Dodaj do ulubionych

Warszawianki-komunikacja miejska

15.12.14, 12:46
Czy może mi któraś z Was pomóc? Wybieramy się z dizećmi do Warszawy na drugi tydzień ferii. Jedziemy pociągiem i po mieście poruszać się będziemy wyłącznie komunikacją miejską. Mamy wynajęte mieszkanie niedaleko CNK. Chcemy zwiedzić starówkę, być może Łazienki jak pogoda dopisze, dzieci chcą zobaczyć syrenkę, stadion narodowy, wybieramy się też do Pałacu w Wilanowie i Imaxa-reszta wyjdzie w praniu...chciałam sprawdzic jak wygląda kwestia biletów komunikacji miejskiej i poległam. Widzę, że nie ma biletów kilkudniowych poza weekendem a ten nas akurat nie urządza, tylko czasowe jakieś strefowe i całodobowe. Mozecie mi napisac czy wymienione atrakcje to 1 czy 2 strefa? i doradzić jak najtaniej i najsensowniej poruszać się po Warszawie? jakie bilety brać pod uwagę?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:52
      aa i gdzie się kupuje bilety?
      • bazylea1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:55
        kupuje się w kioskach i automatach - są na stacjach metra, w wielu tramwajach i autobusach też (ale nie można w nich kupić 20minutowcyh)
    • bazylea1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:54
      wszystko to jest 1 strefa, 2 strefa to tereny podmiejskie.
      kiedyś były bilety tygodniowe ale niestety zlikwidowali sad
      w dniach kiedy będziecie dużo jezdzić kupcie bilet dobowy (opłaca się od 4 długich przejazdów 15z), dla dzieci ulgowy. na krótkie przejazdy najbardziej opłacają się bilety 20minutowe (3,40zł).
      • bazylea1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:55
        www.ztm.waw.pl/?l=1
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:57
        Szkoda, że zlikwidowali tygodniowe bo ten najbardziej by nas urządzał. Dzięki za wskazówki.
        • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:02
          Imho 2x20 albo 2x75 urzadza was spokojnie - wszystkie miejsca (po za wilanowem) to sa dystansy do przejscia.
    • morgen_stern Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:56
      Wszystko jest w pierwszej strefie. Jest dużo biletomatów na przystankach, oprócz tego bilety kupujesz w kioskach ruchu, na poczcie i w centrach obsługi mieszkańców (na pewno jest na stacji Metra Ratusz Arsenał).
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:58
        Rozumiem, że ogólnie z dostępnością biletów nie ma problemu? Pytam może dziwnie bo w moim mieście akurat często jest i to dość duży-ja mam to obcykane ale zamiejscowi często mają problem....
        • morgen_stern Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:08
          Nie ma smile
      • ja204 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:34
        albo wyróbcie sobie miesięczne i zwróccie po tygodniu, dostaniecie zwrot z potrąceniem 20% chyba ale i tak sie opłaca.
    • jehanette Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:57
      Masz podstawowe bilety czasowe, z dowolną ilością przesiadek w trakcie:
      - 20 minutowe,
      - i 75 minutowe (zwane "po staremu" jednorazowymi). Możesz skasować w tramwaju, przesiąść się do metra a potem do autobusu, wszystko na jednym bilecie. Wszędzie w granicach Warszawy jest strefa 1.

Do planowania połączeń przyda się warszawa.jakdojade.pl.

Miłego pobytu!
    • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:57
      Cała Warszawa jest w 1 strefie. Bilety sa masakrycznie drogie, policz sobie dokładnie ile wyniosą dobowe. Kiedys były 3dniowe i tygodniowe, ale zlikwidowali, abyśmy płacili więcej.
      Jeśli poruszacie się w 4 osoby to w podobnej cenie co bilety mogą kosztować taksówki (np. taxi volfra, atu taxi).

ewentualnie:

1. dzien 1 Jeśli CNK to Centrem Nauki Kopernik to na piechotę dojdziecie do syrenki i na starówkę
      2. dzien 2 wziąc duzy rozpęd i dojśc na stadion, wrócić biletem godzinnym.
      3. Wilanów + Imax radzę jedna wycieczką (w jeden dzien, wtedy moznaby zainwestować w dobowe), bo Imax jest po drodze.
      4. odwiedzic to centrum nauki kopernik- znów na piechotę.
      5. trasa dworzec- nocleg- taksówką
      6. Łazienki nie wiem, czy sa taką atrakcją w zimie, ale mozna tam dojechać na bieltach godzinnych.
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 12:59
        Będziemy w 5 osób-dwie dorosłe i trójka dzieci(6-9 lat).
        • bazylea1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:30
          slonko1335 napisała:

> Będziemy w 5 osób-dwie dorosłe i trójka dzieci(6-9 lat).
          dziecko lat 6 jeździ za darmo, a dokładnie:
          Dzieci od urodzenia do 30 września w roku kalendarzowym, w którym kończą 7 lat
          • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:35
            oo to cenna informacja bo u nas tylko do lat 4...młodziak mi się załapie.
        • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:33
          6-latek ma najprawdopodobniej przejazdy bezpłatne, bo w uprawnieniach do takich przejazdów figurują
          "Dzieci od urodzenia do 30 września w roku kalendarzowym, w którym kończą 7 lat"
          www.ztm.waw.pl/?c=142&l=1
        • agni71 Re: CNK - Karta Dużej rodziny 16.12.14, 09:27
          slonko1335 napisała:

> Będziemy w 5 osób-dwie dorosłe i trójka dzieci(6-9 lat).

jeśli macie karte dużej rodziny, to z nią bilety do CNK sa tańsze

www.kopernik.org.pl/odwiedz-nas/karta-duzej-rodziny/
          • slonko1335 Re: CNK - Karta Dużej rodziny 16.12.14, 09:29
            Nie mamy, mam dwoje osobistych dzieci.
      • nihiru Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:01
        > 6. Łazienki nie wiem, czy sa taką atrakcją w zimie, ale mozna tam dojechać na b
        > ieltach godzinnych.

Podobno w jednej alei przy Agrykoli są fajne podświetlane figury, więc raczej wieczorembig_grin
        • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:06
          Łazienki nie sa zamkniete wieczorem? Kiedyś były zamykane po zmroku.
          • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:39
            Chyba w tym roku są jakieś iluminacje- na wieczorne spacery.
        • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:13
          Jakieś fajne podświetlenia są w Wilanowie - warto chyba zaplanować wycieczkę tak, żeby się załapać .
          • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:03
            Te podswietlenia sa b fajne. Labirynt swiatla fajny dla dzieci
      • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:18
        beverly1985 napisała:
        > 2. dzien 2 wziąc duzy rozpęd i dojśc na stadion, wrócić biletem godzinnym.
        Jeśli do tego czasu zostanie otwarta 2-ga linia metra to z CNK na Stadion będzie 1 stacja - na bilet 20-minutowy.
      • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:55
        > 6. Łazienki nie wiem, czy sa taką atrakcją w zimie, ale mozna tam dojechać na b
        > ieltach godzinnych.

Łazienki sa w ogóle super (w czwartki można wszędzie wejść na bezpłatne wejściówki), a zimą sa iluminacje swietlne. I tak naprawde nie raz szłam z Łazienek na Powiśle, pieszo, bez podjazdów, z 6-latką też, ale nie po śniegu, gdyby napadało.
        • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:05
          Łazienki sa w ogóle super (w czwartki można wszędzie wejść na bezpłatne wejśció
          > wki), a zimą sa iluminacje swietlne.

o dzięki, w takim razie Łazienki na czwartek zaplanujemy jak będzie pogoda. Musze popatrzyć na inne atrakcje może w jakieś dni są tańsze albo darmowe wejścia to plan zwiedzania sam się zrobi.
          No i może w razie jakiegoś kompletnego niewypału pogodowego polecicie salę zabaw dla takich dzieci w której się nie będą nudzić a będą mogły się wyszaleć trochę?
          • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:16
            W BUWie jest Hulakula. To tuż obok CNK.
            • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:17
              A czy Hulakula nie kończy przypadkiem w tym lokalu z końcem roku? Podobno BUW wypowiedziało im umowę.
              • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:31
                W takim razie jest to do sprawdzenia. Jeśli nie będzie bardzo zimno, to może zoo? Jest całkiem sporo pawilonów ze zwierzętami i problemem może być tylko przemieszczanie się pomiędzy nimi w jakąś fatalna pogodę.
                • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:18
                  muzeum kolejni twa tez jest bardzo fajne jesli ktos lubi pociagi - i w poniedzialki za darmo szczerze polecam jedynie w dzin darmowy bo w srodku zeby odpalic makiete nalezy wrzucic 2 zl wiec czlowiek sie przy 4 zastanawia jak w ogole maja czelnosc brac za to kase
                  (i etnograficzne - ma czesc dla dzieci specjalna)
                  Do tego w centrum jest tez teatr dzieciecy lalkowy b fajny Guliwer. Jak pogoda bedzie beznadziejna mozecie pojsc
                  • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:29
                    o w poniedziałki dużo rzeczy zamkniętych wiec jak najbardziej muzeum kolejnictwa weźmiemy pod uwagę-mojemu młodemu powinno się spodobać. Na środę zaplanowałam CNK.
                  • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 21:55
                    > muzeum kolejni twa

Zdecydowanie godne polecenia, ale w poniedziałek, bo żal nie odpalić na makiety.
            • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:20
              Ja to w ogóle zawsze z ogromnym zdziwieniem czytałam o salach zabaw dla starszych dzieci bo u nas to są przybytki głownie dla przedszkolaków...ale kiedyś ktoś wkleił zdjęcia jakiejś za diabła nie pamiętam jakiej i wszystko stalo się jasne...
      • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:03
        W ckn normalnie sa kolejki ale jak przyjdziesz zaraz po otwarciu psa z kulawa noga. W 15 min pozniej szkoly wiec jak bedziecie blisko to zbierzcie sie sprawnie a unikniecie kolejki.
        • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:06
          Do CNK zamówię bilety w necie, nie chcę dzieicaków zrywać wcześnie jakoś w ferie, ma być na luzie, bez pośpiechu, na spokojnie...
      • memphis90 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 18:56
        > Cała Warszawa jest w 1 strefie. Bilety sa masakrycznie drogie,
        Warszawa masakrycznie droga? Chyba nie widziałaś cen w innych miastach big_grin
        4,40 za 75/90 minut vs. 3zł za 10 min. w Poznaniu! Oczywiście są też półgodzinne, ale w kioskach dziwnie często ich nie ma i trzeba kupić 3 bilety na 10 minut i pilnować regularnego kasowania, inaczej mandat.
    • aagnes Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:08
      Bilety niestety są drogie i jakoś tak skonfigurowane, zeby zaplacic jak najwiecej. kiedys robilam symulacje wszystkich mozliwych opcji na tydzien, ktory pozostal mi do urlopu, a bilet miesieczny sie skonczyl i wyszlo, ze najkorzystniej bedzie kupic bilet.... miesieczny!
      aha i jeszcze jedno - bilety m-czne sa kodowane na karcie miejskiej, jedna karta kosztuje tez pare zl, wiec chyba najlepiej zakupic od razu po przyjezdzie wiele biletow 20 minutowych (opisane atrakcje sa dostepne wlasnie w takich odleglosciach) albo 75 minutowe - przez ten czas mozesz jezdzic wszystkimi mozliwymi srodkami lokomocji. polecam rowniez aplikacje na telefon: jakdojade - w tym miescie nie ma dnia bez zmiany komunikacji, objazdow, autobusow zasteczych, wpisujesz sobie po prostu punkt a do pkt b - i sa podane najdogodnieksze polaczenia.
    • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:09
      Wszystkie wymienione atrakcje masz w strefie nr 1. 2-strefa jest zasadniczo za tabliczkami z serii "koniec Warszawy". W waszym przypadku w rachubę wchodzą bilety
      20-minutowe - dobre do przejechania 1-2-3 przystanków, można się z nimi przesiadać; w waszym przypadku mogą być całkiem rozsądną opcją bo wiele wymienionych atrakcji macie w zasięgu tego biletu; sprawdź rozkłady jazy - jeśli z punktu A do punktu B rozkładowa jazda trwa do 10 minut to powinny wystarczyć
      75-minutowe - "działają" 75 minut od momentu skasowania (można się przesiadać) lub , jeśli jedziesz jednym autobusem (nie przesiadasz się) do końca trasy
      dobowe - 24 godziny od momentu skasowania; jeśli skasujesz wieczorem to będzie ważny do następnego dnia wieczorem; jeśli rano - do następnego dnia rano.
      Niestety, nie ma już teraz biletów 3-dniowych i 7-dniowych sad
      Wszystko zależy od tego jakie macie plany na dany dzień - jeśli będą to 2-3 przejazdy to nie opłaca się kupować dobowegi. Jeśli macie w planie np. wyskok do Wilanowa, potem na 30-te piętro PKiN, a potem jeszcze na Stadion - dobowy jest opcją godną polecenia.
      Jeśli będziecie w ferie mazowieckie (19.01-01.02) zorientuj się czy nie ma przypadkiem w niektórych godzinach bezpłatnych atrakcji , względnie tańszych biletów na szkolne legitymacje.
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:13
        Będziemy w ferie mazowieckie-mamy w tym samym czasie. O właśnie PKiN też jest w planach-muszę sobie jakąś rozpiskę zrobić bo wychodzi na to, że 6 dni(jeden to dojazd w zasadzie) to całkiem krótko na zaliczenie wszystkich atrakcji...
        • mdro Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:25
          Na Narodowym ma być jakaś duża wystawa Lego.
          • martishia7 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 12:09
            Już jest. Jeśli się da, to doradzam bilety nabyć przez internet. Byłam w niedzielę i kolejka była na pół obwodu stadionu big_grin
            • martishia7 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 12:10
              Znaczy konkretnie ja byłam na łyżwach, kolejkę do Lego tylko mijałam wink
        • turzyca Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:29
          Krotko.
          Rozpiske koniecznie zrob, bo dzieki temu mozesz sprawdzic, czy np. w Wilanowie nie bedzie jakiegos show (pokazy laserowe sa naprawde szalowe, szczeka opada) tudziez oprowadzania po stadionie czy jakichs dodatkowych atrakcji w CNK. No i mozesz bilety z wyprzedzeniem zarezerwowac
        • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:39
          To jeszcze przed wyjazdem sprawdź
          edukacja.warszawa.pl/dla-ucznia-i-rodzica/lato_i_zima_w_miescie
          czy warszawa.miastodzieci.pl/
    • purchawkapuknieta Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:30
      A ja wypowiem się mało patriotycznie: bilety dobowe kup na wycieczki "wielopunktowe". Przystanek, dwa przechodźcie na piechotę. Dwa, trzy przystanki- mozna zaryzykować na gapę. Jeżeli planujecie jedna daleką trasę, np. IMAX- weźcie taksówkę- na 5 osób jest wygodniej, niewiele drożej i ciepło.

Tak jak tu jedna z pań napisała, czasem na kilka dni taniej wychodzi miesięczny sad
      • bazylea1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:31
        purchawkapuknieta napisała:
        Dwa, trzy przystanki- mozna za
        > ryzykować na gapę.
        a ja odradzam, po centrum często grasują kanary.
        • redheadfreaq Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:23
          I nie tylko w centrum, ostatnio dostałam pierwszy w życiu mandat (190 zł) podjeżdżając trzy przystanki na Bielanach o 8.30 w niedzielę. Nie ryzykowałabym, bo kanary są nieprzekupni i nie dyskutują, więc jak wpadniecie, to prawie tysiąc złotych poooszło...
      • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:48
        Na 2 przystanki to lepiej kupić 20-minutowy, a nie ryzykować spotkanie z kanarem. Akurat centrum i Trakt Królewski to są te okolice, gdzie lubią bywać.
        Niestety, na 7 dni taniej wychodzi 7 dobowych niż 30-dniowy. A i jeszcze należy udać się najpierw ze zdjęciami do punktu obsługi pasażera - najbliższy od Centralnego jest chyba w Metrze Centrum, czynny 7-20 pon-sob, w niedzielę nieczynne.
        • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:06
          nie, nie-jeżdżenia na gapę ryzykować nie mam zamiaru.
          Przyjeżdżamy w niedzielę po południu i jedyny kurs w ten dzień to zapewne będzie z dworca do wynajętego mieszkania(są w jakiejś sensownej cenie taksówki które zabiorą 5 osób?), musimy się rozlokować i zrobić jakieś podstawowe zakupy w najbliższej okolicy więc raczej wycieczek już nie będzie. Jeden dzień przeznaczam na CNK i Planetarium(za dużo czy ok??) do którego mamy blisko więc tutaj też nie ma potrzeby zakupu biletu, no i wracamy w sobotę a w ten dzień też nasz jedyny kurs to będzie na dworzec, zostaje wiec 4 dni na resztę.-więc chyba 30 dniowy bilet to byłoby bez sensu.
          • aagnes Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:46
            I jeszcze jedno - zamiast taksowek, mam niezly namiar na tzw przewóz osób (22 717 77 77)- pol miasta przejedziecie za jakies 15 zl - czyli mniej niz bilety jednorazowe dla waszej piatki.
          • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:39
            Taksówki w Warszawie sa tanie, jakieś 1.40-1.60 zł za km (volfra, atu), z dworca centralnego po cnk dojedziesz za jakieś 12-15 zl,.
            • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:41
              ale czy zabiorą 5 osób? bo u nas to problem i trzeba specjalne zamawiać i cena tez już inna...
              • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:44
                Może być problem z 5 pasażerów. I cenowo nie wyjdzie tak fajnie.
                • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:48
                  no tak się właśnie obawiam...
                • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:59
                  No co ty! Sawa (644 44 44) i ele (811 11 11) maja taksowki vany. Caly czas co zamowie to van przyjezdza - dla pewnosci mozna poprosic
                  • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:02
                    my tez mamy vana ale pięcioosobowegosmile chodziło ci o busy? czy takie dodatkowe miejsca w bagażniku rozkładane? będziemy mieć jakieś bagaże zapewne.
                    • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:09
                      Takie 7 miejscowe... 3 z tylu dwa na srodku kierowca i pasazer - spokojnie z bagazem wejdziecie smile zadzwon zapytaj zawczasu na pewno udzielaja informacji - to nie sa firmy krzak "przewozy osob" tylko rzetelne firmy taksowkowe.
                  • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:09
                    Dopytalabym się o te vany- bo dużo takich taksówek na mieście nie widuję. Ale może być to sensowne rozwiązanie.
                  • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 08:36
                    Jeśli zamówisz taksówkę a przyjedzie van, bo taki akurat samochód mieli dostepny-zapłaci się jak normalną taksówkę. Jeżeli z góry zamówi się siedmioosobowego vana to dopłacasz 20 złotych. Przetrenowane z ele i Sawą.
                    • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:12
                      A to wiele tlumaczy smile
              • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:01
                Nie ma podzialu ze za vana placisz wiecej. Ja w zyciu nei zaplacilam a co z jade to van przyjezdza.
                • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 08:38
                  No jak zaryzykujesz, zamowisz taksówkę a przyjedzie van, to nie doplacasz. Ale nie mów, ze ele czy Sawa ma same vany i przypada takie zawsze! Dużo jezdze służbowo obiema korporacjami, i tak w 60% normalne samochody podjezdzaja.
      • edelstein Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 15:57
        Ja tez malo patryiotycznie.Czemu na boga nie ma w Wa wie biletow dla turystow waznych od chwili zakupu na 24h,72h? po zakupie ktorych ma sie jeszcze z nike na wejscia do atrakcji turystycznych? Takowy bilet istnieje w moim miescie i jest swietny.
        • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:42
          Są bilety ważne 24H od chwili skasowania.
          • edelstein Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:02

• aagnes Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 11:19
              bo u nas bogate ludzie, na wszystko nas stac, zadnych znizek ani ulg (jest chyba jakas karta duzej rodziny, ale podobno to zupelna fikcja) sad
            • turzyca Re: Warszawianki-komunikacja miejska 18.12.14, 09:48
              To sie moze pochwal jakie to miasto, bo ja zawodowo dosc duzo jezdze i po Niemczech i po Europie i jako zywo takich cudow nie widzialam.
              • kasiamat00 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 18.12.14, 14:23
                IMHO się nie opłaca, ale istnieje np. w Pradze i wciskają to turystom na lotnisku i podobnych: www.praguecard.com/index.php?option=com_content&view=article&id=7&Itemid=106&lang=en

Normalnie są bilety na 1 i 3 dni, znacząco tańsze: www.dpp.cz/jizdne-na-uzemi-prahy/

Wiedeń też ma coś takiego: www.wien.info/en/travel-info/vienna-card
      • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:58
        Dwa, trzy przystanki- mozna za
        > ryzykować na gapę. J

sad musiałabym się pod ziemię zapaść, gdybym przyniosła taki wstyd własnym dzieciom. Sorry, ale to jakaś żenada proponowanie komuś jazdę na gapę.
    • edycja_kopiuj_wklej Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 13:47
      I na komorke lub tableta zainstaluj sobie aplikacje jakdojade. Pokazuje dosc dobrze propozycje przejazdów i w czasie trasy mozna sobie sprawdzac przystanki, gdzie, kiedy wysiasc. W szczegolnosci kiedy w autobusie lub tramwaju rozklad mowiony rozjezdza sie z rzeczywistoscia
    • lena.ellena Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:35
      A dlaczego nie przyjedziecie samochodem?
      Nie macie szansy zmienić środka transportu? Najprościej, najtaniej (chyba), najwygodniej.

• slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:53
        Bo dzieci źle znoszą podróże autem, droga daleka a pociągiem dobre połączenie.
      • jakw Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 14:53
        lena.ellena napisała:

> A dlaczego nie przyjedziecie samochodem?
        > Nie macie szansy zmienić środka transportu? Najprościej, najtaniej (chyba), naj
        > wygodniej.
        Nie wiem czy aż tak wygodnie i najtaniej. Większość atrakcji jest w strefie płatnego parkowania, mieszkanie też - więc zapłacą za to parkowanie pn-pt 8-18. Dodatkowo są problemy z miejscami parkingowymi i nie wszędzie da się prosto dojechać.
        • lena.ellena Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 15:05
          Zostanmy przy tym, ze najwygodniejwink
          Nie bede udawała eksperta, bo komunikacja miejska jechałam tak dawno, ze nawet wspomnienia mam mglistetongue_out
          • niektorymodbija Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 15:33
            Jak ktoś wyzej-dla takiej ilości osób taniej niż komunikacja miejska może być przewozem osób. Mnie cenowo pqsuje bayer,ale może są jeszcze bardziej korzystne.
            • patrycjaw2 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 16:37
              Badz eemrytem, dla nich w Warszwie bilet to 50 zlotych. za rok!!!!!
              • mdro Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 12:03
                Nie dla emerytów, ale dla osób, które mają co najmniej 65 lat.
        • ophelia78 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 12.01.15, 22:09
          Zlituj się, dla nie-warszawiaka poruszanie się samochodem po Warszawie to hardkor w pełnej postaci....
      • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 21:59
        > A dlaczego nie przyjedziecie samochodem?

Po co? Żeby go postawić na parkingu na tydzień? Poruszanie się po centrum samochodem to niezbyt dobry pomysł.
    • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:12
      A na SN może będziecie mogli pojechać metrem.😉
      • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 21:56
        Popłynąc chyba tongue_out
    • panna.w.paski Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:17
      Ja wypowiem się jeszcze w kwestii taksówek. Zdarzało mi się organizować kilka taksówek, które zabierały grupę znajomych z imprezy biforowej w domu do klubu. Za każdym razem prosiłam o taksówkę dla np. 5 czy 7 osób i płatność kartą i nie było żadnej dodatkowej opłaty za rozmiar podstawianego samochodu. Korzystałam z Sawa Taxi, ale możliwe, że są jeszcze inne, tańsze korporacje, które podstawiają vany.
      Z atrakcji możesz przejrzeć jeszcze strony - www.zimowynarodowy.pl/index.php lub www.warsawtour.pl/warszawa-dla-dzieci.html
      • beverly1985 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 13:25
        Tia, zadnej dopłaty...
        www.sawataxi.com.pl/oferta_dla_ciebie
        podstawienie combi: wskazanie licznika + dopłata 10 zł
        podstawienie busa: wskazanie licznika + dopłata 20 zł

• panna.w.paski Re: Warszawianki-komunikacja miejska 17.12.14, 21:11
          Beverly, dzięki za informację, nie byłam świadoma. Przepraszam niniejszym za wprowadzenie w błąd!
    • klubgogo Re: Warszawianki-komunikacja miejska 15.12.14, 22:22
      A gdybyś jeszcze nie wiedziała co ze sobą począć, to koniecznie polecam piękne i nowoczesne Muzeum Powstania Warszawskiego (byłam 3 razy z 2,5-3,5-5-latką), Muzeum Chopina (słuchawki, muzyka, gry), Muzeum Historii Żydów Polskich (gry, bilety, 3 godziny bardzo ciekawej wycieczki) - są naprawdę świetne, dzieci, nawet te niewrażliwe na piękno, nie będą się nudzić (słuchawki, ekrany, zabawy interaktywne).
      • barbaram1 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 19:11
        Moja 8- latka z placzem wybiegla z Muzeum Powstania. Przerazily ja juz na wstepie jazgoty samolotow. Nie dla kazdego dziecka jest to atrakcja.
    • pajesia Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:08
      Wilanow polecam w sobote po poludniu, bo to wtedy sa mappingi, o ktorych ktos juz napisał, no i labirynt swiatla i ogrody wyobraźni, trzeba też sprawdzic czy palac bedzie otwarty, to wtedy przyjedźcie z 1,5 godziny wcześniej, na zwiedzanie pałacu.
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:17
        w sobotę po południu nas nie będzie, przyjeżdżamy w niedzielę po południu, wyjeżdżamy w sobotę po południu...zostają tylko dni w tygodniu.
        • an.16 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 09:49
          6 latek jeździ gratis, a 9 latek ma 50% zniżkę. Płacisz więc 1,70 za bilet 20 min. Zaopatrz sie w takie właśnie bilety (ty kasujesz 2) i w razie czego jeśli podróż trwa powyżej 20 min, kasujesz następne. Tak wyjdzie najtaniej. Bez dobowych, miesięcznych itp. I nie bierz sobie za punkt honoru zaliczenie wszystkich "mustów". Nie męcz dzieci i siebie. Takie Muzeum Powstania czy CNK "załatwi" was na cały dzień. Nie wiem czy warto. Wjedźcie na taras widokowy Pałacu Kultury, pospacerujcie, zaliczcie jakieś knajpki. Wilanów jest ok. Spróbuj zarezerwować bilety na jakieś przedstawienie teatralne dla dzieci.
          • mdro Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 11:57
            "jeśli podróż trwa powyżej 20 min, kasujesz następne. Tak wyjdzie najtaniej"

Nie pleć. W ten sposób za 45 min. zapłaciłaby 10,2 (3 x normalny 20-minutowy) zamiast 4,6 (normalny 75-minutowy). Poza tym wcale nie jestem pewna, że można kasować dwa ulgowe zamiast jednego normalnego.

I trzeba się bardzo postarać, żeby 75-minutowy bilet nie wystarczył na przejazd. Autorka wątków nie planuje jechać z Białołęki na Okęcie.
            • mdro Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 12:01
              Tfu, oczywiście 4,40 kosztuje 75-minutowy.
            • turzyca Re: Warszawianki-komunikacja miejska 18.12.14, 09:44
              Poza tym wcale nie jestem pewna, że można ka
              > sować dwa ulgowe zamiast jednego normalnego.

§ 10
              Pasażer może użyć dwóch biletów ulgowych tego samego rodzaju, tak by uzyskać obowiązującą w danej strefie opłatę za przejazd. Dowodem dokonania opłaty jest legitymowanie się skasowanymi/aktywowanymi biletami o łącznej wartości nie niższej niż wymagana w Taryfie przewozowej.

ztm.waw.pl/?c=132&l=1
          • ichi51e Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 18:03
            Moim zdaniem muzeum powstania z dziecmi nie warto. Etno lepsze.
    • berdebul Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 11:29
      Weź legitymacje dzieci, kontrolerzy lubią sprawdzić. Dla najmłodszego coś, co poświadczy ile ma lat (bo łapie się jeszcze na darmowe przejazdy mam wrażenie).
      CNK i planetarium zwiedzałabym osobno, bo z CNK możesz nie wyciągnąć na czas. wink
      Warto obejrzeć światełka w Wilanowie (więc może najpierw IMAX a później Wilanów?). Tak samo Łazienki - wieczorem są podświetlone.
    • annelle Re: Warszawianki-komunikacja miejska 16.12.14, 16:54
      na komórkę zainstaluj sobie aplikację skycash. Zarejestruj się tam i z tej aplikacji możesz kupować bilety. Jak kontroler będzie to pokazujesz mu w aplikacji i tyle. Kupisz wtedy taki bilet jakiego potrzebujesz.
    • czar_bajry Re: Warszawianki-komunikacja miejska 17.12.14, 01:29
      Wszystkie atrakcji to 1 strefa ( 2 to już po za miastem), jeśli planujesz na dany dzień dużo podróżować to bierz bilet dobowy jeśli jedziesz z punktu a do punktu b to bierz zwykły czasowy ,możesz na nim przejechać 70 min i dowolnie się przesiadać. Pamiętaj że dzieci mają bilety ulgowe a te do lat 7 jadą darmo.
    • slonko1335 Kobiety 12.01.15, 21:54
      Nie wiem jak pogoda w Warszawie ale w Szczecinie jest po prostu porażka i bardzo ise boję, że trafi nas taka w Wawie ...
      Znalazłam jeszcze jakieś muzea warto z 6-9 latkami?
      Muzeum Techniki i przemysłu
      Muzeum Etnograficzne
      Muzeum Ewolucji
      • slonko1335 Re: Kobiety 12.01.15, 22:00
        i Muzeum Sportu jeszcze znalazłam
        • klubgogo Re: Kobiety 12.01.15, 22:11
          Etnograficzne, ewolucji i techniki zrobicie w jeden dzień, muzeum techniki jest fajne, ale gdybym miała wybierać dzień muzealny, to wybrałabym jednak muzeum kolejnictwa z tych technicznych, muzeum powstania, żydów polskich i chopina z tych nowoczesnych interaktywnych.

A pogoda fatalna, od kilku dni wieje, 3-5 stopni na plusie, ale odczuwalna minus kilka. I coś ciapie ciągle z nieba.
          • slonko1335 Re: Kobiety 13.01.15, 11:24
            Zdecydowanie wolałabym spędzić większosć czasu na powietrzu ale pogoda mnie załamuje ostatnio...jakiś czas temu liczyłam na śnieg, teraz mam nadzieje, że przynajmniej nie będzie lało i wiało cały tydzień.

Z atrakcji na tapecie na chwilę obecną-chcemy Wilanów, ŁAzienki i tam też jakiś ogród światła, zoo, Punkt Widokowy z PKIN, Starowkę oczywiście, Stadion Narodowy, Syrenkę, mamy zakupione bilety do kOpernika, chciałam też dzieci do imaxa zabrać ale na chwilę obecną grają tylko Hobbita, sprawdziłam, że ciągle działa wspominana tutaj Hulakula i znalazłam jeszcze jakąs INcę-warto?
            Muzeum techniki to przy PKiN-prawda? a te pozostałe są gdzieś w pobliżu powyższych bo może przy okazji zaliczymy....
            Będziemy stacjonować na Powiślu w rejonie węzła komunikacyjnego Most Poniatowskiego. Czy tam w pobliżu jest gdzieś metro? bo to też jakaś tam frajda dla dzieci ale jak sprawdzam połączenia to metra mi nie proponuje w ogóle...

aaa i jeszcze może Cytadela? czy z dzieciakami nie bardzo?
            • kim5 Re: Kobiety 13.01.15, 11:31
              Najbliższe metro jest pod Pałacem Kultury.
            • morekac Re: Kobiety 13.01.15, 12:13
              Nawet w zoo jest dużo pawilonów i spokojnie można je zwiedzać przy niezbyt dobrej pogodzie. A spod Poniatowskiego można jak najbardziej pojechać na Stare Miasto metrem (z dwiema przesiadkami, ale czego się nie robi dla rozrywki).
            • jakw Re: Kobiety 13.01.15, 23:47
              Jeśli już nawet Cytadela chodzi ci po głowie to o rzut beretem od miejsca, gdzie będziecie mieszkać jest Muzeum Narodowe (www.mnw.art.pl/aktualnosci/ferie-zimowe-2015-w-muzeum-narodowym-w-warszawie,158.html) i Muzeum Wojska Polskiego
      • turzyca Re: Kobiety 13.01.15, 11:39
        > Nie wiem jak pogoda w Warszawie ale w Szczecinie jest po prostu porażka i bardz
        > o ise boję, że trafi nas taka w Wawie ...

W Warszawie jest zazwyczaj przy takich ukladach nieco lepiej, bo powietrze jest suchsze i wiatr troche slabszy, wiec odczuwalna jest nieco wyzsza niz na wybrzezu. Ale moze ten orkan zdazy przejsc, sprawdzalas dlugoterminowa?
        • slonko1335 Re: Kobiety 13.01.15, 11:42
          Nie sprawdzałam, u nas długoterminówki nie sprawdzają się w ogóle. Tak czy owak wszystko już zaklepane, bilety zakupione więc pozostaje mieć nadzieję, że da się wyjść z chałupy i nie będę przeklinać tych ferii a dzieciaki jednak skorzystają...
      • czar_bajry Re: Kobiety 13.01.15, 19:21
        Muzeum techniki jest super i muzeum ewolucji też. Nie wiem czy dziewczyny już pisały o wystawie lego na Narodowym.
      • jakw Re: Kobiety 13.01.15, 23:21
        Nie wiem jak w Szczecinie, ale dziś w Wwie była całkiem ładna pogoda (choć z samego rana nie wyglądało to rewelacyjnie)
        A może na wypadek złej pogody basen na Warszawiance ? (www.wodnypark.com.pl)
        Lub kryte lodowisko - żeby na głowę nie padało?
    • czar_bajry Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 12:42
      Mieszkając obok CNK to: syrenkę zobaczysz na piechotę , tak samo taras i ogrody na BUW-ie ( warto), tak na prawdę to i na starówkę możesz wybrać się ciekawym spacerem czyli wejść Tamką na górę i tam Krakowskim Przedmieściem - cudnie ustrojonym dojść do Starówki ale to już kawał drogi. Bilety powinny wystarczyć na 1 strefę a jakie kupić top muszę chwile pomyśleć.
      • slonko1335 Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 12:59
        O ogrodach na BUW czytałam ale zimą nie ma wyjścia na dach-warto mimo to?
        • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 13:27
          Jeśli już będziecie przy BUWie, możecie tam zajrzeć. Ale część naziemna nie jest duża. Ale bez możliwości wejścia na dach można je sobie darować.
        • mini_size Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 16:11
          cy), a docelowo ma być ich jakieś 5 mln kiedyś tam. Dwie kondygnacje podziemne, które teraz służą celom komercyjnym, kiedyś też będą książnicą. Można poprosić dzieciaki, aby odszukały napis HINC OMNIA w holu i spytać, czy w tym budynku był papież JP II (był, poświęcił - jest tablica pamiątkowa). No i koniecznie trzeba im pokazać różowe ustrojstwo przy wejściu i spytać je, co to jest. Fantazja dziecięca nie zna granic, a to po prostu stelaż na książki z dawnego BUW-u. Najciekawsze są imo tablice na ścianie frontowej od ulicy. A z ciekawostek jeszcze dopowiem, że w czasie sesji czytelnia jest otwarta do rana, podobno zdarzało się, że studenciaki usypiały przy lekturzewink
          • mini_size Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 16:13
            zeżarło mi początek posta, no żesz! Miało być: na dach zimą nie wejdziesz, ale i tak warto iść, żeby powiedzieć dzieciakom, że na razie w BUW-ie jest jakieś 2 czy 3 mln książek, docelowo ma być 5 mln.
          • morekac Re: Warszawianki-komunikacja miejska 13.01.15, 22:22
            Tak szczerze pisząc - to przy 6 i 9 latku można sobie to darować.
    • slonko1335 Zwiedzanie Stadionu Narodowego-warto? 23.01.15, 22:04
      Pomyślałam o "trasie piłkarza" i może punk widokowy ale jakoś dziwnie na punkt nie ma w sklepie internetowym biletów normalnych-czy z okazji ferii są tańsze?
      • slonko1335 Re: Zwiedzanie Stadionu Narodowego-warto? 24.01.15, 09:21
        nie zwiedzal nikt?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka