czytelniczka1488 19.11.14, 18:57 www.wprost.pl/ar/475951/Bij-Polaka-czyli-przesladowania-rodakow-w-Wielkiej-Brytanii/ Miałyście takie doświadczenia? Mnie w hitlerowie tylko raz spotkała porządna przykrość, a tak było w miarę ok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:16 No widzisz, piszesz że Polacy są prześladowani w Wielkiej Brytanii, a sama kraj, w którym spotkała cię przykrość nazywasz hitlerowem.. Ad rem, owszem zdarzają incydenty na tle rasistowskim, ale demonizowałabym tego zjawiska aż tak bardzo. Polscy imigranci też sami często się proszą o awantury - pogardliwe wyrażanie się na temat innych nacji, często głośno i wprost, szczególnie tak się dzieje podczas suto zakrapianych łykędów - wtedy nie trudno o agresję z którejkolwiek ze stron. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka1488 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:10 Nie napisałam ,że tam są Polacy prześladowani. Tylko się spytałam czy was takie coś spotkało?O prześladowaniu Polaków napisała gazeta Wprost. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:17 Wprost to brukowy tygodnik, który po rozpętaniu nieudanej afery chwyta się brzytwy. Są wiarygodni jak dobranocka. I nie, w żadnym kraju w Europie nie spotkało mnie nigdy prześladowanie czy niemiłe traktowanie dowolnego rodzaju. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:40 rosapulchra-0 napisała: > No widzisz, piszesz że Polacy są prześladowani w Wielkiej Brytanii, a sama kraj > , w którym spotkała cię przykrość nazywasz hitlerowem.. > Ad rem, owszem zdarzają incydenty na tle rasistowskim, ale demonizowałabym tego > zjawiska aż tak bardzo. Polscy imigranci też sami często się proszą o awantury > - pogardliwe wyrażanie się na temat innych nacji, często głośno i wprost, szcz > ególnie tak się dzieje podczas suto zakrapianych łykędów - wtedy nie trudno o a > gresję z którejkolwiek ze stron. > och rosa.Dla ciebie,byłby incydent,nawet jakby co 2dzień tam Polaków napadano.Przecież "jukej" to taki wspaniały kraj.... Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:09 >>> Dla ciebie,byłby incydent,nawet jakby co 2dzień tam Polaków napadano. Nigdzie na świecie Polacy nie są lubiani tak, jak w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:13 Przestaniesz mnie w końcu hejtować? Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Bij polaka.. 20.11.14, 01:03 > Polscy imigranci też sami często się proszą o awantury > - pogardliwe wyrażanie się na temat innych nacji, często głośno i wprost, szcz > ególnie tak się dzieje podczas suto zakrapianych łykędów Ej no, nie sądź wszystkich emigrantów po swoim dość, ekhem, specyficznym środowisku! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 01:10 Możesz przestać mnie hejtować? Każdy może zobaczyć, że większość twoich wypowiedzi dotyczy mnie i są pospolitym i chamskim hejtem. Dlatego pytam - możesz skończyć ten proceder? Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Bij polaka.. 20.11.14, 01:22 No widzisz rosia, gdzie się nie obrócisz - tam cię prześladują Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:49 O hejtują, Menodo - korzystasz z poczty gazetowej? Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 10:24 menodo napisała: > No widzisz rosia, gdzie się nie obrócisz - tam cię prześladują ee, przewrażliwiona nieco Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:10 czytelniczka1488 napisała: > Ej no > Co "no"? P*erdolnęłaś jak łysy grzywką o beton i teraz zalotnie mrugasz oczkami że to taki żarcik niewinny? Bierz odpowiedzialność za własne słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka1488 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:16 Ależ biorę, uwielbiam nazwę hitlerowo.Ośmiu na dziesięciu Polaków spytanych z czym ci się kojarzą Niemcy- odpowiada z Hitlerem, więc nazwa jak najbardziej adekwatna Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:22 Przede wszystkim to obrzydliwa, obraźliwa nazwa demokratycznego, wolnego od hitleryzmu od 70 lat kraju. Warto o tym pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:45 A Twoje stopki o Polsce nie są obrzydliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:50 Są, zgłaszam do moderacji, ale bez skutku, widać Polskę można obrażać bezkarnie, może gdyby ktoś mnie jeszcze wspomógł Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Bij polaka.. 20.11.14, 09:22 Popieram, bo uważam, że moderacja jest bardzo stronnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:26 czytelniczka1488 napisała: > Ależ biorę, uwielbiam nazwę hitlerowo.Ośmiu na dziesięciu Polaków spytanych z c > zym ci się kojarzą Niemcy- odpowiada z Hitlerem, więc nazwa jak najbardziej ade > kwatna Tak, tak. Już widzę jak pierwszym skojarzeniem 80% Polaków jest Hitler. Łżesz i tyle, polaczko. Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka1488 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:33 A co, może ku..wa ananasy ? Historii nie zmienisz Niemcy zawsze będą kojarzyć się z Hitlerem, więc jak najbardziej jest to hitlerowo Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:02 czytelniczka1488 napisała: > A co, może ku..wa ananasy ? Historii nie zmienisz Niemcy zawsze będą kojarzyć s > ię z Hitlerem, Chyba w jakiejś zabitej dechami dziurze pod Łodzią, gdzie obcokrajowców znają tylko z opowieści prezesa koła PiS, w miejscowym kościele po niedzielnej mszy. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:52 Chciałabyś, niestety tak to nie działa, pamięć o ludobójstwie bywa bardzo długa, dłuższa niż pamięć o dobrej jakości samochodzie czy sprzęcie AGD Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 20.11.14, 22:51 gazeta_mi_placi napisała: > Chciałabyś, niestety tak to nie działa, pamięć o ludobójstwie bywa bardzo długa > , dłuższa niż pamięć o dobrej jakości samochodzie czy sprzęcie AGD Jeżeli bycie ofiarą pacyfikacji wsi to jedyne, co tym ludziom wyszło w przeciągu życia pięciu pokoleń, to pewnie że nie pamiętają nic innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 10:26 miliwati napisała: > czytelniczka1488 napisała: > > > A co, może ku..wa ananasy ? Historii nie zmienisz Niemcy zawsze będą koja > rzyć s > > ię z Hitlerem, > > Chyba w jakiejś zabitej dechami dziurze pod Łodzią, gdzie obcokrajowców znają t > ylko z opowieści prezesa koła PiS, w miejscowym kościele po niedzielnej mszy. > > myślę, że tam też nie.Bo take wsie mają miasta partnerskie w większości z DE, więc ... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:17 Za nazwanie Niemiec hitlerowem osobiscie strzelilabym cie w pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:07 Ale to Niemcy uczynili go swoim kanclerzem i ochoczo poszli za nim mordować inne narody. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:50 misiu-1 napisał: > Ale to Niemcy uczynili go swoim kanclerzem i ochoczo poszli za nim mordować inn > e narody. No dobrze, ale co to wspólnego ze współczesnymi Niemcami? Hitler zastrzelił się 70 lat temu, mniej więcej od tego czasu przestały też istnieć hitlerowskie Niemcy. A ty ciągle żyjesz jeszcze w komunie? Ustrój w Polsce zmienił się zaledwie 25 lat temu. Taki krótki czas o wiele łatwiej przeoczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:43 snakelilith napisała: > No dobrze, ale co to wspólnego ze współczesnymi Niemcami? Bardzo dużo. Mentalność narodu tak łatwo się nie zmienia. W dalszym ciągu mają tę samą germańską butę, w dalszym ciągu się szarogęszą i czują powołani do rządzenia w całej Europie. Robią to samo, co za Hitlera, tylko innymi środkami. > A ty ciągle żyjesz jeszcze w komunie? Ustrój w Polsce zmienił się zaledwie 25 lat temu. Niestety, wciąż jeszcze żyjemy w komunie. Tylko odrobinę przypudrowanej. 25 lat temu zmienił się nieco model gospodarczy, ale nadal budujemy socjalizm. A stary syf powoli spod pudru wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:04 misiu-1 napisał: > Bardzo dużo. Mentalność narodu tak łatwo się nie zmienia. W dalszym ciągu mają > tę samą germańską butę, w dalszym ciągu się szarogęszą i czują powołani do rząd > zenia w całej Europie. Robią to samo, co za Hitlera, tylko innymi środkami. Acha, masz na myśli narodowe przywary, coś jak polskie warcholstwo, awanturnictwo i brak kompetencji (patrz ostatnie wybory)? Możliwe, że coś takiego istnieje i faktycznie Niemcy mają w sobie ciągle coś niebezpiecznego, co może być zagrożeniem dla innych narodów. Polacy na szczęście zagrażają tylko i wyłącznie sobie. Za to z dużą skutecznością, jak widać od 25 lat. Stary syf bez zmian, to również twoje zdanie. Również mentalny, bo oprócz Polaków nikt jakoś Niemców z hitlerowcami już nie kojarzy. Jest wręcz przeciwnie, to lubiany naród: www.polityka.pl/tygodnikpolityka/swiat/1599335,1,niemcy-najlepszym-krajem-na-swiecie-za-co-je-cenimy.read Ta wiadomość musi być bardzo bolesna dla narodu potrafiącego pochwalić się od wieków tylko moralnymi zwycięstwami. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:28 > Acha, masz na myśli narodowe przywary, coś jak polskie warcholstwo, awanturnictwo i brak > kompetencji (patrz ostatnie wybory)? Brak kompetencji, jaki się ujawnił podczas ostatnich wyborów, nie ma nic wspólnego z jakimiś naszymi rzekomymi narodowymi przywarami. Mam duże wątpliwości, czy panujące w Polsce z nadania Moskwy ubeckie dynastie można w ogóle kojarzyć z polskością. Posługiwanie się językiem polskim to trochę za mało. Ale wydawało mi się, że dyskusja jest o Niemcach, a nie o Polakach? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:45 misiu-1 napisał: > Brak kompetencji, jaki się ujawnił podczas ostatnich wyborów, nie ma nic wspóln > ego z jakimiś naszymi rzekomymi narodowymi przywarami. Ach, nie ma? To co wspólnego mają niby niemieckie sukcesy gospodarcze i dyplomatyczne z rzekomą germańską butą? Mam duże wątpliwości, c > zy panujące w Polsce z nadania Moskwy ubeckie dynastie można w ogóle kojarzyć z > polskością. Posługiwanie się językiem polskim to trochę za mało. Ale wydawało > mi się, że dyskusja jest o Niemcach, a nie o Polakach? Wytykam ci tylko brak logicznej konsekwencji spowodowany pewnie paranoją. Uważaj w listopadowych ciemnościach, hitlerowcy i moskale czekają już z pałką. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:24 snakelilith napisała: > Ach, nie ma? To co wspólnego mają niby niemieckie sukcesy gospodarcze i dyplomatyczne z > rzekomą germańską butą? Oczywiście, że nie ma. Bo ci, którzy dziś rządzą, nie są Polakami, tylko polskojęzyczną bandą rozbójniczą o moskiewskim rodowodzie. A niemieckie sukcesy gospodarcze bynajmniej nie stoją w sprzeczności z germańską butą. > Wytykam ci tylko brak logicznej konsekwencji spowodowany pewnie paranoją. Uważaj w > listopadowych ciemnościach, hitlerowcy i moskale czekają już z pałką. Usiłujesz mi coś wytykać, ale to zapewne wynik pospolitej głupoty albo jakiegoś związku emocjonalnego z ubeckimi dynastiami. Odpowiedz Link Zgłoś
marychna31 jeszcze ci misiu umkneło 21.11.14, 21:07 że snakelilith jest niewątpliwie lewakiem. Orzekanie o lewactwie twych oponentów w dyskusji jest immanentną cechą twych błyskotliwych wypowiedzi i szkoda, żebyś zerwał z tą piękną tradycją bo dostarcza ona, czytającym to forum, wielu radości. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 05:51 Nie muszą mieć nic wspólnego teraz -ale kojarzą się z Hitlerem, chociaż sama nazwa hitlerowo nieciekawa.Mi tez Niemcy kojarzą sie z Hitlerem i plastikowymi krasnoludkami, to może krasnoludkowo ? Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:54 Mi ze zbrodniami na narodzie polskim i żydowskim, eksperymentami w obozach koncentracyjnych oraz z cytatem z "Pianisty" - "Niemcy? Nie, to niemożliwe, to przecież taki kulturalny naród". Z Panem Bogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Bij polaka.. 20.11.14, 09:12 oraz z cytatem z "Pianisty" - "Niemcy? Nie, to niemożliwe, to przecież taki kulturalny naród". O, ja ten cytat zapamiętałam, z Nocy i dni - kiedy palił się Kaliniec, ludzie uciekali z miasta z obawy przed Niemcami, a Niechciowa nie chciała uwierzyć, że ze strony przedstawicieli tak szlachetnego narodu, mogłoby jej się stać coś złego. Jak wiadomo, chodziło o I wojnę światową i o Kalisz, który Niemcy niemal całkowicie zniszczyli, urządzając przy okazji niezłą jatkę na ludności cywilnej Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 09:31 Bo Niemcy to taki najgorszy i najbardziej niebezpieczny rodzaj chama tj. w białych rękawiczkach, o Rosjanach przynajmniej każdy wie, że to dzicz i co można się spodziewać. Odpowiedz Link Zgłoś
menodo Re: Bij polaka.. 20.11.14, 10:22 Ja uważam, że oni się w znacznym stopniu zresocjalizowali - głównie w średnim i starszym pokoleniu, bo po wojnie dostali strasznie po d.pie, ale młodzi Niemcy są już wyluzowani, nie odczuwają żadnego poczucia winy i mają gdzieś poprawność polityczną, zwłaszcza po trzecim piwie. W każdym razie takie są moje wrażenia po kontaktach z niemiecką młodzieżą - a mam ich sporo, bo co jakiś czas odwiedzają nas różni koledzy moich dzieci z Erasmusa i wymiany szkolnej i zawodowo współpracuję z Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
niegomezza Re: Bij polaka.. 20.11.14, 10:12 Ale gdzie tu problem? Polacy bardzej bali się wschodniej dziczy, bo takie mieli historyczne doświadczenia z czasów, kiedy wojną zasadniczo zajmowało się wojsko. Ruś była dzika i w amoku, tak jak opisał to Sienkiewicz, a Zachód był poukładany, mniej prymitywny i mniej emocjonalny. Bezpieczniejszy, tak jak normalny człowiek jest bezpieczniejszy od szaleńca. Dopiero w XX wieku okazało się, że można prowadzić wojny, w których los cywilów jest gorszy niż los żołnierzy, a wyżej zorganizowana cywilizacja nie przekłada się na humanitaryzm. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:47 A co się w Niemcach zmieniło przez te kilkadziesiąt lat? Bo strategiczny cel w postaci dominacji nad innymi europejskimi narodami pozostał ten sam. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:49 OJP,skoro dla Ciebie wszystko po staremu to napisz w ktorym obozie mieszkasz? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:20 Ja nie piszę, że wszystko jest po staremu. Niemcy wszak potrafią wyciągać wnioski z własnych błędów. Próba militarnego zdominowania Europy się nie powiodła, więc dziś nie ma mowy o obozach. Dziś bronią jest ekonomia. Dziś nie zawiera się z Rosją paktu o rozbiorze Polski. Dziś kładzie się do spółki z Rosją rurę gazową na dnie Bałtyku. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:12 misiu-1 napisał: > A co się w Niemcach zmieniło przez te kilkadziesiąt lat? Bo strategiczny cel w > postaci dominacji nad innymi europejskimi narodami pozostał ten sam. No to zupełnie jak polski chrystusizm narodów. Tylko Polacy są za bardzo rozmemłani żeby ro zrealizować. Gdyby nie to, świat uczyłby się dzisiaj o polskich obozach zagłady w których ginęli Ukraińcy, Czesi, Niemcy też. I Litwini. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:16 Chrystusizm polegał na teorii supremacji polskiej rasy i eksterminacji innych narodów? Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:24 ceide.field napisała: > Chrystusizm polegał na teorii supremacji polskiej rasy i eksterminacji innych n > arodów? Zapoznaj się nieco głębiej niż się oficjalnie dzieci uczy z historią chociażby międzywojnia na "kresach". Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:30 A co było na kresach? Jakieś państwo uznalo Litwinów za Podłodze? Tych Litwinów, których dzisiejsza prezydent nazywa się Grzybowska? Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:06 ceide.field napisała: > A co było na kresach? Jakieś państwo uznalo Litwinów za Podłodze? > > Tych Litwinów, których dzisiejsza prezydent nazywa się Grzybowska? Tych Litwinów, których prezydent nazywa się Grybauskaie. A to, co próbujesz właśnie sugerować to jeden z tych przejawów polskiej manii wielkości, dzięki której Litwini tak Polaków do tej pory kochają, że aż zwalczają polskojęzyczne nazwy ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:29 To nie wynik polskiej manii wielkości, tylko litewskich kompleksów. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:34 miliwati napisała: > No to zupełnie jak polski chrystusizm narodów. Tylko Polacy są za bardzo rozmemłani żeby > ro zrealizować. Gdyby nie to, świat uczyłby się dzisiaj o polskich obozach zagłady w których > ginęli Ukraińcy, Czesi, Niemcy też. I Litwini. Ale Polska przecież nie miała jakichś wielkich ambicji imperialnych. Choć potęga cywilizacyjna i ekonomiczna Polski w XVI i XVII wieku, gdyby była wykorzystywana w takim stopniu do budowania siły militarnej, jak się to działo np. w Prusiech, wystarczyłaby z łatwością do podbicia wszystkich państw zaborczych. I nie żadne "rozmemłanie" było tego powodem, tylko przywiązanie do wolności, powodujące alergiczną niechęć do wzmocnienia władzy królewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:10 misiu-1 napisał: > miliwati napisała: > Ale Polska przecież nie miała jakichś wielkich ambicji imperialnych. Choć potęg Oczywiście że miała, tylko ukierunkowane na Wschód, gdzie szło jej całkiem nieźle, póki nie pojawiła się silna Rosja. A ponieważ Rosja okazała się lepsza od Polski w budowaniu imperium, to teraz Polacy do Rosji mają wąty. > a cywilizacyjna i ekonomiczna Polski w XVI i XVII wieku, gdyby była wykorzystyw > ana w takim stopniu do budowania siły militarnej, jak się to działo np. w Prusi > ech, wystarczyłaby z łatwością do podbicia wszystkich państw zaborczych. I nie Wystarczyłaby, ale nie została użyta, bo Polacy nie potrafili się sensownie zorganizować. > żadne "rozmemłanie" było tego powodem, tylko przywiązanie do wolności, powodują > ce alergiczną niechęć do wzmocnienia władzy królewskiej. No i tyle z tego te szlacheckie młoty miały, że się dorobiły zaborów i złapania przy pysku przez Fryderyka i Katarzynę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:21 Widzę w Twoim rozumowaniu ślad uprawianej przez francuskich "filozofów", za rosyjskie pieniądze, antypolskiej propagandy, mającej dostarczyć pozorów moralnego usprawiedliwienia dla zaborów. Że "Polacy nie potrafią się sensownie zorganizować". Że w ogóle samodzielnie się rządzić nie potrafią i potrzeba im obcego protektora. A to przecież nieprawda. Jest różnica między "nie chcieć" a "nie potrafić". Polacy NIE CHCIELI wojen. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:54 misiu-1 napisał: Jest różnica między "nie chcieć" a "nie potra > fić". Polacy NIE CHCIELI wojen. A dlaczego mieliby czegoś chcieć i coś w tym kierunku sensownie oraz wspólnymi siłami zaplanować? Straciliby jeszcze opinię ofiary losu i nie mielibyśmy dziś kultu martyrologii. I pomników niewinnie wyrżniętych by nie było. Niewyobrażalne przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:35 snakelilith napisała: > A dlaczego mieliby czegoś chcieć i coś w tym kierunku sensownie oraz wspólnymi > siłami zaplanować? No właśnie. Dlaczego mieliby chcieć mordować inne narody dla zdobycia jakiejś lebensraum? W Polsce przestrzeni do zagospodarowania było pod dostatkiem, a już zagospodarowana przynosiła tak ogromne dochody, że czegóż mieli chcieć więcej? > Straciliby jeszcze opinię ofiary losu i nie mielibyśmy dziś kultu martyrologii. I pomników > niewinnie wyrżniętych by nie było. Niewyobrażalne przecież. Czy te słowa dyktuje Ci głupota i ignorancja, czy raczej nienawiść do Polski? Co robił tatuś i dziadek? Walczyli z "leśnymi bandami"? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 20.11.14, 13:51 misiu-1 napisał: > W Polsce przestrzeni do zagospodarowania było pod dostatkiem, a już zagospodaro > wana przynosiła tak ogromne dochody, że czegóż mieli chcieć więcej? Ta polska potęga, to tylko w twojej wyobraźni. Silny gospodarczo kraj nie pozwala sobie na rolę zabawki dla innych mocarstw. > Czy te słowa dyktuje Ci głupota i ignorancja, czy raczej nienawiść do Polski? C > o robił tatuś i dziadek? Walczyli z "leśnymi bandami"? Oczywiście, lepiej i patriotyczniej jest pielęgnować na wieki wieków własną mierność niż wyściubić nos z zagnojonego grajdołka i zacząć uczyć się wreszcie od lepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 14:53 Od lepszych? Znaczy teraz Polska ma napaść na jakiś słabszy od siebie kraj i wybudować im tam obozy pracy? Wcześniej rabując co się da, pozbawiając tamtejszą ludność dobytku a opornych (w tym kobiety i dzieci) zabijając? Może to i dobry pomysł... Hm.... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 20.11.14, 15:42 gazeta_mi_placi napisała: > Od lepszych? Znaczy teraz Polska ma napaść na jakiś słabszy od siebie kraj i w > ybudować im tam obozy pracy? Wcześniej rabując co się da, pozbawiając tamtejszą > ludność dobytku a opornych (w tym kobiety i dzieci) zabijając? Może to i dobry > pomysł... Hm.... > No przykro mi, że żyjesz ciągle w okupowanej przez hitlerowców Polsce i nie zauważyłeś, że dziś Niemcy na całym świecie słyną z innych rzeczy. Nie dziwię się jednak, że w Polsce można nie zauważyć upływającego czasu, kiedy w polskich miastach scenerie wiele się od 70 lat nie zmieniły i filmy wojenne można bez budowania kulisów kręcić. Swoją drogą, chyba coś w tych poniemieckich kamienicach musi być, skoro Polacy ciągle w nich mieszkają i nie pobudowali sobie nowych, takich bardziej patriotycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 18:36 snakelilith napisała: > Ta polska potęga, to tylko w twojej wyobraźni. Potęgę ekonomiczną Polski ilustruje doskonale list króla Stanisława Augusta Poniatowskiego do Katarzyny II, w którym ten skarży się, że jegomość król pruski ustanowił w Kwidzynie komorę celną (przepływały tamtędy polskie statki ze zbożem, które były zmuszone płacić cło w wysokości 10%) i z tej jednej komory ma tyle dochodu, co z całych Prus Książęcych. > Silny gospodarczo kraj nie pozwala sobie na rolę zabawki dla innych mocarstw. Ile ty masz lat, dziewczynko? Bo naiwność bijąca z tego zdania sugeruje szkołę podstawową. Silna gospodarka nie jest ani bezwzględną koniecznością, ani gwarancją suwerenności. Przykład współczesnej Korei Północnej - kraju, w którym bieda już nie piszczy, tylko wyje, który jednak bezsprzecznie prowadzi suwerenną politykę, jest dowodem na to pierwsze. A przykład I Rzeczpospolitej - na to drugie. Bo siła ekonomiczna a siła militarna to dwie oddzielne sprawy. A w XVII-XVIII wiecznej Polsce nie dość, że nakłady na wojsko były zbyt małe, to jeszcze tolerowano zdrajców wysługujących się za jurgielt obcym mocarstwom. Tymczasem już za samo szczekanie na Polskę, jak Twoje tutaj, powinno się dawać w pysk, a jurgieltników wieszać bez litości. > Oczywiście, lepiej i patriotyczniej jest pielęgnować na wieki wieków własną mierność niż > wyściubić nos z zagnojonego grajdołka i zacząć uczyć się wreszcie od lepszych. Jak czytam takie śmierdzące oborą wypociny, jak Twoje, wielce czcigodna przedpiśczyni, to nieodmiennie przypominają mi się słowa angielskiego pisarza, Gilberta Chestertona: "Zawsze byłem stronnikiem polskiej idei, nawet wtedy, gdy moje sympatie opierały się wyłącznie na instynkcie (… Moja instynktowna sympatia do Polski zrodziła się pod wpływem ciągłych oskarżeń miotanych przeciwko niej; i – rzec mogę – wyrobiłem sobie sąd o Polsce na podstawie jej nieprzyjaciół. Doszedłem mianowicie do niezawodnego wniosku, że nieprzyjaciele Polski są prawie zawsze nieprzyjaciółmi wielkoduszności i męstwa. Ilekroć zdarzało mi się spotkać osobnika o niewolniczej duszy, uprawiającego lichwę i kult terroru, grzęznącego przy tym w bagnie materialistycznej polityki, tylekroć odkrywałem w tym osobniku, obok powyższych właściwości, namiętną nienawiść do Polski. Nauczyłem się oceniać ją na podstawie tych nienawistnych sądów – i metoda okazała się niezawodną." Jak wyglądasz w tym świetle, dziewczynko? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 21.11.14, 00:00 misiu-1 napisał: Tymczasem już z > a samo szczekanie na Polskę, jak Twoje tutaj, powinno się dawać w pysk, a jurgi > eltników wieszać bez litości. W jakiejś przeszłej epoce albo w Korei Północnej może by przeszło, we współczesnej Europie trudne. Z tego wynika, że to jednak ty masz problemy z rzeczywistością i nie wiesz ani gdzie, ani kiedy żyjesz. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:29 misiu-1 napisał: > Widzę w Twoim rozumowaniu ślad uprawianej przez francuskich "filozofów", za ros > yjskie pieniądze, antypolskiej propagandy, mającej dostarczyć pozorów moralnego > usprawiedliwienia dla zaborów. Że "Polacy nie potrafią się sensownie zorganizo W twoim "rozumowaniu" podstawowy błąd polega na tym, że zabory nie potrzebowały żadnego moralnego usprawiedliwienia. W feudalnych realiach XVIII wieku była to po prostu banalna zmiana jednego suwerena na drugiego, takie rzeczy nie były niczym nadzwyczajnym. Olbrzymia większość ludności ówczesnej Polski w ogóle nie zauważyła że coś się stało. Dlatego też rosyjskie pieniądze nie musiały opłacać żadnych filozofów, bo po prostu nie było o czym gadać. No tylko żeby to rozumieć to trzeba mieć wiedzę historyczną przekraczającą to, co pokazują na łzawych przedstawieniach szkolnych 11 listopada. > wać". Że w ogóle samodzielnie się rządzić nie potrafią i potrzeba im obcego pro > tektora. A to przecież nieprawda. Jest różnica między "nie chcieć" a "nie potra > fić". Polacy NIE CHCIELI wojen. Ach, i jeszcze ten radosny mit o Polakach co nigdy nikogo nie napadli Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:48 miliwati napisała: > W twoim "rozumowaniu" podstawowy błąd polega na tym, że zabory nie potrzebowały > żadnego moralnego usprawiedliwienia. Mylisz się. Jak najbardziej potrzebowały. Bo istnienie, lub nie, takiego uzasadnienia decydowało o tym, czy najeżdżane państwo znajdowało sojuszników, czy przeciwnie - pozostawało osamotnione. Zresztą dowodzi tego prosty fakt płacenia przez Katarzynę francuskim "filozofom" za antypolskie paszkwile i uznawania tego za sprawę najwyższej wagi. Bo potrafiła nawet w tym celu wstrzymać wypłatę żołdu dla wojska. > No tylko żeby to rozumieć to trzeba mieć wiedzę historyczną przekraczającą to, > co pokazują na łzawych przedstawieniach szkolnych 11 listopada. I to Ty masz tę wiedzę? LOL > Ach, i jeszcze ten radosny mit o Polakach co nigdy nikogo nie napadli A gdzie ja napisałem, że nigdy nikogo nie napadli? Masz jakieś urojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Bij polaka.. 20.11.14, 08:43 A znasz ten pogląd historyczny, z którego wynika, że zabory udało się tak sprawnie zorganizować ponieważ szlachta zamiast płacić za własne, wolała używać cudzych wojsk do utrzymania status quo, czyli trzymania za twarz około 90 procent "rodaków"? Wiesz, że jedną z pierwszych spraw, o którą wystąpiła po zaborach szlachta polska w zaborze austriackim, było przywrócenie jej prawa do cielesnego karania chłopa? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 18:41 "Poglądy historyczne", będące kiepsko zakamuflowaną żydokomunistyczną propagandą mam głęboko w czterech literach. Tym bardziej, jeśli mają się do tematu dyskusji jak wół do karety. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 20.11.14, 22:55 misiu-1 napisał: > miliwati napisała: > > > W twoim "rozumowaniu" podstawowy błąd polega na tym, że zabory nie potrze > bowały > > żadnego moralnego usprawiedliwienia. > > Mylisz się. Jak najbardziej potrzebowały. Bo istnienie, lub nie, takiego uzasad > nienia decydowało o tym, czy najeżdżane państwo znajdowało sojuszników, czy prz > eciwnie - pozostawało osamotnione. Zresztą dowodzi tego prosty fakt płacenia pr Dziecko, co Ty pi*przysz? Kto w polityce pyta się o moralne podstawy czegokolwiek? A już zwłaszcza kto na moralności opiera sojusze? > zez Katarzynę francuskim "filozofom" za antypolskie paszkwile i uznawania tego > za sprawę najwyższej wagi. Bo potrafiła nawet w tym celu wstrzymać wypłatę żołd > u dla wojska. Dobre, dobre Ta polaczkowa mania wielkości, cała armia rosyjska nie miała na wódkę, bo imperium carskie potrzebowało zapłacić za propagandę przeciwko Polakom Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 21.11.14, 07:26 Idź się lepiej pobawić do piaskownicy, bo ta dyskusja stanowczo Cię przerosła. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 21.11.14, 21:30 misiu-1 napisał: > Idź się lepiej pobawić do piaskownicy, bo ta dyskusja stanowczo Cię przerosła. Ależ ja się świetnie bawię i bez piaskownicy, kiedy widzę jak się pienisz, bo nie udaje ci się mnie obrazić. Wydaje ci się może, że jak potraktujesz mnie jak dziecko, to zrobi mi się przykro? Tak reagują tylko ludzie ignorowani w dzieciństwie przez rodziców. Nie moja działka. Ale taka zagrywka sporo mówi o tobie i twoich traumach. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:50 We współczesnych Niemczech nad ma popularność wyższa o kilka rzędów niż nasi narodowy, a totalitarna Die Linkę jest w parlamencie. Na bawarskiej prowincji obcy są nienawidzeni, a dziadkowie z SS są szanowanymi obywatelami i wzorami dla lokalnych społeczności. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:39 ceide.field napisała: > Na bawarskiej prowincji obcy są nienawidzeni, a dziadkowie z SS są szanowanymi > obywatelami i wzorami dla lokalnych społeczności. Acha, biorąc pod uwagę, że ci SS-mani mieli w 1945 roku co najmniej 18 lat (kryterium przyjęcia), to dziś (przypominam 69 lat później) są w wieku 87 plus. Ci którzy zdążyli się zasłużyć w faszystowskim ustroju w latach 1933-45 mają o wiele więcej. Przy obecnie oczekiwanej długości życia w Niemczech dla mężczyzn wynoszącej 78 lat prawdopodobieństwa znalezienia tych "szanowanych obywateli na bawarskiej prowincji" jest więc dosyć niskie. Więc albo pitolisz jak potłuczony, albo czas się dla ciebie zatrzymał w stalinowskiej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:23 snakelilith napisała: > ceide.field napisała: > > > Na bawarskiej prowincji obcy są nienawidzeni, a dziadkowie z SS są szanow > anymi > > obywatelami i wzorami dla lokalnych społeczności. > > Acha, biorąc pod uwagę, że ci SS-mani mieli w 1945 roku co najmniej 18 lat (kry > terium przyjęcia), to dziś (przypominam 69 lat później) są w wieku 87 plus. Ci > którzy zdążyli się zasłużyć w faszystowskim ustroju w latach 1933-45 mają o wie > le więcej. Przy obecnie oczekiwanej długości życia w Niemczech dla mężczyzn wy > noszącej 78 lat prawdopodobieństwa znalezienia tych "szanowanych obywateli na > bawarskiej prowincji" jest więc dosyć niskie. Więc albo pitolisz jak potłuczo > ny, albo czas się dla ciebie zatrzymał w stalinowskiej Polsce. Celne trafienie Taki sam poziom tej informacji jak tych bredni o skojarzeniach z Niemcami - dostosowany do Zenka z mózgotrzepem w prasłowiańskiej garści, zalegającego pod GS-em. Za to mającego prawa wyborcze. Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:51 Ciekawe, czy to Twoja i snakelilith wspólnota głupoty, czy rodzinnych uwikłań? Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 07:58 No tak. Przecież taki Heinz Reinefahrt to wcale nie na bawarskiej prowincji cieszył się poważaniem i posłował do landtagu, a przeciwnie - w Szlezwiku-Holsztynie. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:23 Najwięcej upokorzeń za granicą i tak czeka na Polaka ze strony innego Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:27 W sumie w kontekście naporu islamskiego dziwi mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:30 Bo problem z naporem islamskim ma forum ematka rodowici mieszkańcy Europy zachodniej jakos tak sprzeciwu głośno nie wyrażają Odpowiedz Link Zgłoś
wyznawczyniiwielkiegoczerwia Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:06 A mnie nie. Boją się islamistów to i wyżywają się na Polakach. Przecież Polak nie obleje Cię kwasem ani nie utnie łba. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:20 Już nie rób takich sierot z Polaków, też są skoczni do bijatyki i potrafią w grupie napadać na innych ludzi, Anglików czy Pakistańczyków też. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:54 Pakistanczycy są autorami rzezi w Londynie w 2005. Urodzeni w UK, zasymilowani i kulturalni. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Bij polaka.. 20.11.14, 09:28 >A mnie nie. Boją się islamistów to i wyżywają się na Polakach. Przecież Polak nie obleje Cię kwasem ani nie utnie łba. 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:38 fadilla napisała: > Najwięcej upokorzeń za granicą i tak czeka na Polaka ze strony innego Polaka. > 100/100! Święta prawda! Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:48 rosapulchra-0 napisała: > fadilla napisała: > > > Najwięcej upokorzeń za granicą i tak czeka na Polaka ze strony innego Pol > aka. > > > > 100/100! Święta prawda! Hmmm nie doznalam dyskryminacji ani przykrosci ani od Brytyjczykow, ani innych nacji ani od Polakow zyjacych w uk. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:51 No to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:55 rosapulchra-0 napisała: > No to jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę. nie sadze Odpowiedz Link Zgłoś
krejzimama Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:10 Wyjątek nie potwierdza reguły. Wyjątek obala regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
froshka66 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 19:29 Miałam niestety... w Polsce okropnie potraktowali mnie Polacy. Okradli i wielokrotnie oszukali. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:39 Witam No, no... za moich czasów, tzn. kiedy ja byłam w Anglii nie lubili najbardziej Hindusów. Ale się wszystko zmienia, kurczę. A to tylko 20 lat minęło od momentu, jak na zmywaku wakacje studenckie spędzałam. Fakt faktem, że pracowałam z solą ziemi, tzn. "robolami", a oni są mniej poprawni politycznie, a raczej byli mniej. Teraz to nie wiem, jak jest. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 20:41 czytelniczka1488 napisała: > osobiście to możesz mnie w d.u.p.ę pocałować edel ,a w pysk to wal swojego chło > pa, Najgorsze tam były takie mieszańce jak ty, ani to Polak ani to Niemiec > > > > nieeee no...to Niemiecka polka przecież.Jest bardziej niemiecka od niemek Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 10:29 edelstein napisała: > A ty kim jestes oprocz idiotki? ach...ale mi pojechałaś nie mierz wszystkich swoją miara... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 20.11.14, 15:18 Stwierdzilam fakt.Z dzika satysfakcja czytam twoje wpisy, fustracja az sie wylewa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 19.11.14, 21:32 Buhahahahaha na przyjemnosc trzeba zasluzyc,a ja sie do ciebie z niz ac nie zamierzam,tam gdzie ty masz sufit u mnie jest piwnica.Tak wiec. "...Bezkompromisowa,nie ma nic do stracenia.Nikogo nie kocha i zdania nie zmienia.Sto procent szaleństwa-tak,to jest jej opcja.Wie,jak zapominać,dobrze zna sie na chłopcach.Gryzie tak,jak suka,jest łagodna tak,jak owca,jest bliska jak siostra i wciąż tak bardzo obca..." Odpowiedz Link Zgłoś
czytelniczka1488 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:02 Przyjemność chyba tylko tobie by to sprawiło ,nie możesz się zniżyć do mojego poziomu, musiałbyś kilka pięter podskoczyć , tam gdzie ty jesteś, niżej już upaść nie można. Pasujesz tylko na St. Pauli. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 20.11.14, 00:18 Potup jeszcze nozkami i zacisnij mocniej piastki coz ci innego zostalo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Czytałyście "Ciemno, prawie noc?" 19.11.14, 22:04 Tam jest sparodiowana dyskusja na forum internetowym, przypomniala mi sie, bo niektore wypowiedzi w tym watku wypisz wymaluj jak stamtąd Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Czytałyście "Ciemno, prawie noc?" 19.11.14, 22:25 Podaj parę przykładów, proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Czytałyście "Ciemno, prawie noc?" 19.11.14, 23:13 Nie dam rady, pozyczyłam ksiązke, a z pamięci nie potrafię Odpowiedz Link Zgłoś
miliwati Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:09 czytelniczka1488 napisała: > www.wprost.pl/ar/475951/Bij-Polaka-czyli-przesladowania-rodakow-w-Wielkiej-Brytanii/ Miałyście takie doświadczenia? Mnie w hitlerowie tylko raz spotkała porządna przykrość, a tak było w miarę ok. "W hitlerowie"? Cóż, ja się nie dziwię. Chamskich buców nie lubią nigdzie, pewnie już całkiem przegięłaś wtedy pałę. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Bij polaka.. 20.11.14, 00:20 Tez tak mysle,pewnie zrobila obore tak jak tutaj to ja tam odpowiednio potraktowali. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:21 W UK od 2008 roku, nigdy mnie nie potraktowano z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:39 Niewątpliwie. Dlaczego piszesz w rodzaju męskim? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:45 Jako że twój profil twierdzi, że cię nie ma: ceide.field UŻYTKOWNIK O PODANYM NICKU NIE ISTNIEJE LUB ZOSTAŁ ZABLOKOWANY, to dość trudno stwierdzić twoją płeć. Ale jeśli uraziłam, to przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:51 O, Agatka detektywem. Niby mnie nie ma, a jestem Coś jeszcze królowo forum? Jakieś nowe schorzenie? Może wypadeczek? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 22:56 Wystarczy kliknąć w twój nick, więc ta złośliwość jest całkiem niepotrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.field Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:02 Sprawdzanie forumowiczki wskazuje na manie przesladowcza i traktowanie forum jako wyroczni i zastępczego życia , mnie by to nie przyszło do głowy. A na razie idę spać, zawitam na forum o 5 rano, podobno już wtedy niektórzy się wpisują. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 19.11.14, 23:39 Właśnie to widać po twoich wpisach. Lecz się. Chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 02:03 Przesladowan- nie, akty dyskryminacji- tak. W pracy, na ulicy, w szpitalu ze strony Walijczykow i Anglikow, slowa, gesty, odwracanie glowy i "kopanie dolkow". Najwiecej przezyl jednak moj maz, co bardzo nam zmienilo sposob myslenia o UK. I nie, nie jestesmy chorzy, nie mamy manii przesladowczej, po prostu wszedzie mieszkaja ludzie i parapety, a w biednych i niedoedukowanych rejonach bez perspektyw nieco latwiej na takie parapety sie natknac (bo i na populizm sie szybciej lapia). Mysle, ze podobnie jest na polskiej prowincji. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 20:09 yuka12 20.11.14, 02:03 Przesladowan- nie, akty dyskryminacji- tak. W pracy, na ulicy, w szpitalu ze strony Walijczykow i Anglikow, slowa, gesty, odwracanie glowy i "kopanie dolkow". Najwiecej przezyl jednak moj maz, co bardzo nam zmienilo sposob myslenia o UK. Jakieś konkretne przykłady? Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Bij polaka.. 20.11.14, 23:16 Rozmawiam z dziecmi, wtedy malymi brzdacami, przed oknem z ofertami agencji nieruchomosci. Za placami rozposciera sie lokalny mini park, miejscowosc turystyczna i dosc znana, wiec nikogo nie powinna dziwic obecnosc obcokrajowca mowiacego do wlasnego potomstwa w swoim jezyku. Mojej rozmowie przysluchuje sie starszy pan (co juz w sobie jest niegrzeczne, ale wielu staszych ludzi tutaj nie przejmuje sie takimi drobiazgami) i rzuca pytanie (tez dosc niegrzeczne) z zyczliwym usmiechem: "What are you from? Holland?". Odpowiadam z rownie grzecznym usmiechem i zgodnie z prawda:"No, from Poland", po czym obserwuje nagla zlosc i niechec na twarzy nieznajomego, potem odwrecenie sie ode mnie z wycedzonym "Oh, Poland". Moge jeszcze podac przyklad obslugi w sklepach bardzo walijskich (wlasciciel + sprzedawcy), ktorzy nie-Walijczykow traktuja bez usmiechu i per noga czy o szpitalu w Bangor, w ktorym czasami personel stosuje inne zasady dla Walijczykow (lagodniejsze, lepsza informacja, zyczliwsze podejscie itp.) niz do pozostalych pacjentow. Gwoli scislosci do pozostalych pacjentow naleza rowniez Anglicy i nawet Walijczycy nie mowiacy po walijsku. No i do bialej goraczki doprowadza mnie traktowanie imigrantow jak cwiercinteligentow, ktorzy NA PEWNO nie znaja angielskiego, wiec zamiast podczas rozmowy po prostu o to zapytac dukaja lokalsi do mnie slowa po literze i powtarzaja kilka razy pytanie, bo pewnie go nie zrozumialam. A ja po prostu czasami musze pomyslec nad odpowiedzia, zdarza mi sie nawet to w konwersacji po polsku, bo przeciez nie na wszystko z mostu potrafi sie odpowiedziec. A bywa, ze angielski znam lepiej od nich, co zreszta niektorzy z nich po cichu mi sie przyznali (bo wychowali sie na walijskiej prowincji z przewaga walijskiego w szkole i edukacje czesto konczyli na szkole ponadpodstawowej). Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Bij polaka.. 20.11.14, 23:53 yuka12 napisała: Odpowiadam z rownie grzecznym usmiech > em i zgodnie z prawda:"No, from Poland", po czym obserwuje nagla zlosc i nieche > c na twarzy nieznajomego, potem odwrecenie sie ode mnie z wycedzonym "Oh, Polan > d". Oczekiwałaś agresji, to się jej dopatrzyłaś. To tylko twoje kompleksy kazały widzieć ci w oczach tego człowieka złość i niechęć. > No i do bialej goraczki doprowadza mnie traktowanie imigrantow jak cwiercinteli > gentow, ktorzy NA PEWNO nie znaja angielskiego, Ale Polacy mówią z reguły bardzo źle po angielsku, czy w jakimkolwiek obcym języku, więc tubylcy się starają. Gdyby chcieli potraktować kogoś z buta, to by się nie przejmowali, że ten ktoś może nie zrozumieć. I naprawdę nie musisz udowadniać, że mówisz lepiej po angielsku od Anglików, bo takie rzeczy są tam często zupełnie nieważne. W Niemczech mieszkaniec Hamburga nie zrozumie Bawarczyka i żaden nie czuje się przez to gorszym, czy głupszym obywatelem tego kraju. Więc wyluzuj trochę i więcej się uśmiechaj, Polacy są często nielubiani zagranicą z powodu spięcia, ponuractwa i wiecznego niezadowolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Bij polaka.. 21.11.14, 00:09 Yuka, na moje jesteś przewrażliwiona. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Bij polaka.. 21.11.14, 20:45 Re: Bij polaka.. skasujcie Odpowiedz yuka12 20.11.14, 23:16 No i do bialej goraczki doprowadza mnie traktowanie imigrantow jak cwiercinteligentow, ktorzy NA PEWNO nie znaja angielskiego, wiec zamiast podczas rozmowy po prostu o to zapytac dukaja lokalsi do mnie slowa po literze i powtarzaja kilka razy pytanie, bo pewnie go nie zrozumialam. A ja po prostu czasami musze pomyslec nad odpowiedzia, zdarza mi sie nawet to w konwersacji po polsku, bo przeciez nie na wszystko z mostu potrafi sie odpowiedziec. A bywa, ze angielski znam lepiej od nich, co zreszta niektorzy z nich po cichu mi sie przyznali (bo wychowali sie na walijskiej prowincji z przewaga walijskiego w szkole i edukacje czesto konczyli na szkole ponadpodstawowej). Przypomniał mi sie kolega Polak, który twierdził, że w rodowite Angielki pracujące w pewnym urzędzie nie rozumieją go, bo angielski znają gorzej niz on Odpowiedz Link Zgłoś