Dodaj do ulubionych

Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika?

30.07.14, 21:13
W przyszłym tygodniu jedziemy (a raczej lecimy brrrrr) do Polski. Córka jest niejadkiem i wśród niewielu potraw, jakie raczy spożywać to właśnie mięso z kurczaka i królika: albo pierś królika albo wersja smażona z frytkami (tą drugą wersję uwielbiam i jasmile)
Tak więc drogie ememy czy w Polsce dostanę tego typu mięso czy raczej będzie ciężko?
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:19
      U mnie sprzedaje jeden mięsny na całą miejscowość i tylko w czwartki i tylko na zamówienie.
      • stacie_o Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:22
        w większych miejscowościach, tam gdzie alma wygląda na to że dostaniesz bez problemu
        alma24.pl/produkt/122329/krolik-tuszka-mrozony
    • klamkas Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:19
      Zależy jaką Polskę masz na myśli wink.

U moich rodziców królika można kupić w każdym mięsnym. U mnie "sklep mięsny" to egzotyka, a jak już jest to królik albo nigdy tam nie gościł, albo gości w wersji mrożonej.
      • niktmadry Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:22
        Widziałam w tesco. Nie wiem jaka jest jakośc tego mięsa ale jest.
    • zazou1980 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:29
      Kroliki sa w stalej ofercie we wszystkich kerfurach, jakie odwiedzam. Problemu byc nie powinno...
    • olinka20 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:30
      Nieee, u nas tylko niedzwiedzie.
      I to musisz sobie sama upolowac, bo marketów tez nie ma sad
      • dorcia1234 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:32
        w Lidlu i w Makro
        kurczę, Olinka - u nas niedzwiedzi nie ma- widać króliki je zeżarły. Muszę w twoją dzicz się kiedyś wybrać smile
        • arista80 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:37
          Nie miałam na mysli to czy Polska jest zacofania i królików nie ma tylko czy przypadkiem królik nie jest tzw tabu pokarmowym jak mi to kiedyś zasugerowano przy okazji pytania o potrawę z koniny. Wolałabym uniknąć spogladania na mnie jak na wariatkę lub morderczynię miękkiego Pusia czy jak mu tak, stąd te pytania.
          • olinka20 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:40
            big_grin
            U mnie nawet dziki i sarny i jelenie smile
            Aaa to nie wiedziałam, ze ktos ci tak zasugerował, sorry za sarkazm.
            Krolika dostaniesz w hipermarketach.
            • ceide.fields Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:34
              A ty to Eskimoska jesteś, że nie wiesz co jedzą, a czego nie, Polacy?
    • ichi51e Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:37
      Bezproblemowo. W lidlu w almie w pip w k&l
      • arista80 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:39
        Dzięki, o to mi chodziło.
    • falka_85 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:44
      W razie czego pamiętaj, że są jeszcze sklepy zoologiczne wink
      • chipsi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:40
        big_grin
    • klubgogo Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:45
      W Warszawie o królika trudno, czasami jakieś megamocno mrożone ukrywają się po marketach, albo rzucą raz na 5 lat świeże do dyskontu na L.
      Masz świetną okazję, by podsunąć dziecku coś innego - zwykle w nowych okolicznościach nowe potrawy smakują inaczej.
      • arista80 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:48
        Oczywiście, że z czasem będę chciała podsunąć mu coś innego, ale na początek, z racji, że to niejadek, wolałabym aby zjadło coś do czego jest przyzwyczajone. Córka z trudem przyswaja nowe smaki, do tego dla niej to będzie obcy kraj. Oczywiście jak zechce coś innego, nowego, typowo polskiego dam jej bez wahania.
    • pelissa81 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 21:59
      Nie uwiezysz, ale jest normalnie w Biedroncesmile
      Ja osobiscie nie umiem sie przelamac i nie zjem. Pomalu chyba w ogole daruje sobie mieso, ale cielecine i krolika na pewno.
      • gazeta_mi_placi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:38
        Ja też nie, ludzie są okropni, własną matkę by zjedli.
        • chipsi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:41
          No moją na pewno. Nie tyle ja co mój ojciec. Ciągle powtarza że by ją zjadł.
    • eo_n Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 22:01
      W "moim" tesco zawsze jest.
    • wielkanocnaniespodzianka Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 22:35
      mięso z królika znajdziesz w każdym sklepie PSS Społem, normalnie dostępne, jak każde inne.
      • majenkir Re: 30.07.14, 22:38
        A jestes pewna, ze to z krolika? Bo moj stary kupil kiedys krolika na farmie I slowo daje, ze wygladal jak kot big_grin.
        • wielkanocnaniespodzianka Re: 30.07.14, 22:53
          aż tak nie ma pojęcia ??
    • menodo Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 30.07.14, 23:03
      Córka jest ni
      > ejadkiem i wśród niewielu potraw, jakie raczy spożywać to właśnie mięso z kurcz
      > aka i królika: albo pierś królika albo wersja smażona z frytkami (tą drugą wers
      > ję uwielbiam i jasmile)"

Dla mnie króliki to zwierzątka domowe. Mój ma na imię Lola.
      Smażona pierś z Loli z frytkami to byłby pewnie dla ciebie i twojej niejadki prawdziwy rarytas big_grin
      • joa66 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 08:11
        Smażona pierś z Loli z frytkami

Boże big_grin
        • chipsi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:43
          Rany... Moją córkę wołają Lola...
    • jola-kotka Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 00:45
      Nie no skąd Polska to trzeci świat gdzie mięso z królika tutaj. OJP
    • hamerykanka Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 01:21
      Alescie sie przyczepily do dziewczyny. Zapytala kulturalnie, czy dostepne jest mieso z krolika, a czesc rzucila sie, jakby na polska flage naplula i podeptala.

Ja np mieszkam w 200 tys miescie i miesa z krolika nie ma. No nie ma. Ges czy kaczke tez trudno dostac. Kroluje wolowina we wszystkich odmianach, ehhh...

Przyjemnego pobytu w Polsce! smile. A frustratkami sie nie przejmuj.
      • hugo43 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 06:17
        w biedronce kazdej jest,a ze u nas biedronek wszedzie pelno,to problemu nie bedzie.inna sprawa jest,ze taki krolik to przykro wyglada.
      • yenna_m Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 07:09
        Kaczkę a czasem i nawet przepiórki też znajdziesz w biedronce big_grin
        biedronki mają całkiem niezły asortyment jak na dyskont smile
        • gazeta_mi_placi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:37
          W mojej było niedawno stoisko z rzeczami do sushi, może nawet dalej jest ale od tygodnia nie robię tam zakupów więc nie wiem.
          • yenna_m Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:48
            W mojej też.

Poza tym fajny łosoś, pstrąg, świetna wołowina (koty jedzą chętnie, więc jest zawsze b. świeża)
            • gazeta_mi_placi Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 14:37
              Te saszetki pakowane po cztery sztuki (nazwy nie pamiętam) też jedzą chętnie.
              • yenna_m Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 01.08.14, 21:14
                steki minutowe
                superświeże smile
      • ichi51e Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 08:17
        W pl krolik wszedzie jest bo wiadomo polska matka ma bardzo wrazliwe (alergiczne) dziecko ktore moze tylko kroliczka i jegniecine - jagniecina na eksport i ciezko dobra zrobic wiec krolik...
        • lady-z-gaga Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 08:24
          bo wiadomo polska matka ma bardzo wrazliwe (alergiczn
          > e) dziecko ktore moze tylko kroliczka i jegniecine

i ekobanany tongue_out
    • awidyna Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 08:28
      Dla dobra dziecka poszukaj gdzieś na wsi kogoś kto hoduje króliki. Te w sklepach są produkowane na takiej samej zasadzie jak kurczaki, a szkoda dziecka faszerować hormonami.
      • ceide.fields Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 09:36
        Jakimi hormonami?
        • awidyna Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 10:16
          Przyspieszającymi wzrost. Tak jak kurczaki.
          • ceide.fields Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 10:19
            Zabronione od ponad 10 lat. Jeśli masz wiedzę o takich praktykach, zgłoś do odpowiednich instytucji.
            • awidyna Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 10:27
              Wiedza sprzed dwóch miesięcy i zgadza się zabronione. I co z tego? I tak stosują. Sama byłam przerażona, bo myślałam, że króliki to jednak dobre mięso. Niestety.
              • wtopek Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 14:10
                Kto stosuje, dlaczego nie donosisz o przestepstwie?
                • awidyna Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 14:41
                  Wiesz, gdyby nam na tej konferencji powiedzieli z imienia i nazwiska producentów mięsa którzy stosują, to nie byłby problem zgłosić. Temat był o żywieniu i produkcji mięsa. I m.in padło o hormonach i szczególnie zapamiętałam o tych królikach bo myślałam, że te się normalnie hoduje.
    • kama265 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 10:33
      w Auchan, Lidlu, Biedronce - ale mrożone i wygląda jak pies albo kot obciągnięty ze skóry uncertain
    • fomica Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 13:29
      Króliki są do kochania a nie do jedzenia.
      • nini6 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 13:48
        fomica napisał:
        Króliki są do kochania a nie do jedzenia.

Rili?
        Zalatuje zoofilią.
        • raczek47 Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 14:07
          świeże, ładne tuszki królicze są zawsze u mnie na targu, 26 zł/kilogram
      • majenkir Re: 31.07.14, 15:09
        fomica napisał:
        > Króliki są do kochania a nie do jedzenia.

Maja ta przewage nam innymi stworami, ze slodko wygladaja.
        A taka swinia na przyklad jest tysiac razy madrzejsza od krolika sad
    • katriel Re: Czy w Polsce łatwo dostać mięso z królika? 31.07.14, 14:34
      U nas: absolutnie bezproblemowo, natomiast tylko cale tuszki.
      Jesli potrzebujesz 5 dag piersi z krolika dla dziecka, to musisz wymyslic, co zrobisz z reszta.
    • majenkir A to moje kroliki 31.07.14, 15:20
      https://images.photo2.walgreens.com/232323232%7Ffp53%3B55%3Enu%3D8%3A49%3E495%3E238%3EWSNRCG%3D3%3B%3A876%3B54%3B329nu0mrj
      Hehe big_grin
      • awidyna Re: A to moje kroliki 31.07.14, 15:29
        Ślicznotki wink
      • ichi51e Re: A to moje kroliki 31.07.14, 15:45
        Apetyczne. Zwlaszcza ten z lewej
      • stacie_o Re: A to moje kroliki 01.08.14, 20:25
        głaskałabym!
        • kama265 Re: A to moje kroliki 01.08.14, 20:48
          zacałowałabym big_grin
          • kota_marcowa Re: A to moje kroliki 01.08.14, 20:53
            Zjadłabym big_grinbig_grinbig_grin
      • kama265 Re: A to moje kroliki 01.08.14, 20:58