10.10.14, 08:58
Kopiuję ze zdrowia małego dziecka,bo tu większy ruch - proszę o choć chwilowe nie usuwanie...

Witam, Moja córka z alergia pokarmową i refluksem ma dodatni wynik IgG z surowicy na lamblie,IgM jest ujemny. Z objawów: źle śpi w nocy,mocno się rzuca (ale to też mogą być objawy refluksu...), słabo przybiera na wadze (ale idzie swoim kanałem centylowym), ma niskie żelazo (poniżej normy) ale morfologia w porządku,a ferrytyna w dole normy (jeszcze rok temu była znacznie poniżej). Inne objawy to drapanie po plecach, bramie wszystkiego do buzi i gryzienie z całych sił (ma już 2lata i 3miesiące). Badania z kalu nigdy nie wyszły (kilkukrotnie badałam). Gastrolog przepisała metronizadol lub macmiror (to drugie ponoć skuteczniejsze ale zarejestrowane dla dzieci od 6lat). No i właśnie mam dylemat-podać lek i który?są te lamblie czy nie ma?a może to jednak refluks i trzeba się na tym skupić? Refluks na podstawie wcześniejszych objawów,które teraz się zmniejszyły do tych nocnych szaleństw...testy skórne też ostatnio wyszły ujemnie (to apropos alergii - wcześniej były dodatnie). Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: lamblie 10.10.14, 09:05
      jak jest dodatni wynik lamblie są-ciesz się bo dodatni wynik rzadko wychodził a tak macie winowajcę problemów, refluks i objayw alergii pokarmowej są najprawdopodobniej właśnie winą lamblii i możłiwe, ze po leczeniu przejdą. Pamiętaj o leczeniu całej rodziny bo tylko wtedy to ma sens i przynajmniej jednym powtórzeniu-u nas zalecono dwa. Braliśmy macmiror z tym, że młoda miała odpowiednią do wagi dawkę zrobioną w aptece. Noi pamiętaj o czymś na candide po leczeniu lamblii.
      • blablanie Re: lamblie 10.10.14, 09:16
      • blablanie Re: lamblie 10.10.14, 09:26
        Słonko dzięki za odpowiedź...
        Ile Twoje dziecko miało lat jak brało ten lek? Moja też ma dawkę dostosowana do wagi...
        Co do candidy to ten lek też na to jest podobno...
        U kogo się leczyliście?(my też ze Szczecina)
        Nie mogę się przeleczyć bo jestem w 9miesiącu ciąży,a potem będę karmiła pewnie ze dwa lata sad
        Mamy też zrobić te badania,żeby ewentualnie wiedzieć...
        • slonko1335 Re: lamblie 10.10.14, 10:04
          była coś w wieku Twojej i zdecydowanie lekarka uznała, że to najlepszy lek.
          Leczyliśmy sie na wojciecha u doktor Głębocka(nie pamiętam dokłądnie) przyjmuje tez prywatnie, musiałabyś jakieś moje stare posty przejrzeć tam dośc dokłądnie opisywałam wszystko bo teraz musze już lecieć do pracy. Miałam ten sam problem z leczniem, też byłam w ciązy a potem miałam niemowlaka-metronidazol byłwtedy dopuszczony przez Komitet Upowszechniania Karmienia piersią do leczenia w czasie laktacji ale żaden lekarz mi nie chciał przepisać-też o tym pisałam-może już sie douczyli albo zakazano go ostatecnzie, nie wiem, musiałam w każdym razie przerwać karmienie i wziełam macmiror i dopiero jak przeleczyliśmy się wszyscy problem przestał istnieć. W badaniach nam nic nie wychdziło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka