Dodaj do ulubionych

Co to moze byc?

21.06.14, 10:50
Madre emamy pomozcie,na co wskazuja ponizsze objawy,wysypka na calych rekach dloniach,nogi od kolan do stop i troche na lopatkach pare sztuk na brzuchu i plecach lekka goraczka 37,5 tylko wczoraj i bol glowy.Wysypka jest ciemnoczerwona swedzi i wczoraj byl plyn pod chrostami dzis juz tylko ciemnoczerwone,dziecko nie chorowalo nigdy na nic oprocz katarki i wirusowe,zadnych dzieciecych chorob nie mialo a ma juz 14 lat.Ps do lekarza idziemy dopiero w poniedzialek.
Obserwuj wątek
    • atena12345 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 10:53
      no raczej idź do lekarza na dyżur
    • hanka20074 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 10:53
      A nie możesz podjechać do poradni dyżurującej?
    • gazeta_mi_placi Re: Co to moze byc? 21.06.14, 10:56
      Czy wysypka jest po jednej części ciała? To może być półpasiec, paskudna choroba.
      • mozambique Re: Co to moze byc? 23.01.17, 12:41
        półpasiec związany jest z dużym bólem , niekoniecznie skóry , moze obajwiac sie bólem głowy nie do opanowania metodami domowymi
    • jdylag75 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 10:59
      Rumień zakaźny? Pojawił się ostatnio u dzieci w przedszkolu mojej córki, ostatnio ostrzegali.
      • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:15
        przy rumieniu mogą (po bólu głowy) zacząć boleć wszystkie stawy. Przerabiałam- bolały mnie nawet najmniejsze stawy w zgięciach palców. Gorączkę miałam niewysoką , a po wysypce wcale.
    • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:01
      Może być :
      - ospa, półpasiec,różyczka, szkarlatyna, rumień zakaźny,, a nawet sepsa...to na szybko mi przychodzi do głowy.
      Na twoim miejscu zrobiłabym krew na cito z crp, czy konieczny będzie antybiotyk a przede wszystkim nie czekałabym do poniedziałku, tylko pojechała na dyżur, nie zaszkodzi to a zawsze można wcześniej zareagować na jakąś chorobę.
      • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:05
        ps. sepsa raczej mało prawdopodobne przy poprawie ( nie ma temperatury już dzisiaj). Aleeee , strzeżonego...
      • helufpi Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:12
        tylko pojechała na dyżur, n
        > ie zaszkodzi
        Nie byłaś chyba nigdy na ostrym dyżurze, jeśli mówisz, że nie zaszkodzi. Tam przyjeżdżają ludzie z nagłym i bardzo ciężkim przebiegiem chorób zakaźnych. Nadzwyczaj łatwo wrócić z dodatkową niespodzianką do domu, tym bardziej, że człowiek jedzie tam zwykle osłabiony.
        • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:18
          tak.. tak lepiej leżeć i czekać aż samo przejdzie....

ewentualnie poszukać znachora
        • naomi19 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 20:12
          na izbie przyjecbedzie miala natychmiast komple badan i wyniki
          odradzanie tego jest najwieksza glupota, jaka przeczytalam na forum
    • kosheen4 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:06
      milion możliwych powodów. czy usatysfakcjonuje cię odpowiedź, że znajomego tak obsypało po tym, jak wszedł do rzeki po kolana i zanurzył ręce po łokcie? wink
    • helufpi Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:09
      A w zgięciach łokci i kolan nie ma przypadkiem intensywniejszych zmian? Jeśli tak to jeszcze wchodzi w grę alergia, mamy czerwiec.
      • fajnedziewcze Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:15
        Wlasnie wszystkie wskazane przez was choroby odpadaja,wiec raczej podejrzewam jakas alergie na trawy .Ale to wszystko sie okaze w poniedzialek.
        • atena12345 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:17
          fajnedziewcze napisała:

> Wlasnie wszystkie wskazane przez was choroby odpadaja,wiec raczej podejrzewam j
          > akas alergie na trawy .Ale to wszystko sie okaze w poniedzialek.

to jak wiesz, to po co pytasz.
          Czekaj do poniedziałku, może samo przejdzie, może się pogorszy...
          A dzieciak niech się męczy
        • helufpi Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:22
          To każ jej sobie obciąć paznokcie, jeśli ma rozdrapane do krwi zdezynfekuj, bo się jeszcze nadkazi, jeśli nie ma do krwi posmaruj czymś antyhistaminowym bez recepty np. fenistilem i nie włączaj nawiewu ani klimy, jak jedziecie samochodem. Ja bym jeszcze dała coś antyhistaminowego doustnie, ale to już trzeba mieć receptę.
          • misiowamama-2 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:29
            podaj calcium, nie zaszkodzi, dziecku ulży
        • sanrio Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:22
          > Wlasnie wszystkie wskazane przez was choroby odpadaja,

a skąd ta pewność?
          Poza tym - k..a nie ma takiego wyrazu jak CHROSTY (rzyg), są krosty
        • misiowamama-2 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:27
          fajnedziewcze napisała:

> Wlasnie wszystkie wskazane przez was choroby odpadaja,<

a skąd ty to możesz wiedzieć? lekarzem nie jesteś...
          dziwi mnie twoja postawa, pytasz a i tak wiesz lepiej tongue_out
          a czekanie do poniedziałku wg. mnie to lekkomyślność
    • mary_lu Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:44
      Chyba wiem, ale nie powiem.

Bo uważam, że zawsze w takich przypadkach trzeba iść do lekarza. Masz do wyboru w Twoim albo pobliskim mieście pewnie kilka dyżurujących przychodni i szpitali, do tego lekarzy dojeżdżających do domu.

Moje dziecko na to dostało leki łagodzące objawy i odczuło dużą ulgę.
    • woman_in_love kleszcz? 21.06.14, 11:50

• asica74 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 11:51
      Kawasaki? niemniej do lekarza natychmiast
    • nangaparbat3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 13:16
      "Alergia na trawy" tak nie wygląda.
    • paul_ina Re: Co to moze byc? 21.06.14, 13:19
      Wirus bostoński?
      Masz nerwy, ja bym do poniedziałku nie wytrzymała.
    • bazia8 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 13:46
      nawet jeśli to alergia, to ja bałabym się tak długo czekać. Kiedyś pokrzywka po truskawkach omal nie spowodowała mojego wyjazdu na tamten świat (obrzęk objął krtań). Moja ma właśnie szkarlatynę, której nie rozpoznała pani dr "rodzinna".

• antyk-acap Re: Co to moze byc? 21.06.14, 13:51
      Stawiam na toczeń...
      • antyk-acap Re: Co to moze byc? 21.06.14, 13:58
        A tak na serio to gorączka nie pasuje do alergii. Chyba że to nie objaw. Gorączka sugeruje infekcję. Trzeba było ogląda dr Housa
      • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 14:09
        ja mogę dorzucić ziarniaka wagenera
        • pulcino3 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 14:09
          *wegenera
        • antyk-acap Re: Co to moze byc? 21.06.14, 14:15
          Auto raczej odpada. Gorączka. W ogóle za mało tu objawów. Poczekajmy aż się pogłębią lub leczmy ją na wszystko. A przy okazji wytnijmy kawałek mózgu i zróbmy nietyczne badanie. Gdzie mój Vicodin?
    • natalia.nat Re: Co to moze byc? 21.06.14, 14:03
      Czy wysypka jest albo była też na twarzy? Może to rumień zakaźny?
    • pederastwa Re: Co to moze byc? 21.06.14, 14:35
      Naprawdę z każdą krostką i stanem podgoroczkowym trzeba latać na ostry dyżur do spitala? Ani ze mną nikt tak nie latał, ani ja ze swoim dzieckiem nie biegam.
      Ja bym normlanie poszła do lekarza pierwszego kontaktu w poniedziałek, chyba, że objawy się bardzo nasilą.
      • mag1982 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:01
        Z opisu wynika, że tych krostek jest jednak więcej niż parę. Ja poszłabym do dyżurującej przychodni.
        • fajnedziewcze Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:28
          Napisze moze pare slow,moja corke nic nie boli ani gardlo nos uszy,ma te chrosty na dloniach i rekach, od kolan do stop czyli tam gdzie bylo otwarte(bez ciuchow)Na twarzy nie ma nic gardlo czyste lekka goraczka znow sie pojawila po poludniu 37 stopni ale do lekarza mozemy isc w poniedzialek bo na ostry dyzur do szpitala nie pojdziemy po 1:nie jestem matka zeby z kazda pie... latac po lekarzach,w szpitalu by mnie wysmiali i tak kazali czekac do poniedzialku na doktora skornego,po 2:dzwonilam do przychodni weekendowej i nie pojdziemy tam bo akurat przyjmuje lekarz chirurg wiec nam raczej nie pomoze(kaze czekac do poniedzialku)Poza tym obserwuje corke,podaje wapno i to wszystko co moge w tej chwili zrobic.Samopoczucie ma dobre apetyt tez.Pozdrawiam wszystkie mamy i zycze spokoju i czasem cierpliwosci.
          • mary_lu Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:33
            Idź złożyć życzenia dziecku, może podziała przeciwwirusowo i przeciwświądowo.
          • mary_lu Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:39
            I do jasnej chrosty, w poniedziałek idź do pediatry, nie dermatologa.
          • mag1982 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:44
            A może to jakiś trujący bluszcz albo coś w ten deseń?
          • atena12345 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 19:53
            OJP
    • gargamelja Wirus bostoński? 21.06.14, 19:46
      Wysypka, podchodząca płynem, z reguły na stopach i dłoniach, niewielka na plecach i łopatkach czy brzuchu, czasami lekka gorączka. Tak było u córki 1,5 roku temu i u mnie i syna na wiosnę.
      • rybalon1 Re: Wirus bostoński? 21.06.14, 20:00
        wirus bostoński na bank
    • solejrolia Re: Co to moze byc? 21.06.14, 20:24
      jak na mój gust to moze być alergia
      (moja córka 3 lata temu dostała taką alergię, z takimi objawami, w 10-30 minut po tym jak zjadła 3 zaledwie kulki czarnej porzeczki z krzaczka z naszego ogródka. zero oprysku, zero chemii, nie wiedziałam że jest uczulona na cokolwiek. przy czym wysypka najsilniejsza była w zgięciach kolan, zgięciach łokci i na brzuchu- tam krostek było najwięcej.)
    • koralik12 Re: Co to moze byc? 21.06.14, 20:41
      www.google.pl/search?q=wirus+bosto%C5%84ski&client=firefox-a&hs=icm&rls=org.mozilla:pl:official&channel=sb&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=gNGlU_S7J8Kw7AbznIF4&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1093&bih=482
    • adriana.la.cerva Re: Co to moze byc? 21.01.17, 20:07
      Moze to choroba bostonska
    • adriana.la.cerva Re: Co to moze byc? 21.01.17, 20:08
      Kurcze watek sprzed 3 lat. No kto to wygrzebuje do jasnej Anielki !
      • cosmetic.wipes Re: Co to moze byc? 21.01.17, 20:11
        Spamer.
      • mamaemmy Re: Co to moze byc? 21.01.17, 20:29
        Ktoś chce mieć za darmo reklamę strony. Klikamy na kosz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka