sweetsimplicity 20.10.14, 14:14 prosty i psrawdzony ... ma któras i mogłaby się podzielić? Poszukiwane wersje: -karmelowy -czekoladowy -waniliowy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sweetsimplicity Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:15 "sprawdzony" oczywiście zamiast tego dziwoląga, który napisałam )) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:19 kajmak z puszki jest najlepszy mozesz kisic sama, mozesz kupic gotowy Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:28 czekoladowy-nutella-prościej chyba się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:34 prosty i sprawdzony ale... cholerycznie czasochłonny - 1 litr mleka, 1 kg cukru. Wlewasz mleko do gara, wsypujesz cukier i mieszasz, gotujesz, mieszasz, gotujesz, mieszasz i gotujesz aż dostatecznie zgęstnieje. Niby można kupić masę kajmakową w sklepie ale... nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
kim5 Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:36 Miękkie masło zmiksowane z chałwą (1:1). Kocham Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:41 kostka masła wystarczy? zaciekawiłaś mnie Odpowiedz Link Zgłoś
aneta-skarpeta Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 20:02 oooo zainspirowałam się jakie proporcje chałw i masła? ja robie z kajmakiem, kajmakiem+masłem, nutellą Odpowiedz Link Zgłoś
joszka_kokoszka Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 14:44 Sprawdzony, niezbyt pracochłonny, orzechowy: 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej zaparzam połową szklanki wody - wlewam do garnka podgrzewam na ogniu razem z kostką masła i szklanką cukru (można dodać cukier waniliowy) Po rozpuszczeniu masła dodaje pół opakowania mleka w proszku (takiego klasycznego) - mieszam mikserem dodaję szklankę dobrze zmielonych orzechów włoskich (ja wrzucam szklankę orzechów do malaksera z nożami i rozdrabniam w tymże) - wszystko mieszam mikserem można dodać 2 łyżeczki wiórek kokosowych. I już - przekładać Wystarczy na tradycyjne opakowanie wafli kwadratowych Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 19:48 Mniam, rozmarzyłam się. Moje ulubione, rodzinny przepis: - 3 jajka ubić ze szklanką cukru na parze (ma się rozgrzać i zmienić kolor), ostudzić - ubić kostkę miękkiego masła, dokładać po łyżce masę jajeczną -gotowy krem podzielić na pół, jedną cześć wymieszać z dobrym kakao, drugą z sokiem z cytryny przekładać wafle na zmianę: masą cytrynową, kakaową i dobrym, niezbyt słodkim dżemem. Robi to się dość długo, ale ten smak... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 19:54 Mój ulubiony: 1,5 kostki masła utrzeć z cukrem pudrem wg uznania i kakao, ale niedużo, tak, aby krem miał lekko kakaowy posmak i beżowy kolor. Jak miałam jajka od własnych kur to dodawałam żółtka, ale kupnych się waham. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: prosty przepis na krem do andrutów 20.10.14, 20:06 Gotuję przez półtorej godziny puszkę mleka kondensowanego- słodzonego i masa gotowa Odpowiedz Link Zgłoś