Dodaj do ulubionych

serwisy informacyjne

21.11.14, 09:51
Jako ze gazeta moim zdaniem nie nadaje sie juz do czytania, a jestem typowa emigrantka spragniona informacji o kraju, czy ktos moglby mi polecic dobry swewis informacyjny? chetnie poczytalabym tez jakas publicystyke. Co czytacie? Istnieja jakies dobre serwisy poza tymi z glownego nurtu?
Obserwuj wątek
    • bumbunierka1 Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 12:18
      Podbijam. Tez bym chetnie cos na ten temat poczytala.
    • kandyzowana3x Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 19:54
      Serio nie ma w Polsce dobrych serwisow informacyjnych? Czy temat za malo kontrowersyjny?
    • cauliflowerpl Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 22:20
      I ja podbijam.
      Taki bezstronny, bez błędów rzeczowych i ortograficznych...
      Tiaaa, wiem, zwłaszcza z tą bezstronnością to mam marzenia...
      • ainafets Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 22:24
        Może ten, ale nie wiem czy nie ma błędów ortograficznych i innych.

www.tvn24.pl/
        • ainafets Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 22:26
          Może jeszcze te:

www.onet.pl/
          www.wp.pl/
          • cauliflowerpl Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 22:36
            No nie, absolutnie nie. Zarówno Onet jak i WP nastawione są na sensację i wzbudzenie histerii. Wystarczy spojrzeć na nagłówki - chociażby teraz - roi się od pseudotajemniczych informacji, mających na celu zachęcenie czytelnika do kliknięcia w artykuł, który okazuje się.,, kompletną błahostką: "kontrowersyjny polityk ambasadorem w Polsce", " Dla wielu kierowców to kolejny podatek - jeśli nie wykupisz, możesz mieć kłopoty". Albo "korupcyjny skandal u sąsiada Polski" klika człowiek, a tam się okazuje, że chodzi o Białoruś - no też mi niespodzianka.
            Większość "artykułów" to filmy albo pokazy slajdów. Do tego forum na poziomie rynsztoka.
            Nie, nie, nie, żadnych WuPe, żadnych Interii, żadnych - nawet - NaTemat.pl, gdzie zarzekali się, że będą dbać o poziom komentarzy a pukają w dno od spodu.
            • kandyzowana3x Re: serwisy informacyjne 21.11.14, 23:28
              natemat.pl nie znalam, przegladne. Niestety na temat pozostalych mam podobne zdanie. Ogolnie mam dosc niepochlebna opinie o poziomie dziennikarstwa ( nie tylko w pl). Mialam nadzieje, ze chociaz w internecie gdzies jest miejsce na niezalezne, prawdziwe informacje.
              • cauliflowerpl Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 09:25
                Natemat..pl próbuje poruszać tematy chodliwe, ale zatrudnia do tego w większości ludzi o poziomie intelektualnym biedronki. Gdyby to wszystko było napisane z sensem to by nawet było fajnie, problem w tym, że nie jest.
                Jest paru dziennikarzy piszących z sensem i zgrabnie, ale na przykład jedna pani ostatnio twierdziła, że Rosja plasuje się w czymś tam wśród europejskich krajów na 63 miejscu big_grin Błędy ortograficzne są normą. No i politycznie jest to bardzo stronniczy portal.
            • bumbunierka1 Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 09:56
              A co polecilabys, cauliflower?
              • cauliflowerpl Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 10:11
                No właśnie najgorsze jest to, że NIC! Sensowny serwis informacyjny nie przychodzi mi do głowy.

Co do publicystyki - zdumiewa mnie, że będąc antyklerykałem, często znajduję sensowne artykuły w Tygodniku Powszechnym. Długie (a nie jakieś, kurde, slajdy), poruszające wybrany temat - często temat niewygodny - z punktu widzenia wielu stron, nie tylko z punktu widzenia kościoła. Bezstronne i podające sensowne argumenty - tak przynajmniej było do niedawna.

Dawało się jeszcze coś znaleźć w Newsweeku i jemu podobnym (nieistniejący już Przekrój, Przegląd) chociaż i te schodzą do marnego poziomu, co widać nawet po okładkach coraz bardziej przypominających okładkę Faktu.
                • cauliflowerpl Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 10:12
                  Sensowne, sensowne, sensowne - powtarzam się jak katarynka big_grin
          • rosapulchra-0 Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 02:17
            Proszę cię, te serwisy mają poziom SE i Fuktu..
        • jakw Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 21:43
          Bezstronny to ten serwis nie jest na pewno.
    • myfaith Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 09:33
      Nie ma obiektywnego na poziomie serwisu - najlepiej chyba (niestety) przeczytać te sama informacje na kilku serwisach i samemu wyrobić sobie własne zdanie .
      Z Onetem nie jest jeszcze tak złe w porównaniu do gazety... Pamietam ze był artykuł np. o Opus Dei na onecie pełny , z głosem rowniez czlonka Opus Dei w gazecie - wybiórczy , wycięte fragmenty sklecone razem pod jedna konkretna tezę...
    • sowa.szara Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 09:48
      PAP - i tak stamtąd wszystkie serwisy przepisują, dodając od siebie co czytelnik powinien myśleć.
      Z mainstreamu to jeszcze czasem w Rzeczpospolitą zerknę, zwłaszcza w tematach prawnych i gospodarczych.
      Gazetę stawiam w jednym rzędzie z faktem i SE. Chociaż te dwa tytuły nie ukrywają tego, że są głównie rozrywką, gazeta nie wiedzieć czemu odbierana jest jako poważne źródło informacji.
    • klubgogo Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 09:51
      Z rana klikam zwykle na onet, tvnwarszawa, gazetę. Wieczorem wyłapuję wyrywkowo wiadomości ze wszystkich serwisów między 18-20, czyli z panoramy, tvpinfo,wydarzeń polsatowskich, faktów i wiadomości tvp1 - praktycznie to samo, ale każde z innego punktu widzenia. Dla mnie wystarczająco. Sensacji nie łapię, czasami same tytuły odstraszają (Ależ ona wygląda... na onecie).
    • mamma_2012 Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 10:41
      Najprościej jest korzystać jednocześnie z kilku źródeł, wtedy masz szanse na wyrobienie sobie własnego zdania.
      Nie lubie gotowcow i ich nie szukam.
    • sfornarina Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 10:43
      Mialam ten sam dylemat ze 2 lata temu. Skonczylo sie na tym, ze od dwoch lat czytam serwisy zagraniczne - na polskie klikne dwa razy w miesiacu moze smile
      • ivana6 Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 19:42
        kandyzowana: masz pocztę gazetową?
        pzdr.
        • kandyzowana3x Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 20:45
          Az sprawdzilam smile Okazuje sie, ze mam
          • ivana6 Re: serwisy informacyjne 22.11.14, 21:45
            jutro wyślę mail smile
    • kandyzowana3x Re: serwisy informacyjne 23.11.14, 10:42
      na liscie narazie mam tygodnik popwszechny. a co sadzicie o salonie 24? Na pierwszy rzut oka wyglada ciekawie, ale troche czasu trzeba poswiecic zeby moc cos ocenic, wiec moze ktos ma juz opinie. Warto czy szkoda czasu?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka