Dodaj do ulubionych

Moje wyniki:)

08.08.14, 14:00
Co roku robię badania krwi , zawsze mialam bdb . Od trzech lat jestem wege . Do tego jestem stara jak mury Jerycha , 54 latatongue_outPP , mam chorobliwą otyłość.
Dziś odebralam wyniki i że tak powiem szczęka mi pozytywnie opadla.
Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy ale według teorii przeciwników wegetarianizmu powinnam mieć ujemnątongue_outPP
Żelazo też na granicy ale czy jadłam mięso czy też nie zawsze bylo tak samo.

Cholesterol , kilka wyników , super , minimalnie podwyższony ale tylko odrobine , nie ma o czym mowić.
Inne wyniki super , kreatynina , wapń , sód , biale i czerwone ciałka krwi , ALAT idealne.
Niestety ( tzn . się ciesze tak naprawdę smile ale tarczycowe wyniki bdb więc nie mam sie co oszukiwać że mam figure wieloryba z powodu tarczycy i jutro lece na pilates a pojutrze na spinning i plecy brzuch...
i wege rulez smile Mądre , zdrowe odżywianie daje wynikismile
Obserwuj wątek
    • madzioreck Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 14:07
      Gratuluję.

> Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy ale według teorii przeciwników
      > wegetarianizmu powinnam mieć ujemnątongue_outPP

Weganizmu, weganizmu...
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 14:11
        Ja jestem wegetarianką lacto / ovo na weganizm sie na razie nie piszęsmile
        • madzioreck Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 15:34
          Ja Ci tylko wyjaśniam, że niedobór B12 dotyczy wegan, a nie wegetarian.
          • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:06
            U niektórych wegetarian poziom witaminy B12 jest niewystarczający, gdyż z wiarygodnych źródeł B12 korzystają nieregularnie [12,46,47]. Laktoowowegetarianie mogą uzyskiwać odpowiednią ilość witaminy B12 z nabiału, jaj czy innych niezawodnych źródeł tej witaminy (pokarmy wzbogacone, suplementy) pod warunkiem regularnego ich spożywania. Teoretycznie jest to możliwe, ale praktycznie laktoowowegetarianie nagminnie diagnozowani są z niedoborem witaminy B12*

www.siegnijpozdrowie.org/czytelnia/?p=502

- Kto jest najbardziej narażony na ryzyko niedoboru witaminy B12?

Roman Pawlak: Niedobór witaminy B12 jest dość powszechny na całym świecie. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych około 20%, a w Europie około 40% osób ma mały niedobór tej witaminy. W grupie ludzi narażonych na niedobór witaminy B12 znajdują się weganie (ludzie niespożywający żadnych produktów zwierzęcych), lakto-owo-wegetarianie (którzy nie spożywają produktów mięsnych ale używają produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, przetwory mleczne i jajka) oraz ludzie, którzy spożywają mięso. Największe ryzyko niedoboru mają weganie oraz osoby starsze.

www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/15-witamina-b12-prawdy-i-mity
            • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:08
              Jestem w grupie ryzyka jako laktooowo plus ila ja sie nasłucham że nie jedzac mięsa umrę z niedoborów wszystkiegotongue_outPP
            • madzioreck Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:11
              Różnica jest taka, że jak ktoś sobie funduje niedobór substancji znajdujących się w dozwolonych dla niego produktach, to to jego wybór. Dużo ludzi odżywia się nieodpowiednio, wegetarianie i mięsożercy mogą się odżywiać niezdrowo, i mieć niedobory pomimo możliwości czerpania wszystkiego z prawidłowej diety.
              W przypadku wegan - takiej możliwości nie ma i to jest ta różnica którą mam na myśli.
              • myelegans Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 03:19
                Wystarczy dodac do diety drozdze spozywcze i nedobor wit B12 sie skoryguje, tak sobie radza znajomi weganie. Ci nielubacy drozdzy po prostu biora witamine w kapsulce, tak tez mozna.
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 18:50
        Po kolei smile

Ada , dla mnei linki z netu też nie są źrodłem wiedzy tak do końca ale pokrywają się z tym co mam na papierrz od doktora.
        Jeżeli uznam że wartości normalne B12 tam podane są z sufitu to mogę też zanegowac wszystkie inne wartości podane jak normalne.
        Poza tym net to nie samo zuo. Kiedy mój syn miał zagrożenie życia z powodu trombocytopenii to siedzałam na necie kilka dni i znalazłam lekarstwo które mu uratowało życie , argumenty dla norweskich konowałow plus namiary na firmę farmaceutyczna w Norwegii która mi udzieliła waznych informacji.
        Oczywiście nie korzystalam TYLKO z netu , miałam wsparci logistyczne exa i niemieckich hematologów.

I nie , nie jestem zadowolona z moich wyników jak chodzi o B12 tylko szukam co zrobić żebym była zadowolonasmile

Poniewaz nie ma możliwości żebym zaczeła jeść mięso , ten temat nie podlega dyskusji musze poszukać innej drogi.
        Dodam że nigdy nie badałam B12 a mięso jadłam w śladowych ilościach od 2003 roku , od trzeech lat zero.
        • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 20:48
          No to dobrze, ze wzielas to na powaznie, bo z wstepnych wpisow wynikalo ze jestes zachwycona poziomem b12. Podpieralas sie ze na pewno nie masz niedoborow, bo nie masz objawow niedoborow. Widzisz, to nie jest takie po prostu i takie prostackie. Kwas foliowy maskuje czesto niedobory B12, gdyz poniewaz kwas foliowy i B12 pracuja razem i spelniaja bardzo podobne funkcje, a kwas foliowy wystepuje w obfitosci w warzywach ktorych jak rozumiem zjadasz na tony, ze Cie zacytuje, wiec sama rozumiesz (mam nadzieje, ze przynajmniej nie bralas wyizolowanego suplementu kwasu foliowego przy niedoborach b12 bo to juz w ogole bardzo zle) .
          Wszelkie niedobory witaminowe sa nieprzyjemne, ale skutki niedoboru B12 sa po prostu przerazajace, dlatego tez Twoje luzackie podejscie do poziomu 160 wydalo mi sie przerazajace. Ale skoro sie za to bierzesz, to powodzenia pozostaje zyczyc co tez czynie.
          • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 20:51
            > wiec sama rozumiesz (mam nadzieje, ze przynajmniej nie bralas wyizolowanego su
            > plementu kwasu foliowego przy niedoborach b12 bo to juz w ogole bardzo zle) .

poprawka, bo brzmi niejasno: b12 i kwas foliowy bierze sie razem, w zdaniu powyzej chodzilo zeby nie podawac samego kwasu foliowego. To wazne, stad uscislam.
            • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 21:00
              Dziękuję Ado , naprawdę nie lekcewazę tylko muszę na spokojnei powtórzyć badania , poszukać wiadomości na temat.
              Po raz pierwszy w życiu zrobiłam celowo badania z myślą o B12 , do tej pory skupialam sie na cukrze i cholesterolu.
              Musze to wszystko ogarnąć , tak jak napisałam miesa i ryb nie będe jadła ale w końcu jakoś dam radę smile)
    • ewakot0 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 14:38
      mnie i męża zawsze bardzo bawi powtarzana nagminnie opinia, że wegetarianie są chudzi, a przynajmniej szczupli. Zupełnie jakby tabliczka czekolady, albo pizza popita piwem cudownie nas odchudzały wink

a odnośnie zapotrzebowania na składniki odżywcze etc, to wczoraj mój ojciec, mnie wegetariankę przez ponad pół życia, oświecił, że aby dostarczyć organizmowi tyle białka, ile jest w mięsie, należy zjeść 10kg fasoli big_grin uwielbiam ludzi, którzy nie mają pojęcia o żywieniu i składzie tego, co jedzą, ale daliby się powiesić za to że tylko mięso gwarantuje zdrowie i przeżycie big_grin
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 14:59
        smile)))) Ja mam syna ktory na temat żywienia wie wiele i pilnuje żebyśmy jedli tak jak trza jako wege.
        Mam naprawdę zlośliwą satysfakcje patrząc na moje wyniki, chyba sobie gdzieś w widocznym miejscu powiesze żeby mieć argumenty jak mi ktoś zacznie kłapac na temat wegetarianizmutongue_outPP
        • majenkir Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:19
          jan.kran napisała:
          >Ja mam syna ktory na temat żywienia wie wiele i pilnuje żebyśmy jedli tak jak trza jako wege.

Sorry, ze tak prosto z mostu, ale czemu w takim razie jestes gruba?

Wynikow gratuluje oczywiscie smile.
          • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:32
            Nie ma problemu smile Nie mam oporow mówić o sobie bo moze komuś pomogę...

Gruba jestem bo sie zapuściłam i życie mi dało do pieca.
            Po drugim dziecku miałam super figurę i sie trzymalam rok z wagą ( po pierwszym bardzo przytyłam ).
            Ale jak drugie miało rok zaczeło mi sie rozwalać małżeństwo , potem zostalam sama z dwojgiem dzieci i musiałam dać radę , kilogramy poszły jak złoto z powodu stresu i zostałam wielorybem z problemami i chorobliwą otyłością.
            O dziwo jakoś wyniki krwi miałam dobre i byłam zdrowa ale jednak nadwaga była ewidentna i zaczęlam mieć problemy zdrowotne , teraz wziełam sie za siebie i walczę.
            Jestem gruba nadal ale zdrowa póki co smile
            I nie odpuszcze , nie kilpgramy bo to dla mnie drugi plan tylko to zeby mieć dobrą forme fizyczną bo psychiczna wraca na miejscesmile))))
            • sarahh7 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:14
              jan.kran napisała:

> Jestem gruba nadal ale zdrowa póki co smile

To ze masz dobra morfologie nie znaczy,ze jestes zdrowa.Mozesz miec problem z sercem albo tarczyca i zwykle badania tego nie wykryja.Witamina B12 na pograniczu to tez sygnal ostrzegawczy i nie ma sie z czego cieszyc .

> I nie odpuszcze , nie kilpgramy bo to dla mnie drugi plan tylko to zeby mieć do
              > brą forme fizyczną bo psychiczna wraca na miejscesmile))))

Za wszelka cene przede wszystkim powinnas schudnac pozbyc sie zbednych kilogramow po to aby odciazyc serce,tylko wtedy mozesz mowic o jako takiej formie fizycznej.
              • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:30
                sarahh7 napisała:

>
                > To ze masz dobra morfologie nie znaczy,ze jestes zdrowa.Mozesz miec problem z s
                > ercem albo tarczyca i zwykle badania tego nie wykryja.Witamina B12 na pogranicz
                > u to tez sygnal ostrzegawczy i nie ma sie z czego cieszyc .
                >
                > > I nie odpuszcze , nie kilpgramy bo to dla mnie drugi plan tylko to zeby m
                > ieć do
                > > brą forme fizyczną bo psychiczna wraca na miejscesmile))))
                >
                > Za wszelka cene przede wszystkim powinnas schudnac pozbyc sie zbednych kilogram
                > ow po to aby odciazyc serce,tylko wtedy mozesz mowic o jako takiej formie fizy
                > cznej.

----------> Miałam niedawni robione EKG , serce ok , moje wyniki najnowsze mówią że tarczycę mam w porządku.
                Chudnę powoli ale stanowczo a forma fizyczna jest lepsza na dziś niż dwa lata temu , jak tak dalej pójdzie to dojde dziarsko do setki , taki mam plansmile))
            • mnietoniemi Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:26
              an.kran napisała:

> Ale jak drugie miało rok zaczeło mi sie rozwalać małżeństwo

Roczne dziecko zaczęło rozwalać ci małżeństwo?
              No to osiągnęła sukces ta asertywna dziewczynka big_grin
              • pederastwa Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:45
                Piękny przykład braku umiejętności czytania. W jaki sposób z przytoczonego zdania wydedukowałaś, że to dziecko rozbiło małżeństwo autorki wątku?
              • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:29
                mnietoniemi napisał(a):

> an.kran napisała:
                >
                > > Ale jak drugie miało rok zaczeło mi sie rozwalać małżeństwo
                >
                > Roczne dziecko zaczęło rozwalać ci małżeństwo?
                > No to osiągnęła sukces ta asertywna dziewczynka big_grin

----------> Nie dziewczynka tylko chłopczyk i nie zaczał mi rozwalać małżeństwa tylko małżeństwo mi sie zaczęło rozpadać. Krok po kroku i trwalo to za długo ale to jest inny temat smile Ten wątek jest o mojej wspaniałej morfologii , dobrym EKG , braku problemów z tarczycą , tym że nie tylko odżywianie wege jest zdrowe ale zdrowe też.
                O czymś zapomniałam?
                smile)))
              • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:03
                mnietoniemi, naucz się czytać. Ze zrozumieniem suspicious
    • riki_i Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 17:51
      No to przygotuj się na to, że dociągniesz do setki jak Kika Szaszkiewiczowa. Też była chorobliwie otyła i też pół życia spędziła w Norwegii na pracy w domach opieki oraz na sprzątaniu.

www.szaszkiewiczowa.eu/o-mnie/
      pl.wikipedia.org/wiki/Kika_Szaszkiewiczowa
      • vre-sna Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 18:50
        Złośliwy jesteś.
        Bez sensu.
        • riki_i Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:23
          Ja złośliwy? A po chusteczkę ona pisze jak stara emeryta o swoich wynikach? Skoro takie dobre, to wskazuję jej cel, do jakiego takie wyniki prowadzą. A Pani Kika cieszy się powszechnym szacunkiem i poważaniem
          • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:36
            riki_i napisał:

> Ja złośliwy? A po chusteczkę ona pisze jak stara emeryta o swoich wynikach? Sko
            > ro takie dobre, to wskazuję jej cel, do jakiego takie wyniki prowadzą. A Pani K
            > ika cieszy się powszechnym szacunkiem i poważaniem

--------> Nie do końca rozumiem co masz na myśli , pisz ładniej i staranniej po polsku , najlepiej używając polskich litersmile)
            Ja piszę o swoich wynikach bo:
            - jestem zadowolona
            - chcę zaznaczyć że mimo bycia wege mam dobre wyniki
            - do emerytury mam 13 latsmilea jak bedę chciała to i więcej jak o siebie zadbam
            - wyjaśnij mi do jakiego celu prowadza moje wyniki bo nie bardzo rozumiem co masz na myśli
            - a jakas Pani K. mało mnie interesuje smile

• sarahh7 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:45
              jan.kran napisała:

> - chcę zaznaczyć że mimo bycia wege mam dobre wyniki

>Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy

Chyba jednak nie takie dobre big_grin
              Monitorowac trzeba i juz brac najlepiej zastrzyki.
              • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:13
                Ja mam 162 pmol /L, dolna granica w Norwegii jest 170 w PL 148 a rozmowa o zastrzykach zaczyna się poniżej 80 pmol/L/
                Zastrzyki nie sa bezpieczne i chyba by mnei powaliło jakbym sie na to zdecydowałasmile))
                • anna_wesolowska1 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 13:55
                  w pl daja zastrzyki ponizej 200 jesli sa objawy. Niedobor wit b12 jest bardzo niebezpieczny skutkuje problemami neurologicznymi. Bardzo powaznymi.
                • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 11:48
                  jan.kran napisała:

> Ja mam 162 pmol

Poziom B12 masz tragiczny. Ile lata jestes weganka, 3? To strasznie szybko Ci zjechalo, normalnie zwykle trwa 5 lat, zanim pojawiaja sie niedobory. B12 powinna byc w gornych granicach normy tak naprawde, zeby mozna bylo mowic o prawidlowym poziomie, a i to nie wiadomo czy jest wystarczajace dla potrzeb organizmu. Radze Ci zaczac suplementowac, jak nie chcesz skonczyc na wozku inwalidzkim. Zbadaj sobie tez homocysteine, bo ta rosnie przy niedoborach B12, a jest wskaznikiem ryzyka zawalu i udarow.
                  • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 12:08
                    Nie weganką tylko wegetarianką i po rozmowie z moim exem który jest diagnostykiem bardzo dobrym i doswiadczonym i pogrzebaniu w necie wychodzi nie mam objawów braku witaminy B12.
                    Tu masz przykładysmile

Objawy niedoborów B12

blada skóra
                    zmęczenie, słabość, zawroty głowy
                    przyspieszony oddech i akcja serca
                    spuchnięty język
                    krwawiące dziąsła
                    skłonność do siniaków i krwawień
                    spadki wagi
                    zaparcia/biegunki
                    bóle żołądka
                    trzęsące się ręce

Poważne niedobory witaminy B12

drętwienie oraz mrowienie palców u rąk i nóg
                    problemy z chodzeniem
                    zmiany nastrojów lub nawet depresja
                    problemy z pamięcią, demencja

Ale oczywiście tego tak nie zostawie tylko nie bedę po jednym badaniu od razu zaczynac od zastrzyków.

Nie wiadomo zreszta jakie miałam wyniki zamim zaczęłam być wege .Z tego co wyczytałam brak witaminy B12 dotyczy sporej cześci populacji ...
                    • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 12:13
                      I wiki mówi że niedobór zaczyna się od 89 pmol/l oraz dolna najniższa norma waha się w zależności od źródła ...
                      Oczywiście że net nie jest miarodajny ale badania powtórzę za kilka tygodni i wtedy porozmawaim z lekarzem.
                      Jutro nabędę jakiś suplementsmile
                      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 12:24
                        www.ofeminin.pl/dolegliwosci-choroby/niedobor-witaminy-b12-s603781.html

Niedobór witaminy B12 - postępowanie
                        Jeżeli badanie osocza krwi pokazało, że stężenie witaminy B12 wynosi w nim mniej niż 89 pmol/l (120 ng/l), znaczy to, że występuje niedobór witaminy B12 (norma to 148-740 pmol/l (200-1000 ng/l). Niedobór witaminy B12 oznacza konieczność leczenia, dlatego należy się niezwłocznie skonsultować z lekarzem. Leczenie niedoboru polega na podawaniu witaminy a jego czas zależy od konkretnego przypadku i diagnozy lekarza.

####
                        Poczytalam naprawdę sporo i nigdzie nie jest napisane że trzeba mieć górną granicę B12 żeby było w normie tak ja Ty to przedstawiasz.
                        Ale nie będę dyskutować bo sama uważam że powinnam nabyć jakąś tabletke z tym że chyba jeszcze jutro nie zejdę , mam przynajmnie taką nadziejęsmile))
                        • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:08
                          Dla mnie linki z popuarnych portali to nie jest zadne zrodlo wiedzy, nawet nie czytam. Korzystam z fachowych podrecznikow.
                          Gorne poziomy wit B12 to po to, zeby jako tako czuc sie bezpiecznym. Poniewaz badanie B12 z krwi nie jest miarodajne, i mozna byc nawet w gornej granicy pulapu a mimo to miec niedobory (dlatego plasujac sie w dole czy nawet ponizej normy z normalnego badania jest po prostu bardzo zlym wynikiem)

Dokladnym badaniem B12 jest kwas metylomalonowy z moczu, albo biopsja. Wspomagajacym badaniem jest wspomniana juz homocysteina albo tez MCV i kilka innych.

Objawow niedoborow B12 jest wiecej niz te ktore wymienilas.

A propos ustalonych pulapow dla B12.
                          Coraz czesciej uznaje sie ze nie ma gornego pulapu. Jako ciekawostke moge Ci podac, ze moj poziom B12 z normalnego badania krwi jest 754, a mimo to inne badania wykazuja niedobor tej witaminy.
                          Wiec jak czytam ze Ty masz 160 iles i jestes zadowolona to mi szczeka opada.
                      • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:25
                        > Jutro nabędę jakiś suplementsmile

tylko zwroc uwage zeby byl dobrej jakosci. Najczestszym jest cyjanokobalamina, ale ta sie tak dobrze nie wchlania, lepiej brac metylokobalamine, ale trudniej zdobyc to fakt.
                        Moze tez byc tak, ze (zakladajac ze mialas niski poziom b12 juz przez przejsciem na weganizm, bo to gdzies zasugerowalac) , ze bedziesz musiala sprobowac B12 zawierajacej tzw. IF (tzw. czynnik wewnetrzny, ang, intrinsic factor) . Ale to potem, potem.
                        • verdana Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:28
                          Kiedyś moja doskonała pediatra powiedziała "Ja nie leczę wyników, leczę dziecko". Widocznie jednak leczenie wyników dobrze sie trzyma.
                          • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:12
                            100/100
                        • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:11
                          WEGETARIANIZM, A NIE WEGANIZM!!!
                          Specjalnie się tak upierasz przy tym weganizmie?
                          • ada1214 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:48
                            Jak dla mnie moze sie jej dieta nazywac nawet ram-tam-tam. Nie dyskutuje o wyzszosci jednej diety nad inna tylko o poziomie b12 ktory lezy i kwiczy na diecie ram-tam-tam.
                            • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:53
                              Jesteś lekarzem?
                            • verdana Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 17:15
                              I oczywiście normy są brane z sufitu. Zmowa? Chęć zaszkodzenia pacjentom? Prosiłabym o wytłumaczenie mi, jakim cudem norma jest poniżej normy.
            • riki_i Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:32
              1. O wynikach swoich badań kontrolnych rozprawiają nudzące się emerytki. Btw mało co tak wqrwia ludzi w Polsce jak podobne pierniczenie.

2. Nie wiem co ma bycie wege do wyników. O ile mi wiadomo, fakt, że wege mają wyniki w normie nie jest tajemnicą od wieków.

3. Wyniki pod tytułem "jestem zdrowa jak kuń" prowadzą wprost do bycia stuletnią Panią Kiką za 30 lat. I zainteresuj się tą postacią, bo to wielce szacowna i interesująca osoba. Najstarsza blogerka w Polsce. Poza tym przeszła w NOR podobną ścieżkę zawodową co Ty.
              • riki_i Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:34
                za 40 parę lat... nie doczytałem, że masz dopiero 54
                • jan.kran Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 12:43
                  Wczorajsze zakupy: zajebisto różowe crocsy do pracy , noga mi schudła o jeden numer i w dotychczasowych sie potykam.
                  I bluzka , rozmyty lila plus leginsy , poszłam rozmiar mniej ostatnio.
                  Ale ... niektóra ematka wie lepiej.
                  Obżeram sie jak świnia , konfabuluję i moje wyniki w moim wieku to pestka bo i tak jestem
                  stara , gruba , pracuję ciężko fyzycznie za grosze i mam dzieci ktore sie do niczego nei nadajątongue_outPP
                  Mnie tam nie zależy , jak ktoś mi zazdrości ze w moim wieku jestem w super formie mam pracę która mi pozwala utrzymać siebie i syna na studiach plus sobie podróżuję po Europie
                  i jestem zadowolona z życia prosze bardzo.
                  Madzia to fogle tylko na moje wątki wchodzi i śledzi mnie nie tylko na ematce ... że kobiecie sie chce podziwiam.
                  Moja gruba i leniwa córka zaraz zaczyna pisać pracę magisterską i zarabia na swoje utrzymanie plus chudnie kilo na tydzień .
                  A mój autystyczny syn oprócz końcówki licencjatu trenuje non - stop i ma bardzo przyjemnych znajomych z róznych kręgów kulturowych.
                  I zawistnym dodam choć już niejednokrotnei się chwaliłam ze moje leniwe i zaburzone dzieci znaja jezyki , są piękne , zdolne , madre i pracowitetongue_outPPP
                  A ja chudne, trenuję i mam sie dobrze tongue_outPPP
                  • guderianka Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 18:59
                    Ja się bardzo cieszę-serio, lubię jak ludziom się układa smile
                    Tylko kurde aż mi się nie chce wchodzić w Twoje wątki bo ciągle jest to samo-udowadnianie całemu forum jaka to jesteś fajna mimo tego,że jesteś gruba (tak jakby to miało się wykluczać- itd.-ta sama śpiewka
                    Kiedyś pisałaś inaczej sad Brakuje mi tego
                    • jan.kran Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 19:48
                      Dziekuje Guderianko że mi zwróciłas uwagę.
                      Na moim dziesięcitygodniowym turnusie bylo 60 osób i większść ok. Ale miałam okazje sobie porównać młodego chłopaka i kobiete w moim wieku. Oboje schudli w ciągu około dwóch lat z 50 kilo kazde , na wlasna rękę i z dużym wysiłkiem.
                      Chłopak był ok i nie męczył otoczenia . ntomiast ta kobieta miała obsesje. W zasdzie mówiła tylko o tym ile zjadła dziś i wcozraj ile ćwzyła , jak to okropnie być grubym i jak ona nie może na grubasów patrzeć . Masakra.
                      Nie chcę skończyć tak jak onatongue_outPPP
                      • guderianka Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:15
                        Nie nazwałabym tego obsesją ale daje się zauważyć pewne zafiksowanie na tym temacie. Może wpisz sobie w wyszukiwarkę swój nick i sobie poczytaj. Bo istnieje tez możliwość, że to ja nagle zafiksowałam i zaczęłam zwracać uwagę na takie wpisy -i być może to tylko mój subiektywny odbiór
                        • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 00:24
                          guderianka napisała:

> Nie nazwałabym tego obsesją ale daje się zauważyć pewne zafiksowanie na tym tem
                          > acie. Może wpisz sobie w wyszukiwarkę swój nick i sobie poczytaj. Bo istnieje t
                          > ez możliwość, że to ja nagle zafiksowałam i zaczęłam zwracać uwagę na takie wpi
                          > sy -i być może to tylko mój subiektywny odbiór

----------------> Masz prawo do subiektywnych odczuć , w końcu pisząc na forum nie pokazujemy swojego całego życia nawet nie dlatego że nie chcemy tylko jest to czasowo niemożliwesmile
                          Ja się latwo nie obrazam i piszę dobrowalnei bo mam taką ochotę , potrzebę ,kaprys.
                          Akurat na tym forum mam taki profil jaki mam u niektórych osób.
                          Na innych forach , zwłaszcza tam gdzie pisze od lat jestem odbierana inaczej.
                          Poza tym sa osoby ktore dokopują wszystkim równo , widocznie mają taką potrzebę.
                          A Kikę Szszkiewiczową czytałam wieki temu , jako dziecko w starych rocznikach Przekrojusmile
              • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:42
                riki_i napisał:

> 1. O wynikach swoich badań kontrolnych rozprawiają nudzące się emerytki. Btw ma
                > ło co tak wqrwia ludzi w Polsce jak podobne pierniczenie.

-------------> Ani się nie nudzę ani nie jestem emerytką , i niewiele mnie interesuje co kogo w PL czy gdzie indiej wpiernicza. Jak Cię mój wątek nudzi to co tu robisztongue_outPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPPP
                >
                > 2. Nie wiem co ma bycie wege do wyników. O ile mi wiadomo, fakt, że wege mają w
                > yniki w normie nie jest tajemnicą od wieków.

----------------> CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM. Kłapiesz pierdoły na tym wątku a nie umiesz przeczytać jest napisanetongue_outPPPPPPPPPPPP

> 3. Wyniki pod tytułem "jestem zdrowa jak kuń" prowadzą wprost do bycia stuletni
                > ą Panią Kiką za 30 lat. I zainteresuj się tą postacią, bo to wielce szacowna i
                > interesująca osoba. Najstarsza blogerka w Polsce. Poza tym przeszła w NOR podob
                > ną ścieżkę zawodową co Ty.

--------------------> O mojej ścieżce zawodowej i wykształceniu wiesz NIC więc się odstosunkuj prosze.
                I pani Kika , Zosia czy Lola mało mnie odchodzi bo JA jestem JA i mam swoje życie a cyt dożyję setki czy nie i w jakim stanie to nie †y decydujesz.
                • riki_i Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:47
                  Juz moja droga uciekam z Twego wątku. Raczyłem jedynie zauważyć, że zaczynasz pierniczyć trzy po trzy ("rzucawka forumowa"). Jak tak dalej pójdzie zaczniesz rozprawiać o kształcie swego porannego stolca - imho równie frapujący temat co "doskonałe" wyniki kontrolne. papatki
                  • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:48
                    By , by honey pie smile))))
              • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:07
                Riki, a kto ci dał upoważnienie do wypowiadania się za innych?
      • sylwiam_m Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 23:57
        riki dzięki za Kikę.Siedzę i czytam bloga - fantastyczny. Zamówię też książkę.Uwielbiam takie klimaty i takich pozytywnych ludzi.Jan Kran takie porównanie to wielki komplement.
    • kol.3 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 18:17
      Moje najlepsze diety to gotowane mięso, surowki,jogurty i jajka gotowane.
    • anika772 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:06
      Gratuluję.
      "Mądre, zdrowe odżywianie" to wyłącznie wege wg Ciebie, czy coś źle zinterpretowałam?
      • sarahh7 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:15
        anika772 napisała:

> "Mądre, zdrowe odżywianie" to wyłącznie wege wg Ciebie, czy coś źle zinterpreto
        > wałam?

Tez tak to odebralam big_grin
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:21
        anika772 napisała:

> Gratuluję.
        > "Mądre, zdrowe odżywianie" to wyłącznie wege wg Ciebie, czy coś źle zinterpreto
        > wałam?

### Nie Anika, nie twierdzę że zdrowe odżywianie to tylko wege tylko ja ciągle i w realu i na necie słysże , czytam że jak jestem wege to umrę na niedobory wszystkiegosmile)
        • anika772 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:31
          A, ok. Nie umrzesz, na pewnosmile Powiel te wyniki i powpychaj im wszystkim w gardławink
          • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:34
            Umrzeć to umrę tylko wole w dobrej formiesmile)))
            Nikomu nic nie będę wciskac , ale przyznam się że sobie dziś kilka razy obejrzałam kartkę z wynikami z bananem na twarzytongue_outPPP
        • ewakot0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 17:22
          mój dziadek ortopeda - więc naturalnie znawca zasad odżywiania - gdy zaczynałam być wegetarianką wróżył mi rychłe choroby wszelakie i plagi egipskie. Lata mijały i jakoś jego zapał do uśmiercania mnie minął, teraz gdy urodziłam dziecko wreszcie dostał pretekst by kontynuować ostrzał
    • mnietoniemi Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:15
      jan.kran napisała:

> Co roku robię badania krwi , zawsze mialam bdb .

Umrzesz zdrowszy od innych. Z bardzo dobrymi wynikami big_grin
    • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:43
      Właśnie wrœcilam z miasta , poczytalam komentarze i odpowiem jak sie ogarné.
      Ale juz wiem czemu jestem na tym forum , zabawa jest świetna smile
      Najważniejsze to czytać ze zrozumieniemsmile))
      Tylko Wojmadzi mi brakuje , mojej ulubionejsmile))
      • fogito Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 20:48
        Dobrze, ze wyniki dobre. Ja wprawdzie jestem miesozerna i strasznie szczupla, ale wyniki tez mam dobre. Choc niektorzy uwazaja, ze taka szczupla to na pewno ma anemie.
      • wojmadzia Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:09
        Otóż jestem, twoje chamstwo i buta są powalające. Nie ma sensu z tobą dyskutować. Jesteś gruba , niesprawna, niewydolna w pracy. To co tu wypisujesz to zwykłe zaklinanie rzeczywistości. Tworzysz tu jakieś mity, nie wiem w jakim celu. Każdy kto ma odmienne zdanie jest przez ciebie taranowany chamstwem.
        Jeśli chcesz pouczać innych w sprawie poprawnego pisania i używania języka polskiego poczytaj najpierw swoje wpisy.
        • pade Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:22
          Jakie chamstwo?
          Jan.kran jest po prostu spontaniczna, wesoła, trochę zbyt szczera, ciesząca się drobiazgami, pewnie też samotna, ale nie jest chamska.
          Po prostu dzieli się na forum tym, czym nie może podzielić się w realu.
          Nie rozumiem tej wiecznej nagonki na nią, autentycznie nie rozumiem.
          • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:13
            To ja ci, pade, wyjaśnię. Niektóre ematki chorobliwie nie znoszą wręcz, że ktoś może być zadowolony ze swojej sytuacji, pozycji, zdrowia, wyglądu, etc. Same nie mają się czym pochwalić, więc jadą po tych, które mają lepiej od nich i jeszcze o tym potrafią głośno powiedzieć. Jednym słowem, typowa polska, obrzydliwa zawiść.
        • alkocholistka Wojmadzia, a ja w ogóle nie odnoszę takiego 09.08.14, 22:37
          wrażenia. Natomiast widzę, że tobie coś mocno na wątrobie siedzi uncertain
          Zrób coś z tym, szkoda życia na kiszenie się w swojej własnej żółci.
        • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 22:40
          wojmadzia napisał(a):

> Otóż jestem, twoje chamstwo i buta są powalające. Nie ma sensu z tobą dyskutowa
          > ć. Jesteś gruba , niesprawna, niewydolna w pracy. To co tu wypisujesz to zwykłe
          > zaklinanie rzeczywistości. Tworzysz tu jakieś mity, nie wiem w jakim celu. Ka
          > żdy kto ma odmienne zdanie jest przez ciebie taranowany chamstwem.
          > Jeśli chcesz pouczać innych w sprawie poprawnego pisania i używania języka pol
          > skiego poczytaj najpierw swoje wpisy.

Wojmodzia (co to za nick??), akurat chamstwem to ty się tu pięknie popisujesz.
          • wojmadzia Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 16:32
            Lepszy niż pulchnarosa.
            • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:00
              Kolejny chamski popis.
            • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 19:15
              wojmadzia napisał(a):

> Lepszy niż pulchnarosa.

-------> Madzia rozczarowalas mnie... Myślałam że jesteś moja oosobistą psychofanka na co wskazuje wyszukiwarka a teraz przechodzisz na Rosę !?!?
              Oj nieładnei...
              • wojmadzia Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 22:46
                Zgłoś się do psychiatry, nie wiem czy konfabulacje da się leczyć, chamstwo można tępić. To ty jesteś psychiczna. Wszystko napisałaś sama . Niezły ubaw , że cię zacytuję.To było takie doświadczenie socjologiczne, /też cytat z ciebie/, pod tytułem : do czego można się posunąć, żeby zwrócić na siebie uwagę i istnieć w matrixie. Wiesz, taki fun, jak to mówisz kiedy ludzie się tobą przejmują. Bardziej majtek zdjąć już nie można. Gratuluję wyników, rozumiem twoją radość , że dalej bezkarnie można się obżerać.
                Już nawet mnie nie dziwi, że twój ex mąż zwany przez ciebie szmatą, okazuje się jednak autorytetem.
                Nie wywołuj mnie do tablicy i nie pochlebiaj sobie.
                • alkocholistka Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 01:40
                  Ależ ty sama wyskakujesz jak diabeł z pudełka, gdy tylko Jan.Kran zakłada jakiś wątek. To co, ma nie zakładać, żebyś nie poczuła się wywołana?
                  Co do reszty twoich wypocin w tym wątku - przeczytaj sobie dokładnie to, co Jan.kran napisała, potem jeszcze raz, a jak wreszcie zrozumiesz, to się wypowiadaj. Bo jak na razie twoje zachowanie wskazuje na hejt, a nie merytoryczną dyskusję.
                  • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 02:01
                    100/100
                • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 02:00
                  Wojmadzia, jesteś chamką pierwszego, najgorszego stopnia. Obrzydliwa istota z ciebie.
                  • wojmadzia Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 12:16
                    Pulcheryja , nie podniecaj się tak bardzo.
                    • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 16:53
                      Nie schlebiaj sobie.
                      • verdana Re: Moje wyniki:) 11.08.14, 17:17
                        Rosa, to nie jest hejt. To jest obsesja. To się leczy, należy współczuć ludziom z obsesją. Bardzo nieszcząca i przykra dolegliwość.
    • paul_ina Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:37
      No tylko pogratulować smile
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:42
        Kupilam sobie dzisiaj bardzo drogą i wymarzoną od dawna matę do yogi i pilates...
        Jutro wypróbuję w ramach zbijania wagi na pilates smile
        Pojutrze też fitness ...
        A poza tym nakupiłam dziś tonę zdrowego jedzenia i nie zawaham się go użyć ...
        Matko jak ja zdrowa umrętongue_outPPP
        • sarahh7 Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 21:48

Chcesz byc dowcipna :]
        • salsadura Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:35
          Od tony żarcia raczej nie schudniesz i nie ważne chyba, że to wege, czy nie.
          Może aż tak się nie ciesz i po prostu zacznij mniej jeść uncertain?
          • pade Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:39
            Jesuu, naprawdę tak ciężko rozpoznać, że ktoś sam z siebie żartuje? że ma zdrowy dystans do siebie?
            • salsadura Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:46
              Jesuu, zdrowy dystans? Gdzie go widzisz?
              • salsadura Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 00:48
                Wg mnie to udowadnianie światu czegoś, co ten świat ma i tak w głębokim poważaniu.
                • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:15
                  Za świat się nie wypowiadaj, tylko za siebie. A jak masz to gdzieś, o czym pisze jan.kran, to po cholerę zaglądasz w jej wątki i jeszcze się udzielasz?
                  • salsadura Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 22:29
                    Bo to publiczne forum, mogę zaglądać i komentować co chcę.
                    Jest jakiś obowiązek piania z zachwytu nad każdym forumowym wynurzeniem?
                    • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 22:41
                      A jest obowiązek dokopywać innym na publicznym forum?
                      • salsadura Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 22:52
                        Teraz mnie oświeć, gdzie Janowi dokopałam? Każda uwaga jest "dokopaniem"? Po godzinach robisz tu za eksperta od dokopywania? Z czyjego namaszczenia?
                        Nie, nie zachwycam się tym, że gruba kobieta ma świetne wyniki, bo wg mnie nie świadczy to o zdrowiu. Mam Ciebie, czy ją za to przepraszać, czy taktownie milczeć, bo komuś się moje zdanie nie podoba?
                        Mam grubasa w swoim dość bliskim otoczeniu i on podobno też ma dobre wyniki. Nie jest zdrowy i na zdrowego nie wygląda. Nie przy wadze 150 kg.
                        • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 00:08
                          Twoja opinia jest mi dalece obojętna, ale nie lubię, jak ktoś dołącza się do hejtu, a w tym wątku taki właśnie odchodzi, a ty jesteś jednym z jego elementów.
                          Znasz jan.krana osobiście, żeby ferować takie wyroki? To że masz kogoś otyłego w rodzinie nie oznacza, że każdy otyły jest taki sam. Uogólnianie jest zdecydowanie krzywdzące, a powtarzanie głupot świadczy tylko o autorze. Taktu to ja po tobie się żadnego nie spodziewam.
                          • salsadura Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:09
                            Moja wina crying.. Nie, absolutnie nie każdy jest taki sam, przynajmniej co drugi jest stuprocentowo zdrowy, sprawny, ma rewelacyjne wyniki i tak samo się czuje, i ogólnie miodzio big_grin.
                            Kwestię taktu litościwie pominę.
                            Amen.
                            • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:04
                              Bystrością umysłu się jakoś do tej pory nie wykazałaś, ale chamstwem zdecydowanie tak. Dlatego uważam, że dyskusja z tobą jest bezcelowa, beton na zawsze zostanie betonem, a mnie się nie chce przezeń przebijać, więc EOT.
                            • alkocholistka Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:11
                              A tak w ogóle salsanura to się zapędzasz. I przez to chyba nie czytasz dokładnie. Autorka wyraźnie napisała, że chociaż nie błyskawicznie, ale chudnie. I dobrze. Niech chudnie nawet tylko 5 kg w ciągu roku, to dla organizmu i tak jest to ogromna ulga. Jest tendencja spadkowa i to jest najważniejsze.
                              • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:15
                                No co ty?? Świadomość tego faktu burzy całkowicie ukutą teorię salsadury na temat grubasów. Bo wiesz, ona ma jednego (sic!) grubasa w rodzinie, więc na tej podstawie DOSKONALE WIE, że to niemożliwe, żeby osoba otyła miała dobre wyniki badań, żeby chudła, żeby w ogóle starała się poprawić swoje zdrowie i kondycję.
                              • salsadura Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 20:21
                                To oczywiste, że dobrze, że chudnie. Oby szło jej jak najlepiej, trzymam kciuki, bo zdaję sobie sprawę, że to cholernie trudna walka.
                                Rosa insynuowała mi jakieś dziwne rzeczy i może rzeczywiście trochę się zapędziłam big_grin.

Janowi kibicuję i mam nadzieję, że się uda smile.
    • sueellen Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 22:40
      Mój M, gdy go zachęcam by zjadł sałatkę zamiast mięcha, odpowiada: a czy Ty widziałaś zdrową chudą krowę? Nie? A widziałaś grubą pumę albo lamparta czy choćby wilka? No i szczupły jest bez wysiłku, a ja wiecznie na diecie. Chyba faktycznie skończę z tymi sałatkami!
      • bei Re: Moje wyniki:) 08.08.14, 23:03
        W tym wieku to może być wciąż kwestia dobrych genówsmile
        Ale życzę Ci by zawsze takie były i byś była zadowolona ze zdrowotnej kondycji fizyssmile
      • ewakot0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 17:27
        a nie dodajesz do tych sałatek gotowych sosów, majonezu albo śmietany?
    • myelegans Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 03:39
      Oczywiscie zgodnie z ematkowakultura, zamiast pogratulowac dziewczynie dobrych wynikow i zdrowia, na ktore ciezko pracuje, to trzeba jej od razu dowalic n a"dzien dobry" zamiast "gratulacje, tak trzymac".
      No bo jeden wynik sie odchylil od normy, roczne dziecko rozwalilo jej malzenstwo, a wege to jest wogole szamanstwo i prowadzi do smierci w meczarniach.

Troche kultury by sie przydalo....

Janie, serdeczne gratulacje, i to prawda, ze aktywnoscia fizyczna (troche wieksza niz spacer i przejazdzka na rowerze raz w tygodniu) i dieta wiele mozna. Mozna np zejsc ze statyn, i lekow na nadcisnienie, albo uniknac ich na dlugie lata. Nie znam prawie nikogo w pokoleniu moich rodzcow, ktorzy nie byliby na lekach, ktorych mozna uniknac modyfikujac tryb zycia, bo takie przyklady naokolo tez mam, bo kolezanka ma wlasna dzialnosc fitnesowo-dietetyczna dla seniorow i duzym sukcesem wyprowadza ich z lekow.

Tak wiec gratulacje i tak trzymac....
      • rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:16
        Dołączam się do gratulacji. I zazdraszczam wyników wink Też bym takie chciała.
    • mnietoniemi Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 17:48
      jan.kran napisała:

> Co roku robię badania krwi , zawsze mialam bdb . Od trzech lat jestem wege . Do
      > tego jestem stara jak mury Jerycha , 54 latatongue_outPP , mam chorobliwą otyłość.
      > Dziś odebralam wyniki i że tak powiem szczęka mi pozytywnie opadla.
      > Mam witaminę B12 , fakt na samej granicy normy ale według teorii przeciwników
      > wegetarianizmu powinnam mieć ujemnątongue_outPP
      > Żelazo też na granicy ale czy jadłam mięso czy też nie zawsze bylo tak samo.
      >
      > Cholesterol , kilka wyników , super , minimalnie podwyższony ale tylko odrobi
      > ne , nie ma o czym mowić.
      > Inne wyniki super , kreatynina , wapń , sód , biale i czerwone ciałka krwi ,
      > ALAT idealne.
      > Niestety ( tzn . się ciesze tak naprawdę smile ale tarczycowe wyniki bdb więc n
      > ie mam sie co oszukiwać że mam figure wieloryba z powodu tarczycy i jutro lece
      > na pilates a pojutrze na spinning i plecy brzuch...
      > i wege rulez smile Mądre , zdrowe odżywianie daje wynikismile

Ale z czego sie tak cieszysz?
      Przecież i tak kiedyś umrzesz, zdrowsza lub "chorsza". Po co się tak męczyć za życia?

• rosapulchra-0 Re: Moje wyniki:) 09.08.14, 20:17
        Pocieszasz się, że nie będziesz jedyny? suspicious
    • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 12:37
      Jeśli stężenie witaminy B12 wynosi mniej niż 150 pmol/L, uważa się, że masz niedobór witaminy B12. Wraz z lekarzem ogólnym powinieneś postarać się określić przyczyny tego niedoboru oraz sposób leczenia.

www.sciaga.pl/tekst/62519-63-normy_zywienia
      --------------> A teraz moi drodzy oswiadaczm ze to mój ostatni wpis na temat B12 do następnych badan które planuję za kilka tygodnismile
      Zaczynam popadać w schizę bo okazuję sie na brak witaminy B12 może wpływać picie kawy , alkoholu , leki na artretyzm ( wszystkiego używam tylko teraz nie wiem czy ilości spożywne juz mają wpływ czy jeszcze nietongue_outPP
      Poza tym nerwowo zaczynam obserwowac czy nei mam różnych objawów , mam wizje raka , demencji i trzesiaczkiwink

Jescze w ciagu 54 lata nigdy nie byłam powaznie chora tfu , tfu i jest to dla mnei nowe doswiadczeniesmile
      • ebes Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:41
        A zobacz jeszcze, jeśli miałaś robioną morfologię, jaki masz wskaźnik MCV. Jest to wielkość krwinek czerwonych, która przekracza normę w przypadku niedoboru B12 i niedokrwistości z tego powodu. Ale jeśli RBC i HGB masz w normie to anemii nie masz.
    • budyniowatowe Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 13:43
      E tam, ja wpieprzam mieso I tez wyniki mam super duper. Chyba nawet lepsze ze niz Ty. Wszystko w normie, nic na pograniczu, cholesterol nie podwyzszony. Nadwagi nie mam. Mlodsza od Ciebie jestem tylko troszeczke.
      I jakiego winoski ? Zadne smile
      • alkocholistka Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 17:06
        Jan.kran wcale nie twierdzi, że jej sposób odżywiania jest jedynie słuszny, ona twierdzi, że jej osobiście najbardziej służy. I że wbrew prognozom przeciwników, nie stoi nad grobem z powodu diety wegetariańskiej, a wręcz przeciwnie, wyniki jej się poprawiły.
      • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 19:07
        budyniowatowe napisała:

> E tam, ja wpieprzam mieso I tez wyniki mam super duper. Chyba nawet lepsze ze n
        > iz Ty. Wszystko w normie, nic na pograniczu, cholesterol nie podwyzszony. Nadwa
        > gi nie mam. Mlodsza od Ciebie jestem tylko troszeczke.
        > I jakiego winoski ? Zadne smile

--------------Budyniowatowe dla mnie są wnioski jednak...
        Zdecydowałsm sie na badanie B12 bo jestem wege i możliwe że to jest powód niedoboru , może i nie ale tego się nie dowiem bo nie zaczne wpieprzać mięsa.
        Ty nie masz nadwagi a ja mam i to chorobliwą . Konsekwencja nadwagi w pierwszym rzędzie jest cukier i cholesterol i ja jestem zadowolona ze to akurat mam jeszcze w normei bo jestem w grupie ryzyka.
        Poza tym jem zdrowo i się nie obzeram , jestem po dziesięciotygodniowym pobycie reha gdzie zostałam dokładnei obejrzana i poinformawana jak żyć ... dietetycy ,trenerzy , pssycholodzy.
        Pracowalam starannie z dziesieć lat żeby się doprowadzić do takiego stanu , pominmy jak i dlaczego bo to forum a nie konfesjonał:::
        Od 1, 5 roku walczę , krok po kroku , codziennie i nie tylko o to żeby schudnąć ale o to żeby umrzeć w miarę w dobrym stanie , fizycznym i psychicznymsmile))

• jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 19:22
          Moje motto:

www.youtube.com/watch?v=-ZKhpbfR-LE
          • jan.kran Re: Moje wyniki:) 10.08.14, 19:36
            I tak sobie pomyślałam że jak mi ostatnio winda wysiadła i wbiegłam na to czwarte piętro z ciężkim plecakiem z zakupami w miarę lekkim krokiem a ze trzy lata temu to bym sie pewnie wczołgala na czworaka , bez plecaka , to się normalnie jak Rocky poczułam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka