Dodaj do ulubionych

skandal w zarze

27.08.14, 17:26
ja nie widze skandalu. paski maja bardziej marynarki niz obozowy charakter i sa w drugą stronę...
dziwie sie ze zara sie ugieła pod naporem zniesnaczonych konsumentów
www.pudelek.pl/artykul/70466/skandal_w_zarze_sprzedawali_dzieciom_uniform_z_obozu_zaglady/
Obserwuj wątek
    • bei Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:30
      smile
      Przewrażliwienie.
    • babcia.stefa Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:30
      Dokładnie, paski są w drugą stronę, a gwiazda to bardziej taka gwiazda szeryfa.
    • beata985 Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:31
      hmmm
      tak bardziej to mi sie kojarzy z uniformem więziennym...
      https://www.parkmania.pl/image.php?type=news&id=233_658&size=1200&method=aspect
    • mid.week Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:32
      Trzeba wykazać dużo dobrych chęci aby dorobić takie porównanie...
    • ichi51e Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:33
      Marynarska koszulka z gwiazda szeryfa?
      Moze w sumie ta geiazda tricha na gwizde Dawida wyglada... Z igly widly.
    • mamaemmy Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:36
      Czytałam własnie-wg mnie bardzo naciągane.
    • demonii.larua Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:43
      Zara głupio się tłumaczy, gdyby były szersze te paski to wypisz wymaluj jak Daltonowie z kreskówek big_grin I strój owszem kojarzy się z ciuchem więziennym (nie obozowym), a nie ze strojem szeryfa, każdy głupi wie że szeryfowie nie chadzali w pasiakach. Ale doszukiwanie się w gwieździe szeryfa gwiazdy Dawida to już moim zdaniem przegięcie.
    • asia_i_p Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:46
      Też nie widzę cienia podobieństwa.
      • roksana158 Re: skandal w zarze 28.08.14, 05:40
        Nie udawajcie bo widać. Wiadomo ze troche inaczej ale jednak
    • kozica111 Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:50
      A ja uważam projekt za niesmaczny.
      • aka10 Re: skandal w zarze 27.08.14, 17:56
        Wlasnie przeczytalam. Czysta glupota, ze Zara to wycofala.
    • biala_ladecka Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:04
      Zara to ma pecha, najpierw torebki ze swastykami, teraz piżamki...
    • jowita771 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:11
      Przyznam, że mnie się kojarzy bardzo, gdyby nie gwiazda byłaby normalna bluza, ale całość razem, gwiazda i paski kojarzą mi się i już.
    • sanciasancia Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:16
      Mam wrażenie, że protestujący nigdy zdjęć wieźniów w pasiakach nie widzieli.
      • hiacynta333 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:21
        O tą gwiazdę chodzi.
        • sanciasancia Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:28
          Czuję się trochę przekonana, acz mnie się raczej z gwiazdą szeryfa skojarzyło, a mnie się prawie wszystko w II wojną kojarzy.
      • aka10 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:30
        sanciasancia napisała:

> Mam wrażenie, że protestujący nigdy zdjęć wieźniów w pasiakach nie widzieli.

A 3-latki to juz na pewno pojecia o obozach koncentracyjnych nie maja.
    • rosapulchra-0 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:40
      Gwiazda na pasiaku nigdy już nie będzie się dobrze kojarzyła. Dali ciała po całej linii.
      • majenkir Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:46
        Ale pasiak inny I gwiazda inna. Gdyby nie zdjecie po prawej, nie skojarzylabym tego z obozem.
        • rosapulchra-0 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:57
          To nie ma znaczenia. Pasiak i gwiazda - zestawienie bardzo niestosowne.
        • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:28
          Kolejna Amerykanka która uważa, że wszystko jest w porządku.
          • majenkir Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:37
            gazeta_mi_placi napisała:
            > Kolejna Amerykanka która uważa, że wszystko jest w porządku.

Nie. Po prostu normalna, ktora nie szuka wszedzie spisku I prowokacji.

A pamietacie czajnik-hitler wink?
            • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:58
              Spisek może nie, ale zwykły brak wyczucia taktu i tego co wypada.
    • eliszka25 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:47
      hm, gwiazda na pasiastej bluzce mi sie jednak kojarzy dosc jednoznacznie. z tym, ze ta bluzeczka ze zdjecia absolutnie nie wyglada, jak bluza z obozu, predzej na wiezienne pasiaki, choc to tez moim zdaniem naciagane, bo zarowno wiezienne, jak i obozowe paski, to sa szerokie, czarno-biale, ew. czarno-granatowe pasy, a nie takie drobne paseczki. sama kupilam chlopakom kiedys bluzki w szerokie, poziome czarno-biale pasy do przebrania marynarskiego i z obozem ani wiezieniem mi sie nie kojarzyly. dzieciakom tez nie, bo nawet gdy biegali w nich po podworku bez reszty przebrania, to od razu padal pomysl zabawy w piratow.

jednak moim zdaniem dobrze, ze bluzke wycofali, choc nie ze wzgledu na skojarzenia czy poprawnosc polityczna. moim zdaniem to byl po prostu niewypal, bo bluza marynarska z gwiazda szeryfa, to po prostu ni w d... ni w oko tongue_out
    • redheadfreaq Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:53
      A jednak, zarówno mi, jak i moim całkowicie niezwiązanym z Izraelem czy judaizmem znajomym wzór skojarzył się jednoznacznie i bardzo źle. Naprawdę nie ma znaczenia, w którą stronę są paski, i że gwiazda ma napis (widoczny dopiero na powiększeniu). Zestawienie jest po prostu fatalne - związek marynarskich pasków z gwiazdą szeryfa pomijam.
    • lauren6 Re: skandal w zarze 27.08.14, 18:57
      Daleko idące skojarzenie. Może zakażmy wszystkich ubrań w popularną "zeberkę"..
      • niutaki Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:01
        ludzie maja nasrane w glowach...
      • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:27
        Wrażliwość na poziomie ameby.
    • memphis90 Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:00
      Zupełnie mi się nie kojarzy z obozem. Gwiazda wygląda jak gwiazda szeryfa, strój- jak więźnia z westernu.
      • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:26
        Bo Ty jesteś z kraju w którym tubylcy dziwią się czemu więźniowie obozów koncentracyjnych
        nie wzięli prawników aby ich wybronili.
        • memphis90 Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:54
          Ja?
          • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:59
            Tak.
            • memphis90 Re: skandal w zarze 28.08.14, 07:23
              A to pierwsze słyszę. Chyba mnie z kimś mylisz.
    • koralik12 Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:12
      Przeczytałam twój wpis i spodziewałam sie że w linku bedzie po prostu bluzka w paski. Ale pierwsze rzuciła mi sie w oczy żółta gwiazda dawidowa a potem mój umysł zarejestrował paski i całość to jednak dla mnie przegięcie. Słusznie wycofali

https://dl5.glitter-graphics.net/pub/1678/1678485lypv1ewxry.gif
    • nangaparbat3 Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:19
      Spodziewalam sie paskow, zobaczylam żoltą gwiazde Dawida. Zwariowali.
    • iwoniaw Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 19:21
      to ma być niby bardziej oczywiste skojarzenie na widok tej bluzki niż gwiazda Dawida na pasiaku? Jasne. Ludzie odpowiedzialni za wzornictwo dali ciała na całej linii, ot co. Słusznie klienci protestowali.
      • anulka.p Re: Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 19:53
        Hmm, zdaje się, że pasy na ubraniach w obozie nie był poziome jak na tej bluzce, tylko pionowe. Ta żółta gwiazda też nie przypomina gwiazdy Dawida. Lekkie szaleństwo.
        • iwoniaw Re: Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 20:06
          No jeszcze tego by brakowało, żeby zrobili wierną kopię, weź...
          • anulka.p Re: Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 20:21
            Tylko, że ta bluzka w niczym nie przypomina obozowego pasiaka, no bądźmy poważni. Mam bardzo podobną, tylko bez gwiazdy, w tym miejscu jest mały napis. Jakby ktoś się uparł, to te ż by się czepić mógł, że trochę podobna. Jednak zdecydowanie to jest szaleństwo.
            • iwoniaw Re: Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 20:25
              Gdyby od razu nie rzucała się w oczy gigantyczna, żółta, sześcioramienna gwiazda na tle biało-granatowych pasków, to zapewne nikt by nie miał skojarzeń. Strzelili sobie w stopę i tyle.
              • anulka.p Re: Szeryf w bluzce marynarskiej 27.08.14, 20:31
                Pozwól, że zostanę przy swoim zdaniu (i swojej bluzcesmile
    • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:25
      Ohydny wstrętny pomysł. Wymiotować mi się chce.
    • edelstein Re: skandal w zarze 27.08.14, 19:53
      Ojp.Jednym wszystko sie kojarzy z d...pa, drugim z holocaustem, obie grupy sa niezle powalone.Nigdy nie widzialam gwiazdy dawida wypustkami na koncach.Rzygac juz mi sie chce tymi wspominkami holocaustu, niedlugo czlowiek jak otworzy puszke z sardynkami To Sie dowie, Ze To podobne do wagonow z ludzmi.
      • mynia_pynia Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:03
        Ta gwiazda nie pasuje kompletnie do pasiaka. Bluzka ładniejsza bez gwiozdy. A gwiazda szeryfa ma chyba inny kształt, jak ktos nie umie rysowac gwiazdek to dawida rysuje.
      • gazeta_mi_placi Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:34
        Najlepiej udawać że nic się nie stało.
    • mokotowianka1 Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:26
      Skojarzyło mi się z "Chłopcem w Pasiastej Piżamie". Brrrr.
      • aka10 Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:27
        A cos takiego: tinyurl.com/p2xrc8x
        Tez podchodzi pod wiezienie?
        • rosapulchra-0 Re: skandal w zarze 28.08.14, 00:14
          Nie, ta bluzka nie.
      • rosapulchra-0 Re: skandal w zarze 27.08.14, 20:32
        Mnie też.
    • kub-ma Re: skandal w zarze 27.08.14, 21:32
      Gdyby nie sugestia, to nie miałabym takiego skojarzenia.
      Gdyby ludziom w zarze też się tak kojarzyło zapewne nie wypuściliby tego na rynek
      • wioskowy_glupek Re: skandal w zarze 27.08.14, 22:18
        Kojarzy się niestosownie. Byłaby ok bez pasów albo bez gwiazdy.
      • raczek47 Re: skandal w zarze 27.08.14, 22:19
        Gdyby gwiazda była w innym kolorze, nie byłoby skojarzenia.Żółta, pięcioramienna , na tle pasków-od razu się kojarzy z gwiazdą Dawida i Holocaustem.
        Projektanci Zary nie mieli takich skojarzeń? Nie wierzę.
        Dziwne to, bo faktycznie jak prowokacja.Pytanie, po co. Bo musieli się liczyć z protestami i koniecznością wycofania produktu.Postawili na szum wokół marki?
        • niutaki Re: skandal w zarze 27.08.14, 22:57
          piecioramienna Ci sie kojarzy z gwiazda Dawida? pierdzielisz kolezanko....
        • edelstein Re: skandal w zarze 28.08.14, 09:44

> Gdyby gwiazda była w innym kolorze, nie byłoby skojarzenia.Żółta, pięcioramienn
          > a , na tle pasków-od razu się kojarzy z gwiazdą Dawida i Holocaustem.

Piecioramienna Ci Sie kojarzy? Zakazac flagi ameryki .Nie dosc, ze duzo gwiazdek to jeszcze paski.

"Zu behaupten, Amerika wäre nicht wegen dem Öl im Irak, ist dasselbe, wie wenn man sagen würde, dass Anna Nicole Smith aus Liebe geheiratet hat."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka