niktmadry 05.11.14, 17:04 Szkolny konkurs ortograficzny dla dyslektyków? Takie coś wymyślono w szkole. Ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
naomi19 Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 17:07 Moja reakcja- parsknięcie śmiechem. Ale ponoć śmiech to zdrowie, więc nie jestem przeciwna. Współczuję tylko sprawdzającym Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 17:10 Ale liczy się jakość czy ilość? Czyli wygra ten, który nawali najwięcej byków, czy ten z najbardziej oryginalnymi? Ja lubię "fszstcy ludzie" mojego syna. Uważam, że zasługuje co najmniej na wyróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 17:33 he he nie wiem jakie są kryteria oceniania. Taką wiadomość przyniosło mi dziecko ze szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:01 Mój mąż jak był mały napisał "trzcionka" . Oczywiście chodziło o czcionkę Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 17:52 Ale chodzi o to kto napisze najgorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Dlaczego dziwne? 05.11.14, 17:53 Taki dyslektyk, by dostać "papier", musi się napracować i udowodnić, że zna _reguły_ pisania poprawnie i nie z powodu ignorancji w temacie nie jest w stanie pisać normalnie. Czemu by więc nie miał prezentować np. tej wiedzy w ramach konkursu? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 17:59 Cos jak paraolimpiada... W sumie... Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:22 Nie wiem czy to ma znaczenie ale napiszę: startują uczniowie klas V i VI Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:23 A jakie dokładnie są zasady? Widziałaś regulamin? Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:34 Nie wiem bo moja VI klasistka żadnych dys nie ma. Powiedziała mi, że nie będą wykonywać normalnej pracy na lekcji plastyki bo w tym czasie wszyscy dyslektycy idą na konkurs ortograficzny. Zainteresowało mnie to więc wypytałam: szkoła organizuje konkurs ortograficzny dla wszystkich uczniów klas V i VI z zaświadczeniami o dys. Szukałam info na tronie szkoły ale jeszcze niczego nie ma. Szkoła ma tytuł "Szkoła przyjazna dzieciom z dysleksją" Odpowiedz Link Zgłoś
pantere.nere Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:39 To bedzie bardzo kameralna lekcja plastyki Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:42 hehe wygląda na to, że masz rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:54 > Nie wiem Ano właśnie. Dyslektycy mają obowiązek znać zasady pisowni - nie potrafią ich zastosować, ale muszą umieć je przytoczyć. Jest temat konkursu? Jest. Mogli się pojawić jacyś zgorszeni rodzice dyslektyków, oburzeni tym, że ich dzieci są nierówno traktowane, ponieważ nie mogą brać udziału w konkursach ortograficznych, i trzeba było coś wykombinować. BTW strasznie przeżywasz tę szkołę, przyhamuj, bo oszalejesz ;p Odpowiedz Link Zgłoś
pantere.nere Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:37 Pierwsze miejsca zajmie kilka osob, ktore nie zrobią błędów lub tylko pojedyncze. To obnaży zasadność wydawanych zaświadczeń, bardzo przebiegle Poza tym dysleksja, z tego co wiem, nie jest tożsama z dysortografia. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:45 hm... może to faktycznie jakiś podstęp. Odpowiedz Link Zgłoś
niktmadry Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:49 Ale przecież szkoła i tak nie podważy zaświadczeń z poradni . Nie może chyba? Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 18:59 > Poza tym dysleksja, z tego co wiem, nie jest tożsama z dysortografia. Dysleksja jest nazwą zbiorczą ogółu zaburzeń, w tym dysortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
elle.hivernale Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 19:11 Niestety, ktoś ich ubiegł Monty Python - Silly Olympics Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 19:18 jak podstwawowka to troche slabo ale np w lo juz ok. dysleksja dysleksja ale w liceum juz nawet dyslektycy powinni znac na pamiec wszystkie wyrazy z z,rz,o,u itp Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 19:23 Dyslektycy nawet jak znają na pamięć, to napiszą źle. Podejrzewam, ze ten konkurs ma pokazać smutna prawdę - ze sporo z tych dzieci zadnej dysortografii nie ma, tylko zaświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Dziwne czy słuszne? 07.11.14, 09:41 ja jestem dyslektykiem i wyrylam na pamiec ortografie. nadal myle p z b itp, mam slaba orientacje w terenie i mam problem z czytaniem wskazowkowego zegarka ale sorry robienie bykow w wieku doroslym i zaslanioanie sie dysleksja jest zalosne. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Dziwne czy słuszne? 05.11.14, 19:31 Szkolny konkurs ortograficzny dla dyslektyków brzmi jak Monty Python Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Dziwne czy słuszne? 07.11.14, 10:00 o, kurcze, to jak bieg na 100m dla kulawych Odpowiedz Link Zgłoś