Dodaj do ulubionych

dobre rady

27.09.14, 14:57
Ostatnio strasznie irytują mnie obcy lub prawie obcy ludzie dający 'dobre rady'. Np. często psiarze czestuja mnie takimi radami. Mam roczną sunię i co chwilę słyszę jakieś mądrości. Z sunią bylam na szkoleniu, jest mala i w miarę grzeczna (wiadomo że czasem ją energia roznosi). Wczoraj bawila się kijami i aportowala, to jakas przechodząca ciocia dobra rada zaczęła wyklad, ze nie powinnam jej pozwalac na to, bo sie zęby scierają i ona tez tak robila a treserka kazała jej tylko z zabawkami dla psiaka chodzić. Ja na to, ze moja psina na dworze nie chce sie bawić zabawkami tylko kijami. Wiec kolejna rada, co z tym zrobic. Kolejna rada, ze to bardzo zle ze w misce ma caly czas sucha karme bo powinnam po 15 minutach chować. Itd. itp. Ja nie kwestionuję tego, czy tak jest prawidlowo wg treserów psów tylko ze ja sie nie pytam o rady. Czesto spotykam tez inna babke z psem, która tez mi ciągle powtarza jakies mądrości wyniesione ze szkolenia dla psów. Jak wolam mojego psa zeby przyszedl a on np. nie poslucha (chociaz cwiczę to z nim) to od razu slysze, ze powinnam isc na nastepny etap szkolenia. No po prostu wkurza mnie to, staram sie nie przejmować ale mam ochote do nikogo sie juz nie odzywać podczas spacerów, czym predzej sie oddalac i isc gdzies indziej. Wy tez spotykacie takich ludzi czy tylko ja jestem za malo asertywna i mam takie szczęscie?
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: dobre rady 27.09.14, 16:17
      Jesteś za mało asertywna i wdajesz się w niepotrzebne dyskusje. Odpowiadaj z uśmiechem, że dziękujesz za porady, ale o psa zadbasz po swojemu i odchodź. Nie opowiadaj obcym osobom co ma w misce i jak długo.
    • ichi51e Re: dobre rady 27.09.14, 16:21
      Poczekaj az bedziesz miec dziecko suspicious
      • piagizela Re: dobre rady 27.09.14, 17:45
        Też o tym od razu pomyslałamtongue_out.
        Pani stwierdzila, ze moj pies jest chudy (to prawda, jest niejadkiem ale przeciez na sile go nie nakarmie i poza tym ciągle biega) więc powiedzialam, ze ona malo je a w misce ma caly czas sucha karme jakby chciala na co uslyszalam, ze to bląd i bla bla bla.
    • aguar Re: dobre rady 27.09.14, 20:39
      O rany! Ucinaj krótko, poszukaj towarzystwa jakichś miłych właścicieli psów. Tacy też się zdarzają. Ale z drugiej strony jeśli nie masz dziecka, a planujesz, to naprawdę świetny trening asertywności i nieprzejmowania się czyimś gadaniem.
    • vi_san Re: dobre rady 28.09.14, 13:14
      Ucinaj i zmień towarzystwo. smile
      Sama mam psa [dużego]. I nigdy nie przyszłoby mi do głowy pouczać innego właściciela! Znaczy inna sytuacja, jeśli ktoś *pyta* np. "Czym ty go karmisz, że ma taką piękną sierść?" albo "Mam kłopot, bo mój pies...". Wówczas mogę odpowiedzieć co *ja* robię w takich okolicznościach, ale uważam, że nieproszone rady są, delikatnie mówiąc, nie na miejscu.
    • rubi-sabadell Re: dobre rady 28.09.14, 15:12
      Najwidoczniej roztaczas taką aurę, że przyciągasz wielu pomocnych ludzi. Nic tylko się cieszyć smile
      Gorzej, gdy taka "pomoc" to tylko teoretyzowanie na zasadzie "co by było gdyby..."

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka