Dodaj do ulubionych

meble na balkon

18.06.14, 11:48
chciałabym kupić stolik (normalny nie kawowy) +4 krzesła albo ławka i 2 krzesła, waham się między drewnem a aluminium+tworzywo, co lepiej? a może polecicie jakieś zestawy, najlepiej składane bo co z tym zrobić w zimie żeby się nie zniszczyło?
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: meble na balkon 18.06.14, 13:11
      Ja mam na swoim ogrodzie 3 rodzaje mebli.
      Na tarasie przy kuchni białe, gięte metalowe, okrągły stolik i 2 krzesełka, w załozeniu miało byc do kawy - praktycznie nie używam, niewygodne. No fakt prezentuje się pieknie

na gł. tarasie duzy komplet z techorattanu (ale nie odlew tylko plecionka) - owszem wygodny, łatwy w czyszczeniu ale gabaryty...ogromne.

I trzeci zestaw jadalniany w stylu prowansalskim - drewno, malowane na biało, krzesła i ławka z charakterystycznymi plecami na krzyż i tu siedzimy najczesciej. Ciągle wygląda jak nowy.
      nie chciałam mebli olejowanych bo trzeba je konserwować.
      Ja polecam malowane drewno, widziałam też drewniane krzesła typu leżak, składane prawie na płasko. Od stołu wystarczy odkręcić nogi i wstawić do piwnicy/garazu.
      Mi osobiście meble drewno/plastik + aluminium nie podchodzą.
      No ostatecznie sam plastik, spokojnie przetrwa zimę, poszukaj krzeseł które mozna sztaplować
      • alfa36 neffi 18.06.14, 16:41
        Gdzie kupiłaś te białe, których używacie?
        • neffi79 Re: neffi 18.06.14, 18:58
          ja robiłam na zamówienie, dopiero potem znalazłam w Jysku, o wiele wiele taniej.
          No fakt te jyskowe są cieńsze ale też z drewna egzotycznego:
          jysk.pl/na-zewnatrz/zestawy-ogrodowe/zestawy-ogrodowe/zestawylite-drewno/zestaw-ogrodowy-hvide-sande-d150cm
          cena moim zdaniem rewelacja
    • bei Re: meble na balkon 18.06.14, 13:22
      Drewno ma swoje wielkie uroki, na jednym tarasie mam niedrogie meble , które co drugi rok olejuję, nigdy ich nie chowam, mimo, ze składane, wyglądają jak nowiutkie. Zimy u nas srogie, klimat z wiatrami, deszczami...na drugim tarasie stoł szklano aluminiowy, krzesla aluminiowe z siatką plastikową.
      Też nigdy nie chowane, taras jeszcze bardziej odkryty niż trzy pozostałe, meble na promocji w Jysku kupione ( ta promocja jest prawie zawsze)
      Po ośmiu latach jeszcze nie widać śladów zużycia.
      Teraz, gdybym miała wybierać kupiłabym większy stół ( te co mam są na sześć osób), a do niego białe krzesła i fotele- np z Ikea- jeśli chodzi o aspekt estetyczny. Ale te, co mam jeszcze dobrze słuzą i muszą cEkać, az naprawdę mocno się znudzą by wymienić...
    • kamunyak Re: meble na balkon 18.06.14, 19:29
      meble plastikowe rysują się, białe, dodatkowo, łatwo łapią wszelkie plamy, których nawet domestos nie usuwa. W dodatku, z czasem, plastik kruszeje, utlenia się i w efekcie łatwo się łamie.
      Właśnie wywaliłam komplet białych mebli plastikowych, z jednego balkonu, całkiem w porządku ale poplamiony stolik a podłokietniki foteli z kruszejacym plastikiem. Jednym słowem, cały ale ale mało estetyczny.
      Drugi komplet plastikowych mebli właśnie szykuję do wywalenia bo w leżaku ułamała się jedna z części a reszta też porysowana i utleniona.
      Zresztą wystarczy spojrzeć na meble plastikowe w marketach. Niby nowe a już porysowane a ludzie na forach narzekają, że łatwo się łamią.
      tak więc, plastikowych nie polecam.
      Na jednym balkonie już mam nowe meble aluminiowe +technorattan. Na razie nie mogę powiedzieć nic więcej poza tym, że są wygodne i stosunkowo niedrogie.
      Na drugi balkon chcę kupić właśnie drewno z aluminium. Przede wszystkim dlatego, że zestaw, który znalazłam ma wyprofilowane oparcia a wszelkie fotele drewniane, na których siedziałam, miały proste oparcia, które nie są wygodne, w porównaniu z tymi profilowanymi.
      Poza tym, wydaje mi się, że aluminiowe ramy będą trwalsze niz samo drewno, w dodatku w razie deszczu, drewno nie będzie stało na mokrej powierzchni.
      Niestety, to wszystko strasznie drogie jest, czekam, może jakaś przecena będzie.
      Ja od zawsze mam pokrowce na meble balkonowe więc ich nie składam tylko poza sezonem stoją pod pokrowcami.
      • alfa36 kamunyak 19.06.14, 00:06
        Gdzie te meble, o których piszesz? Też jysk?
        • bei Re: kamunyak 19.06.14, 13:17
          Pisząc siatka plastikowa mialam na myśli ten technoratan- to taka plastikowa siateczka smile
          W ikea biale krzesła czy fotele- mam chęć na te z Ps lub Hogsten.
          Moj ojciec ma w ogrodzie biale plastikowe pantony juz kilkanaście lat- nie zżółkły, porysowane trochę i tyle, dość dobrze mozna j odszorować, nigdy nie były chowane na zimę...
        • kamunyak Re: kamunyak 19.06.14, 13:41
          W jysku ogladałam na stronie ale nic ciekawego nie znalazlam, może w sklepie jest więcej.
          Natomiast ja myślę o takich
          fotel ogrodowy
          Co tydzień robię zakupy obok więc wdepnęłam do leroy. Siadałam na różnych fotelach, ten jest bardzo wygodny, można kupić też stół z tej serii. No, cena na razie mnie wstrzymuje. Mnie sie wydawało, że wywalenie 1500 zł na meble balkonowe to trochę dużo. Ale czytam wyżej, że nie.
          Na mniejszym balkonie mam mebelki z castoramy, tez mają duży wybór i katalog na stronie.
      • foringee Re: meble na balkon 19.06.14, 21:13
        mamy w ogrodzie drewniane, raz do roku konserwacja , po kilku latach mają się ciągle nieżle, choć trochę farba odłazi

a na balkonie to mam plastikowe fotele, w kolorze grafitu i fajnie wyprofilowane do siedzienia, wystarczy przetrzec szmatką z kurzu i są czyste a kolor taki, że brudu nie znać, nie łuszczą się też.
        kosztowały pod koniec sezonu oszałamiającą kwotę 23 zł za sztukę.... tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka