Dodaj do ulubionych

Alkoholizm

18.11.14, 11:54
Gdzie według was zaczyna się granica? Po czym poznać, że to już jest powód do niepokoju?
I jeśli już nie jest to "zwykłe" picie, a uzależnienie, jak pomóc takiej osobie? Jak uświadomić problem?
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Alkoholizm 18.11.14, 11:56
      Więcej szczegółów, kiedy i ile pije (jaki alkohol: piwo, wino, wódka)? W weekendy czy dzień powszedni? Chodzi do pracy po pijaku, pije w pracy?
      • zazou1980 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:05
        no i czy ma jakieś dzieci, bo jak tak, to nawet 1 browar tygodniowo czyni ją (faceci mogą bezkarnie pić dużo i często, w końcu to misie) alkoholiczką...

w odpowiedzi na główne pytanie, ja zrozumiałam, że pewna osoba jest uzależniona, jak zaczęła kitrać butelki po szafach i robić awantury z powodu ich usuwania...
      • malaidka Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:06
        Ale ja nie chcę waszej oceny tej konkretnej sytuacji, tylko odpowiedzi, kiedy wg was zaczyna się problem.
        Dla mnie granicą jest regularne picie. Niezależnie od rodzaju, bo to akurat zależy od walorów smakowych i finansów.

No więc, kiedy ty uważasz, że jest już uzależnienie? Co musi pić i w jakiej ilości?
        Bo jeśli ktoś pije w pracy, to już najmniejszych wątpliwości co do tego nie mam.
        • gazeta_mi_placi Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:09
          Regularnie to równie dobrze może być codziennie, jak i raz w tygodniu jeden kieliszek powoli sączonego wina do obiadu jak i raz na pół roku wypicie butelki wina z przyjaciółmi.
          Dlatego "regularne picie" to trochę za mało do orzekania.
        • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:18
          Uzależnienie zaczyna się, kiedy alkoholik nie może przestać pić. To nie musi być wcale zalewanie się w trupa. Wystarczy, że każdego wieczoru, albo w konkretne dni pije choćby lampkę wina. I gdy pewnego dnia nie ma tej lampki, to zaczyna odczuwać zdenerwowanie, czegoś mu brakuje, organizuje sobie to wino od razu. To już jest uzależnienie.
        • nowel1 Re: Alkoholizm 18.11.14, 13:47
          Istnieją kryteria rozpoznawania alkoholizmu. Dotyczą częstości, ilości, "ciągów", palimpsestów, szkód i urazów po alkoholu, picia "na klina".
          To "co się komu wydaje" nie ma większego znaczenia.
    • mx3_sp Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:08
      ponoć wówczas kiedy pijący zdaje sobie sprawę że więcej traci pijąc a nie przestaje.
      • rosapulchra-0 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:18
        Ponoć! To bardzo dobre słowo!
        • puellae_2007 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:26
          Bardzo dobrze określiła to rosa - można pić jedno piwko wieczorem, potem dwa, albo lampkę wina....problem jest wtedy, kiedy w momencie odstawienia tej lampki czy puszki człowiek zaczyna po ścianach chodzić. Można na urlopie np. pić po 3 piwa co wieczór, wrócić do pracy i nie pić nic, można na imprezach zalewać się w trupa, ale kolejny dzień niekoniecznie musi się zaczynać do klina...alkoholizm to pewna powtarzalność, rytm, przyzwyczajenie...
      • triss_merigold6 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:23
        Chyba raczej wtedy kiedy otoczenie osoby pijącej zdaje sobie sprawę...
        Jakiś czas temu ode mnie z pracy wyleciała pani 40++, u której alkoholizm rozwijał się płynnie i szybko. Nawet kiedy totalnie narąbana, z trudem utrzymując się na nogach przyszła do biura i tylko z litości nie dano jej dyscyplinarki, a rozwiązanie umowy za porozumieniem stron, twierdziła że nie ma żadnego problemu.
    • triismegistos Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:24
      Dla mnie granicą jest moment, kiedy uzależnienie staje się problemem. Jeśli ktoś codziennie wypija wieczorem piwo, albo drinka, ale nie doprowadza sie do kaca, nic nie zawala, a w momencie kiedy mu nagle zamkną wszystkie monopolowe nie gramatyzuje, nie odreagowuje na bliskich i da radę zasnąć to imo nie ma problemu.
      • aqua48 Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:26
        Dla mnie w momencie kiedy brak alkoholu stanowi problem.
      • gazeta_mi_placi Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:35
        Też tak uważam, tak samo jak jest w stanie odmówić alkoholu nawet gdy ma pod nosem bo wie, że jutro musi być trzeźwy albo ot tak po prostu.
    • mozambique Re: Alkoholizm 18.11.14, 12:43
      prosty test - 10 pytan
      www.alkoholizm.akcjasos.pl/121.php

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka