Dodaj do ulubionych

robie swojski sernik :D

23.12.14, 12:55
Mam swojski ser, swojskie jaja, swojskie mleko i polskie jablka. I zabieram sie za robienia sernika. Jednak najwazniejsze sa w robieniu cista najlepszej jakosci produkty smile ze sklepowego sera nie bylby sernik. Chwalę się smile
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:00
      zycze swiąt bez salmonelli w takim razie
      • angry.bird Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:22
        bez obaw smile
    • aandzia43 Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:29
      Mleko i jabłka też do sernika? surprised
      • angry.bird Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:33
        Tak smile robie wlasnie ten sernikwww.ewawachowicz.pl/przepisy,718.html
        • angry.bird Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:35
          Masło też mam swojskie big_grin
        • moofka Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 13:43
          jak masz takie dobre skladniki to zapobiezyj katastrofie i szybko znajdz inny przepis smile
          i mleko i kisiel i powidly i smietana i jablki
          to juz na oko widac ze to kupa nie sernik
          ewa jest urocza, ale przepisy ma niestety beznadziejne smile
          • lola211 Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 20:50
            big_grin, moja pierwsza mysl byla identyczna- marnowac takie skladniki na cos takiego? Jabłka w serze- to nie moze byc dobre.
            Zaraz zabieram sie za sernik z zurawiną.
            I zazdroszcze swojskich produktów.
            • aandzia43 Re: robie swojski sernik :D 25.12.14, 02:31
              Podpisuję się: żal.by mi było dobrych.składników i czasu na.coś miesprawdzonego.
              Sernik z żurawiną? Przekładany warstwą konfitury zurawinowej?
              • lola211 Re: robie swojski sernik :D 25.12.14, 22:02
                Spod czekoladowy, sernik waniliowy, a na serniku na wierzchu zurawina-swieze owoce zurawiny plus troszke cukru i garsc suszonej zurawiny chwile pogotowalam i wyszla gesta szybka konfitura.
    • aga.doris Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 14:35
      Swojskie, o ile nie są od twojej rodziny, oznacza tylko tyle, że są jakościowo i higienicznie poza wszelką kontrolą. Kury żarły na wolnym wybiegu wszelkie badziewie, do mleka dowalono dowolną ilość mąki, mleko od mućki brudnej do brudnej bańkiwink Unikam wszelkich "swojskich" specjałów jak zarazy. Wolę już te sklepowe, też pewnie nie najlepsze jakościowo/higienicznie, ale przynajmniej z wiadomego źródła wydrukowanego na etykiecie.
      No i sernik z jabłkami, powidłami etc to nie sernik tylko jakiś serowy mieszaniec. Niemniej smacznego!
      • aga.doris Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 14:36
        miało być - do sera dowalono dowolną ilość mąkismile
    • mx3_sp Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 14:40
      no jeśli jeszcze do tego wszystkiego masz umiejętności to gratuluję. Sernik nie jest dla debiutantów.
    • brak.polskich.liter Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 14:46
      A cukier tez ze swojskich burakow lub swojskiej trzciny?
      Bo jak nie, to sie nie liczy.
      (no, ewentualnie swojska stewia albo miod ze swojskiego ula moglyby sprawe uratowac)
    • lauren6 Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 14:57
      Swojskie jajka są od własnych kur, biegających po rozległej łące? Sama wydoiłaś krowy by mieć swojskie mleko? Ser sama przygotowałaś? Jak nie, to żadne swojskie składniki tylko kupne, niczym się nie różniące od tych ze sklepu.
      • mx3_sp Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 15:07
        przesadzasz. Swojskie to nie własnoręcznie wyprodukowane. Znajdź rolnika, który własnoręcznie krowy doi lub kurę po łące biegającą.
    • morgen_stern Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 15:10
      Potrzebujesz kontaktu z twardym podłożem? Brakuje ci solidnych dawek bezinteresownych złośliwości? Lubisz dostawać wirtualne kopy i szturchańce? Zapraszamy na ematkę! big_grin
      • aga.doris Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 16:10
        Eee tam, jakie złośliwościwink Czym autorka nakarmi rodzinę to jej sprawa ale jak po świętach załozy wątek pt "salmonella nas dopadła - co robić", to nie będę miała przynajmniej wyrzutów sumienia, że nie ostrzegałamwink
        • niebieskakornelia Re: robie swojski sernik :D 23.12.14, 16:57
          Pałeczki salmonelli giną w temperaturze 60-65°C, sernik piecze się w temperaturze 180 st. C. smile
    • mx3_sp I jak, udał się? n/t 24.12.14, 08:19
      • diablica_a Re: I jak, udał się? n/t 24.12.14, 08:48
        smaacznykasek.blogspot.com/2014/05/sernik-kajmakowy-z-orzeszkami-ziemnymi.html?m=1
        Polecam Wam dziewczyny ten sernik ...pyszny
        • angry.bird Re: I jak, udał się? n/t 24.12.14, 10:03
          Dziękuję, udał się udał. Znalazłam jeszcze inny przepis ale tez sernik z jabłkami i na górze beza z kokosem no przepyszny. Juz skosztowałam smile
          • mx3_sp Re: I jak, udał się? n/t 24.12.14, 10:08
            to chapeau bas . w mojej rodzinie kobiety podzielone sa na te sernikowe i nie. Sernikową jest jedna ciotka, której jako jedynej wychodzi to ciacho od podstaw, reszta nie ryzykuje takiej loterii.
            • aandzia43 Re: I jak, udał się? n/t 25.12.14, 02:26
              Ale co nie wychodzi kobietom z twojej rodzinyi? Sernik w ogóle czy sernik z jabłkami? Bo jesli sernik jako taki, to dziwię się niezmiernie, albowiem sernik to jedyne ciasto jakie w ogóle piekę. A robię to primo: bo ZAWSZE wychodzi (jeśli użyje się dobrego jakościowo sera, to podstawa), secundo: jest wyjątkowo mało.pracochłonny (wręcz błyskawiczny), tertio: jest ciastem solidnym i konkretnym. Przepis na niego dostałam kiedyś od pewnej damy, która zawsze miała wszystko na tip top, dobre jakościowo, a przpepracowywac się i drżeć o efekty za każdym razem nie zamierzała. Damą nie jestem, ale też nie zamierzam podejmować kulinarnych wysiłków bez gwarancji sukcesu big_grin Dobry przepis, prosty, z doslownie kilku składników, bez zbędnych ozdobnikow - to jest to.
    • klubgogo Re: robie swojski sernik :D 26.12.14, 17:13
      ednak najwazniejsze sa w robieniu cista najlepszej jakos
      > ci produkty smile

najważniejsze w serniku jest, żeby produkty były w temperaturze pokojowej, żeby był pieczony w kąpieli wodnej na najniższym poziomie piekarnika, piekarnika nie otwierać w trakcie, i nie wyjmować sernik od razu po upieczeniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka