Dodaj do ulubionych

apel do przeciwników kk

05.08.14, 10:10
jako osoba wierząca nie zmuszam was do wiary. Nie zabraniam wam bycia przeciwnikami kościoła. Proszę was jedynie o to, żebyście wy postępowali tak samo. Moją decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili, kretynów i parę innym epitetów. Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" na niewiarę.

Trochę pojadę cytatem "widzisz zadrę w moim oku a nie widzisz belki w swoim". Dlaczego oczekujecie od nas - katolików że będziemy was szanować jeśli wy kompletnie nie szanujecie nas. Nas wolno obrażać ale was nie daj panie bo się piekło rozpęta...
Obserwuj wątek
    • kama265 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 10:39
      ale to piszesz a propos czegoś, czy tak po prostu?
      • tabakierka2 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 10:40
        źle robiszsmile
        zaraz będzie wojna, oj będzie.
        • morgen_stern Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 10:42
          Jaka wojna? Ziew.
          • tabakierka2 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 10:43
            morgen_stern napisała:

> Jaka wojna? Ziew.
            >

znaczy - ciśnienie dziś niskie i nikomu się nie chce 'tłumaczyć'? suspicious
      • rupiowa Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:04
        piszę a propo wczorajszego wpisu rodzącej na temat szpitala praskiego. Historia szyta bardzo grubymi nićmi. I pod ta historią pojawia się wiele komentarzy obraźliwych - debile, pi...leni katole itd, itp. To jest historia która mi ulała - gdyby każdy zajął się sobą i swoja wiarą (choćby wierzył w potwora spaghetti) nie było by takiej wojny pomiędzy. Od dawna przy wielu dyskusjach pojawia się cała masa przeciwników kk którzy używają słownictwa rynsztokowego opisując co myślą na temat nas - katolików.
        Napisałam przed chwilą kilka zdań i je skasowałam bo zaczynało mi trącać nawracaniem na moje a nie o to chodzi. Chodzi o to, żebyśmy się nawzajem nie obrażali (nisar - od dłuższego czasu mam nową pracę, dziękuję za wyszukiwanie mnie na innych forach) tylko prowadzili normalne rozmowy.
        • ad.a6 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:07
          ...gdyby każdy zajął się SWOJĄ wiarą nie było by wypraw krzyżowych, inkwizycji, itp, itd.... coś jeszcze na ten temat?
        • feel_good_inc Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:08
          rupiowa napisała:
          > gdyby każdy zajął się sobą i swoja wiarą (choćby wierzył w potwora spaghetti)
          > nie było by takiej wojny pomiędzy.

No właśnie, weźcie się katolicy, do jasnej k***y nędzy, zajmijcie sami sobą i zostawcie innych w spokoju. Gwarantuję, że jeżeli tak zrobicie, to ludzie dużo rzadziej będą o was brzydko pisać na forach.
        • cosmetic.wipes Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:09
          > gdyby każdy zajął się sobą i swoja wiarą (choćby wierzył w potwora spaghetti)
          > nie było by takiej wojny pomiędzy.

Niestety wy zajmujecie głównie cudzymi macicami i doopami, oraz rozciągnięciem katolickiego "sumienia" na cała populację.
          I że się komuś z tego powodu ulało wcale się nie dziwię.

Twój apel będzie słuszny, gdy zaczniecie od siebie.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:53
          rupiowa napisała:

> piszę a propo wczorajszego wpisu rodzącej na temat szpitala praskiego. Historia
          > szyta bardzo grubymi nićmi. I pod ta historią pojawia się wiele komentarzy obr
          > aźliwych - debile, pi...leni katole itd, itp. To jest historia która mi ulała -
          > gdyby każdy zajął się sobą i swoja wiarą

Właśnie o to chodzi, żebyście zabrali swojego Boga, swoje krzyże, swoje prawa boskie i naturalne, i wszystkie inne zabobony. I odstosunkowali się od tych, dla których Wasz Bóg to nic więcej jak przejaw paranoi.

Ksiadz Anatol
          • iwles Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:16

czyli fakt, że będziesz w sposób kulturalny dyskutował zależy li tylko i jedynie od poglądów rozmówcy ? Jeśli są inne niż twoje - to walisz obraźliwe wulgaryzmy ?
            hehehe, to zupełnie jak pisowcy big_grin
        • kama265 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:12
          OT: pisze się a propos a nie a propo; tylko się nie obrażaj, ale ten błąd bardzo mnie razi, więc edukuję smile
        • edelstein Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:20
          gdyby każdy zajął się sobą i swoja wiarą (choćby wierzył w potwora spaghetti) nie było by takiej wojny pomiędzy

Nic nie Stoi na przeszkodzie bys:
          1.dowiedziala sie jak powstala twoja religia i jak sie nia zajmowano na przestrzeni wiekow.
          2.zaapelowala do swoich by przestali sie zajmowac cudzymi sumieniami.

"Znasz mnie lepiej niż ja siebie? Widziałeś mnie na glebie?
          Znasz upadek i cierpienie? Znasz każde wydarzenie,
          Które miało wpływ na mnie? Znasz mnie lepiej niż ja klaunie?...
          Śmiejesz się,zgadnij,kto się będzie śmiał ostatni"
        • mokotowianka1 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 14:27
          Niestety, poglądy KK wpływają na życie innych, ograniczając ich swobody.
          Aborcja, eutanzja, środki antykoncepcyjne, klauzula sumienia, krzyże wszędzie, naciski na przyłączenie się, religia w szkołach, na świadectwach i maturach, wstawianie kościołów tam, gdzie ludzie woleliby park, i tak dalej i tak dalej.
          Kościół zawłaszcza przestrzeń fizyczną i filozoficzną, oraz wpycha się do prawa cywilnego.
          Irytujące jest jego stawianie się ponad obywatelami (Kościół odbiera zagrabione majątki, ludzie/spadkobiercy tych, którym zagrabiono widzą ucho od śledzia). Pomijam już tandetne przejawy ludycznej religijności, pomijam straszne posągi JP2....
          Gdyby kościół tego nie robił, ograiczając się do organizowania życia swoich wspólnot wiernych, to liczba osób wrogich KK stopniałaby jak śnieg w marcu.
    • triismegistos [...] 05.08.14, 10:44
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • triismegistos Yyyyy czemu? 05.08.14, 11:05
        Co ja napisałam wulgarnego, obraźliwego lub niezgodnego z regulaminem?
        • cosmetic.wipes Re: Yyyyy czemu? 05.08.14, 11:15
          Napisz to jeszcze to raz, może nieco innymi słowy, bo jestem ciekawa czy zostałaś wycięta za poglądy big_grin
        • kama265 Re: Yyyyy czemu? 05.08.14, 11:15
          też mnie to zadziwiło smile może lewak i antykrelykał to są obraźliwe określenia nawet w stosunku do samego siebie big_grin
      • iwles masz wiadomośc na poczcie n/t. 05.08.14, 11:47

• lauren6 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 10:46
      Popieram z calego serca big_grin
    • ad.a6 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:08
      rupiowa napisała:

> jako osoba wierząca nie zmuszam was do wiary. Nie zabraniam wam bycia przeciwni
      > kami kościoła. Proszę was jedynie o to, żebyście wy postępowali tak samo. Moją
      > decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili,
      > kretynów i parę innym epitetów. Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" n
      > a niewiarę.
      >

Taaa? kto tu próbuje kogo na siłę nawracać? Uczyli Cię historii w szkole?
    • gretchen184 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:09
      a ja mogę odwrócić ten apel - do zwolenników kk aby przestali utożsamiać niewierzących z całym złem tego świata, nawracać na siłę i siać propagandę na każdym kroku.
      czy ty myślisz,że ja jako niewierząca spotykam się ze zrozumieniem i tolerancją ze wierzących?
      • gretchen184 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:10
        gretchen184 napisała:

tolerancją
        > ze wierzących?

ze strony wierzących
      • kama265 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:13
        ja się podepnę pod Twój apel, jeśli można i dołożę, że apeluję także o to, żeby niektórzy wierzący nie patrzyli na mnie jak na niepełnosprawną umysłowo i biedną, oraz NIE MÓDLCIE SIĘ ZA NAS!!! a jak już musicie, to chociaż nie oznajmiajcie nam tego z wyższością tongue_out
        • cosmetic.wipes Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:17
          > NIE MÓDLCIE SIĘ ZA NAS!!!

Popieram z cała stanowczoscia big_grin
          • little_fish Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:24
            nie módlcie się, zabierzcie krzyże ze szkół i urzędów (powieście sobie w domu), przenieście z powrotem religię do kościoła itd itp....
        • kama265 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:23
          aha, bo byłabym zapomniała. Nie starajcie się z całych sił wprowadzać swoje prawa boskie jako prawo stanowione (wtedy niestety obowiązujące wszystkich Polaków, także niewierzących). Przecież mówicie, że i tak brawo boskie jest ponad prawem stanowionym i wasze sumienie jest mega na to wrażliwe i ma prawo się sprzeciwić. Więc po co Wam te ustawy i rozporządzenia? chyba, żeby nas, niewierzących zmusić do czegoś zgodnego z Waszym światopoglądem, prawda?
    • cosmetic.wipes Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:34
      Pozwól, że rozbiorę na części pierwsze twój post:

> jako osoba wierząca nie zmuszam was do wiary. Nie zabraniam wam bycia przeciwni
      > kami kościoła. Proszę was jedynie o to, żebyście wy postępowali tak samo.

Oczywiście, że nie zabraniam ci być przeciwnikiem koscioła suspicious

> Moją
      > decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili,
      > kretynów i parę innym epitetów.

Jakieś cytaty, kto kogo i w jaki sposób wyzywał?

> Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" n
      > a niewiarę.

Sugerujesz, że niewiara jest stanem pierwotnym?
      Bardzo słusznie tongue_out

> Trochę pojadę cytatem "widzisz zadrę w moim oku a nie widzisz belki w swoim".

Proponuje jeszcze coś o "łasce wiary".

> Dlaczego oczekujecie od nas - katolików że będziemy was szanować jeśli wy komple
      > tnie nie szanujecie nas. Nas wolno obrażać ale was nie daj panie bo się piekło
      > rozpęta...

Waszą powinnoscią jest nadstawianie drugiego policzka, a nie zemsta.
      • memphis90 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:34
        >
        > Jakieś cytaty, kto kogo i w jaki sposób wyzywał?
        To chyba taki sam sensowny apel, jak ostatni do ogółu ematek (w sensie, ze mamy się wszystkie ogarnąć), bo w Szczecinie nikt nie pomógł leżącemu na przystanku.
        • cosmetic.wipes Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:39
          Coś palnęła, to niech teraz weźmie odpowiedzialnośc za swoje słowa i udowodni, że były prawdziwe.
    • nisar Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:44
      He he, całkiem niedawno rupiowa napisała:
      "chwilowo pełnię funkcję housewife - mam plan się nie nudzić w przerwach od szukania pracy. "
      Ale - widać - plan się nie powiódł i jednak się bidna nudzi.
    • chipsi Poważne pytanie mam 05.08.14, 11:52
      Rozumiem że jak powiem że jesteś głupia bo wierzysz to jest obraźliwe. Zgadzam się.
      A co jeśli powiem że doktryna kk jest głupia? Jeśli jestem przeciwnikiem kościoła to oznacza że z doktryną się nie zgadzam, a nie zgadzam się bo jest moim zdaniem głupia.
      Na marginesie dodam że przeciwnik kościoła, czyli antyklerykał, nie musi być ateistą.
      • 5justi Re: Poważne pytanie mam 05.08.14, 12:24
        To co ty myślisz o doktrynie kk mnie jako katoliczkę zupełnie nie interesuje.
        nie mam zwyczaju nikogo na siłę nawracać.
        ale nie cierpię epatowania wiarą bądź niewiarą!
        każda skrajność jest niebezpieczna.
        • chipsi Re: Poważne pytanie mam 05.08.14, 12:45
          Czy pod "epatowanie wiarą bądź niewiarą" można zaliczyć np. publiczne śpiewanie utworów o tekstach związanych wyznaniem/brakiem wyznania, procesje publicznymi drogami z obrazami o treści wyrażającej poglądy, głośne nawoływanie do uczestniczenia w zbiorowym spotkaniu czy też symbole wiary/niewiary umieszczane w przestrzeni publicznej?

Nie odpowiedziałaś tez na moje pierwsze pytanie, tylko zaatakowałaś bez sensu. Czy to jest ta niebezpieczna skrajność?
          • 5justi Re: Poważne pytanie mam 05.08.14, 15:03
            ja cie zaatakowałam?
            umiesz odwracać kota ogonem big_grin
            poziom twojego myślenia i argumentowania - to poziom podłogi
            cytuję:
            "doktryna kk jest głupia"

z takim czymś nie sposób dyskutować...
            • chipsi Re: Poważne pytanie mam 06.08.14, 10:21
              No to mnie rozbawiłaś. Nadal nie odpowiedziałaś na pytanie za to zaczęłaś mnie obrażać.
              A na koniec pewnie napiszesz że to ja obrażam Twoje uczucia religijne bo mam inne zdanie na jakiś temat niż Ty czy inni fanatycy.
    • edelstein Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:53
      Jak przestaniecie z Polski robic panstwo wyznaniowe, drugi Watykan to pomysle nad twoim postulatem.
    • pederastwa Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 11:54
      A wierz sobie. Tylko niech wyznawcy tego Twojego Boga nie organizują mi życia i kraju, w którym mieszkam.
    • feel_good_inc Biedne katoliki i ich syndrom oblężonej twierdzy 05.08.14, 11:54
      Kiedy tylko od waszych zaburzeń religijnych przestanie zależeć stan mojego portfela i moja wolność osobista, a żaden religiant nie będzie mógł narzucić mi swojej woli nieudolnie tłumacząc się przekonaniami religijnymi, to będziemy mogli zacząć rozmawiać o tym, kto z kogo może się śmiać.
    • ad.a6 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:05
      Moją decyzją jest wierzyć w Boga

...ciekawa jestem, czy jakby katolików obciążyć podatkiem na kk ilu ich by się w ten sposób zadeklarowało smile
    • sonniva Współczesny 05.08.14, 12:26
      kk nie ma nic wspólnego z Bogiem.
      Nie dziwię się, że ludzie od kk odchodzą.
      • rupiowa Re: Współczesny 05.08.14, 12:49
        a to prawda. Ja też nie zgadam się z wieloma rzeczami które kościół robi (wierzę w Boga a nie w księdza)
        Niemniej w swoim życiu stosuję się do zasady - nie rób drugiemu co tobie niemiłe i staram się szanować to, że ktoś ma odmienne zdanie/wygląd/wyznanie/kolor.
        Taka refleksja - od ponad 10 lat znam moich teściów, mamy skrajnie różne uznania polityczne i nawet jeżeli zdarzy nam się rozmawiać na ten temat to nikt nikogo nie wyzywa, nie ubliża i nie usiłuje przekonać że moja racja jest bardziej mojsza. Przy woli obu stron się da.
        • feel_good_inc Re: Współczesny 05.08.14, 13:01
          rupiowa napisała:
          > Przy woli obu stron się da.

Daj znać, gdy się takowa po stronie katolików pojawi.
    • szamanta Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 12:29
      rupiowa napisała:

> kami kościoła.

Dziękuje za łaskawość

">>>>Moją decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili, kretynów i parę innym epitetów. Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" na niewiarę.

Trochę pojadę cytatem "widzisz zadrę w moim oku a nie widzisz belki w swoim". Dlaczego oczekujecie od nas - katolików że będziemy was szanować jeśli wy kompletnie nie szanujecie >>>>>nas. Nas wolno obrażać ale was nie daj panie bo się piekło rozpęta... """

A tak po za tym ten lament to w odniesieniu do jakiegoś wątku, bo trochę tu nie lukalam, czy tak cie dzisiaj naszło uczucie pokrzywdzonej i poszkodowanej przez Belzebuby? bo elaborat w klimatach krzyku rozpaczy i żalu jaka ty piętnowana i nawracana na niewiarę . Nie sądze. Na każdym kroku widzę wręcz odwrotny przykład z misją nawracają na wiarę niewiernych

https://emotikona.pl/emotikony/pic/0elvis.gif
    • kolter Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:05
      rupiowa napisała:

> jako osoba wierząca nie zmuszam was do wiary.

Już nie ??

> Nie zabraniam wam bycia przeciwnikami kościoła.

No własnie ja ten post tak odbieram.

>Proszę was jedynie o to, żebyście wy postępowali tak samo.

Jestem za siedzicie sobie w waszych kościołach .

Moją decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili,
      > kretynów i parę innym epitetów. Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" na niewiarę.

No a możemy zadawać pytania stricte teologiczne ??

> Trochę pojadę cytatem "widzisz zadrę w moim oku a nie widzisz belki w swoim".

Tak to bywa ze statystyczny wierca widzi muszkę owocówkę z 2 kilometrów w cudzym oku,ale słupa telegraficznego u siebie już nie .

> laczego oczekujecie od nas - katolików że będziemy was szanować jeśli wy kompletnie nie szanujecie nas. Nas wolno obrażać ale was nie daj panie bo się piekło rozpęta...

Wy jesteście ponoć uczniami Jezusa dlatego macie nas z urzędu szanować smile
      • rupiowa Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:26
        Nigdy nie zmuszałam. Sama poukładałam sobie to wszystko dopiero niedawno i rozumiem, że ktoś może nie zgadzać się z całą tą wiarą. Zresztą nadal uważam że ten Bóg to był kawał mówiąc delikatnie "drania" zwłaszcza w Starym Testamencie, tylu ilu on utopił, zabił, zatruł a mówi mi o miłosierdziu...

> Wy jesteście ponoć uczniami Jezusa dlatego macie nas z urzędu szanować smile

Ja i wielu moich znajomych z kościoła was szanujemy. Nie szanują was oszołomy. Nie musicie z ich powodu nas obrażać.
        • feel_good_inc Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:29
          rupiowa napisała:
          > Ja i wielu moich znajomych z kościoła was szanujemy. Nie szanują was oszołomy.
          > Nie musicie z ich powodu nas obrażać.

Chyba masz jakieś rozdwojenie jaźni - albo jesteś katoliczką i bierzesz całą tę menażerię z katolibskim dobrodziejstwem inwentarza, albo wymyśliłaś sobie jakiś swój kościółek w którym wierzysz tylko w te wygodne światopoglądowo fragmenty. Tylko w tym drugim wypadku niepotrzebnie nazywasz się katoliczką.
        • tabakierka2 Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 13:42
          rupiowa napisała:

>
          > Ja i wielu moich znajomych z kościoła was szanujemy. Nie szanują was oszołomy.
          >

jakich 'was', przecież tak, jak katolików jest wielu różnych, różnistych, tak i nie-katolików.
          Nie rozumiem, co ma oznaczać określenie 'my was szanujemy, oszołomy was nie szanują' Bezsensowne gadania.
          Ja mam prośbę do Ciebie - w moim imieniu, proszę, nie broń katolików. Bzdury piszesz, aż słabo się robi.
        • kolter Re: apel do przeciwników kk 05.08.14, 15:10
          rupiowa napisała:

> Nigdy nie zmuszałam.

Odnoszę się do praktyk Krk na przestrzeni jego istnienia od około IV wieku .

Sama poukładałam sobie to wszystko dopiero niedawno i rozu
          > miem, że ktoś może nie zgadzać się z całą tą wiarą. Zresztą nadal uważam że ten
          > Bóg to był kawał mówiąc delikatnie "drania" zwłaszcza w Starym Testamencie, tylu ilu on utopił, zabił, zatruł a mówi mi o miłosierdziu...

No i nadal mu sie to nie zmieniło , nadal sika z góry na swoje dzieci radzą po cichu w biblii ;róbta z sobą co chceta ja sobie na was popatrzę .

> > Wy jesteście ponoć uczniami Jezusa dlatego macie nas z urzędu szanować smile

Ja Ciebie też nie zamierzam obrażać , zaczynam twardą rozmowę o ile wierca np plując na biblie sprzedaje swoje katolickie absolutnie sprzeczne z biblią wizje i do tego ma czelność nazywać się chrześcijaninem. Tego nie lubię i to tępię słownie
    • woman_in_love przecież sama jesteś sobie winna bototy nam robisz 05.08.14, 14:09
      1) jako osoba wierząca nie zmuszam was do wiary
      Nieprawda, zmuszasz nas. Zmuszasz nas do wyznawania poglądów etycznych KK i swojej religii, co dokonujecie poprzez zmiany w prawie, które też nas dotyczy.

2) Moją decyzją jest wierzyć w Boga i nie musicie mnie z tego powodu wyzywać od debili, kretynów i parę innym epitetów. Nie musicie mnie próbować na siłę "nawracać" na niewiarę.
      Twoi biskupi i współwyznawcy jak Terlikowski codziennie wymyślają różne epitety dla ludzi nie zgadzających się z waszą ideologią. Zwolennicy eutanazji to "eutanaziści", dzieci z in-vitro są jak Frankensteiny, ofiary pedofilii to jacyś zboczeńcy, którzy sami się pchali do łóżek księży, a przeciwnicy religii w szkołach to komuchy itd.. W tym kontekście nazywanie was debilami, kretynami i ciemnogrodem to raczej jest już tradycją, bo od setek lat się was tak nazywa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka