Dodaj do ulubionych

funeralna kreatywność

04.09.14, 16:43
kilka dni temu byłam na cmentarzu
i tam zobaczyłam cos dziwnego
słuchajcie, wieniec
wieniec w kształcie prostokatu, czarnego zresztą
tło wienca zrobione było z małych, czarnych, suchych kwiatków
a na tym tle czerwone i złote kwiatuchy ułozone były w logo batoników Mars
tak, pogrzebowy wieniec wyglądał jak duzy baton

i tera tak- ja do dzisiaj nie wiem, co mam myslec?
czy to mi się podoba czy odrzuca?
ścieraja się we mnie aniołek i diabołek
aniołek mówi- profanacja
diabełek mówi- spoko jest

ogupiałam troche
ale umówiliśmy się juz z chłopem, że jak on pierwszy kojfnie, to dostanie na grob jacka danielsa z kwiecia, a jak ja, to chyba jakąś szanelkę (allure obstawiam)
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 16:48
      z pewnoscia jakis byl powod zamowienia takiego wienca....mnie by to z pewnoscia nie oburzylo...smilecmoze byl wielkim fanem tych batonów , lub z nimi wiazala sie jakas ciekawa/wazna/smieszna historia z zycia tego czlowieka jesli tak to mile ....
      • priszczilla Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 17:00
        Może zmarły gwiazdorzył? Ale nie, wtedy dostałby snickersa...
        • gazeta_mi_placi Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 08:55
          Może umarł na skutek olbrzymiej otyłości powstałej min. dzięki batonom Mars?
    • rosapulchra-0 Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 16:54
      Ja poproszę wieniec w kształcie chanel 5, a mój mąż stwierdził, że jemu wystarczy frosty jack's big_grin
      • konwalka Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 16:56
        no, z tym frosty to troszku grubo big_grin
        • rosapulchra-0 Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 18:40
          No bo grubo skromny jest wink
      • gazeta_mi_placi Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 08:47
        A mnie wszystko jedno, można mnie nawet pod płotem pochować i na pogrzeb nikt nie musi przychodzić.
    • joa66 Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 18:28
      i tak nic nie przebije zniczy z pozytywkąbig_grin
      • alicja.sunshine Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 19:34
        Wstań powiedz nie jesteś SAM... taaa.. to przebija wszystko smile
      • ichi51e Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 21:15
        A co one graja? Jakies klasyki czy hity?
        Nie wiem co myslec.
        • alicja.sunshine Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 07:41
          no grają - wstań powiedz nie jesteś sam smile z repertuaru ich troje
          • arwena_11 Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 07:53
            żartujeszwink?
            • alicja.sunshine Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 07:56
              oczywiście, że nie. Ja mam poczucie humoru ale ktoś kto wymyślił te znicze znacznie większe big_grin
              • edelstein Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 09:41
                Raz udalo mi sie to cudo obejrzec i uslyszecbig_grin Najbardziej jednak podobal mi sie pomnik zrobiony z wielkiego glazu i napisem:tu lezy ukochana tesciowa.
    • klubgogo Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 19:40
      Zmarły albo pracował w wytwórni marsów i dostał wieniec od kolegów, albo je po prostu uwielbiał.
      • paliwodaj Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 19:48
        zmarly moze lubil marsy I jakie w tym problem!
        Kto powiedzial ze maja byc kwiaty, smutne biale lilie czy jak to sie nazywa I jeszcze smutniejsze znicze
        • pieskuba Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 10:37
          Te lilie nazywają się kalie smile
          • nowi-jka Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 10:42
            kalie to kalie a lilie to lilie
            KALIA
            https://thumbs.dreamstime.com/z/czerwona-kalia-23119843.jpg
            LILIA
            https://niespodzianka.pl/presents/7e1dedcf9972fea8b8cfce6a5ef5db64.jpg
            • pieskuba Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 10:53
              Dziękuję, Kapitanie Oczywistość. Emotikon na końcu dałam niewidzialny czy jak...?
            • mamameg Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 11:53
              Kwiat na pierwszym zdjęciu to nie jest kalia, to ANTURIUM. Kalia wygląda tak:
              https://www.tapeciarnia.pl/tapety/normalne/180770_kwiat_kalia_bialy_liscie.jpg
              • nowi-jka Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 12:34
                no ale do lili jej daleko i tak
                a wszystkie swierdza tak ze mi sie zawsze z pogrzebem kojarza
    • asia_i_p Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 20:01
      No to się wreszcie coś dzieje.
      Bo odkąd moja siostra na maturę robiła prezentację o "Cmentarzach jako tekście kultury" doszłam do wniosku, że w porównaniu z wiekiem dziewiętnastym i początkiem dwudziestego, rozpaczliwie straciliśmy fantazję, jeśli chodzi o sztukę cmentarną, wszystko jak od sztancy. A wtedy były autentyczne cuda - ona miała nagromadzone zdjęcia, oczu się nie dało oderwać.

Zdecydowanie popieram Marsa, Danielsa i perfumy Chanel.
      • aqua48 Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 21:35
        Jeśli o mnie chodzi to można by mnie rozsypać w moim ulubionym lesie. Bez wieńców, perfum, grających zniczy itp. I urządzić wspaniałą imprezę z dobrym jedzeniem, muzyką i tańcami dla przyjaciół i rodziny.
        • capa_negra Re: funeralna kreatywność 04.09.14, 21:50
          Mam tak samo
        • nowi-jka Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 08:52
          tak bo rodzina i przyjaciele beda miec humory do tanczenia i muzyki
          umarł wam ktos bliski? bo po stracie kogos ukochanego sie takich głupot nie pisze
          • gazeta_mi_placi Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 08:55
            Dokładnie.
            Ciekawe czy sami tańczyli i było im wesoło w dniu pogrzebu ich ojca albo matki lub rodzeństwa (oczywiście za wyjątkiem sytuacji - tatuś znęcający się nad rodziną alkoholik, który w końcu kojfnął, wtedy wierzę, że tak big_grin)?
            • aqua48 Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 10:34
              gazeta_mi_placi napisała:

> Ciekawe czy sami tańczyli i było im wesoło w dniu pogrzebu ich ojca albo matki
              > lub rodzeństwa

W mojej rodzinie stypa to impreza na której spotyka się dużo ludzi, jest mnóstwo dobrego jedzenia i wszyscy wspominają zmarłego przypominając sobie wesołe i zabawne sytuacje z jego życia, zamiast tonąć we łzach. Śmierć to część życia. Nie widzę powodu, żeby na takiej imprezie żywi nie bawili dobrze w miłym towarzystwie i mieli potem fajne ostatnie wspomnienie o zmarłym. Ja lubię taniec. Tak, że i na mojej stypie mogą potańczyć smile
              • gazeta_mi_placi Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 11:24
                Naprawdę na stypie po śmierci np. Twojej matki tańczyłaś i było Ci wesoło?
                • aqua48 Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 11:46
                  gazeta_mi_placi napisała:

> Naprawdę na stypie po śmierci np. Twojej matki tańczyłaś i było Ci wesoło?

Nie tańczyłam bo byłam wielomiesięczną całodobową opieką totalnie wykończona fizycznie i psychicznie, ale tak, byłam w pewien sposób zadowolona, że mam ten bardzo ciężki okres za sobą, zamknięty, że mogę teraz odpocząć, poukładać mocno zdezorganizowane chorobą i umieraniem mojej Mamy życie inaczej, nabrać oddechu, zająć się sobą i najbliższymi i cieszyć ze wszystkiego. I jestem bardzo wdzięczna rodzinie, że na tej stypie nikt nie płakał, nie histeryzował, tylko wszyscy rozmawiali o przyjemnych i często śmiesznych sprawach, wspominali moją Mamę żartując, że narobili mi w domu szumu i zamieszania, a kuzynki jeszcze parę dni później dzwoniły z podziękowaniem i zapewnieniem, że wszystko było zorganizowane wyśmienicie. Byłam też na stypie na której wszyscy (łącznie z wdową) śpiewali. Nie mam nic przeciw tańcom.
      • liisa.valo Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 12:39
        Dokładnie pod tym tytułem ("Cmentarze jako tekst kultury") jest książka Jacka Kolbuszewskiego, wokół której toczyła się tematyka jednego z fakultetów na mojej uczelni. Swoją drogą, jedne z ciekawszych zajęć: chodzenie po kryptach, cmentarzach, analiza nekrologów... Ludzie rzeczywiście bywają kreatywni w tym zakresie.
    • dziennik-niecodziennik Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 09:33
      moja koleżanka pare lat temu postanowiła że na pogrzebie chce żeby jej puszczono "No woman, no cry". jej mąż popiera pomysl wink
    • jowita771 Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 10:07
      Nie przeszkadzałoby mi zupełnie i szczęka mi opadła, że ktoś może to uznać za profanację. Jak sobie przypomnę, czego z siostrą nawkładałyśmy ojcu do trumny i jak go wystroiłyśmy. Sąsiadka była lekko oburzona, jak zobaczyła krawat, ale kij jej w oko. Mam dla takich dobrą radę: jak się nie podoba - nie patrzeć.
    • mary_lu Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 11:09
      Mieliśmy nagrobek bliskiej osoby w kształcie boiska sportowego. Pogrążony w żałobie klub wystawił takie dzieło sztuki tragicznie zmarłemu zawodnikowi suspicious

Gdy grób tego chłopaka zmienił się w grobowiec rodzinny, postawiliśmy typowy, nijaki nagrobek z granitu. Ilekroć tam stoimy, podchodzi ktoś, kto żałuje zmiany, okazało się, że dziesiątki ludzi miało ten grób za punkt orientacyjny.
    • liisa.valo Re: funeralna kreatywność 05.09.14, 12:41
      Mnie tam się to podoba. Sama zażyczyłam sobie urnę z diabelskim ogonkiem lub widłami, a na płycie nagrobnej napis "Join me in death". Mam też drugą, bardziej ckliwą wersję napisu, w razie jakbym umarła przed ojcem, który by pierwszej wersji nie zniósł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka