Dodaj do ulubionych

Kawiarnia dla mam z dziećmi

08.09.14, 18:25

Drogie Mamy! Właśnie staram się o dotację na własną działalność. Wymysliłam, że otworzę kawiarnię/cukiernię z kącikiem dla dzieci i ich mam. Taka kawiarnia dla mam z mozliwością zorganizowania małego przyjęcia urodzinowego. Oprócz tego chcę piec ciasta i torty na zamówienie. W asortymencie byłyby napoje zimne, ciepłe, ciasta, ciasteczka, gofry i desery. W przyszłym roku lody. Dużo osób mówi mi żebym się zastanowiła, bo nasze osiedle to niezbyt dobre miejsce na biznes.
A Wy jak uważacie? Chodziłybyście do takiej kawiarni przyjaznej dzieciaczkom?
Obserwuj wątek
    • monika3411 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:33
      W moim mieście jest takie miejsce. Rewelacja! Jest kącik ogrodzony dla malutkich dzieci, jest ścianka wspinaczkowa, ściana do bazgrania, są huśtawki zawieszone u sufitu, masa zabawek, jest kolorowo, baaardzo przyjaźnie smile Są organizowane warsztaty, imprezy. Są pyszne desery, ale można też zjeść coś na ciepło, albo sałatkę, wypić kawę. Łazienka przestronna - wszystko jest przemyślane, właścicielka przemiła, za dwa tygodnie urządzam tam przyjęcie urodzinowe dla córki.
    • niktmadry Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:36
      Nie wiem. Ze starszym dzieckiem mogę iść do każdej kawiarni, z młodszym - gdybym chciała posiedzieć przy kawie z inną mamą wybrałam jakiś figloraj. Gdybym chciała otwierać działalność szybciej pomyślałabym o kawiarni z zakazem wstępu dla dzieci. Ale ja mieszkam w mieście gdzie takich przybytków jest wiele i w co drugim gdzieś w kącie poupychane są jakieś plastikowe domki, zjeżdżalnie , że niby dla dzieci. Gdybym chciała dzieciaka nakarmić wybrałabym lokal (jako klient) bez placu zabaw. Nie lubiłam gdy mi się dzieci rozpraszały w czasie przeznaczonym na posiłek.
    • mnietoniemi Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:38
      domini80 napisała:
      Wymysliłam, że otworzę kawiarnię/cukiernię

A oprócz wymyślenia, dowiedziałaś się jak prowadzić taki interes, żeby nie zbankrutować po kilku miesiącach lub tygodniach?
      • domini80 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:11
        Piszę biznesplan, zastanawiam się, analizuję. Dlatego będzie pieczenie ciast i tortów plus kawiarnia.
        • pomidorpomidorowy Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:28
          wg mnie fajna sprawa, ale zalezy jaka lokalizacja etc. osiedlowa kawiarnia wg mnie nie ma wiekszych szans ale jesli to duze miasto np ze starówka to jak najbardziej (jesli masz szanse na taki lokal)duzy plus te ciasta bo byc moze dochód z ww bedzie stanowil wiekszosc dochodu.(jesli dobre oczywiscie)
    • priszczilla Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:38
      Nie.
      • domini80 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:11
        Tak
    • niktmadry Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:38
      Jeszcze tak sobie pomyślałam, że jeśli się zdecydujesz na taki lokal to może warto pomyśleć o etacie dla jakiejś animatorki na tym placu zabaw - tak żeby rodzice (mamy) mogły spokojnie poplotkować przy kawie a ktoś inny w tym czasie zorganizuje jakieś zabawy i popilnuje by się dzieci wzajemnie nie pozabijały?
    • empirical Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 18:50
      Był taki lokal koło mojego domu - w dzielnicy bardzo dzietnej. Pomimo fantastycznych zajęć, fajnej kawy i ciastek - biznes wytrzymał niecały rok...
    • pederastwa Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:01
      Dziecko mam od dwóch lat, jeszcze ani razu nie poczułam potrzeby pójścia do specjalnej kawiarni dla mam z dziećmi. Co to w ogóle jest?
      Przy czym minimum dwa razy w miesiącu chodzimy z dzieckiem na obiad gdzieś na miasto, ale kryterium jest jakość jedzenia (również tego dla dziecka).
      • kj-78 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 22:49
        Bo dwuletnie dziecko jeszcze za male na samodzielna zabawe. Moje 3,5 i 5 lat jak zobacza fajne zabawki w kacie kawiarni, to znikna tam na dlugo, a ja moge w spokoju rozkoszowac sie kawka i rozmowa z przyjaciolka. Ja bym na pewno chodzila do takiej kawiarni czesto, ale tylko jesli kacik dla dzieci bylby odpowiednio wyposazony, i co jakis czas apgrejdowany. Bo jak po 3 razach dzieciom sie znudza te same 3 samochodziki i te same 20 klockow, to nie dadza spokojnie posiedziec, i trzeba bedzie szukac nowego miejsca wink
    • feleedia Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:10
      Klapa po kilku miesiącach.
    • domini80 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:17
      Do dziewczyn mieszkających na osiedlach! Czy u Was są jakieś kawiarnie? Można zjeść lody gałkowe?
      • gryzelda71 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:19
        Można. Ale to jest cukiernia. Sprzedaż ciast, lodów i jakieś dwa stoliki zawsze puste.
      • pederastwa Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:28
        Są takie miejsca. Ale nikt tam nie przesiaduje. Wchodzi sie, kupuje dziecku ze dwie gałki i idzie dalej na spacer. A cukierni w ogóle jest dużo, głównie sieciowych.
    • gazeta_mi_placi Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:22
      Zrób restaurację/knajpę tylko dla dorosłych, bez bachorów, teraz rodzice wszędzie ciągają bachorstwo a wielu ludzi marzy o lokalu który zapewni im święty spokój przy kawie i jedzeniu.
    • pomidorpomidorowy Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:32
      w moim miescie (duze, historyczne) byly takie kawiarnie jedna w swietnej lokalizacji ale upadla/zamkneli (?) nie wiem co sie stalo podejzewam ze gwaltowna podwyzka czynszu bolokal nadal pusty...
      Nie bylo jakos strasznie dzieciowato. byla scianka, zabawki, fajna aranzacja wszystko miekkie drewno polaczone z obitymi elementami - wazne ze czysciutkie a to trudne przy zalozeniu dzieci+ materialy obiciowe smileczesto tam chodzilismy bo dzieci sie bawily a starzy mogli pogadac cos zjesc...
      wada bylo marne menu typu ostrygi, dziwne salatki a dla dzieci chrupki, jakies suche ciastka...
    • kajak75 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 19:33
      W mojej okolicy taka kawiarnia sprawdza sie w okolicy placu zabaw. Jako alternatywa, bo wlasnie zaczęło padać itd. Ale kawiarniana cześć jest dodatkiem to miejsca do zabawy. Regularnie organizowane sa tez zajęcia ( płatne ) w wydzielonej czesci.

Co do menu, to pomysl tez o czymś niesłodkim. Jak wynika z lektury forum wink ematki odżywiają sie zdrowo i tak karmią dzieci smile. Talerz zupy na rozgrzewkę zima może cieszyć sie popularnością.
    • joxanna1 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 21:11
      Zrób w mojej okolicy. W pobliżu jest tylko jedna z placem zabaw dla dzieci i naprawdę trudno dobić się do stolika, albo chociaż fotela. W dodatku jest czynna tylko latem. Przydałby się też fajny plac zabaw pod dachem. Ale nie tylko dla maluszków - poproszę dużą trampolinę i jakieś haczki do wspinaczki nawet dla 9latki.
      • kwiat_w_kratke Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 22:34
        Jest kilka takich miejsc w mojej okolicy. Zwykle świecą pustkami. Szczerze, to gdy akurat mamy ochotę coś zjeść na mieście, wolimy wybrać Pizza Hut. Też jest niedaleko nas. W PH fajne jest, że miejsca są kameralne, osłonięte. A w tamtych "dzieciatych kawiarniach" wszystko jest na widoku, miejsca mało, wcale nie jest przyjemnie tam siedzieć. Czasami wpadamy na lody, ale zwykle szybko uciekamy.
    • czarka77 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 23:07
      NIE RÓB TEGO! Zaklinam!!! Więcej mogę napisać na priv. Daj znać na pocztę gazetową, jeśli chcesz, żebym Ci skutecznie ten biznes odradziła...
    • szarsz Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 08.09.14, 23:15
      u mnie się taka właśnie zamyka. Nawet rozważałam ją jako miejsce na urodziny dla córki, ale dowiedziałam się, że będzie działać do końca września...
      Wytrzymała rok. Osiedle duże, bardzo dzietne, jedyne z dodatnim przyrostem naturalnym w 600 tysięcznym mieście.
      • gazeta_mi_placi Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 10:47
        Bo matki wolą zatruwać swoim bachorstwem życie innym w innych lokalach niż iść do ładnego. fajnego, specjalnie dostosowanego pod dzieci lokalu.
        W Krakowie też taka knajpa usytuowana na Rynku padła.
        • nenia1 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 11:07
          Gazeta jak zwykle trochę zbyt dosadnie, ale odrobina prawdy w tym jest.
        • crises Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:20
          Na Rynku to nie wiem, ale padła i Cafe Culca (ambitna, z programem zajęć takich, siakich i owakich), i to coś na rogu Dajworu i Wawrzyńca, gdzie teraz jest hamburgerownia (a wcześniej było takie niby orientalno-fusion). Jak dla mnie jednoznaczny komunikat, że takie coś jest zbędne.
          • stacie_o Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:37
            Bo culca to było takie ą ę wiele znanych mi matek się balo tam iść ze ich dzieci będą za mało trendi na takie coś
            • stacie_o Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:46
              A to drugie to chyba muffinka Cafe. Nie wiedziałam że padła.
    • iwles Domini 09.09.14, 11:07

Zmniejsz sygnaturkę, dwukrotnie przekracza dopuszczalną wielkość.

• ichi51e Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:26
      Ja chodze czesto. Przyznam sie ze jest mi wszystko jedno co jest do jedzenia byle byla kawa i cos co dzieciak moze zjesc. Wazniejsze jakies ustrojstwo (klatki zamykane?) ktore zajmie dziecko na min 30min.
      • ichi51e Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:31
        A dodam niestety ze moja ulubiona kawiarnia ma wywieszone ogloszenia "dochodowa kawiarnie dla matek i dzieci sprzedam" wiec nie wiem o co kaman
    • joaaa83 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:34
      U mojej mamy na osiedlu był taki lokal i splajtował, mimo sporej reklamy. Dodam, że w pobliżu jest jedno z największych przedszkoli w mieście, do którego zawsze mnóstwo chętnych. Ja bym nie założyła takiego biznesu. Wolałabym otworzyć zwykłą cukiernię.

Aha i nigdy tam nie zajrzałam. Z dzieciatymi koleżankami jechałyśmy do bawialni albo po prostu spotykałyśmy się u którejś, a jak wychodziłyśmy gdzieś posiedzieć to bez dzieci.
      • mx3_sp To jeszcze będzie tam produkcja jedzenia? 09.09.14, 12:43
        pieczenie cist. Powodzenia. Jak przebrniesz przez papiery, daj znak. A i tak zaraz będziesz się zwijać.
    • helka.pentelka Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:42
      1. jak chcesz oficjalnie piec ciasta i torty, to musisz zatwierdzić zakład produkcyjny w sanepidzie - ghp, haccap i kupa kasy na adaptację. Masakra na starcie. I pomysł nie rokuje.
      2. Chodzę czasem do czegoś takiego: duuuuża bawialnia dla dzieci częściowo oddzielona szybami od sali z miejscem na kawę dla rodziców. Dziecko widzę, wrzaski są ograniczone.
      Ciacho lody tosty można kupić na miejscu. Chodzę wyłącznie z inną matką z małym dzieckiem. Bezdzietny człowiek by tam nie wytrzymał za długo
      3 Dla mnie w menu za dużo słodkiego za mało świeżego. brakuje tostów, prostej sałatki czy zupy krem zimą.
      4 idei organizowania spędu urodzinowego koleżanek i kolegów dla małego dziecka nie ogarniam. na razie nie uczestniczę w tym wyścigu głupot rodzicielskich - oby najdłużej.
    • slonko1335 Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:42
      sama kawiarnia z kącikiem dla dzieci to trochę mało-u nas takie dość szybko popadały. Od jakiegoś czasu na rynku są takie ale mają bogatszą ofertę(warsztaty, zajęcia,specjalne menu) zobacz sobie:
      www.fika.szczecin.pl/
      pl-pl.facebook.com/niebko
      www.cafemimi.pl/
      no i żadna z nich nie jest umiejscowiona w obrębie jakiegoś osiedla-dwie w okolicy atrakcji turystycznych, jedna w ścisłym centrum miasta.

widziałam, że miały jakas ofertę na gruponie i innych dealach-to może być jakiś tam pomysł na reklamę.
    • daisy Re: Kawiarnia dla mam z dziećmi 09.09.14, 12:49
      Pomysł fajny, ale:
      po pierwsze, musi to być miejsce naprawdę rozsądnie urządzone, przede wszystkim duża powierzchnia,
      po drugie, nie na osiedlu. Nikt nie chodzi na kawkę na osiedlu, każda mama chce na jakiś czas wyrwać się "do miasta", gdzieś, gdzie może też zrobić jakieś miłe zakupy, polansować się, pogapić na wystawy, gdzie jest sens się ubrać i zrobić makijaż. Na osiedlu to lepiej otworzyć fajny warzywniak z eko jajkami na przykład (nie ironizuję). W Pl nie ma kultury chodzenia za róg na kawę, jeśli można ją wypić w domu, a dzieciak w domu też się może pobawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka