Dodaj do ulubionych

Facet czyścioch i pedant

10.08.14, 15:42
Czyścioch i pedant ale czystość ma zapewniać niewidzialna ręka, którą jestem ja.Jest od tygodnia na urlopie i zamiast wyjechać zamknął sie w domu i ogląda mieszkanie gdzie jest brudno i co nalezy zrobić. Oczywiście nie robi nic poza siedzeniem w internecie i bałaganienia. Co z takim zrobić? Bo naprawde czyscioch mi się trafił i pedant wyjątkowy, ład i porządek wokoł do dla niego zyciowy priorytet.
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 15:51
      proste. Kochanie, jesli widzisz, ze jest brudno, to nie informuj mnie o tym, tylko wez sciere i wytrzyj sam. W czym problem?
    • murwa.kac Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 15:51
      jak to co?
      wreczyc mu sciereczke, płyn do czyszczenia i powiedziec, ze skoro mu brudno - niech se posprzata.

proste.
    • marzeka1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 15:58
      Nie opisałaś ani czyściocha, ani pedanta, a pana, który uważa, ze cała praca w domu i nad porządkami to praca pani.
      • marychna31 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:01
        No niestety marzeka ma rację. Ja dodam, ze to nie jest czyścioch i pedant ale raczej malkontent. Kto wie- jak by było idealnie czysto- czy nie narzekałby na wyjałowioną z naturalnej fory bakteryjnej przestrzeń?
        Może tylko szuka okazji, żeby sobie pojeździć po Tobie?

Pedant i czyścioch wziął by się do solidnego sprzątania i szkoda by mu było czasu na zrzędzenie...
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:11
        No właśnie sęk w tym że on chciałby żeby nasze życie domowe wyglądało jak w serialu tzn zawsze jest idealnie i nawet meble nie noszą śladu użytkowania, a zapewnia to jakaś niewidzialna ręka, czarodziejska ekipa, sama nie wiem jak on sobie to wyobraża ?Jednak podejście do życia robi się cyrkowe sam nie robi nic.
        • marzeka1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:13
          No to nie nazywaj go czyściochem- bo czyścioch to ktoś, kto porządek lubi i sprząta , a nie uważa, ze to praca kobiety w domu.
        • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:19
          to zaden z niego pedant tylko palant i buc.
          Albo przyjmiesz narzucona przez niego role sprzataczki, albo bedziesz konsekwentnie go uswiadamiac, ze jego odpowiedzialnosc za porzadek w domu jest taka sama, jak twoja.
        • agaja5b Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:19
          Daj mu telefon do krasnoludków, niech wezwie ekipe i będzie miał czysto. Serio bym tak zrobiła.
    • rhaenyra Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 15:59
      uzyj siekiery
      pomozemy ukryc zwloki smile
    • brak.polskich.liter Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:02
      Dostalas go z losowania, czy innego przydzialu?
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:13
        ze śląska gdzie podobno jakies krasnoludki czyszczą na wysoki połysk domy.
        • przeciwcialo Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:50
          Na śląsku to kobiety sprzataja wink
          • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:51
            a w Polsce zyja w syfie, z kurami i swiniami pod jedna strzecha wink
    • wies-baden Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:05
      A ustaliliście, że to ty będziesz odpowiedzialna za porządek? Wiem, wiem, mamy to wdrukowane i poczuwamy się, że to na nas ciąży ten obowiązek. Wyjścia są dwa; albo mąż wspaniałomyślnie funduje pomoc domową, albo jak nie widzi opcji, trzeba samemu zdobyć fundusze na ten cel.
      • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:10
        mam wsrod znajomych takiego pedanta. Ale to on sam pucuje dom i wkurza sie , gdy dziecko nadepcze lub rozleje..wkurzy sie, nagada, a potem bierze sciere i sprzata. Sam smile bo wie, ze jego partnerka ma wyzszy prog tolerancji nieporzadku w domu i nie zamierza sie spalac, ujezdzajac mopa calymi dniami.
        • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:20
          Ja nie mam nic przeciwko takim typom facetów, rozumiem lubią czystość, jest dla nich ważna w życiu więc sprzątają ale mam alergie na tych co nad wszystko cenią ład i porządek a nie robią nic poza bałaganem. Podobnie nie znoszę facetów z wielkimi brzuchami którzy oceniają kobiety pod kątem kg.Za jakie grzechy taki mi się trafił?
          • murwa.kac Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:23
            jezu, kopnij w odwłok i tyle.
            na kiego Ci taki w domu?
          • rhaenyra Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:23
            >Za jakie grzechy taki mi się trafił?
            pewnie bylas wrednym dzieckiem tongue_out
          • kira02 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:52
            Dam Ci e-matkowa rade: wystaw mu walizki.
        • rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:07
          Znałam kiedyś takiego świra, że gdy urodziło mu się dziecko, to klamki czyścił spirytusem, a goście zaraz po przyjściu byli zmuszani do dokładnego mycia rąk i pozwalał im dziecko oglądać z daleka. Na szczęście jego żona była psychologiem dziecięcym i tłumiła jego zapędy do nadmiernej czystości w domu. W kuchni na lodówce wisiała kartka: W tym domu dzieci się brudzą!
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:14
        tzn sugerujesz ze zamiast jechać na wakcje to mam zamknąc sie z nim dońca urlopu w domu i te pieniądze przeznaczyć na ekipę sprzątającą?
        • agaja5b Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:25
          A czemu ty masz nie jechac na wakacje? Przecież to on ma syf w domu to niech posprzata albo wyskoczy z kaski na krasnoludki. Nie mów tylko ze macie konto wspólne po tylu latach na ematce?
    • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:08
      elizaj1 napisała:

> Czyścioch i pedant ale czystość ma zapewniać niewidzialna ręka, którą jestem j
      > a.Jest od tygodnia na urlopie i zamiast wyjechać zamknął sie w domu i ogląda m
      > ieszkanie gdzie jest brudno i co nalezy zrobić.

No ale jest brudno czy nie? I nie chodzi mi to czy dla ciebie jest czysto, tylko czy naprawdę jest czysto.
      I dlaczego zamiast wyjechać, zamknęłaś się domu i siedzisz w internecie?
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:22
        Nie zamknęłam się w domu wychodzę spedzam aktywnie czas z dzieckiem, wlasnie wrociłam bo jest burza. On siedzi przy laptopie cały swoj urlop nie robi nic i głosi jak to nie jest idealnie a powinno.
        • marzeka1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:25
          Ale nie rozumiem, dlaczego wprost mu nie powiesz, dlaczego on nie weźmie się do pracy w domu, do sprzątania???
        • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:27
          elizaj1 napisała:

> Nie zamknęłam się w domu wychodzę spedzam aktywnie czas z dzieckiem, wlasnie wr
          > ociłam bo jest burza. On siedzi przy laptopie cały swoj urlop nie robi nic i gł
          > osi jak to nie jest idealnie a powinno.

To pierwszy taki urlop i takie narzekania na brud?
          • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:30
            Nie mój mąż zawsze cenił czystość, ład i porządek nie robiąc nic w tym kierunku,on chciałby żeby było jak w serialu i już.
            • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:32
              a co ty na to?
              wczesniej ci to nie przeszkadzalo?
            • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:37
              elizaj1 napisała:

> Nie mój mąż zawsze cenił czystość, ład i porządek nie robiąc nic w tym kierunku

Nie wiedziałaś o tym przed ślubem?

> ,on chciałby żeby było jak w serialu i już.

Nie oglądam seriali, ale mogę polecić fajny film "Odrażający, brudni i źli" big_grin

• mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:28
          Jesooo,... to powiedz mu, zeby ruszyl doope sprzed latopa i zajal sie przywracaniem stanu idelanego w domu, jesli mu stan nieidealny przeszkadza.
          A ty kontynuuj swoje zaplanowane aktywnosci.
          Wiecej asertywnosci.
          • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:33
            A myślisz że co robię?
            Szkoda że wogóle musi mnie dotyczyć taka sytuacja, na to się żalę.
          • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:42
            mruwa9 napisała:

> Jesooo,... to powiedz mu, zeby ruszyl doope

A takie coś może obrażać czyjeś uczucia religijne.
            A ktoś inny może uznać autora takiej wypowiedzi za chama i prostaka.
    • kannama Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:39
      Chyba nie wiesz kto to jest pedant...Prawdziwy pedant nie byłby w stanie siedzieć i parzeć na nieporządek...Nerwica by go zjadła...
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:40
        napisałam to w lekko szyderczym tonie ale tak zjada go nerwica tyle że czeka na niewidzialną rękę.
        • bei Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:42
          To ja mam lepiej- bo moj albo przyłącza się do sprzątania, albo sam się bierzesmile
          Ale pedantycznie to nie sprząta, tak dla oka bardziej smile
        • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:43
          to niech czeka. Jego problem, nie twoj.
          I to sobie czesto powtarzaj.
        • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:46
          A tak poważnie jak pisałam ja na prawdę cenię ludzi którzy lubią czystość i bardzo chętnie mogę z takim człowiekiem zamieszkać bo bardzo dobrze mieć faceta który dba o otoczenie, rowniez o siebie ale leń który tylko wymaga by było czysto i w zasadzie wymaga od krasnoludków tzn ze sie w jakis magiczny sposob samo zrobi? Nie wiem kto takiego zniesie?
          • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 16:56
            Po prostu jesli jestem z natury leniem i nie sprzątam to nie wymagam bym żył w czystych sterylnych estetycznych wnętrzach, i ja znam znam takich facetów/ludzi, oni po prostu przyznają że mają inne priorytety więc żyją jak żyją i to juz jest bardziej zbliżone do normalnosci podejscie uważam.
          • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:30
            lizaj1 napisała:

> A tak poważnie jak pisałam ja na prawdę cenię ludzi którzy lubią czystość i b
            > ardzo chętnie mogę z takim człowiekiem zamieszkać bo bardzo dobrze mieć faceta
            > który dba o otoczenie, rowniez o siebie ale leń który tylko wymaga by było czy
            > sto i w zasadzie wymaga od krasnoludków tzn ze sie w jakis magiczny sposob samo
            > zrobi? Nie wiem kto takiego zniesie?

No to już wszystko wiem.
            Twój facet nie sprząta, ale lubi czystość w mieszkaniu.
            Ty się przeciw takiej postawie faceta zbuntowałaś i też nie sprzątasz w mieszkaniu.
            Mieszkanie jest brudne ale ty nie posprzątasz ani twój facet.

Jesteście siebie warci. A jak bardzo warci, to może tylko ocenić psycholog lub psychiatra.

Tylko jedno mnie zastanawia, dlaczego za niego wyszłaś i dlaczego on się z tobą ożenił?

• elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:36
              Ja przyjmuję że jak nie sprzątam to mam bałagan( bo to chyba do cholery dosc oczywista oczywistosc?)wiec albo akceptuję ten bałagan albo cos z tym robię, mój facet natomiast nie przyswaja że jak nie sprząta to jest bałagan, ma z tym problem.On by chciał nie sprzątac ale miec zycie domowe jak z serialu, tak dobrze to niestety nie ma i trzeba sie z tym bedzie pogodzic.
              • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:44
                Wiesz co nie wiem dlaczego się ze mną ożenił,moze myslał że w calej polsce tak jak w ślaskich domach( bo ze śląskiego domu wyniósl zamiłowanie do czystości, ojciec na kopalni a matka na pełny etat cały rok w domu ze szmatą) na wysoki połysk domy czyszczą krasnoludki więc jakos to będzie.
              • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:48
                elizaj1 napisała:

> Ja przyjmuję że jak nie sprzątam to mam bałagan( bo to chyba do cholery dosc o
                > czywista oczywistosc?)wiec albo akceptuję ten bałagan albo cos z tym robię, mó
                > j facet natomiast nie przyswaja że jak nie sprząta to jest bałagan, ma z tym pr
                > oblem.On by chciał nie sprzątac ale miec zycie domowe jak z serialu, tak dobrze
                > to niestety nie ma i trzeba sie z tym bedzie pogodzic.

Wygląda jednak na to, że jednak masz bałagan w mieszkaniu.
                Być może mieszkanie jest zaniedbane, albo wręcz zasyfione.
                Każdy mąż by się wkurzył.

Przestań oglądać seriale.
                I zacznij sprzątać mieszkanie.
                Uzgodnij standard czystości i zakres obowiązków sprzątaniaz mężem, bo może to, co według ciebie jest czystością, może według niego być brudem.
                • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:51
                  No tak najlepiej zrobię jak nie pojadę na wakację tylko zamknę się do konca urlopu w domu i bede sprzątac by zadowolic oko pana,tak to sobie wyobrazasz? To moze sprobuj teraz sobie siebie wyobrazic w takiej sytuacji.
                  My oboje z męzem jestesmy na urlopie, on nie zamierza srzatac on chce miec czysto, wiec co radzisz?
                  • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:56
                    lizaj1 napisała:

> My oboje z męzem jestesmy na urlopie, on nie zamierza srzatac on chce miec czys
                    > to, wiec co radzisz?

A tobie to lotto czy jest czysto.
                    Masz syf w mieszkaniu a obwiniasz za to męża.
                    Śmiem przypuszczać, że masz syf w mieszkaniu nie tylko podczas urlopu męża.
                    • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:59
                      dobrze wiesz że mam rację, chcesz mi tylko podkrecić wątek.a sio wink
                      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:03
                        męża obwiniam za wymagania przy jednoczesnym lenistwie i braku chęci to tak jakbym ja powiedziała że będę szczupła jak on przejdzie za mnie na dietę, no nie, trzeba coś robić.
    • triss_merigold6 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:01
      A dlaczego spedzacie urlop w domu, a nie na wczasach z obsługą w zakresie sprzątania i gotowania?
      • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:03
        Ponieważ mąż zajmuje się oglądaniem stanu czystości mieszkania przez monitor laptopa.
        • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:06
          A tak poważnie nie wiem dlaczego, uważam że on nie zachowuje się normalnie, mamy plany ale wyjechac z miasta nie chce, czeka aż się mieszkanie posprząta moze wtedy osiągnie spokoj by spedzić urlop poza domem?Nie mam pojęcia ale martwi mnie to bo pal licho gdyby sytuacja miała miejsce w listopadzie ale jest piękny słoneczny sierpień.
          • triss_merigold6 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:48
            A tak na poważnie, nie rozumiem dlaczego nie wyjechałas sama z córka.
            • elizaj1 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:53
              Jestem juz bliska tak własnie zrobić.
        • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:11
          elizaj1 napisała:

> Ponieważ mąż zajmuje się oglądaniem stanu czystości mieszkania przez monitor la
          > ptopa.

Czyli ma zamontowane kamery w mieszkaniu.
          Ty się lepiej zastanów, czy nie nagrała się jakaś wyjątkowa wizyta listonosza, hydraulika czy innego kuriera! Chodzi mi oczywiście o wizyty podczas nieobecności męża big_grin
          • rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:13
            mnietoniemi, lecz się.
            • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:29
              rosapulchra-0 napisała:

> mnietoniemi, lecz się.

Pacjenci psychiatryczni, nie powinni nikogo namawiać do leczenia.
              Sami się powinni leczyć i to bynajmniej nie na nogi.
              • rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:15
                twoje wypowiedzi świadczą tylko i wyłącznie o tobie.
    • mynia_pynia Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 17:22
      Nie, ja naprawdę powinnam być samotną kobietą. Takie wątki mi podnoszą ciśnienie.
      Też lubię porządek (na szczęście tylko lubię), mój mąż również i oboje sprzątamy, ale jak moja druga połowa zaczyna podskakiwać, że co jej się nie podoba w związku ze wspólnymi obowiązkami to ja dostaje furiiiiiiii.
      Ciągle powtarzam pie..... feministki, trzeba było siedzieć w domu i pić herbatę a nie pracować zawodowo, ogarniać dom, siebie, dzieci, męża, psa, kota i ogród.

• rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:15
        Mój też sprząta, a gdy wracam do domu, to mówi: kochanie, umyłem ci podłogę w przedpokoju i kuchni, albo: kochanie, odkurzyłem ci sypialnię itp. Tak się chłopina dowartościowuje.
        • mnietoniemi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:31
          rosapulchra-0 napisała:

> Mój też sprząta, a gdy wracam do domu, to mówi: kochanie, umyłem ci podłogę w p
          > rzedpokoju i kuchni, albo: kochanie, odkurzyłem ci sypialnię itp. Tak się chłop
          > ina dowartościowuje.

Ktoś jest chory w tym związku.
          Albo ty, albo chłop, albo oboje powinniście się leczyć.
          Bynajmniej nie na nogi.
          • rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:16
            Powtarzasz się, synek.
        • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:48
          rosapulchra-0 napisała:

> Mój też sprząta, a gdy wracam do domu, to mówi: kochanie, umyłem ci podłogę w p
          > rzedpokoju i kuchni, albo: kochanie, odkurzyłem ci sypialnię itp. Tak się chłop
          > ina dowartościowuje.

Tekst "umylem CI podloge, odkurzylem CI sypialnie" wywoluje u mnie reakcje alergiczna.
          Nikt MI niczego nie posprzatal, tylko NAM, naszej rodzinie.
          • rosapulchra-0 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:17
            Tyle że on nie mówi tego na poważnie smile
        • agaja5b Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:36
          rosapulchra-0 napisała:

> ina dowartościowuje.
          Mój też tak czasem mówi, wtedy pytam czy wybrał juz miejsce na pomnik.
          • sonniva Re: Facet czyścioch i pedant 11.08.14, 06:43
            > > Mój też sprząta, a gdy wracam do domu, to mówi: kochanie, umyłem ci podłoę w przedpokoju i kuchni, albo: kochanie, odkurzyłem ci sypialnię itp.

A ja mu na to odpowiadam: "Odebrałam Ci dziecko z treningu" wink
      • mruwa9 Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 18:50
        gdyby nie te pie... feministki, to siedzialabys w domu, morda w kubel, zero praw, zero decydowania o wlasnym zyciu. Rodzilabys n okraglo dzieci, uslugiwala chlopu, od lozka po kuchnie i pranie gaci. Bez prawa sprzeciwu.
    • mondovi Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 20:34
      Przetrzymaj. Jeśli pedant - posprząta, księciunio zrobi awanturę.
    • afro.ninja Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 21:25
      zadzwon po tesciowa
    • antyk-acap Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 23:19
      Po pierwsze - widziały gały co brały. Po drugie - kobieto! Wychowujesz syna dla innej kobiety!
    • ichi51e Re: Facet czyścioch i pedant 10.08.14, 23:39
      Udawaj konsekwentnie ze masz duzo innej (wazniejszej) roboty. Albo zacznij dzien od "to od sprzatania czego dzis zaczynamy?" Wreczajac mu szmate oczywiscie.
    • jola-kotka Re: Facet czyścioch i pedant 11.08.14, 01:24
      Powiedzieć żeby sobie sprzataczke zatrudnił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka