Dodaj do ulubionych

mole spożywcze

06.09.14, 09:58
Złapałam przedstawiciela tego gatunku fruwającego sobie beztrosko. Dzisiaj zaopatrzę się w ocet i jakąś pułapkę na mole. Co polecacie?
Spożywamy duże ilości musli, orzechów, mąk razowych czyli wszystkiego co te stworzenia lubią najbardziej. Zrobię generalne porządki, wyrzucę wszystko co mam na dole w kuchni. I mam nadzieje, że pozbędę się tych szkodników uncertain
Kupię też szklane pojemniki, nie wiem co jeszcze mogę zrobić aby definitywnie załatwić problem.
Obserwuj wątek
    • cosmetic.wipes Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:19
      Plastry.
      W rossmanie są.
    • mdro Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:23
      Wszystko w pojemniki (ja wykorzystuję te szklane słoiki po kawie), nie zostawiać na wierzchu zwłaszcza wszelkich orzechów oraz bułki tartej. I przyjąć to jako zasadę wink. Na drzwiczki szafek z jedzeniem plastry z feromonami (stosowałam Raid i jakieś polskie, oba skuteczne). Jeśli się jeszcze nie namnożyły, to jedna aplikacja powinna wystarczyć, ale mogą być potrzebne 2 (do mnie leciały przez wentylację od sąsiadów, więc trochę dłużej się z nimi męczyłam).
    • mid.week Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:28
      Takie pułapki samoprzylepne:

https://www.e-rosa.pl/images/EXPELpulapkanamole.png

Sa różnych firm - działają super - tylko te trupki na widoku...

Można tez takie dostać. Zasada działania taka sama - feromony zwabiające i lepik ale jakoś to estetyczniej wygląda. Niestety nie widziałam w żadnym stacjonarnym sklepie, to produkt do magazynów, fabryk etc:
      https://tedan.pl/media/catalog/product/cache/1/image/465x265/29666153b58487a5beb0c2c0b3cb7e54/z/_/z_dyspenserem.mole_spo_ywcze.jpg

Podobno dobry jest tez plaster cytryny w szafce, ale nie sprawdzałam.
      • ladnyusmiech Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:38
        Aż wstyd się przyznać, ale namnożyły się niemiłosiernie. Mam dwie kuchnie , malutką u góry i dużą na dole. W sierpniu mam dwójkę dzieci w domu (żłobek zamknięty) i korzystam głównie z tej u góry. I już jakiś czas temu spotkałam tam mola, źle oceniłam sytuację bo nakupiłam raidy na mole odzieżowe i pozawieszałam w każdym miejscu. Ale wczoraj idę skorzystać z piekarnika na dół i złapałam ich ... kilkanaście. Mąż tam rano przed pracą robi koktajl - mleko, musli, płatki owsiane i orzechy. Czyli ma tam pełno pootwieranych produktów które kochają te obrzydlistwa sad
        • mid.week Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:46
          Wszystkie te płatki raczej do wywalenia sad
          Ja takie rzeczy trzymam w pudełkach i słojach. I nie wystarczą byle jakie plastikowe pudełeczka, bo te france i tam się potrafią dostać. Muszą mieć hermetyczne, bardzo szczelne wieczka.
          Ale i tak co jakiś czas widzę lecącego mola. Zawsze sprawdzam szafki, myję półki i nie znajduję więcej niespodzianek. Chyba lecą od sąsiadów. Uroki bloków sad
          No i już nie wiem co mam z nimi robić. Niby te feromonowe pułapki je zabijają, ale z drugiej strony je wabią... Moze sama je sobie ściagam zapaszkami z całego bloku?
          • peonka Re: mole spożywcze 06.09.14, 10:57
            Płytka Globol je zabija, tylko trzeba pilnować dzieci, bo jest trująca.
            • echtom Re: mole spożywcze 06.09.14, 12:52
              Płytkę Globol gdzie się kupuje?
              • peonka Re: mole spożywcze 06.09.14, 14:02
                Najprędzej w sklepach typu Społem, albo przez neta, albo w takich przemysłowych, ale chyba i w Realu widziałam kiedyś...
                • echtom Re: mole spożywcze 06.09.14, 14:10
                  Ok, dzięki.
                  • mid.week Re: mole spożywcze 06.09.14, 17:49
                    w Rossmanach też mają.
    • wagab_unda Re: mole spożywcze 06.09.14, 11:25
      Przylepce czy pojemniki owszem, ale kluczem jest pozbycie się gniazda, a jego znalezienie, nie zawsze jest łatwe. U mnie było w parowarze, głęboko wśród elektroniki.
    • alexa0000 Re: mole spożywcze 06.09.14, 11:35
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,124669058,124669058,Mole_spozywcze_skuteczny_sposob.html
    • aniuta75 Re: mole spożywcze 06.09.14, 11:42
      Przeszukać całe mieszkanie. Bo to, czy spożywcze czy nie, gniazdo może być wszędzie a jak nie będzie spożywki to zaczną jeść cokolwiek i tak czy siak się mnożyć. Napoczęte produkty powywalać, nowe w szczelne szklane opakowania, szafki pomyć octem. No ale to już wiesz smile.
      Kupić płytki Bros takie, co zabijają mole, muchy itp. bespol.pl/allegro/auctions/166/11.jpg Porozstawiać wysoko, na szafkach, coby dzieci się nie zainteresowały. Co ważne to nie mogą być pomieszczenie, w których nie ma cyrkulacji powietrza.
      Kupić Namol Herbapolu img20.allegroimg.pl/photos/oryginal/43/68/20/39/4368203971 i porozkładac torebeczki po szafkach, nawet tych z ciuchami (lepiej zapobiegac, bo one migrują skubańce).
      Tylko takim zestawem (Bros + Namol) wygrałam walkę z tymi dziadami.
      • aurinko5 Re: mole spożywcze 06.09.14, 12:49
        Płytka Globol . Od 3 tyg. już ani jednego mola nie widziałam. A dwa miesiące z nimi walczyłam w kuchni.
    • przeciwcialo Re: mole spożywcze 06.09.14, 14:40
      Jedzenie sypkie przechowuj w pojemnikach i słoikach. Szafki umyj mieszanina wody octu i soku z cytryny.
    • mynia_pynia Re: mole spożywcze 06.09.14, 14:55
      Raz mi się coś zalęgło w worku 10 kg mąki z młyna i to pył ostatni raz kiedy sobie taką mąkę kupiłam, bo niestety w opakowaniach po 2 kg nie sprzedają wink
    • rulsanka Re: mole spożywcze 06.09.14, 17:45
      Mole nie żyją w "gniazdach". To motyl. Z jaja rozwija się gąsienica, która zjada mąkę itp. Gąsienica przeobraża się w poczwarkę, zazwyczaj gdzieś w kącie, pod sufitem. Z poczwarki wychodzi motyl, który składa jajeczka. Motylek nie żyje długo, i nawet nie zabity, wkrótce gdzieś znika. Jeśli wszystko umyjesz a żywność włożysz do pojemników, to w ciągu kilku dni przestaniesz widywać motylki. Płytki i inne takie są moim zdaniem bez sensu.
      Za jakiś czas mole mogą pojawić się znowu, bo niektóre produkty mączne i ziarna są nimi skażone już w sklepie.
    • ewa_mama_jasia Re: mole spożywcze 06.09.14, 17:48
      Parę lat temu znalazłam u rodziców. Powyrzucałam wszystkie produkty, w których były: kasze, mąka, płatki i takie tam. Wymyłam szafki w środku i na zewnątrz. Nawet nie octem, normalnie wodą i jakimś płynem do mycia naczyń. Widać wystarczyło, bo od tamtej pory nie ma.
      • aga_sama Re: mole spożywcze 06.09.14, 22:29
        U mnie mole w mieszkaniu były zawsze. Nic na skubanie nie działało. Feromony, namol, bros. Od zawsze żywność w sloikach, nie jakiś tam pudelkach, tylko solidnie zamkniętych pojemnikach.
        Latem robiliśmy remont i odkryliśmy gniazda moli. Za plecami szafek kuchennych y pod glazura klejoną 20 pare lat temu na beton. Po remoncie spokój, ale i tak profilaktycznie płytki poprzyklejalam

• bbuziaczekk Re: mole spożywcze 06.09.14, 22:38
          Wyrzucic wszystkie maki, kasze itp. bo pewnie w srodku w opakowaniach masz ich pelno - ja miałam w mace.
          Posprawdzac gorne szafki tzn na dachu mebli czy nie masz jakichś orzechow itp. - ja miałam koszyk z orzechami wloskimi a w nim pelno larw.
          Przylepic do szafki lep na mole spożywcze - u mnie to podzialalo idealnie.

Te 3 czynności wystarczyly + porządne przetrzepanie szafek z zywnoscia i nie tylko, dokładne wymycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka