Dodaj do ulubionych

Kościelny patrol

26.07.14, 08:52
(...) policjanci z Bolesławca wspólnie z księdzem prowadzili kontrole na drogach. (..) Funkcjonariusze mówili o konieczności przestrzegania przepisów prawnych obowiązujących kierowców. Rozdawali kierowcom naklejki na szybę samochodu o treści Nigdy nie jeżdżę po alkoholu. Natomiast ksiądz przypominał o kodeksie etycznym, o którym powinien pamiętać każdy kierujący, oraz wręczał obrazek ze świętym Krzysztofem, patronem kierowców.

Obłęd wylazł na ulice.

Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:06
      Od wielu lat sa takie akcje, nie ulegaj podnieceniu.
    • iziula1 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:14
      To akurat ma sens. Akcja p.pijanym kierowcom przeprowadzona razem z księdzem jest ok.
      Kościół powinien włączać się w takie społeczne akcje bo niesie to dużo dobrego.
      Akurat w tym nie widzę nic złego.
      Jak ktoś jest niewierzący obrazka brać nie musi.
      • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:17
        Ksiądz może sobie wygłaszać kazania w kościele.
        Podobała by ci się ta akcja gdyby pouczał cię na ulicy rabin, muzułmanin, świadek jehowy, latający potwór spagetti...?
        • kadfael Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:30
          Jeżeliby mówił, by nie jeździć po alkoholu i nie łamać przepisów - tak.
      • saszanasza Nie ma sensu. 26.07.14, 09:32
        iziula1 napisała:

> To akurat ma sens

To zupełnie nie ma sensu. Miejsce księdza jest w Kościele a policjanta na ulicy. Dając przyzwolenie na takie akcje, nie dziw się, że kościół pcha się z kopytami w różne inne dziedziny życia społecznego i politycznego.
        • mid.week Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 09:34
          właśnie o to mi chodziło. Nie o to czy ksiądz dobrze mówi do kierowców, czy nie. Chodzi o legitymizację władzy kościoła na kolejnych obszarach, władzy której i tak mamy już po kokardkę...
        • marzeka1 Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 09:34
          Taka akcja pojawia się raz w roku i to od lat, właśnie z okazji święta św. Krzysztofa, to nie jest akcja ciągła, gdzie jadąc sobie autem spotykasz księdza.
          • mid.week Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 09:36
            Wiem. Uważam, że nie powinna mieć miejsca.

Choćby dlatego, że jest nieefektywna w złożonym obszarze.
            • szmytka1 Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 11:19
              jak mnie zatrzymają, to jak już policjant skończy gadać swoje i do dizeła przystąpi ksiądz, powiem: dziękuję, nie jestem zainteresowana i jadę dalej. Tymi samymi słowami odprawiam np. świadków jehowy czy innych domokrążców czy cool centre. Przeżyję. Mnie gorzej rpzeszkadza religia w szkołach, no ale nie o tym ten wątek.
        • prophetess.pl Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 10:42
          Dlaczego krytykujesz skad inad dobry pomysl tylko dlatego, ze ty na niego nie wpadlas? Pusmy wodze fantazji, i zalozmy ze dzialas w fundacji ds wychowania w trzezwosci i razem z policja prowadzisz podobna akcje. Fajna akcja, prawda? No ale skoro robi to ksiadz, ktoremu wg twojej pozbawionej tolerancji osoby, nie wolno wychodzic poza ogrodzenie kosciola,to juz akcja jest zla. Zamiat spedzac czas na forach powinnas spedzic go na poserzeniu swoich mozliwoscie logicznego rozumowania, bo obecnie nie jest z tym za dobrze.
          • saszanasza Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 12:16
            Każda fundacja ma swój statut a w nim jasno określone zasady. Jeżeli zasady dopuszczałyby współpracę z innymi podmiotami w celu wychowania w trzeźwości, owszem współpracowałabym.
            Kościól stanowi wspólnotę wyznaniową, powinien szerzyć wiarę a nie wychowywać w trzeźwości. Od wychowywania są rodzice, szkoła, i inne instytucje społeczne.

. Zamiat spedzac cz
            > as na forach powinnas spedzic go na poserzeniu swoich mozliwoscie logicznego ro
            > zumowania, bo obecnie nie jest z tym za dobrze.

Kolejny katotalib z zawężoną perspektywą postrzegania rzeczywistości, który za cel obrał sobie pouczanie, co inni mają robić a czego nieuncertain
            • kocianna Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 12:30
              Aha, więc Kościół (zarówno instytucjonalny, jak i wspólnota wiernych) nie powinien:
              - prowadzić domów dziecka, domów opieki dla osób niezdolnych do samodzielnej egzystencji
              - prowadzić domów samotnej matki,
              - prowadzić grup AA, DDA i innych terapeutycznych
              - prowadzić klubów sportowych, scholi, chórów, świetlic środowiskowych
              - prowadzić stołówek dla bezdomnych i ośrodków wychodzenia z bezdomności
              - prowadzić ośrodków opieki socjalnej i pielęgniarskiej
              - budować szkół, studni, stołówek, szpitali, schronisk i innych takich w krajach objętych dzialalnością misjonarską
              i w ogóle nie powinien robić nic dobrego dla społczeństwa, którego jest częścią? To po co do niego należeć?
              • aandzia43 Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 15:54
                Nie o to jej chodziło. Prowadzić sobie może co chce, a przyjść do takiej instytucji też może kto chce. Założycielce nie podoba się, że kościołowi wychodzą w plener.
              • saszanasza Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 17:55
                Jeżeli myślisz że kościół realizuje cele społeczne z dobroci serca, to się mylisz. Kościół to przede wszystkim biznes, ogromne pieniadze i polityka, dopiero na końcu jest interes ludzki.
            • kannama Re: Nie ma sensu. 26.07.14, 15:20
              ale wiara bez uczynków martwa jest....
    • cauliflowerpl Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:15
      Nienawidzę pijanych kierowców jak mało czego na tym świecie, więc jakby wizja piekła miała zadzialać na niektórych idiotów to jestem za.

Obawiam się jednak, że na brak mózgu nie pomogą ani kary (zresztą jakie kary, o czym ja piszę?), ani woda święcona.
      • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:19
        Czyli mamy przyzwolenie na to aby niewydolne państwo oddawało cześc obowiązków i władzy kościołom?
        • marzeka1 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:24
          Ta akacja trwa od lat, na dodatek jutro w kościele jest święto św. Krzysztofa, patrona kierowców- i tak, każda akcja , która może pomóc/przekonać niektórych kierowców- ma sens.
          Mojego ojca zabił pijany kierowca- stąd wg mnie każda akcja odnosząca się do zachowania kierowców ma dla mnie sens.
        • cauliflowerpl Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:35
          Naprawdę trochę histeryzujesz.
        • cauliflowerpl Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:38
          Wiesz, ja się generalnie nie zgadzam na niewydolne państwo, dlatego zeń wyjechałam.

A jak sobie niewydolne państwo nie radzi z pijanymi debilami, to niech próbują choćby i wyznawcy Latającego Potwora Spaghetti.
          • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:42
            A jak w pracy pracownik nie daje sobie rady z obowiązkami to niech przyprowadzi sasiadkę?
            • marzeka1 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:45
              Tyle że niedawanie sobie rady w pracy a bycie na drodze pijanym kierowcą, czyli byciem zagrożeniem (jak dla mojego śp. ojca) to dwie różne sprawy.
              • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:55
                ale sposób radzenia sobie z problemem ten sam. Szukanie pseudorozwiązań na krótką metę.
            • cauliflowerpl Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:47
              A co sądzisz o takmich samych akcjach, tylko z udziałem niepełnosprawnych? Bo i takie były - ofiary wypadków pouczały kierowców co może wyniknąć z ich głupoty i brawury.
              Lepsze od księdza, czy gorsze?

Co do Twojego przykładu: Jak firma zatrudnia niewydolnego pracownika to traci klientów i albo plajtuje, albo coś z tym musi zrobić. Nasz naród - jak widać - od lat łyka wszystko i siedzi cicho. Jak taki klient, co się daje robić firmie w bambuko. No to ma tak, jak sobie regularnie, co cztery lata wybiera.
              • marzeka1 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:51
                O, uważam, że taka akcja z udziałem niepełnosprawnych też ma sens.
                Po prostu uważam, że w kraju jeżdżenie po pijaku/piwku jest poważnym problemem, ba- część Polaków bardziej zdziwi się, jak ktoś nie pije, niż pije i jeździ.
                • cauliflowerpl Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:57
                  marzeka1 napisała:

> O, uważam, że taka akcja z udziałem niepełnosprawnych też ma sens.
                  > Po prostu uważam, że w kraju jeżdżenie po pijaku/piwku jest poważnym problemem,
                  > ba- część Polaków bardziej zdziwi się, jak ktoś nie pije, niż pije i jeździ.

Zauważyłam, zwłaszcza przy tym ostatnim kretynie i jego kumplach, co to w dziewiątkę jechali samochodem. "Młodzieńcza brawura", "młody to i głupi", "biedne dzieci".
                  Sama też nie raz słyszałam zdziwione "naprawdę nigdy nie prowadziłaś po piwie?". Otóż nie, nigdy, tak samo jak nigdy nie wychodziłam z mieszkania na dziesiątym piętrze przez okno, bo rodzice od dziecka wbili mi do głowy, że tak się nie robi i koniec.

Słabo się robi na taką społeczną tolerancję dla jeżdżących bomb zegarowych.
                  • marzeka1 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 10:01
                    Wiesz, jak moja siostra pracowała sporo lat w USC, gdy przychodziło lato, szczególnie dużo wypełniała dokumentów śmierci młodych ludzi: po pijaku, za szybko, popisy- mówiła, że super wypisywało się dokumenty urodzin/ślubu, ale te dokumenty śmierci, szczególnie takich: z głupoty, chlania były ciężkim doświadczeniem.
                    Dla mnie każda akcja propagująca bycie dobrym i trzeźwym kierowcą ma sens.
                  • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 10:05
                    Też mi się robi słabo. Jeszcze słabiej mi jak widzę co władze sukuteczniają w tym temacie. Zamiast sięgać po długofalowe rozwiązania, które sprawdziły się na świecie, zmieniać prawo, inwestować w edukację w szkole to oni odprawiają gusła z księdzem. Zauwazyłyście, ze ta akcja jest cykliczna - zauważcie też jej brak efektów. Księdzem i moralalizowaniem raz do roku nie zmienia sie złych nawyków.
                • ewa_mama_jasia Re: Kościelny patrol 26.07.14, 10:06
                  Stąd te średnio 300 osób codziennie zatrzymanych w trakcie jazdy po pijanemu (codziennie od 200 do 500). Ciekawe, jaki procent nietrzeźwych jest zatrzymywanych. I patrząc na te statystyki chyba zaczynam załować, że nie ma u nas rekwizycji samochodów w takich przypadkach.
              • mid.week Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:54
                No własnie ja się sprzeciwiam robienu w bambuko i byciu obsługiwaną przez niewydolne państwo.
        • nickbezznaczenia Re: Kościelny patrol 26.07.14, 10:51
          mid.week napisała:

> Czyli mamy przyzwolenie na to aby niewydolne państwo oddawało cześc obowiązków
          > i władzy kościołom?

Na pewno nie moje przyzwolenie.

Co więcej, spora ilość kierowców jeżdżących pod wpływem alkoholu to również księża, tak więc zdecydowanie powinni zacząć uzdrawianie od siebie.
    • marychna31 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:24
      a to mi się akurat wydaje niezłym przykładem "mieszania się" KK do życia społecznegosmile
    • ga-ti Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:25
      Wczoraj było świętego Krzysztofa - patrona kierowców.
      Jak ktoś niewierzący to się co najwyżej księdzu w twarz zaśmieje, a jak wierzący to może się opamięta i pijany za kierownicę nie wsiądzie.

Jeśli ma być mniej pijanych kierowców to każdy sposób dobry.
    • totorotot Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:27
      Tym właśnie powinni zajmować się księża i brawo dla tego pana
    • zebra12 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 09:29
      No to rozumiem, bo w większości przypadków po alkohol sięgają katolicy, nawet księża. Ateistów jest ponoć promil w społeczeństwie więc są niezauważalni. Gdyby policja pytała o chrzest, to okazałoby się, że 100% pijących jest katolikami wink
    • rycerzowa Re: Kościelny patrol 26.07.14, 11:22
      Niedaleko mojej parafii, zbudowanej przy drodze,
      stoją proboszcz i wikary. Piszą na tablicy wielkimi literami:

"KONIEC JEST BLISKI - ZAWRÓĆ, ZANIM BĘDZIE ZA PÓŹNO"

W chwili, gdy piszą ostatnią literę,
      zatrzymuje się auto, wychodzi kierowca
      i krzyczy;
      - Zostawcie nas w spokoju, wy religijni fanatycy! - i odjeżdża.
      A potem słychać rozdzierający krzyk i wielki huk wybuchającego auta.
      Duchowni patrzą na siebie i wikary mówi do proboszcza:
      - Znowu to samo! Eee... może po prostu napisać:

- "MOST ZNISZCZONY",co?
      • saszanasza Re: Kościelny patrol 26.07.14, 12:21
        big_grin big_grin big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 13:45
        big_grinbig_grinbig_grin
    • aandzia43 Re: Kościelny patrol 26.07.14, 16:03
      Cel szlachetny, ale jak wiadomo akcje-zrywy są nieskuteczne w dłuższej perspektywie. A jeśli chodzi o KK to uważam, że nie robią nawet częsci tego dobrego, co mogliby zrobić mając taki wpływ na ludzi, jaki mają. Nie tylko w kwestii wpajania ludziom zasad odpowiedzialności na drodze publicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka