Dodaj do ulubionych

Praga, Czechy pomocy

17.07.14, 08:44
Czy jakaś użytkowniczka mogłaby mi pomóc? Na stronach polskich piszą raz tak, raz siak i się pogubiłam. Moje pytanie: czy dziecko lat 9 posiadające DO i legitymacje szkolną podróżuje za darmo w praskiej komunikacji miejskiej, czy ze zniżką, czy za darmo jak ma jakąś open card.
Pogubiłam się, na stronie napisano tak:
Zvláštní ceny jízdného 0 Kč na území Prahy (pásma P, 0, B)

Děti od 6 do 15 let pozn.(povinnost prokázat se platným „Dokladem o nároku na zvláštní ceny jízdného pro dítě od 6 do 15 let“ nahraným na opencard); dětem od 6 do 10 let pozn. postačuje osobní průkazka ověřená jejím vydavatelem (právnickou osobou) se jménem, příjmením, datem narození a fotografií;
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: Praga, Czechy pomocy 17.07.14, 09:14
      Nie mieszkam w Pradze i nigdy mnie to nie interesowało, ale z tego co czytałam kiedyś to aby płaciły te darmowe przejazdy potrzeba Opencard za 120 koron i dokument z wiekiem dziecka. Dzieci do 6 lat tylko dokument.
      • kropkacom Re: Praga, Czechy pomocy 17.07.14, 09:37
        Teraz czytam, ze do 10 lat nie potrzebują. Nie będę ci robić bałaganu w głowie. Może jakaś forumka wie.
        • dyzurny_troll_forum Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 10:34
          kropkacom napisała:

> Teraz czytam, ze do 10 lat nie potrzebują. Nie będę ci robić bałaganu w głowie.
          > Może jakaś forumka wie.

Dzieci 0-6 zupełnie za darmo

Dzieci 6-15 za darmo po wyrobieniu specjalnego, zerowego biletu. W przypadku jednorazowych biletów normalna taryfa 50%.

w cenniku wyraźnie i jasno jest to podane:

www.dpp.cz/jizdne-na-uzemi-prahy/
    • slona78 Re: Praga, Czechy pomocy 17.07.14, 10:15
      Na podstawie info z praskiego opencard: opencard.praha.eu/jnp/cz/aktuality/archiv_zprav/rok_2011/jizdne_s_opencard_pro_deti_a_seniory.html
      faktycznie dzieci do 10 roku zycia jadą za darmo na podstawie ważnego dowodu np. osobistego (ze zdjęciem i datą urodzenia).
      U starszych dzieci wymagana jest karta opencard z wgraną aplikacją - jazda za darmo. Wgranie aplikacji na kartę opencard jest płatne.
      • magda0 Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 10:01
        czy ktoś ma doświadczenie z tym open card? jedziemy w wakacje do pragi na 3 dni, z tego co widze to dobowe bilety są po 110 dla dorosłego dzieci mają znizki 50 % to im wyjdzir 55 koron , to chyba szkoda zawrcac sobie głowe i jeszcze mam pytani eco do parkowania w praga4? widziałam ze płatne są strefy 1,2,3 i 7 , to rozumiem ze tam nie płace?
        • phantomka Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 10:10
          Jezeli chodzi o auto nie polecam. Praga kest potwornie droga do parkowania i bardzo restrykcyjna w egzekwowaniu braku oplat/przekroczenia czasu. Od razu hol. A poza tym nie ma w miescie miejsc do parkowania. Wszystko zawalone. My zostawilismy auto na parkingu na obrzezach miasta. Nie sa drogie. Bylismy tez 3 czy 4 dni. Wiekszosc Pragi przeszlismy na nogach, takze nie oplacalo sie kupowac biletow okresowych. Nie pamietam niestety czy placilismy za corke.
          • morekac Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 10:38
            Metro jest bardzo wygodnym rozwiązaniem.
        • vangie Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 11:25
          w Pradze 4 mozna parkowac za darmo na ulicy, jesli bedziecie tam mieszkac, to auta dogladniecie i bedzie ok; jesli chodzi o dzieci, to mozna papierowy bilet, ale ze zdjeciem wyrabiac i kosztuje 20 kc; mojemu 6,5 latkowi jakos nikt nigdy biletu nie sprawdza, moze dlatego, ze rodzice maja miesieczne smile
      • dyzurny_troll_forum Re: Praga, Czechy pomocy 08.03.16, 10:36
        slona78 napisała:

> Na podstawie info z praskiego opencard: opencard.praha.eu/jnp/cz/aktuality/archiv_zprav/rok_2011/jizdne_s_opencard_pro_deti_a_seniory.html
        > faktycznie dzieci do 10 roku zycia jadą za darmo na podstawie ważnego dowodu np

Nie jeżdzą. Podany link dotyczy roku 2011, a obecnie jest 2016....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka