Dodaj do ulubionych

Katolicki typ

05.07.14, 07:28
Mam koleżankę. Twierdzi że jest katoliczką. Co niedzielę chodzi do kościoła. Planuje założyć liczną rodzinę mimo mocnej trzydziestki na karku. Co nie przeszkadza jej w okazjonalnym seksie. Najważniejsze - jej stosunek do mnie. Wie że jestem ateistą. Często słyszę z jej ust uwagi typu:"zepsuł ci się samochód bo nie chodzisz do kościoła." Serio. Dochodzę do wniosku że katolik to typ człowieka. Czy też macie takie koleżanki?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Katolicki typ 05.07.14, 07:35
      Masz szurniętą koleżankę, to wszystko.
      I pamiętaj - jedna jaskółka wiosny nie czyni.
    • aniani7 Re: Katolicki typ 05.07.14, 07:41
      Z tym samochodem to jakbym własną mamusię słyszałabig_grin Jak zachorujemy, jak spotka nas jakikolwiek wypadek losowy, wszystko to jest tłumaczone naszym brakiem praktykowania religii.
      • anetchen2306 Re: Katolicki typ 05.07.14, 08:45
        A jak cala chmara nieszczesc spadnie na wierzacego i praktykujacego, to wtedy pewnie pada stwierdzenie, ze Pan Bog najciezej doswiadcza tych, ktorych najbardziej kocha ...
    • echtom Re: Katolicki typ 05.07.14, 09:08
      Nie mam. Moje koleżanki też nie mają wink Poza tym zmyślasz, bo młodzi ludzie nie rzucają takich tekstów smile I w ogóle po co Ci taka koleżanka - do okazjonalnego seksu? tongue_out
      • antyk-acap Re: Katolicki typ 05.07.14, 09:23
        Nie zmyślam. Faktycznie rzuca takimi tekstami. I to jest właśnie upiorne. Najpierw odbierałem to jako żart. Ale ostatnio widzę że to jest na serio.
    • lauren6 Re: Katolicki typ 05.07.14, 09:38
      Mój ulubiony typ to panowie katolicy całą gębą, którzy zostawiają rodzinę i zakładają nową z dużo młodszą od siebie panną. Kwintesencja katolicyzmu.

Poza tym, znam również normalnych katolików wink
    • solejrolia Re: Katolicki typ 05.07.14, 09:53
      a ja do mojego męża, który jest ateistą, jak się popsuje jego samochód mówię: widzisz, no i pan bóg cię ukarał
      a jak mnie popsuje się samochód, to mój małżonek do mnie wierzącej mówi: pan bóg najbardziej doświadcza tych, których kocha.
      tylko jaki z tego wniosek.
      ano taki, ze samochód to sprzęt który jeździ aż się popsuje, i wiara w boga, praktykowanie, a nawet brak praktykowania, czy ateizm, nie ma z tym zbyt wiele wspólnego

sprzęty mają w swym zwyczaju przestać działać, a jak samochód stary, to sie częściej psuje-
      i żadnej filozofii tu nie ma.
      tongue_out
      • helufpi Re: Katolicki typ 05.07.14, 12:27
        > a jak mnie popsuje się samochód, to mój małżonek do mnie wierzącej mówi: pan bó
        > g najbardziej doświadcza tych, których kocha.
        Mój mąż za to, jak widzi, że ktoś krojąc sałatkę wyjada składniki mawia "nie zawiążesz pyska wołowi młócącemu".
        No ale tropicieli katolibanu takie grypsy nie śmieszą, lecz zaledwie oburzają, niestety.
    • arwena_11 Re: Katolicki typ 05.07.14, 10:02
      Dziwną masz koleżankę. Ja jestem wierząca, od razu uprzedzę, że stosuję zasady wiary na co dzień. Moją najbliższą przyjaciółką jest ateistka myśląca swego czasu o apostazji. Nasza wiara/niewiara nigdy nie była problemem. Mamy różne podejście do niektórych spraw, ale możemy sobie podyskutować na argumenty, ale mamy za dużo innych fajnych tematów, że nie tracimy czasu na coś czego nie zmienimy.
      • antyk-acap Re: Katolicki typ 05.07.14, 10:06
        Też mam takich znajomych. Katolików którzy odnoszą wiarę do własnych zachowań. Ale są i inni...
      • echtom Re: Katolicki typ 05.07.14, 10:09
        Też mam taką przyjaciółkę.
    • tryggia Re: Katolicki typ 05.07.14, 10:09
      Takich nie mam. Ale mam kilku znajomych, np. na FB, którzy codziennie wklejają jakieś teksty czy obrazki dotyczące katolików, kościoła, papieża, a wiem, że nie są wierzący. Jak to rozumieć? Znacie takich?
    • to_ja_tola Re: Katolicki typ 05.07.14, 10:34
      proponuję zmienić nazwę forum na antykatol emama...
      Tu jak sie wejdzie to już nic jak tylko tematy około kościelne itp.
      Nudno.
      • tryggia Re: Katolicki typ 05.07.14, 14:07
        Obstawiam, że na forach katolickich jest mniej kościelnych wątków niż tu wink
    • maja.london888 Re: Katolicki typ 05.07.14, 12:19
      A ja zauważam taką prawidłowość - im większa wiara na pokaz, tym mniej życzliwości i serdeczności w stosunku do innych ludzi. Niestety. I wytykanie. Ja nikogo nie wytykam, że chodzi do kościoła - jego sprawa, a mnie wytykają.
      • antyk-acap Re: Katolicki typ 05.07.14, 12:26
        Nazwałbym to powierzchownością. Rytuał jest zachowany ale jeśli drążyć głębiej to okazuje się że już nie jest tak pobożnie...
    • agra1 Re: Katolicki typ 05.07.14, 12:24
      możesz jej odpowiedzieć, że raczej dlategpo, że dawno nie byłeś w warsztacie a nie w kościele

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka