Dodaj do ulubionych

Opalanie a czerniak

18.08.14, 17:27
Znałam małżeństwo, kiedy zmarli na tego właśnie raka w przeciągu zaledwie 4 lat, powodem były nadmiar opalania, po wieeeele godzin , by opalenizną pokazać cudne wakacje. I jak widać, to jest problem: rak z wakacji
Obserwuj wątek
    • liliawodna222 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 17:37
      Ja nie rozumiem jednego: od lat trąbi się na temat szkodliwości opalania, a nadal ludzie smażą się na plaży jak frytki. Mam dwie koleżanki - dorosłe, odpowiedzialne - wydawałoby się - kobiety, które autentycznie uważają, że oznaką udanego urlopu jest skóra sfajczona na heban. Nie da się z nimi rozmawiać na ten temat.
      Rok temu znajoma zachorowała na raka skóry. Oczywiście też opalała się jak oszalała przez całe swoje życie.

A najlepsze jest to, że nawet młoda, ale zbytnio opalona skóra wygląda STARO.
    • mnietoniemi Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:07
      marzeka1 napisała:

> Znałam małżeństwo, kiedy zmarli na tego właśnie raka w przeciągu zaledwie 4 lat
      > , powodem były nadmiar opalania, po wieeeele godzin , by opalenizną pokazać cud
      > ne wakacje

Znam małżeństwo, które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi.
      I nikt nie ma preoblemów z czerniakiem.
      Ja od dziecka przebywałem na słońcu i nie mam żadnego czerniaka.

Za czerniaka występującego u młodszego pokolenia są odpowiedzialne firmy produkujące kremy z filtrerm.
      I to ne jest żadna teoria spiskowa, to fakt.
      • marzeka1 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:12
        Cytat , które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi. - widzisz absurd zdanka z użyciem słowa "kilkadziesiąt lat" big_grin
        I głupoty piszesz tutaj, jak i w innych wątkach, a miałeś uciec stąd.
        • mnietoniemi Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:21
          marzeka1 napisała:

> Cytat , które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi.
          > - widzisz absurd zdanka z użyciem słowa "kilkadziesiąt lat" big_grin

Nie widzę absurdu.
          Mam kilkadziesiątr lat.
          Kilkadziesiąt lat temu, moi rodzice zmuszali mnie do prażenia na plaży.
          Gdzie widzisz absurd?
    • aandzia43 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 21:59
      Czerniak to nie rak smile Rak powstaje z komórek nabłonka, a czerniak z.komórek barwnikowych.
    • agnieszka77_11 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:04
      Dwójka moich znajomych też miała problemy z czerniakiem. Od tego czasu podchodzę ostrożnie do opalania. Zawsze stosuję kremy z filtrem i chronię dzieci przed największym słońcem.
      • saraanna Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:15
        A ja znalam osobe,ktora sie nie opalala a miala czerniaka. Po urodzeniu dziecka -zmiany hormonalne,wiec nie zawsze czerniak jest wynikiem opalania. Cale szczescie skonczylo sie wszystko dobrze ,ale nalezy tez uwazac ,wlasnie po urodzeniu dziecka ,kiedy hormony szaleja -moja przyjaciolka zmarla na raka kosci ,a kolezanka na raka zoladka ,dzieci mialy okolo 2 lat i w okresie menopauzy sad
        • agnieszka77_11 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:20
          saraanna napisała:

> A ja znalam osobe,ktora sie nie opalala a miala czerniaka. Po urodzeniu dziecka
          > -zmiany hormonalne,wiec nie zawsze czerniak jest wynikiem opalania.

To prawda. W czasie ciąży też trzeba obserwować znamiona.
        • aandzia43 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:23
          Też znam z rodzinyprzypadek śmierci na czerniaka zewnętrznych narządów.płciowych. kobiety, która nie.smażyła się na.słońcu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka