Dodaj do ulubionych

siwe wlosy

07.12.14, 00:24
Mam 31 lat, maluje od 5, wlosy do pasa, ogolnie ladne. I tak se mysle, moze przestac malowac? Ale czy nie zmienie sie przy tym w babulenke? Farbowanie jest upierdliwe, wlosy sa dlugie, do tego rosna jak wsciekle, 2 cm zima, od maja do wrzesnia nawet 4 i wiecej. Ledwo pofarbuje i juz mam odrosty a najbardziej w oczy rzucaja sie te siwe. Siwosc w rodzinie jest genetyczna, poszlam w babcie ze strony ojca. Wszystkie w rodzinie zaczynamy siwiec w wieku 23-24 lat. Co radzicie? aha, siwych mam jakies 15-20% wiec to sie zaczyna robic naprawde widoczne.

Dodaje, ze wlosow nie zetne w zadnym wypadku. Za lopatki to dlugosc minimalna, do pasa ulubiona, dalej zaczyna sie robic niewygodnie.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: siwe wlosy 07.12.14, 00:28
      Włosów w ogóle, że tak szybko rosną, siwych nie muszę, mam swoje. Długie i niefarbowane.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 00:33
        Na szybki porost pomaga tran i Jantar z Farmony. Tran zaczelam brac na lamliwe paznokcie, Jantar na wypadajace wlosy. Nie spodziewalam sie takich efektow, poltora roku temu mialam wlosy ledwo siegajace ramion, teraz mam do pasa, podcinane lekko 2 razy.
        • e-milia1 Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:16
          Bierzesz i jantar i tran? Mnie strasznie wlosy wypadaja
      • morgen_stern Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:15
        Twoja uwaga na pewno bardzo jej pomogła, andaba.
        • andaba Re: siwe wlosy 07.12.14, 13:58
          Nie wiem czemu zjadło mi na początku słowo "zazdroszczę"..
          Bez tego faktycznie wypowiedź straciła sens.

• dziennik-niecodziennik Re: siwe wlosy 07.12.14, 00:52
      wyfarbuj się w pasemka popielaty blond+siwe. Twoje siwki beda wyglądały naturalniej w tym towarzystwie.
      pytanie czy Ci bedzie to twarzy.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 01:15
        Mam naturalnie sredni braz, jak sie farbuje to tylko na naturalny kolor bo inaczej odrosty widac po dwoch tygodniach, po miesiacu wyglada kiepsko, po dwoch fatalnie.
        • totorotot Re: siwe wlosy 07.12.14, 01:19
          To przestań pic ten tran
    • jagienka75 Re: siwe wlosy 07.12.14, 01:34
      z biologicznego punktu widzenia, siwienie w wieku 24 lat jest naturalną koleją rzeczy.
      ten, kto siwieje później albo bardzo późno, ma szczęście po prostu.
      • aandzia43 Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:17
        No coś ty? Normalne jest siwienie około 24-go roku zycia? Nie sugeruję się swoim pierwszym siwym włosem dopiero po czterdziestce, bo wiem, że jestem wyjątkiem (takim wyjątkiem był też mój ojciec), ale ze wszystkich znanych mi osób może 2-3 miały pierwsze srebrne nitki około dwudziestki (a około czterdziestki były siwiuteńkie jak gołąbki). Piszesz o Polakach czy jakiejś innej nacji?
      • anorektycznazdzira Re: siwe wlosy 07.12.14, 21:02
        0_0. Nie przesadzaj. Gdzie 24 "naturalne"? Nawet 35 to nie jest wcale późno.
    • olazdaleka Re: siwe wlosy 07.12.14, 03:27
      Jak jestes anglojezyczna i fejsbukowa to jest fajna grupa dla osob decydujacych sie na nie farbowanie siwych wlosow, sa tam dziewczyny w okolicach trzydziestki: www.facebook.com/groups/280015038846699/
    • lola211 Re: siwe wlosy 07.12.14, 08:25
      Nie masz wyjscia, brazowe włosy z siwymi nitkami wygladaja zle, postarzaja.
      Moze szamponem koloryzujacym zamiast farby?
      Jest tez cos takiego jak odsiwiacz,ale nie wiem jak czesto sie uzywa,moze wówczas tylko na odrosty trzeba nakladac?
    • solejrolia Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:10
      jestem starsza od ciebie (ale nadal jeszcze przed 40tongue_out). przestałam farbować jakoś przed 30-tką (konkretnej daty nie pamietamwink) a siwieć zaczęłam dopiero niedawno. i nadal sa to pojedyncze włosy (nie jako odrost)
      fryzjer zalecił wyrywać te pojedynki, ale poczytałam- i absolutnie nie wolno tego robić, jest to wszędzie odradzane. więc gdzieniegdzie coś mi się srebrzy, i póki co nie farbuję, i jak na razie- nie postarza mnie to.
      jesli siwizny zacznie przybywać (bo na razie od 2008roku nic sie nie zmienia), to wtedy strzelę sobie jakies pasemka, refleksy czy inne coś, żeby nieco zamaskować, ewentualnie odwrócić uwagę od tych siwych, ale tak po całości nie będę farbować.

jedna z ciotek mając własnie całe odrosty siwe/całe włosy siwe
      poszła do fryzjera i zrobiła się na siwo tak zupełnie, po całości,
      ma teraz jednolitą srebrzystą głowę, a nie kruczoczarno/granatowo i srebrny pasek na czubku głowyuncertain i szczerze mówiąc to ją odmłodziło! zwłaszcza, ze buzia jeszcze nie staruszki, figurka też przyjemna.
      ja jestem na tak!
      • lola211 Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:16
        Z pewnoscia odmłodzilo, skoro wczesniej miala czarną rozpacz na głowie.Taki kolor dla starszej pani to masakra.
        A odmladza jeszcze skuteczniej ładny blond na siwiznie.
        • solejrolia Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:42
          ale ja nie opisałam starszej pani, opisałam ciocię, która z powodu stresów b. wcześnie osiwiała. (nie wiem ile mogła mieć lat wtedy, ale zapewniam, ze wczesnie) te czarne włosy pasowały do niej, bo wcześniej też miała mocno ciemne włosy, ale skoro miała odrosty, to pozbyła się farby, i to zadziałało na korzyść i odmłodziło ją -to nie czarny ją postarzał a pasek siwizny, który eweidentnie odejmował urody.
          i nie zgodzę się, że blond nie do każdej urody pasuje.
          • solejrolia Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:43
            i nie zgodzę się,
            uważam że blond nie do każdej urody pasuje
            • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:59
              Mnie wybitnie nie bedzie pasowal, mam kruczoczarne brwi i bardzo jasna karnacje.
              • lola211 Re: siwe wlosy 07.12.14, 18:10
                Z biegiem lat czlowiek blaknie.
                Moja mama cale zycie ciemna szatynka, farbowana nastepnie na brazy w wieku lat 60 zdjela kolor do siwizny, polozyla farbe blond i wygląda bardzo dobrze.Oprawa oczu jej wyblakla, brwi takoz.
        • edelstein Re: siwe wlosy 07.12.14, 18:05
          Taaa,akurat blond nie pasuje kaudemu,mozna uzyskac wyglad nieswiezego trupa.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:51
        No wlasnie, Ty nie masz duzo siwych aja mam sporo, naprawde to widac. szczegolnie po jednej stronie, na skroni jest takie wieksze skupisko. Rzuca sie w oczy i nie jest to tylko moja opinia. Nawet moja szefowa ostatnio zapytala czy mam problemy zdrowotne. Mowie, ze nie, dlaczego? A ona - a bo takie siwe wlosy masz. A ja po prostu chwilowo czyli od pazdziernika nie ufarbowalam i mam 8 cm odrostow. Roznicy w kolorze nie widac ale widac siwe.
      • sanrio Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:07
        więc gdzieniegdzie coś mi się srebrzy, i
        > póki co nie farbuję, i jak na razie- nie postarza mnie to.

to tylko tobie się tak wydaje. Takie siwe pasma postarzają wyjątkowo, choćby z powodu działania prostego mechanizmu myślowego - ma siwe = jest stara.

do autorki - dziewczyno, nie rób tego błędu i nie przestawaj farbować włosów, jak już ktoś wyżej doradził - zmień kolor na jasny blond (zimny, z popielatym refleksem), odrost nie będzie tak widoczny. Masz dopiero 31 lat, nie 61.
    • okruszek_a Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:50
      Też tak mam, 33 lata i włosy w 20-25% siwe. Farbuje się na blond co miesiąc, robię same odrosty, raz na jakiś czas fryzjerka przeciągnie mi na całość farbę na kilka minut, żeby odświeżyć kolor.
      Taki urok co zrobisz. Długo jeszcze nie zdecyduje się żeby w ogóle nie farbować, boję się, że mnie postarzy, że będę wyglądać jak babcia.
      Ty zrobisz jak uważasz, ale jak postanowisz nie farbować to daj znać po kilku miesiącach jak się z tym czujesz.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:54
        No wlasnie, mnie sie tez tak wydaje ale farbowanie mnie meczy. Sama odrostow nie zrobie a do fryzjera musialabym latac co miesiac co jest dosc kosztowna impreza u mnie. Zreszta przy dlugich wlosach problem jest jeszcze taki, ze przy kazdym kolejnym farbowaniu wlosy robia sie suche chociaz wydaje sporo na odzywki i maski. A i tak teraz musze sciac jakies 10 cm zeby koncowki w miare wygladaly.
        • madzioreck Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:55
          Czemu nie zrobisz sama odrostów?
        • krecik Re: siwe wlosy 08.12.14, 07:52
          > No wlasnie, mnie sie tez tak wydaje ale farbowanie mnie meczy. Sama odrostow ni
          > e zrobie a do fryzjera musialabym latac co miesiac co jest dosc kosztowna impre
          > za u mnie.

Oczywiscie, ze sama odrosty zrobisz. Moze nie tak superprofesjonalnie, ale 2-3 farbowania i zlapiesz dryg. Zreszta mnie osobiscie farbowanie w salonie nigdy nie podchodzilo, bo przy szybkorosnacych wlosach do szalu mnie doprowadzal zawsze ten milimetr naturalnego koloru, ktory zostawiali. Mialam zawsze wrazenie po wyjsciu z salonu, ze zaplacilam jak za zboze za cos, co od razu wyglada, jakbym tydzien temu u fryzjera byla. Nie wiem, moze teraz inne techniki stosuja - mnie bylo zal kasy i zaczelam sama farbowac.

A farbuje wlosy co 3 tygodnie, bo rosna mi tak jak tobie. Tyle, ze ja mam krotkie, wiec oczywiscie mniej wachlowania pasmami, ale swego czasu mialam takie do lopatek i robilam dokladnie tak samo. No i farbuje od lat z tego samego powodu - mam jakies 70% siwych. Takie uwarunkowanie genetyczne po ojcu, ktory osiwial po dwudziestce. Jestem szatynka i jakies 15 lat temu zaczelam przechodzic w coraj jasniejesze odcienie, az w koncu przerzucilam sie na blond. Powiem ci jedno - o ile nie jest sie kruczoczarna brunetka, blond bedzie pasowal kazdej - kwestia jest dobranie odcienia. Ludzie, gdy slysza blond, mysla o tlenionej blondynie. A tymczasem jest tyle odcieni, ze kazdemu mozna dopasowac cos, co bedzie dobrze wygladalo.

Ag
    • lady-z-gaga Re: siwe wlosy 07.12.14, 09:51
      jak dla mnie, to troche za wczesnie, by rezygnowac z farbowania
    • dziennik-niecodziennik Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:00
      Kurde tak napisalas ze myslalam ze do,farby co dwa tygodnie latasz i to Cie denerwuje. A Ty raz na miesiac-dwa. Bez jaj, to normalna czestotliwosc farbowania. Mozesz zapytsc fryzjerke czy da sie zrobic sam odrost, jak Ci niefajnie siedziec z caloscia.
      nie chcesz miec siwych - farbujesz. Inaczej sie nie da po prostu.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:05
        No kiedys praktycznie co 2-3 tygodnie latalam do fryzjera ale no nie moge, brakuje mi czasu. Moge isc tylko w sobote bo w tygodniu pracuje a zaden fryzjer u mnie nie jest czynny po 18. Wizyta u fryzjera po 3 tygodnie, nawet tylko na odrosty to ponad godzina czasu. Tragicznie upierdliwe. Wiec przerzucilam sie na farbowanie w domu, co 6-8 tygodni. Ufarbowanie dlugich wlosow jest upierdliwe.
        • lady-z-gaga Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:07
          Wiec przerzucilam sie na far
          > bowanie w domu, co 6-8 tygodni. Ufarbowanie dlugich wlosow jest upierdliwe.

I bardzo słusznie. Tak jest przede wszystkim taniej wink
          • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:27
            No nie da sie ukryc. Ale farbowanie samych odrostow ma ten plus, ze nie niszcza sie tak bardzo koncowki ale ja co 3 tygodnie musze wyskakiwac z 40 euro. Szczegolnie latem, ostatnio wlosy u fryzjera farbowalam przed Wielkanoca (17-18 kwiecien) a w polowie maja musialam isc znow bo mialam prawie 4 cm odrostow co widac.
            • lady-z-gaga Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:33
              >co 3 tygodnie musze wyskakiwac z 40 euro.

W Warszawie farbowanie długich włosow (w dobrym salonie) kosztuje ok 300 zł.
              Ciesz się, że tak mało płacisz smile
              • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:35
                40 to odrosty, farbowanie po calosci plus przyciecie koncowek to 100-120 euro.
                • lady-z-gaga Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:50
                  ok, rozumiem smile
        • dziennik-niecodziennik Re: siwe wlosy 07.12.14, 15:20
          farbowac w domu tez sie powinno czesciej niz robisz. niewazne gdzie farbujesz, po miesiacu odrost jest zauwazalny.
          farbowanie całości bez specjalnej potrzeby na długich włosach w warunkach domowych skutkuje przede wszystkim efektem tęczy - przy głowie inny kolor, na koncach inny kolor.
          ja bym z długimi włosami chodziła do fryzjera jednak.
          • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 15:27
            No ale u mnie w miesiacach letnich odrost jest widoczny po dwoch tygodniach a nie moge klasc nowej farby co dwa tygodnie.
            • dziennik-niecodziennik Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:02
              no przy farbowanych włosach tak zeby całkiem nie było odrostu to sie nie da...
            • krecik Re: siwe wlosy 08.12.14, 07:53
              > No ale u mnie w miesiacach letnich odrost jest widoczny po dwoch tygodniach a n
              > ie moge klasc nowej farby co dwa tygodnie.

Dlaczego? Farbujesz odrosty tylko i juz. Jesli ta sama, co masz na wlosach - nie bedzie widoczne.

Ag
    • kai_30 Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:05
      Łączę się w bólu. W tym roku stuknęła mi czterdziecha, pierwsze siwe włosy miałam na studiach. Mam gęstą czuprynę, też rosną jak wściekłe, aktualnie do szyi/łopatek, kolor oryginalny ciemny brąz, obecnie z przodu ze znaczną przewagą siwych - jak odrastają, przedziałek robi się biały.

Cholera mnie bierze, próbowałam opcji z pasemkami, ale w blondzie wyglądam źle (chyba że taki beżowy, zgaszony odcień, ale on mi się trzymał z tydzień po farbowaniu, potem wyłaziła żółta jajecznica). Trochę działa długa grzywka, taka od czubka głowy, żeby zlikwidować przedziałek, siwe wyłażą wtedy na samym czubku. Niektóre dziewczyny doradzają brązową hennę, ja się nie odważyłam jeszcze, bo boję się efektu na siwych.

Ogólnie - rozumiem problem, sama też jeszcze nic nie wymyśliłam, niefarbowanie nie wchodzi w grę.
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:40
        Ja raz zrobilam balejaz, trfilam do salonu z polecenia siostry i przyznam, ze co mi pani na glowie wyczarowala to normalnie szok a kosztowala mnie ta przyjemnosc zaledwie 120 zlotych. Cztery kolory, wygladalam jak miss swiata. Co z tego skoro po tygodniu widac odrosty, po miesiacu musialam pofarbowac na nowo i oczywiscie fryzjerka tu na miejscu juz nie potrafila tak zrobic wiec polozyla jasny braz po calosci i w sumie ten bbalejrz jeszcze sie przebijal. Tak czay siak musze farbowac na swoj kolor bo inaczej nie wychodzilabym od fryzjera.

Moja babcia ma idealnie srebrne wlosy i marze o takich, wtedy bym przestala farbowac ale obawial sie ze czeka mnie to dopiero kolo emerytury.
        • dziennik-niecodziennik Re: siwe wlosy 07.12.14, 15:18
          no to nie czekaj tylko sie przefarbuj na siwo.
          • madzioreck Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:44
            A co za różnica? Na siwo nawet gorzej, bo będzie miała brązowy odrost...
    • liliawodna222 Re: siwe wlosy 07.12.14, 10:08
      Nie cierpię siwych (a też mam tu i ówdzie), więc farbuję i koniec kropka. Moim zdaniem tzw. pieprz z solą potwornie postarza. A też jestem ciemnowłosa.
    • mejerewa Re: siwe wlosy 07.12.14, 12:34
      40+ i nie farbuję, a siwych bardzo dużo. Naturalnie mam najgorszy kolor, bo mysi blond. Używam szamponu do włosów blond, który trochę ociepla odcień.
      W wakacje zrobiłam eksperyment, dosyć udany - nakładając mamie farbę blond, nałożyłam na rzadki grzebień odrobinę farby i przeczesałam sobie wierzch włosów. Powstały na górze delikatne pasemka, jak od słońca, które przyćmiły siwiznę, w sumie z daleka jej nie widać. Z bliska tak, zwłaszcza jak wiatr rozwieje włosy, bo w miejscu wyrastania (tzw. gniazdo) są głównie siwe.

Co do "wyglądu babuleńki", to sam kolor włosów nie decyduje jeszcze o całości. Liczy się fryzura, figura, styl ubierania i tu można zadziałać w zgodzie z naturą, żeby wyglądać młodo (choć większości kobiet jednak łatwiej zrobić kolor niż zadbać o resztę).

Zobacz zdjęcia Manueli Gretkowskiej, która szybko zaczęła siwieć - moim zdaniem nie wyglądała staro w okolicach 40.
      • kai_30 Re: siwe wlosy 07.12.14, 12:58
        Czym innym są pojedyncze siwe włoski w blondzie, a czym innym w ciemnych włosach. Blondynki, nawet ciemne, mają zdecydowanie lepiej pod tym względem.
        • mruwa9 Re: siwe wlosy 07.12.14, 14:04
          jestem blondynka, a siwiec zaczelam jeszcze w liceum, w wieku ok. 16 lat.
          Wlosow nie farbuje i nigdy w zyciu nie farbowalam. Nie przeszkadza mi ani siwizna, ani zmarszczki wink A farbowac wlosow- nie farbuje, poniekad z lenistwa ( nie mam na to czasu ani checi), a tak wlasnie podejrzewam , ze jesli raz zaczne farbowac, bede to musiala robic regularnie, zeby uniknac szpecacych odrostow. To ja juz wole moja siwizne.
          Dla sprawiedliwosci dziejowej- przynajmniej zmarszczek nie mam.. w naszej rodzinie wczesnie sie siwieje, za to zachowuje ladna, bezzmarszczkowa cere do poznego wieku.
          • mejerewa Re: siwe wlosy 08.12.14, 19:33
            > Dla sprawiedliwosci dziejowej- przynajmniej zmarszczek nie mam.. w naszej rodzinie wczesnie sie siwieje, za to zachowuje ladna, bezzmarszczkowa cere do poznego wieku.

A u mnie wcześnie siwieje, zmarszczki też szybko, za to figura młodzieńcza i sprawność fizyczna długo zostaje. I na razie się to u mnie sprawdza - włosów siwych i zmarszczek więcej niż u rówiesniczek, ale figury zazdroszczą nawet młodsze. Cóż, wszystkiego nie można mieć wink albo trzeba zainwestować, ale nie lubię farbowania ani zabiegów kosmetyczno-medycznych na twarzy.
      • madzioreck Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:47
        Manuela Gretkowska ma tak dziewczynkowy typ urody, że jej nie postarzyłby nawet pieprz z solą na włosach, także ten...
    • helufpi Re: siwe wlosy 07.12.14, 15:51
      A próbowałaś farbować henną? Pokrywa siwe włosy, nie niszczy, jest śmiesznie tania, ładnie ziołowo pachnie i co najważniejsze - zmywa się po około miesiącu, więc nie ma problemu odrostów. Tylko niestety kolorystyka jest specyficzna, pasuje zwykle rudzielcom i bardzo ciemnym brunetkom. Myszatym szatynkom mniej.
      • blaszany_dzwoneczek Re: siwe wlosy 07.12.14, 16:41
        Mnie się henna nie zmywa. Tzn oczywiście po trzech miesiącach od ufarbowania kolor będzie znacznie mniej intensywny, ale nadal jestem ruda i mam wyraźne odrosty. Żeby nie mieć odrostów konieczne farbowanie co miesiąc najrzadziej. Ja jestem z natury myszatą ciemną blondynką, a podobam się sobie po hennie, inni też komplementują. Zapach jest okropny moim zdaniem, taki mulisto-bagienny, szczególnie przez jakiś tydzień po farbowaniu, ale idzie się przyzwyczaić. Poza tym polecam jeśli komuś kolor pasuje, włosy się nie niszczą, a wręcz przeciwnie, są błyszczące, gładkie, zdrowe.
        • blaszany_dzwoneczek Re: siwe wlosy 07.12.14, 16:48
          A co do krycia siwych włosów - pokrywa, ale te co były siwe są znacznie jaśniejsze - takie pomarańczowe. Ja mam niedużo siwych włosów, więc to nie przeszkadza. Z kolejnymi farbowaniami mam wrażenie, że te siwe/pomarańczowe/ się przyciemniają i nie widać już tak różnicy z innymi włosami. Jednak przy dużej ilości siwych włosów obawiam się, że odrost wychodziłby marchewkowy.
          • szarsz Re: siwe wlosy 07.12.14, 19:37
            > Jednak przy dużej ilości siwych włosów obawiam się, że odrost wychodziłby marchewkowy.

Ja mam pojedyncze siwe i one bezpośrednio po farbowaniu henną są marchewkowe, po dniu - dwóch kolor się przyciemnia. Ale producent rzeczywiście zaleca, żeby siwe włosy farbować dwustopniowo, co oznacza niestety jeszcze więcej upierdliwości.

Henna mi się nie wypłukuje, delikatnie blaknie, ale nawet po kilku miesiącach kolor jest ładny i włosy błyszczące.
    • szaragdowa.sukienka Re: siwe wlosy 07.12.14, 15:56
      Ja mam 28 lat, a pierwsze siwe włosy pojawiły się jak byłam na drugim roku studiów, Od kilku lat farbuję na kolor zbliżony do mojego naturalnego. Co 3 tygodnie robię sama tylko odrosty, a raz na 2 -3 miesiące farbuję całe włosy. Używam farby fryzjerskiej. Moim zdaniem siwe w tym wieku bardzo postarzają. Chociaż gdybym miała co trzy tygodnie chodzić do fryzjera to też miałabym dosyć. Najlepszy sposób to farbować w domu, samodzielnie albo z koleżanką.
      • tomelilla Re: siwe wlosy 07.12.14, 16:15
        Ja - pierwotnie naturalna brunetka- farbuje henna. Mam na glowie mix czerwono-czarny i wyglada to niezle. Nie odwazylabym sie nakladac raz na 3-4 tygodnie rakotworczej bomby, jaka jest chemiczna farba do wlosow.
    • mid.week Re: siwe wlosy 07.12.14, 16:29
      Nic tylko siwe ombre wink

https://www.dodajfryzure.pl/wp-content/uploads/2013/02/6.ombreeeeee.jpg
    • kkalipso Re: siwe wlosy 07.12.14, 16:57
      Nie mam siwych włosów. Gdybym miała to bym farbowała chociażby dlatego że siwe włosy są bez blasku takie ni to proste ni kręcone. Siwy włos ma zupełnie inną strukturę od zabarwionego, postarzają. Farbowanie nadaje im "życia". Gdybym miała gęstsze włosy to bym farbowała bez względu na to czy siwe czy nie a tak to mi szkoda, chociaż nie mam takich najgorszychtongue_out
    • rubia88 Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:32
      to farbuj na jakiś kolor zbliżony do naturalnego, skoro aż tak dają po oczach te odrosty to musisz mieć jakas kontrastującą farbę
      • black_halo Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:57
        Odrosty daja po oczach bo naturalny kolor to screnio ciemny braz a siwych jest duzo. farbuje na swoj naturalny kolor i wlasnie te siwe si rzucaja w oczy.
    • aandzia43 Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:42
      Przeczytałam cały wątek i oto, co wymóżdżyłam. Będąc na twoim miejscu albo zawzięłabym się i farbowałabym odrosty co 2-3 tygodnie (na swój naturalny ciemny kolor, tak jak to robisz), tak, by nie zdążyły być widoczne, albo zmieniłabym kolor farby na jaśniejszy, ale utrzymany w kolorystyce, która ci pasuje! i wtedy możliwe byłoby farbowanie rzadsze (5-6 tygodni). Na pewno nie nosiłabym 1/4 siwych włosów wśród 3/4 mocno ciemnych mając trzydzieści lat. Wcześnie siwiejące blondynki mają zdecydowanie lepiej niż ciemnowłosesmile
      Pogadaj z dobrze czującymi kolor koleżankami, albo znajdź taką fryzjerkę. Jeśli masz czarne brwi, bardzo jasną cerę i ciemne włosy, to jest spore prawdopodobieństwo, że jesteś Zimą. Jeśli tak jest, to możesz zdekoloryzować włosy z farby, którą od jakiegoś czasu przywracasz swój naturalny, ciemny kolor i pierdyknąć sobie właśnie jakiś chłody, ciemny blond czy inne chłodne szarości. Albo chłodne, stalowe pasemka. I od tej chwili robić fiki miki z włosami raz na 5-6 tygodni i mieć święty spokój w międzyczasie smile
    • kota_marcowa Re: siwe wlosy 07.12.14, 17:50
      Nic tak nie postarza, jak długie siwe kłaki.
    • barbibarbi Re: siwe wlosy 07.12.14, 18:37
      Nie tylko ty masz ten problem, to tak na pocieszenie:

kobieta.onet.pl/zycie-gwiazd/mlode-gwiazdy-a-juz-siwe/x23pj
      Albo skazana jesteś na malowanie samodzielnie odrostu, albo przerobisz się na chłodny blond i wtedy też odrost robisz sama ale rzadziej, bo siwe nie będą kłuć w oczy. W międzyczasie między farbowaniem może płukanki ew. szampony koloryzujące które mogą troszkę zamaskować siwiznę.
      Ja też mam ciemne i też zaczynają mi wyłazić siwe, ale ja mam więcej lat, myślę o blondzie.
      • mejerewa Re: siwe wlosy 08.12.14, 19:40
        W tym linku widać, że jedne wyglądają lepiej, inne gorzej, ale staro żadna, bo poza siwizną są atrakcyjne i zadbane.
    • aurita Re: siwe wlosy 07.12.14, 20:48
      dlugie siwe wlosy nie beda ladnie wygladac. Nie masz wyboru, musisz farbowac, albo sciac (i przestan pic ten tran skoro skarzysz sie ze zbyt szybko rosna).
    • anorektycznazdzira Re: siwe wlosy 07.12.14, 20:57
      Oj nie przesadzaj, jak tylko farba włosów nie pali to farbuj i nie narzekaj. Dobrze przewidujesz, że jak zostawisz szpakowate to zamiast na 30 będziesz wyglądać na 50+. Bez sensu. Jeszcze możesz u fryzjera farbować jeśli masz dość kasy, a jak nie, to wciągnij w to koleżankę albo członka rodziny.
    • betty261 Re: siwe wlosy 07.12.14, 23:05
      Ale dlaczego uważasz to za problem? Ja mam36 lat, też chyba 25% siwych. Farbuję co 2 tygodnie ciemnym brązem. Zajmuje mi to chwilę. Najczęściej na szybko rozrabiam połowę lub jedną trzecią opakowania farby (ja używam loreala) i nakładam na szybko tylko na odrosty, czyli pędzlem po głowie w miarę równomiernie a później rozprowadzam masując pacami głowę. Trzymam 25-30 min, pomasuję i zmywam. doszłam do takiej wprawy że nałożenie farby zajmuje mi chwilę a opakowanie wystarcza na 2-3 razy. Przyzwyczaiłam się, nie problem. najbardziej lubiłam 10 minutówki, to był ekspres. Ledwie nałożyłam od razu zmywałam. Ale nie wiem dlaczego, wycofano je.
    • sunflowerin Re: siwe wlosy 08.12.14, 00:59
      Ja malowalam chemicznymi farbami przez ostatnich kilka lat, do momentu jak zaczela mnie potwornie swedziec skóra głowy. Zaczełam troche czytac i po tym jak sie dowiedzialam, ze dwie młode babki mialy tak silne reakcje alergiczne, ze zmarły po farbowaniu, odstawilam je na amen. Jestem po malowaniu henna i indygo. Jest to czasochlonne, ale jestem 5 tygodni po malowaniu a odrostow nie widac. Henne kupilam na angielskim amazonie, wiecej mozna poczytac na : www.renaissancehenna.com/Default.aspx
      • b-b1 Re: siwe wlosy 08.12.14, 10:51
        Nie pocieszę Cię- mam sporo siwych włosów i poszłam wydawałoby się w dobrą stronę-czyli rozjaśnianie. Efekt jest dokładnie taki sam jak u Ciebie-farbuję co 4-6 tygodni, bo po pierwsze nie da rady wyjąć za każdym razem tych samych pasemek, więc po kilku farbowaniach automatycznie głowa robi się cała jaśniejsza i trzeba to utrzymać w dobrej tonacji, po drugie rozjaśnianie niszczy włosy bardziej niż nakładanie farby- nawet tymi super hiper "ochronnymi " specyfikamii bez amoniaku z olejami, więc fryzjer zadecydował pasma wyjmować tylko lekko jaśniejsze z wierzchu i to co drugie farbowanie, a resztę utrzymać w jednolitej jaśniejszej kompozycji.
        Nie ma znaczenia, czy rozjaśniasz, czy farbujesz na swój kolor-siwe odrosty widać i tak i tak, więc a farbowanie całościowe jest tańsze niż balejaże z pasmami.
      • madzioreck Re: siwe wlosy 08.12.14, 22:34
        Nie wiem, czy masz pojęcie, że uczulić może wszystko, a szczególnie substancje naturalne. Myślenie i ostrożność nakazują zrobić próbę na małym fragmencie skóry, zamiast ładować cokolwiek na całą głowę. Przy każdym kosmetyku, nie tylko przy farbie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka