Dodaj do ulubionych

do czego potrzebny pasek?

06.06.14, 14:35
Na świadectwie?
Wybaczcie, wypadłam z obiegu jakieś 20 lat temu, a dziecko małe jeszcze.
"Za moich czasów" pasek był potrzebny wyłącznie..hmmm...w celach prestiżowych. Raz miałam, raz nie miałam, w sumie żadna różnica. Ale wtedy o liceum i na studia zawało się egzaminy.
Teraz się nie zdaje?
Przyjmują na postawie tego "paska"?
Obserwuj wątek
    • pieskuba Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:37
      Na studia przyjmują na podstawie wyników wybranych egzaminów maturalnych.
      Jest po prostu miło mieć pasek.
      • pieskuba Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:15
        Oczywiście pisałam tylko o pasku na świadectwie licealnym.
    • jakw Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:39
      W rekrutacji do liceów w woj. mazowieckim : pasek w klasie III gimnazjum to +2 punkty w rekrutacji.
    • iwoniaw Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:42
      Generalnie prestiżowy jest tylko nadal.
      W ostatniej klasie podstawówki i gimnazjum za pasek można dostać 2 czy 3 punkty dodatkowo w rekrutacji do szkoły kolejnego etapu, ale to tyle.
    • gryzelda71 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:43
      Na koniec 6kl bo są za to punkty przy naborze do gimnazjum.
      W 3 gimnazjum też dodatkowe punkty przy naborze do liceum. W liceum niekonieczne już.
    • arwena_11 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:45
      za dawnych czasów za posiadanie paska w klasach 4-8 dostawało się srebrną tarczę.

Teraz do państwowych gimnazjów i liceów potrzebne są oprócz punktów z egzaminów potrzebne są oceny z polskiego, matematyki, języka, przyrody ( biologii, geografii ), fizyki
      • mx3_sp Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:47
        ró♣wnież po to by za jego brak nie było sladu na pupie po innym pasku.
    • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:54
      W szkole moich dzieci:
      -do otrzymania nagrody - książki
      -do udziału raz w roku w bezpłatnej wycieczce jednodniowej dla prymusów

Cenię pasek na który dziecko samo sobie zapracowało - nie trawię chodzenia do szkoły i błagania o lepsze oceny bo pasek. Z drugiej strony mam wyrzuty, córka z pewnego przedmiotu ma 4,4,6,6 - jak nic wychodzi 5 a pan postawił jej 4. Wychowawczyni sama to zauważyła i powiedziała córce, że będzie z panem o tym rozmawiać a ja wyrodna matka nie zwróciłam na tę sytuację uwagi sad .
      • jakw Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 14:59
        niktmadry napisał(a):
        >córka
        > z pewnego przedmiotu ma 4,4,6,6 - jak nic wychodzi 5 a pan postawił jej 4.
        Zależy czy średnia ważona i jakie wagi przy tych stopniach
        • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:16
          Przyznaję ze wstydem, ze nie wiem która ocena za co. Nie znam na pamięć ocen moich dzieci. Ale te oceny nie są dla mnie aż takie ważne ponieważ od nich nic nie zależy. Moze w VI klasie bardziej się przyłożę. Pamiętam za to podobną sytuację jeszcze z czasów mojego chodzenia do SP - kiedy wychowawca zwrócił uwagę na to, że mam zbyt niska ocenę z historii i obiecał porozmawiać o tym z nauczycielem historii - niby nic ale później powiedział, ze owa pani poprawiła mi z db na bdb. Jak ową panią od historii spotkałam na korytarzu to podeszłam i podziękowałam a pani - zdziwiona - nic nie wiedziała. Domyśliłam się szybko, że wychowawca zrobił to bez jej wiedzy więc przeprosiłam i powiedziałam, ze mi się z geografią pomyliło. Ale to wieki temu było. Nie pamiętam za to, żeby moja mama chodziła do szkoły i prosiła o podwyższenie mi ocen.
    • agni71 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:06
      Może nie tyle sam pasek, co średnia z wszystkich ocen brana jest pod uwage przy rekrutacji do gimnazjum.
    • joa66 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:13
      Poza rekrutacją do liceum (świadectwo z 3 kl gimnazjum), ewentualnie do gimnazjum (świadectwo z 6 kl) - do niczego.

Ale warto też pamiętać, że chociaż walka o pasek jako taki jest bez sensu, łatwiej jest pokonywac kolejne szczeble edukacji, jeżeli poprzednie nie są zaniedbane.
      • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:21
        Warto przypilnować, żeby dziecko się nauczyło. Nie warto chodzić do nauczycieli i prosić o podwyższenie oceny bo "do paska brakuje".

Jak dziecku wychodziła ocena pomiędzy to powiedziałam, że jeżeli jej zależy to ma podejść do nauczyciela przed lub po lekcji i zapytać co mogłaby zrobić, żeby dostać tę wyższą ocenę. Córka się na mnie spojrzała i zapytała: A dlaczego ty mamo nie możesz iść o tę ocenę dla mnie poprosić. Przykro mi się zrobiło - nawet dzieci widzą jak to się dziś załatwia - a nauczyciele nie chcąc zadzierać z rodzicami ustępują.
        • joa66 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:26
          Nie warto chodzić do nauczycieli
          > i prosić o podwyższenie oceny bo "do paska brakuje".
          >

Oczywiście. Ale czy faktycznie jest dużo takich rodziców? Z perspektywy szkół moich i mojego dziecka - pewnie dotyczy to 1-3 na klasę. Góra. Zresztą wypowiedzi na forum wydają się potwierdzac tę małą "statystykę"
          • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:35
            Ale czy faktycznie jest dużo takich rodziców? Z perspektywy szkół m
            > oich i mojego dziecka - pewnie dotyczy to 1-3 na klasę.

Być może ale dzieci to widzą i późńiej zamiast sobie na ocenę zapracować to mają żal do rodziców, że ich ze słabych ocen nie wyciągają tak jak mama Kasi, Zosi, Nikodema.
            • joa66 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:39
              Z tego co ja pamiętam, to koledzy raczej się podśmiewają z takich dzieci (btw warto, żeby rodzice o tym pamiętali), a nie mają żal do swoich rodziców, że tego nie robią.
              • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 15:47
                Jedni się śmieją inni mają żal. Moja córka czasami pyta czy mogłabym porozmawiać. Ja raczej próbuję ją naprowadzać na to jak z kim ma rozmawiać. Robi to ale widać, ze wolałaby, żebym to ja chodziła za nauczycielami. Dla mnie nauczenie jej walczenia o swoje (dziś oceny, jutro pieniądze) jest umiejętnością o wiele cenniejszą niż wywalczone przez matkę świadectwo z paskiem. Ale piszę to z perspektywy klasy IV i V. W klasie VI gdy od tego świadectwa może zależeć przyjęcie do gimnazjum pewnie - o ile nie będzie umiała poradzić sobie sama - to będę próbowała jej pomóc.
                • kwiat_w_kratke Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 16:48
                  Potrzebny jest przede wszystkim do tego samego, do czego potrzebne są wszystkie jubileusze, wyrazy uznania, nagrody, dyplomy itd. Po prostu - fajnie jest być docenionym, wyróżnionym itd.
                  Drugi powód - szkoły średnie często stosują podział klas m.in. ze względu na stopnie na świadectwie.
                  • andaba Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 17:34
                    Za pasek dostaje sie punkty dodatkowe zarówno do gimnazjum, jak i do szkoły ponadgimnazjalnej.

Ponadto są punkty za oceny, im wyzsza ocena, tym wiecej punktów, oczywiscie dotyczy to wybranych przedmiotów - z reguły jezyka polskiego i obcego, innych w zależności od profilu szkoły/klasy.
                    • niktmadry Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 17:37
                      Ale za każdy pasek? Czy tylko za ten na świadectwie ukończenia szkoły? Inaczej - czy pasek w klasie IV i V sp jest do czegoś (poza zadowoleniem posiadacza świadectwa) potrzebny?
                      • andaba Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 17:43
                        A nie no, wiadomo, że tylko na swiadectwie ukończenia szkoły, czyli 6 i 3 gimnazjalna.

W pozostałych klasach pasek jest jedynie dla wlasnej (a przede wszystkim rodziców) satysfakcji.
                      • agni71 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 17:52
                        W naszej szkole ponoć były brane pod uwage również świadectwa z klas IV i V przy rekrutacji do gimnazjum. Ostatnio jednak coś w tej kwestii zmieniano (rekrutacji do gimnazjum) i nie wiem, czy dalej te świadectwa będą się liczyły.
    • naomi19 Re: do czego potrzebny pasek? 06.06.14, 19:32
      jest to wyróżnienie dobrych uczniów, taka nagroda, często połączona z nagrodami w postaci książek czy wycieczek
      no i czasem ma wartość przy rekrutacji do kolejnej szkoły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka