ichi51e 06.11.14, 19:06 Ubiera ktoras? Krakowiaka np za mohego dziecinstwa krakowianka to byl szczyt marzen... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:10 Ja, ja. Miałam prawdziwy pełny strój krakowski, z ręcznie haftowanym cekinami serdakiem, ze sznurami korali i wiankiem. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko fakt, że miałam 5 lat, a strój był prezentem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:22 O matko.... Ale zazdroszcze... U nas w przedszkolu byly ale akurat nie zalapalam sie do grupy z krakowiakiem (( Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:30 Nie wiem czy jeszcze gdzieś nie mam tego upchniętego w jakimś pawlaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_waw Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 09:57 Mój strój krakowski jest na pawlaczu u mojej mamy Wymaga odświeżenia białej bluzki i nowego wianka (stary jest pogruchotany, zresztą był najsłabszym punktem stroju - ze sztucznych, niezbyt ładnych kwiatów i drapał w głowę), przewleczenia korali na nowo (jedna nitka pękła). Serdaczkowi nie brakuje ani jednego cekina i ma nowe wstążki, bo mama, jako krawcowa, na bieżąco doszywała odpadające cekiny i wymieniała strzępiące się wstążki. Poza tym materiały i robota zdały ponad 30-letni egzamin i strój czeka na moją bratanicę, aż jeszcze trochę podrośnie Odpowiedz Link Zgłoś
wydramarlenka Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 20:59 Ja miałam tylko serdaczek z cekinami. Do tej pory pamiętam, jaki był pięęęęękny. I jak moja biedna matka usiłowała wyperswadować mi pojawianie się w nim w miejscach publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 09:41 Ja tez.Do dzis przechowuje recznie wyszywany serdak.Ma około 60 lat, nosila go w dziecinstwie moja mama.Cały czas jest w nienagannym stanie. I szklane korale miałam, spodniczke i fartuszek.Oraz wianek. Ale córka juz nie kontynuowała tradycji, wolala byc kotkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:11 Mieszkam we wsi pod grodem Kraka. W święta kościelne małe dzieci jak i starsze panie paradują w pięknych strojach regionalnych. Dla mnie to egzotyka, jestem zauroczona Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:12 Uszyłam strój krakowski synowi na występy w polskiej szkole w zeszłym roku. Młodszy chce ten strój na karnawał. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:22 Ubieram, moje córki chodziły w stroju krakowskim na procesje i odpusty. Starszej uszyłam strój na jakieś przedstawienie i potem chodziła na Boże Ciało jeszcze jak wyrosła dla odmiany z komunijnego stroju, chyba dopiero w gimnazjum przestała. Odpowiedz Link Zgłoś
szamanta Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:14 Przy najszczerszych chęciach męża podczas wyjazdu zagraniczego, aby zaprezentować te ludowe stroje na naszych pacholętach żadne nie dało się w to ubrać i nie było takiej mocy ,aby je w to odziać, więc pozostało YouTube Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:14 miałam łowicki. cudny byl! co roku na zabawie choinkowej w ojca zakladzie pracy mialam zalozony teraz jestem oczarowana kaszubskimi i korzystam ile wlezie, zeby na zywo poogladac. syna nie ubieram, bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 murwo.kacu 06.11.14, 19:21 murwa.kac napisała: > miałam łowicki. cudny byl! Oj, ja zawsze chciałam mieć łowicki - ale dziewczynki w przedszkolu ubierano w krakowskie. A później miałam warmiński, ale on już nie jest taki efektowny. > co roku na zabawie choinkowej w ojca zakladzie pracy mialam zalozony Ty masz zabawę choinkową, a u nas jest karnawał. No nie da rady inaczej nazwać piątej pory roku Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: murwo.kacu 06.11.14, 19:48 do dzisiaj uwazam, ze lowicki jest najpiekniejszy i najbardziej spektakularny Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: murwo.kacu 07.11.14, 09:26 ale wiesz, że oryginalna kiecka z pasiaka to 100% wełny i ciężka i gorąco w niej? chociaż oczywiście do dziś do kościoła starsze panie w tym chodzą na wsiach Odpowiedz Link Zgłoś
murwa.kac Re: murwo.kacu 07.11.14, 09:28 oczywiscie, ze wiem, taka mialam raz w procesji w Łowiczu bralam w niej udzial. nigdy wiecej, acz do Łowicza na boze cialo dla tego folkloru do tej pory lubie jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 09:42 > teraz jestem oczarowana kaszubskimi i korzystam ile wlezie, zeby na zywo poogla > dac. Mam podobnie, a ponieważ często jeździmy na Kaszuby to wiecznie zachwycam się mieszkańcami chodzącymi w ludowych strojach na msze Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:19 Nie.Ja tez nie mialam i nigdy nie byl takowy obiektem mego pozadania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysia125 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:24 Nasza znajoma Szwedka swoje dziewczątka często odziewa w szwedzkie ludowe. No i każdy, kto choć o Bawarię zahaczy, od razu wskakuje w skórzane porcięta - choć kolega twardo cały Oktoberfest przebalował w stroju krakowskim! Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:38 Za moich tez prawdziwy stroj krakowski byl szczytem marzen. Mialysmy z siostra na spolke prawie krakowski, bo serdak I spodnice w rozyczki plus korale babci. Moja pieroworodna dostala przepiekny z samych Sukiennic stroj krakowski od moich kolezanek na swoje 1 urodziny. Stroj byl tak sprytnie pospinany I pozaszywany, ze co roku powiekszany I wytrzymal z 4-5 lat. Dziewczyny, kazda w swoim czasie, zpsrezentowaly go w przedszkolu opowiadajac o kraju przodkow swojej matki, potem mlodsza raz go ubrala jako karnawalowy Kilka rzy w roku paraduja w greckich strojach ludowych, goralskich, z wiana swojej greckiej babci I jej szwagierki. Ostatnio kilka dni temu na paradzie z okazji wyzwolenia naszej greckiej wsi Odpowiedz Link Zgłoś
bachula_gr Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:39 Za kazdym razem serdak krakowski robil furore, zwlaszcza te malowane wstazki no I mini fartuszek falbankami tez. Odpowiedz Link Zgłoś
anetchen2306 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:51 Ja mam, corka ma, syn ma, maz ma. Niemieckie, bo taka u nas tradycja, ze czesto i gesto cos jest organizowane, gdzie trzeba sie "ludowo" zaprezentowac. A z braku laku to na ludowo na kazda impreze "kostiumowa" mozna isc (zwlaszcza u nas w okresie karnawalu i Oktoberfestu). Mloda i ja mamy po Dirndlu (chyba ze 2 sztuki na kazda z nas), nasze chlopaki maja tez cos-tam-ludowego w szafach. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 19:55 Mój starszy syn był pasowany na pierwszoklasistę w stroju krakowskim . Strój pożyczyłam od koleżanki. Syn (zresztą jak wszystkie inne dzieci w klasie) wyglądał wspaniale! Mam zamiar taki strój kupić (pewnie przyda się też dla młodszego). Nie ma piękniejszego ludowego stroju dla chłopca niż krakowski... Odpowiedz Link Zgłoś
stacie_o Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 20:06 Mój syn chodził do przedszkola w Krakowie, strój krakowski był obowiązkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 20:17 Ja miałam śląski A najpiękniejszy był wianek, taki z perełkami spadającymi na czoło Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 20:53 Jako dziecko miałam prześliczny pełny strój krakowski z fartuszkiem i wiankiem, w którym zadawałam szyku na zabawach i na sypaniu kwiatków podczas procesji na Wawelu. Serdak mam do tej pory - jest ręcznie wyszywany przez moją ciocię we wzory pochodzące z krakowskiego muzeum etnograficznego, które mozolnie i dokładnie przerysowywała moja Mama.. Moi synowie, mimo, że rodowici krakowiacy, z baby prababy jakoś nie chodzili w strojach ludowych, nie było okazji, serdak czeka. Może się wnuczki kiedyś doczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 06.11.14, 21:07 Takiego prawdziwego to nie miałam. Tylko coś podobnego. Ale mój ojciec parę lat temu przywiózł od rodziny dwie... lalki. Obie w strojach łowickich. Chłopca i dziewczynkę. Lalki są wielkie, większe od przeciętnego noworodka i taki klasyczne jak kiedyś się widywało na samochodach nowożeńców Obie mają ubrania bardzo dokładne odwzorowane z oryginału. Czapkę, chustkę, korale. Dziewczynka wygląda m/w tak www.folklor-lalki.pl/ImageOutput.php?imagefile=foto%2Fpojed%2Flowic+copy2.jpg&size=440 Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 09:45 Miałam w dzieciństwie strój krakowski. Byłam wściekła, bo wolałam baletowy Dziecku będę szyła, ale nie nasz, tylko norweski. Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 10:04 ja miałam strój krakowski, ubierany okazjonalnie z okazji świąt czy procesji. po latach i paru naprawach nosi go moja córka. podoba mi się paradowanie w strojach ludowych, jak byłam w Alpach, widziałam bardzo duzo kobiet ubranych w stroje ludowe, bez okazji, na codzień. w sklepach można było je normalnie kupić - bardzo to jest fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
mamasiasiulki :-) 07.11.14, 10:56 My z Kraka, wszystkie córki mają oryginalne stroje po babci i jej siostrach (z lat 40-tych i 50-tych), synowi dokupiłam. Czasami chodzą tak też na różne okazje "formalne", chociażby gdy w pracy mamy jakieś formalne święto na które mogę dzieci zabrać. Córy chodzą też w tych strojach sypać kwiatki, choć z kościołem mamy na bakier, ale zwyczaj niemal folklorystyczny już, więc chodzimy Najstarsza pójdzie w tym roku do komunii, aż mnie żołądek boli, bo najzwyczajniej zateiziałam, ale prawem tłumu. Za to nie zgodzę się na żadną białą kiecę, tylko w ludowym pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Ubieranie dzieci w stroje ludowe 07.11.14, 14:05 Nie miałam, zawsze chciałam. Mama oczywiście miała genialne komentarze "a po co kupować, i tak zaraz wyrośniesz, kupisz sobie jak będziesz dorosła". Jakby nie wiedziała, że taki gorsecik z cekinami i spódniczka w kwiatki to już raczej nie będzie atrakcja po osiemnastce Odpowiedz Link Zgłoś