marzeka1 18.08.14, 17:27 Znałam małżeństwo, kiedy zmarli na tego właśnie raka w przeciągu zaledwie 4 lat, powodem były nadmiar opalania, po wieeeele godzin , by opalenizną pokazać cudne wakacje. I jak widać, to jest problem: rak z wakacji Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
liliawodna222 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 17:37 Ja nie rozumiem jednego: od lat trąbi się na temat szkodliwości opalania, a nadal ludzie smażą się na plaży jak frytki. Mam dwie koleżanki - dorosłe, odpowiedzialne - wydawałoby się - kobiety, które autentycznie uważają, że oznaką udanego urlopu jest skóra sfajczona na heban. Nie da się z nimi rozmawiać na ten temat. Rok temu znajoma zachorowała na raka skóry. Oczywiście też opalała się jak oszalała przez całe swoje życie. A najlepsze jest to, że nawet młoda, ale zbytnio opalona skóra wygląda STARO. Odpowiedz Link Zgłoś
mnietoniemi Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:07 marzeka1 napisała: > Znałam małżeństwo, kiedy zmarli na tego właśnie raka w przeciągu zaledwie 4 lat > , powodem były nadmiar opalania, po wieeeele godzin , by opalenizną pokazać cud > ne wakacje Znam małżeństwo, które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi. I nikt nie ma preoblemów z czerniakiem. Ja od dziecka przebywałem na słońcu i nie mam żadnego czerniaka. Za czerniaka występującego u młodszego pokolenia są odpowiedzialne firmy produkujące kremy z filtrerm. I to ne jest żadna teoria spiskowa, to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:12 Cytat , które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi. - widzisz absurd zdanka z użyciem słowa "kilkadziesiąt lat" I głupoty piszesz tutaj, jak i w innych wątkach, a miałeś uciec stąd. Odpowiedz Link Zgłoś
mnietoniemi Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 18:21 marzeka1 napisała: > Cytat , które od kilkudziesięciu lat się nadmiernie opala z dziećmi. > - widzisz absurd zdanka z użyciem słowa "kilkadziesiąt lat" Nie widzę absurdu. Mam kilkadziesiątr lat. Kilkadziesiąt lat temu, moi rodzice zmuszali mnie do prażenia na plaży. Gdzie widzisz absurd? Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 21:59 Czerniak to nie rak Rak powstaje z komórek nabłonka, a czerniak z.komórek barwnikowych. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:04 Dwójka moich znajomych też miała problemy z czerniakiem. Od tego czasu podchodzę ostrożnie do opalania. Zawsze stosuję kremy z filtrem i chronię dzieci przed największym słońcem. Odpowiedz Link Zgłoś
saraanna Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:15 A ja znalam osobe,ktora sie nie opalala a miala czerniaka. Po urodzeniu dziecka -zmiany hormonalne,wiec nie zawsze czerniak jest wynikiem opalania. Cale szczescie skonczylo sie wszystko dobrze ,ale nalezy tez uwazac ,wlasnie po urodzeniu dziecka ,kiedy hormony szaleja -moja przyjaciolka zmarla na raka kosci ,a kolezanka na raka zoladka ,dzieci mialy okolo 2 lat i w okresie menopauzy Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:20 saraanna napisała: > A ja znalam osobe,ktora sie nie opalala a miala czerniaka. Po urodzeniu dziecka > -zmiany hormonalne,wiec nie zawsze czerniak jest wynikiem opalania. To prawda. W czasie ciąży też trzeba obserwować znamiona. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Opalanie a czerniak 18.08.14, 23:23 Też znam z rodzinyprzypadek śmierci na czerniaka zewnętrznych narządów.płciowych. kobiety, która nie.smażyła się na.słońcu. Odpowiedz Link Zgłoś