weekendy, wyjazdy i szkolenia.
      Przedstawiciel w branży farmaceutycznej - dobry zarabia tyle pracując około 5 godzin dziennie.
      Kierownik laboratorium z dr. - etat 8-16 + nadgodziny, szkolenia.
      Konsultant środowiskowy/przyrodniczy dostanie 5 tys. za jedno zlecenie/wydanie opinii (około 25-30 godzin pracy). Zrobienie sporego raportu dla firmy zajmującej się energią ze źródeł odnawialnych to 5 tys. x10 - praca w nocy, dużo wyjazdów.
      Kierownik w urzędzie marszałkowskim - pełen etat (odpowiedzialność za ludzi i projekty) 8-16 + nadgodziny (dużo).
      Prawnik specjalista od prawa gospodarczego dostaje tyle za obsługę średniej firmy. Tych firm ma sporo więc 5 tys. mnożymy razy x firm. Praca cały tydzień po 10 godzin + weekendy.
      Księgowa z własną DG - praca w domu, własna organizacja pracy, nie wiem ile godzin pracuje.
      Lekarz z dr. i pierwszy stopień specjalizacji - 8 godzin dziennie + kilka dyżurów.
      Pośrednik w sprzedaży nieruchomości - 5 tyś. to średnia prowizja za sprzedaż mieszkania/działki. Tutaj trudno oszacować ilość godzin.
    • nikki30 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 21:43
      Dla bardzo dobrego prawnika to jakieś 5 h pracy dla prawnika średniego szczebla to ok. 20 h pracy.
      Informatycy od niszowych systemów pracujący na krótkich projektach zarabiają nawet do 1200 euro dziennie i to w Polsce.Jednak są to kontraktorzy.
      Trenerzy biznesu dostają kilka tysięcy za jedno szkolenie.
    • koronka2012 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:01
      5 tysięcy miałam wiele lat temu jako asystentka. Pracowałam intensywnie, ale zazwyczaj w normalnych godzinach, czasem trzeba było zostać dłużej, ale to sporadycznie.
      Moja kumpela wyciąga średnio 8+ pracując w porywach 20 godzin w tygodniu na zlecenia.
    • beverly1985 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 22:09
      W Wwie to normalny etat w korporacji. I jak to bywa- jedni pracują 8h dziennie, z okazjonalnym i nad godzinami, inni 8-10h. Sama pracuje 7-8 godzin dziennie i zarabiam więcej niż 5k na reke. To bardziej kwestia miejsca zamieszkania niż zawodu. Mój szef zarabia dwa razy tyle, po godzinach raczej nie zostaje.
    • bablara Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 02.06.14, 23:22
      Kierownik niższego szczebla , praca od 7.30 -15.30. 9,800 brutto . Przykład z bliskiej rodziny.
      • elizaj1 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 07:45
        Myślę że górnik KGHM zarobi tyle, tam są generalnie dobre zarobki.Generalnie górnik jest w stanie tyle zarobić na etacie.
        • elizaj1 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 07:52
          W przypadku górników z mojej rodziny te 5 tys nie jest to okupione nadgodzinami harówką ale fakt pracę mają w trudnych warunkach i jest zawsze jakies ryzyko utraty zdrowia. Natomiast zaraz będą zmykac na całkiem ok emeryturę mimo że to młodzi 40 letni męzczyzni.
          • kulawa.stonka Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:30
            To najlepiej chyba płaci górnikom podlubelska Bogdanka...
            Mam do czynienia z dokumentami np. górników i prawie każdy z nich zatrudniony jest w tejże Kopalni Bogdance i Korporacji Gwareckiej na drugi etat.
            Zarabiają najczęściej 85000-110000 rocznie z Bogdanki i około 25000-40000 rocznie z Korporacji Gwareckiej. Potem emeryturka ok. 4500 tys. smile
            Dobrym pracodawcą jest też każda uczelnia wyższa (wykładowcy często na kilku etatach)- także ponad 100000 rocznie + wysokie emerytury.
            • ziutka23 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:32
              4500 tys. to kupa kasy.
              4,5 tys albo 4500 zł.
              Nie uważasz?
              • kulawa.stonka Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 11:33
                Fucktycznie... big_grin
                No ale Wy bystre dziewoje. Domyślita się smile
            • elizaj1 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:41
              Zgadza się emerytury mają relatywnie wysokie a dodatkowo na tym etacie wpada jakas extra kasa 13-stki itd Oczywiscie jest ryzyko zawodowe ale ile jest innych profesji z wpisanym ryzykiem utraty zdrowia czy nawet życia i mimo wszystko ludzie zarabiają nieporównywalnie mniej.Są głosy że kopalnia zarabia ale czy zawsze jest to prawda, nawet jesli kopalnie są nierentowne nie odbija się to na zarobkach pracowników bo wymagają by im należycie płacić?
              • kulawa.stonka Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 11:39
                Nie wiem jak na Śląsku, ale Bogdanka jest bardzo rentowna. Podobno niedługo otwierać mają drugą kopalnie - bliżej Chełma.
                W Bogdance to nie tylko górnicy dobrze zarabiają, ale również pracownicy - nie górnicy (kobiery zatrudnione w administracji kopalni).

Wiem, bo mam ciągły dostęp do zarobków różnych pracowników Bogdanki.
                Bogdanka jest też w miarę bezpieczną kopalnią, wypadki (w miarę niegroźne) się zdarzają ale nieczęsto (twierdzę tak na podstawie wpływu wniosków o odszkodowania za wypadki przy pracy).
            • klamkas Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 16:31
              Na kilku etatach to w wielu miejscach można zarabiać 100 000 rocznie. Na JEDNYM etacie na uczelni, bez dodatków typu granty (które się ma albo i nie) i bez nadgodzin (które powoli się kończą, bo niż studiuje), "średni" pracownik (adiunkt z habilitacją) zarabia w okolicach średniej krajowej.
    • niecierpek_25 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 09:41
      Kiedy pracowałam na etacie to zarabiałam niewiele ponad 3tys, na stanowisku niższym zarządzającym.
      Tryb zadaniowy, a więc nadgodziny niepłatne, czasem zdarzył się dyżur w sobotę, płatny 200%.
      Pracowałam mnóstwo, bo były niedobory w kadrze, poprzez rozmaite cięcia. 8h dziennie zdecydowanie nie wystarczało.

Więcej zarobić się po prostu nie dało, stanowisko kierownicze nie dla mnie, ale na takim widełki były 5-6 tys, a pracy i stresu zdecydowanie więcej, choć fakt, że w większości poza biurem.

8-10 to już kolejne wyższe stanowiska,a tu się nie wypowiem, bo takie osoby znałam z maili i korpospotkań, więc nie wiem jak to wyglądało czasowo.

Teraz mam własną działalność, miesięcznie średnio wyciągam około 3 tys.
      Pracuję średnio po 2h dziennie oraz w zależności od zlecenia tyle ile ono trwa(średnio ok 6 h). Zlecenia zdarzają się po 2,3 na tydzień, a czasem 1 w miesiącu.
      Nie ma szans, żeby było więcej, bo na razie nie chcę rozwijać działalności, ale wiem, że trzeba by większej reklamy, więcej pracowników, rozszerzenie oferty i 5 koła na bank by było.

Zarabiam mniej i ten zarobek jest mniej pewny, ale jestem wreszcie wyluzowana, mam czas dla dziecka, na swoje potrzeby.

Oprócz pracy, wynajmuję też mieszkania i stąd mam prawie drugie tyle.
      Wynajem to jakieś maksymalnie 2 dni pracy w miesiącu.
    • swiezynka77 Re: Ile się pracuje na 5 tys miesięcznie? 03.06.14, 10:23
      na 5-7 netto (zaleznie od ruchomych dodatków) pracuję 30h/tyg. nadgodziny rzadko i przeważnie mogę je odebrać. stanowisko specjalistyczne, wąska specjalność wink
      w mojej dziedzinie na stanowisku kierowniczym mogłabym pewnie zarobić z 10 netto ale to już byłby cały etat i niepłatne nadgodziny plus odpowiedzialność. cały czas się zastanawiam czy warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka