yotsukaido 30.10.14, 11:43 Macie zaplanowane co będziecie gotowały/Wasi partnerzy podczas weekendu? Bo potrzebuje inspiracji... Dziś chcę zrobić zakupy na najbliższe dni, a w głowie totalna pustka. Poratucie pomysłami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 11:46 Nie wiem, czy moja fasolka po bretońsku cię zainspiruje, ale mam zamiar to zrobić w weekend I jeszcze to ciasto, od rana o nim myślę: www.mniammniam.com/Ciasto_potrojnie_mleczne_3_mleka__inspirowane_meksykanskim_tres_leches_-20239p.html Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:13 Gołąbki z sosem grzybowym mam zaplanowane, będę je w piątek robić, co by je odgrzać tylko po powrocie z cmentarza i przed wyprawą na następny. I zupę pomidorową. albo barszczyk czerwony z krokietem? Na deser torcik pomarańczowy z galaretką i piszinger. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:07 och, uwielbiam tres leches u mnie będzie dyniowo - sernik dyniowy i zupa, a co do reszty to jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:19 Bedzie rosól z kołdunami. Zeberka w miodzie. I ziemniaki z ogniska, bo w niedziele je sobie urzadzamy. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:21 uproszczoną wersję kaczki po pekinsku plus ciocia obiecała mi ganerk gołąbków a robi pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:26 Podam Ci swietny przepis na gulasz wolowy, nie da sie zepsuc! 800g wolowiny pokrojonej w srednia kostke (ok 2 na 2cm) 2 cebule posiekane 6 srednich marchewek (posiekanych w wieksza kostke) 1 czerwona papryka w kostke garsc suszonych grzybow majeranek (duzo) sol, pieprz, lisc laurowy x8, ziele angielskie smietana zielona pietruszka Podsmazasz wolowine na oleju roslinnym do mocnego zbrazowienia na bardzo duzej, mocno rozgrzanej patelni. Wylawiasz z patelni dziurawa lyzka (zeby olej na patelni zostal) i wrzucasz na patelnie marchew. Karmelizujesz. Dosypujesz posiekane cebule i paryke, smazysz wszystko do zbrazowienia. W miedzyczasie zalewasz grzyby wrzatkiem. Gdy warzywa sa juz mocno podsmazone, dodajesz do nich mieso z powrotem na patelnie, dodajesz grzyby z woda, w ktorej sie moczyly oraz zalewasz wszystko wrzatkiem tak, by mieso bylo calkowicie przykryte. Dodajesz duzo soli, duzo pieprzu, mnostwo majeranku, liscie laurowe i ziele angielskie. Przykrywasz pokrywka i na wolnym ogniu niech sobie gulasz pyrka nawet do trzech godzin. Po dwoch godzinach sprawdzasz jak smakuje, mozesz dodac ewentualnie wiecej soli. Przed koncem gotowania dodajesz do sosu smietane i mnostwo swiezej posiekanej natki. Podajesz z ziemniakami lub kasza perlowa, do tego zielona salata Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:04 >nie da sie zepsuc! Jak dla mnie, to zepsuty jest z definicji. Śmietana w gulaszu i majeranek do wołowiny to barbarzyństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:42 I obsmażanie mięsa na oleju, jak już obgadujemy koleżankę... Odpowiedz Link Zgłoś
sfornarina Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 17:48 Powiedz to wszystkim, ktorzy sie nim zachwycaja Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:40 W poprzedni weekend miałam klopsiki z łopatki w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Z kaszą gryczaną i sałatką z buraków. Teraz bigos mi chodzi po głowie i schabowe - mroźna pogoda mnie chyba tak nastraja Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:42 grzybowa łosoś pieczony z zaziki i ziemniakami na razie jeden dzień mam obmyślony tylko Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:46 dziś- kluski leniwe. jutro- goście- tarta z cukinią na kruchym cieście, skrzydełka w sosie keczupowym. 1-go gulasz myśliwski z kaszą gryczaną w niedzielę- nie wiem co, coś wymyślę. Odpowiedz Link Zgłoś
militta Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 12:58 Myślę, że warto skorzystać z sezonu dyniowego i zrobić zupę krem dyniową(tradycyjną, w wersji orientalnej, czy też z lekkim twistem z gorgonzolą i orzechami), można też dynie zostawić na deser robiąc np. sernik dyniowy(opcjonalnie z musem czekoladowym), pumpkin pie itd. Jeśli nie dynia to może gruszka w wersji wytrawnej, bardzo polecam zupę gruszkowo-pietruszkową. Co do dań głównych to myślę, że fajnie sprawdzają się wszelkie gulasze, można zrobić dzień wcześniej i potem odgrzać. Warto też moim zdaniem, zwrócić się do polskich mięs, których na co dzień nie jadamy aż tak dużo, czyli np. kaczki - niekoniecznie pieczonej całej ponieważ jest to trochę czasochłonne zadanie ale już piersi kaczę z polskimi kluseczkami(takimi jakie są popularne w Twoim regionie) i żurawiną na pewno będą pyszne i szybkie do zrobienia. Jeśli nie lubisz/nie potrafisz robić klusek można do niej podać pieczone ziemniaki w ziołach i czosnku, albo znowu iść trochę w orient i zrobić piersi w sosie pomarańczowym z imbirem, do tego ryż z dodatkami, sos śliwkowy, sałatkę z mango itd. Na taką temperaturę fajny jest też królik w śmietanie, ciepłe, sycące, pyszne danie. No i również jednogarnkowe. Albo polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym, nie ma chyba osoby, która nie lubi takiego połączenia. Albo żeberka pieczone w piwie, też wsadzasz na dwie godziny do piekarnika i to cała robota(trzeba tylko wcześniej zamarynować). A może rybkę? Łosoś w migdałach z grantami, albo pieczony w ziołach w paczuszkach z folii, do tego można dodać puree ziemniaczano-bazyliowe. Halibut w sosie maślanym, lub też z grzybkami. U mnie też potrawą rybną, która może równać się zawsze ze świątecznymi mięsiwami jest stek z tuńczyka. Tutaj tylko problemem jest jego dość wysoka cena i dostępność. No i nie jest to polskie danie. Jeśli planujesz przystawki to myślę, że najlepiej sprawdzą się fajne kanapki, które możecie zrobić szybko po powrocie do domu, można się pokusić o zrobienie jakiś past lub rillettes(jeśli macie czas), dzień wcześniej, a jeśli nie ma czasu to po prostu zakup delikatesowych produktów, ładne ułożenie ich na kanapkach i już. Druga prosta i łatwa przystawka to fajna sałatka(z kurczakiem, kaczką, wędzonym łososiem, z kaszą, serem kozim, z wspomnianą już gruszką etc.) Jako przekąska zawsze sprawdza się deska serów, krojone warzywa w słupkach, deska wędlin i do tego np. guacamole i hummus, lub jakieś inne pasty, które Wam smakują. To tak na szybko ale jak podasz więcej danych to prościej będzie coś doradzić. Linkami do sprawdzonych przepisów służę na privie żeby tutaj nie być posądzoną o reklamę. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:22 w sobotę jadę na groby to i u mamci obiadek wpadnie, flaczki i schabowe w niedzielę - stek z polędwicy bo mam już zamówioną i będzie w sobotę do odbioru. o zupie jeszcze nie myślałam ale jak dobrze pójdzie to dyniowa, po dekoracji domu pozostałość, albo może rosół - bo daaawno nie było. no, chyba że matka da flaczki na wynos? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:44 Oua, zazdraszam. Znowu jestem w okresie zaciskania pasa i nie wiem kiedy sobie polędwicy podjem Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:31 Na niedzielę będzie pieczony łosoś, w sobotę idziemy na obiad wiec mam z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:40 Dzisiaj makaron z sosem bolońskim, jutro kiszona kapusta zasmazana z soczewicą, roladki kurze z boczkiem i grzybami w sosie tymiankowym z kopytkami, pojutrze jakieś curry, albo stirfrye, w zależności czy będzie mi się chcialo lecieć po mleko kokosowe czy nie, w niedzielę zrobię risotto z dynią i borowikami, albo pojadę na obiadek do mamusi. Zupę jakąś bym chętnie ugotowała jeszcze, bo jutro idę na dziką bibę i fajnie byłoby miec zupę w zapasie. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 15:59 Zupę tajską - na życzenie dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: kulinarne inspiracje 30.10.14, 18:09 Sobota enchilada z kurczaka Niedziela poledwiczki z syropie klonowo - balsamicznym i pieczone brokuly + jakas kasza. Odpowiedz Link Zgłoś