Dodaj do ulubionych

Proste ćwiczenie

04.12.14, 15:34
Proste ćwiczenie, dzięki któremu sprawdzisz, ile zostało ci lat życia.
Niestety raz się podparłam jedną ręką - nie dam rady inaczej wstać. A wy?

Naukowcy testowali wcześniej kondycję sportowców. Zauważyli, że siła mięśni i utrzymanie równowagi są zależne nie tylko od tężyzny fizycznej, ale też stanu zdrowia badanego. Opracowali zatem prosty test, nazwany w skrócie SRT, dzięki któremu szacowali podatność na choroby i możliwość przedwczesnego zgonu.

Zaletą testu jest możliwość wykonania go praktycznie w każdych warunkach. Wystarczy usiąść ze skrzyżowanymi nogami na podłodze i wstać w ten sam sposób, nie podpierając się rękami. Za perfekcyjnie wykonane ćwiczenie naukowcy dają 10 punktów. Każde podparcie skutkuje odjęciem jednego punktu, a strata równowagi - pół punktu.
Obserwuj wątek
    • butch_cassidy Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:39
      Udało się smile
    • tak_to_nowy_nick Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:42
      Nie napisali ile punktów się dostaje jeśli nie uda się w ogóle tak usiąść...
    • guderianka Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:43
      Siadłam i wstałam bez podparcia- i to po sytym obiedzie -
      ile życia mi zostało ? wink
    • anika772 Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:43
      Ale jednorazowo, po prostu usiąść i wstać? To bez problemu.
      Myślałam, że ze 30 razy w ciągu minutywink
      • kkalipso Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:57
        Ze skrzyżowanymi nogami...
        • anika772 Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:59
          No tak, ze skrzyżowanymi.
          Przetestowałam męża, zrobił, choć ze stęknięciem. Córka też potrafi, druga omówiła udziału. Mamę też, nie ma mowy, nie zrobi...
    • kkalipso Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:50
      Spróbowałam bez skarpet-udało się!
    • priszczilla Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:52
      Bez jaj, mam dopiero czterdzieści lat. Regularnie robię serię ćwiczeń, w których wstaję bez podparcia z niewysokiego krzesełka, na jednej nodze - 10 powtórzeń razy 3.
    • agni71 Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 15:53
      czyli ktoś, kto ogólnie jest zdrowy, tylko ma chore kolana, to juz długo nie pożyje? wink
      • mamameg Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:29
        Ja to właściwie od dzieciństwa jestem staruszką nad grobem, mam źle wykształconą panewkę w stawie biodrowym i nawet nie usiądę w ten sposób smile
    • dziennik-niecodziennik Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 17:15
      serio to ćwiczonko o czymś zświadczy?
      bo ja mam słabą formę, a moge tak siadac i wstawac kilka razy pod rząd (moze wiecej, ale mi sie znudziło)...
    • hema14 Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 17:21
      Dla mnie to bardzo łatwe.
    • mynia_pynia Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 17:28
      Nie wiem czy tak zrobię, ale bez rozgrzewki strzelam szpagat, teraz siedzę w rajstopach i spódnicy i mam sztywną bluzkę normalnie nie chce mi się spróbować bo mogę stracić jedynki smile
      A w 9 miesiącu ciąży myłam stopy w umywalce, bo mi było łatwiej niż się schylać.
    • lady-z-gaga Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 19:48
      Ostatnio trapią mnie kolejne chorobska, mało ćwiczę i jestem bez formy, więc wstawanie było co prawda bez podpórki, ale oszukane - przekręciłam nieco jedną stopę. Pocieszam sie, że to wina ciasnych dżinsów wink rąk nie użyłam.
      W sumie ćwiczenie oceniam jako banalne, a mam pięćdziesiąt parę lat, więc....Kkalipso
      ....jakby to powiedzieć....weź się za siebie big_grin
      • bei Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:01
        A ile powtórzeń?
        Po 14stym już mi się nie chce więcej robićsad
        Ani jednej podporki, jestem po pięćdziesiątce.
      • kkalipso Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:09
        No lady córka mnie się pyta z czego się śmieję ....
        • paliwodaj Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:22
          jezeli od tego zalezalaby dlugosc mojego zycia dozylabym do 600 lat
    • rhaenyra Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:40
      ale bzdura
    • triismegistos Re: Proste ćwiczenie 04.12.14, 20:46
      Wstaję bez problemu, na miękkim łóżku zaliczyłam ćwiczenie na 9,5 punkta, nie chce mi się złazić na podłogę, ale podejrzewam że wyszłoby na 10.
      Nie mam dobrej kondycji, nie jestem usportowiona i mam lekkie zaburzenie na tle neurologicznym skutkujące słabym wyczuciem równowagi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka