Dodaj do ulubionych

Puszka karmy na Dzień Nauczyciela

08.10.14, 15:19
Zamiast kwiatów na Dzień Nauczyciela-akcja polegająca na przyniesieniu karmy lub puszki dla dla zwierzaka..

Co sądzicie ?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:19
      A głodne dzieci?
      • pederastwa Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:23
        Głodne dzieci mogą nie przynosić karmy.
        • rhaenyra Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:27
          moga zjesc po drodze np smile
    • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:24
      Jak dla mnie pomysł idiotyczny i obraźliwy.
      • anula_anka Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:26
        Obraźliwy dla kogo???
        • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:54
          To prezent dla nauczyciela. Pytanie czy nauczyciel jest psem by dostać karmę dla psa ?

• pederastwa Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 17:37
            A pary biorące ślub i proszące o przyniesienie karmy dla zwierząt zamiast kwiatów? Są psami czy nie są?
            • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 20:11
              Co innego gdy pomysł wychodzi od obdarowywanego , a co innego gdy od ofiarodawcy
              • pederastwa Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 22:42
                A to jest szkolna akcja, a nie inicjatywa ofiarodawców.
      • rhaenyra Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:26
        serio myslisz ze zwierzak sie obrazi bo puszke dostanie z okazji dnia nauczyciela?suspicious
        • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:55
          zwierzak nie, ale czy nauczyciel nie poczuje się obrażony sprowadzeniem go do pozycji psa tego już raczej nie byłabym powiedzieć.
          W sumie do tej karmy dla psa można dokupić piłkę do aportowania.
          • capa_negra Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 22:19
            koniecznie
        • manieczkagrosik2 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 18:55
          dobry pomysł na prezent na dzień policji
          • guderianka Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 18:56
            nie da rady, święto jest w lipcu tongue_out
    • eve-lynn Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:26
      Dżizaz - myślałam, że to taki dowcip ma być, że to ma być dla nauczyciela big_grin
      Jak zdawałam na studia pedagogiczne to mnie spytano na egzaminie, co bym zrobiła, gdybym na zakończenie roku dostała od klasy wieniec pogrzebowy big_grin i teraz jak zobaczyłam tytuł "Puszka karmy na dzień nauczyciela" to od razu miałam takie skojażenie"

Ale do rzeczy - to dla zwierzaka nauczyciela (czyli poniekąd łapówa) czy dla schroniska jakiegoś? I kto ma wystoąpić z pomysłem - nauczyciel czy klasa?

Jak dla schroniska i zaproponowane przez nauczyciela to uważam, że to fajny pomysł...
      • gogologog Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 09.10.14, 21:10
        <<Jak zdawałam na studia pedagogiczne to mnie spytano na egzaminie, ..... to od razu miałam takie skojażenie>>

Zdalas na te studia?
    • eo_n Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:29
      Niesmaczny pomysł. Sensu largo rzecz jasna wink
    • tuya Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:31
      Jak dla mnie bardzo ok, jeśli karma dla schroniska.
      • oteczka Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:36
        Bardzo dobry pomysł , u mnie w pobliskiej podstawówce też dzieci mają kupić jakąś karmę,koleżanka pytała co kupić bo wnuczka ma przynieść do szkoły, nie wiem czy na dzień nauczyciela czy dzieciaki jadą do schroniska w odwiedziny,ale popieram w 100%.
        • wioskowy_glupek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:04
          Bardzo fajny pomysł, szczególnie jeśli wyszedł od samego nauczyciela
          • marghe_72 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:05
            wioskowy_glupek napisała:

> Bardzo fajny pomysł, szczególnie jeśli wyszedł od samego nauczyciela
            >
            jak wyżej.
          • aurita Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:17
            pomysl fajny ale WYLACZNIE jezeli wyszedl od nauczyciela....
    • dzoaann Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:59
      Jesli zarcie dla schroniska to ok. Nauczyciele mogliby jskies pogadanki itp jeszcze zrobic.
    • ichi51e Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 15:59
      Najlepiej to byloby dac kase - nic bysie nie zmarnowalo i wszyscy zadowoleni
    • kozica111 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:01
      Jeśli to inicjatywy szkoły/nauczycieli to tak w innym przypadku głupi pomysł.
    • awidyna Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:14
      Ja bym nie miała nic na przeciwko wink W sumie to lepsze, bo coś dla psiaka by było a kwiatek i tak mi zwiędnie. Ale już oczami wyobraźni widzę miny niektórych koleżanek w pokoju nauczycielskim ;D
      A co do karmy dla psiaków to u nas w szkole raz w roku jest właśnie zbiórka.
      A dla głodnych dzieci zbieramy przybory szkolne - wiem ekierki nie zjedzą, ale to co na ekierkę mieli przeznaczyć mogą przeznaczyć na bułkę.
      • zuzanna56 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:25
        Świetny pomysł smile. Mam nadzieję że to nauczyciele zaproponowali.
        U mnie w szkole i u dzieci, też w innym okolicznych zbieramy na operację dla chorego dziecka zamiast kwiatów. Uważam że to bardzo dobry pomysł.
    • malgosiek2 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:28
      guderianka napisała:

> Zamiast kwiatów na Dzień Nauczyciela-akcja polegająca na przyniesieniu karmy lub puszki dla dla zwierzaka..
      >
      > Co sądzicie ?

Super pomysł.Kwiatki uschną, a karma się do schroniska zawsze przyda.
      • anilka Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela. 08.10.14, 16:45
        Dziecku i rodzicowi naprawdę nic się nie stanie jeśli ten raz w roku kupi jeden łysy kwiatek. Po prostu jako miły gest w stosunku do kogoś. Albo jeden od całej klasy jak szkoda pieniędzy i się zmarnują bo uschną. Po jakiego łączyć dzień nauczyciela ze wspomaganiem schroniska?
        Ale jeśli nauczyciele w tej konkretnej szkole tak zdecydowali to ok i chwała im za to.
        Ale jesli pomysł wyszedł od kogoś innego to wtedy to chamstwo jest.
        • andaba Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela. 08.10.14, 16:49
          Jeżeli inicjatywa nie wyszła od nauczycieli, to nie podoba mi się. Jak najbardziej popieram zbieranie karmy dla schronsk, ale dla schronisk, nie dla nauczycieli.
        • malgosiek2 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela. 08.10.14, 19:45
          Nie bój się, kwiatki jeszcze nie raz dostaną multum i na pęczki.
          A, nic się nie stanie jak raz zamiast kwiatka będzie np.wspomniana karma dla zwierząt.
          Więc nie rozpaczaj wink
          • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela. 09.10.14, 12:21
            Na gwiazdkę też dziecku kupisz karmę dla psów ze schroniska i powiesz nic się nie stanie jak nie dostaniesz prezentu.
            Prezenty dajemy bo tak chcemy, jak kogoś się nie lubi to prezentu się nie daje kupowanie prezentu dla Kasi który w założeniu ma być przekazany Asi jest zwyczajnym świństwem.
            Zbieranie karmy jak najbardziej tak ale nie z powodu dnia nauczyciela.
    • echtom Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 16:50
      Jeśli nauczyciel zwierzolub i tak chce, to ok. Jeśli pomysł darczyńców, to kiepski.
    • baltycki Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 17:00
      Czy ten zwierzak jest wlasnoscia nauczyciela?
      Zbiera dla wlasnego zwierzaka?
      (Do glowy by mi nie przyszlo, ale czytajac.. smile)
    • gryzelda71 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 18:35
      A któż taką akcję wymyślił?
    • guderianka Re: akcja Samorządu Uczniowskiego 08.10.14, 18:44
      ( pod opieką nauczycielek )
      • solejrolia Re: akcja Samorządu Uczniowskiego 08.10.14, 18:47
        fantastyczna akcja
        tylko jakby nie ta okazja! indifferent
      • aurita Re: akcja Samorządu Uczniowskiego 08.10.14, 19:36
        no troche nie bardzo... a na dzien dziecka tez beda chcieli puszke karmy dostac zamiast twixa?
        • nangaparbat3 Re: akcja Samorządu Uczniowskiego 08.10.14, 22:52
          Na Dzień Matki zaniosą swińskie ucha do pogryzania.
    • solejrolia Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 18:46
      Ojindifferent
      masakra....

czy to naprawdę taki jest kłopot kupić tego kwiatka z okazji dnia nauczyciela?????kuźwa, choćby jedną różę????jak nie ma byc wiązanka, to chociaż symbolicznie....

a to tak aprops wątku o florystyce, i tego, że florysta (czy też bukieciarz, jak również kwiaciarz) w Polsce z zawodu nie wyżyje....HA HA no faktycznie. tym sposobem NIE WYŻYJE ...
      jakby nie mozna było i kwiatka, i karmy kupić.
      bo kwiatek to ile kosztuje? bez przybrania kilka złotych, z przybraniem kilkanaście do 30-35zł , no dobra z 50zł za wielki bukiet .
      dobra, no to weźmy kwiatek doniczkowy, powiedzmy storczyk, to jakieś 20 do 35zł, ale fiołek afrykański , małe to i niekłopotliwe, to też raptem kilka złotych. KILKA ZŁOTYCH.

jak się 20czy 25osób złoży to ten koszt jest naprawdę groszową sprawą

a puszka dla kota to ile? 6zł?
      to jak już musi być ta karma , to razem z kwiatem.
      bo inaczej po prostu żenada
      indifferent
      • guderianka Re: pytam , bo 08.10.14, 18:52
        Pomijając fakt, że to takie trochę dziwne-nie ta okazja i nie ta akcja -dla mnie osobiście żenującym jest ZAKŁADANIE z góry, ze na Dzień Nauczyciela trzeba COŚ nauczycielowi dać- czy to kwiatka czy czekoladkę. Z tego sami zainteresowani często podkreślają, ze to Dzień Edukacji Narodowej, i( ci, których ja znam prywatnie) nic nie TRZEBA. Wydaje mi się, że najmilszym są spontaniczne gesty dzieciaków, a nie zorganizowane akcje..

I jeszcze-gazeta z Netto - tam w ramce również- kwiaty (bodajże) i czekoladki i napisane : NA DZIEŃ NAUCZYCIELA>..

Jakoś mnie to mierzi...
        • solejrolia Re: pytam , bo 08.10.14, 19:01
          U nas praktykuje się bukiet składkowy, tak było od I klasy, do tego jestem przyzwyczajona.
          Spytałam młodą- w tym roku składają się aż po 3zł

U nas w szkole akcja dokarmiamy zwierzaki w schronisku jest corocznie. oczywiście daję pieniądze, zwykle przy takiej akcji to 10zł, albo kupuję w biedronce 5kg chrupek i zawożę do szkoły, kurcze, nie pamiętam dokładnie kiedy nosimy karmę ale jakoś zimą to się dzieje.
          no ale w każdym razie nie jest to z okazji dnia nauczyciela....
        • baltycki Re: pytam , bo 08.10.14, 20:22
          > Z tego sami zainteresowani często podkreślają, ze to Dzień Edukacji Narodowej,
          Wlasnie edukuja tych, ktorzy musza cos sprezentowac.
          Na inicjatywe nauczycieli, ich gotowosc do rezygnacji z narecza kwiatow nie mogli pewnie liczyc, wiec "wzieli sprawy w swoje rece", brawo)))
        • makurokurosek Re: pytam , bo 09.10.14, 12:18
          Dlatego taką akcję uważam, za obraźliwą dla nauczycieli a jednocześnie wymuszającą podarunek.
    • mid.week Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:10
      Sądzę, że lepiej kupić karmę niż kwiatek, który zwiędnie. Jeśli za inicjatywą samorządu uczniowskiego stoi ciało pedagogiczne to tym bardziej zacna akcja.
      • makurokurosek Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 09.10.14, 12:23
        Tak samo jak lepiej kupić karmę niż kolejną zabawkę którą dziecko pobawi sie pięć minut . Za takiego furbiego można by wykarmić całkiem dużą ilość psiaków, a jednak rodzice wolą wydać na zabawkę niż dokarmić te psy.
    • szamanta Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:30
      jeśli to Pni osobiście wysnuła taką propozycje z własnej woli byłabym bardzo zadowolona
      Jeśli to pomysl rodzicow ,czy dzieci- raczej tu bym się wahała
      Ale łudzie się ,ze to Pani prośba ( np. nie lubi kwiatków a dobra okazja żeby wspomóc schronisko w zywnosci) i jestem wtedy ZA... nawet 10 puszek by moje dostarczyło smile
      • guderianka Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:33
        To info OGÓLNe, szkolne , nie jednej nauczycielki
        • szamanta Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:42
          Nie razi mnie to jakoś
          Powiem więcej.. nie przypominam sobie ,aby moje na dzień nauczyciela w ogóle jakieś kwiatki kupowali czy inne prezenty dla nauczycieli. Co innego na zakończenie roku ,ale tak poza tym to chyba nie o ile pamięć mnie nie myli.

Jeśli takie info poszło to zapewne nikt nie robiłby z tego afery i ja nie protestowałabym.
          • echtom Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 19:59
            > Nie przypominam sobie ,aby moje na dzień nauczyciela w ogóle jakieś kwiatki kupowali czy inne PREZENTY dla nauczycieli. Co innego na zakończenie roku

Też mi się tak wydaje. Tylko jakiś apel uroczysty był.
    • gagunia Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 20:38
      Pomysł idiotyczny jak każdy inny tego typu czyli nie przynoszenie kwiatów na taką czy inną uroczystość.
      Jako nauczyciel, panna młoda, solenizantka, jubilatka czy ostatecznie trup w trumnie chciałabym dostać kwiatek, choćby jeden, a nie karmę dla kota, datek dla psa czy paczkę żywnościową dla ubogich.
      Niedługo święta i uroczystości przestaną mieć jakiekolwiek znaczenie, bo przeradzają się w zastraszającym tempie w kwesty i zbiórki wszelakie.
      • szamanta Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 21:05
        To ja się już oficjalnie dowiedziałam od moich dzieci w zróżnicowanym wieku i szkołach ,ze na Dzień Edukacji Narodowej nie było przynoszenia kwiatów nauczycielom
        Byłabyś najwyraźniej zawiedziona ze kwiatka nie dostałaś na 14 października? trauma
        Na koniec roku zrekompensowanie następuje lawiną kwiatków
    • 3-mamuska Świetna sprawa 08.10.14, 21:02
      guderianka napisała:

> Zamiast kwiatów na Dzień Nauczyciela-akcja polegająca na przyniesieniu karmy lu
      > b puszki dla dla zwierzaka..
      >
      > Co sądzicie ?

Lepiej karmę dla psow/kotów niz kolejne kwiaty ktore ze chwile zwiędną.

Jesli tylko wyszedł z taka inicjatywa nauczyciel/dyrektor szkoły. Luz zostało to ustalone z rada rodziców i nauczycielami.

Gorzej jesli to któryś rodziców wyskoczył niespodziewanie z takim pomysłem, ale i tak dobra sprawa.
      • 3-mamuska Re: Świetna sprawa 08.10.14, 21:11
        Tylko ze nikt nie musi.
        To dla tych ci chca obdarować nauczyciela i chciałby przynieść kwiatek lub czekoladkę.
        Jesli chcesz to nauczyciel prosi o to zeby zamiast kupic kawiatek to za ta kwote kupuje puszkę żarełka.

Mozna tez umówić sie , we 3 osoby kwiaty dla nauczyciela i zbiorowa kartkę od dzieci, a reszta 1-10zl (ile kto chce wydać) przeznaczyć na karmę.
      • malgosiek2 Re: Świetna sprawa 08.10.14, 21:12
        Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela.
        Autor: anilka 08.10.14, 16:45

<....Dziecku i rodzicowi naprawdę nic się nie stanie jeśli ten raz w roku kupi jeden łysy kwiatek. Po prostu jako miły gest w stosunku do kogoś. Albo jeden od całej klasy jak szkoda pieniędzy i się zmarnują bo uschną. Po jakiego łączyć dzień nauczyciela ze wspomaganiem schroniska?.......>

big_grin big_grin
        No comment.
        • anilka Re: Świetna sprawa 08.10.14, 21:49
          Ale czego nie komentujesz? .
          Cóż takiego gorszącego jest w tym, że chcę dać komuś KWIATEK A NIE KARMĘ ? Nauczycielowi, koleżance, sąsiadce, czy komukolwiek innemu. Bo go lubię, dziękuję mu, ma urodziny.
          A jeśli jesteś zupełną przeciwniczką dawania komuś kwiatów, czy prezentów, to pomył z karmą już cię nie razi?
          Gdybym ogłosiła teraz ? zamiast kwiatka na moje urodziny, ematki niech mi wyślą karmę, to co wyślesz? Przecież to taki szczytny cel.
          I nie sądzisz że sam pomysł ? PRZYNIEŚCIE KARMĘ ? zamiast kwiatka już coś narzuca? Bo może ktoś nie ma zamiaru nic kupować. Że powiedzenie? przynieście coś zamiast czegoś innego? też nie jest w porządku?
          • malgosiek2 Re: Świetna sprawa 08.10.14, 21:55
            Zapewne jak zawsze znajdzie się dziecko/rodzic, który i tak przyniesie tego kwiatka.
            Po drugie nikt nie zabrania przyniesienia tylko karmy.
            Wyluzuj na wieczór.
    • lauren6 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 21:12
      Myślę, że to bardzo słaby pomysł.
    • nangaparbat3 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 08.10.14, 22:50
      To zalezy od kogo wychodzi propozycja - jesli od konkretnej nauczycielki, ktora dokarmia piwniczne koty (na przyklad) - super. Jesli od uczniów, ich rodzicow czy mediów - zgroza.
    • aleksandra1977 Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 09.10.14, 12:01
      u nas nie zamiast kwiatow, ale niezaleznie od nich. Akcja trwa do konca pazdziernika, ale nie ma obowiazku brania w niej udzialu.
    • aquella Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 09.10.14, 16:50
      że super, i na koniec roku też puszkę mogę przynieść i wór suchej karmy - byleby chodziło o psy/koty ze schroniska
    • burina Re: Puszka karmy na Dzień Nauczyciela 10.10.14, 01:33
      Ja sądzę, że to smutny pomysł. Pokazywanie dzieciom, że ich miły gest został już przekalkulowany na forsę i z obliczeń wyszło, że lepiej im powiedzieć na co mają tę forsę wydać. I w zasadzie wymusza się na nich ten prezent, bo nie ma opcji, że się zwierzakom laurkę narysuje albo bukiet z ogródka przyniesie.
      Pokazywanie dzieciom, że nie należy świętować, że w sumie to powinny się wstydzić tego, że chciały forsę zmarnotrawić, bo gdzieś tam są głodne zwierzaki.

A już tak na poważnie: czy na dzień dziecka dzieci mogą poprosić o wyjście na lody zamiast głupich zawodów sportowych? A na konice roku zamiast nudnych książek o gumkowe bransoletki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka