Dodaj do ulubionych

ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE

09.09.04, 16:05
Drogie Emamy! Dwa miesiace temu urodzilam coreczke. No i niestety od tego
czau nie wspolzyjemy z mężem, bo boje sie zajsc w ciąże. Podobno srodki typu
prezerwatywa, wkladki, itd...zawodzą!! Ale w moim obecnym polozeniu nie ma
mowy o metodach naturalnych, gdyz okers mi sie nie ustabilizowalsad Mam go
praktycznie co dwa tygodniesad Poradźcie mi cos, moze powiedzcie jak Wy sie
zabezpieczalyscie po porodzie, jaka metoda jest najbardziej skuteczna.
Dziekuje za wszystkie odpowiedzismile Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mada06 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 09.09.04, 16:19
      ja urodziłam 28 czerwca, nie karmie piersią i lekarz przepisał mi pigułku
      (kończe pierwsze opakowanie). z tego co wiem są już pigułki dla mam karmiących.
      najlepiej zapytaj swojego lekarza.
      • mala_kruffka Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 09.09.04, 16:36
        Nazywają się cerazette, tylko trzeba uważać jeśli ktoś ma skłonności do
        depresji, bo mogą ją wywołac. Można spokojnie karmic dziecko, o ile nie ma
        nietolerancji laktozy, bo ją zawierają. A ok. 6 miesięcy po porodzie, ale nie
        wcześniej, bo nieskuteczna, można założyć spiralkę domaciczną.
        Najlepiej kombinować metody, np. proszki + prezerwatywa. Pewności 100% nie daje
        nic, wiem, bo mje obie ciąże to wskaźnik Pearla (pigułki cilest i spirala
        copper t zawiodły, spirala była założona za wcześnie ok. 1,5 miesiąca po
        porodzie).
        Pozdrawiam
        Mk
    • larenata Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 09.09.04, 16:52
      A my używamy gum i nie zawodzą....
    • cyntia33 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 09:32
      Gdy pytałam się ginki o metody antykoncepcji przy karmieniu piersią podała 3
      skuteczne: Cerazette, wkładka oraz zastrzyk hormonalny (robi się go chyba co 3
      miesiące, ale nie jestem pewna).
      Właśnie dziś (6,5 tygodnia po porodzie, karmię) dałam sobie założyć wkładkę
      antykoncepcyjną. Skuteczność zbliżona do pigułek. Działa przez 5 lat, ale można
      ją wcześniej wyjąć - jeśli zdecydujesz się na dziecko np. za 2 lata. Kosztowało
      mnie to ok. 360 zł (znacznie taniej niż 5 lat pigułek).
      • moonicaa Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 09:39
        rozumiem, ze te wkladki zaklada lekarz tak?? czy to jest bolesne, albo daje
        jakis dyskomfort psychiczny lub fizyczny??pozdrawiam
      • moonicaa Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 09:42
        aha. I czy Twoja ginekolog powiedziala .dlaczego taka wkladka jest
        skuteczniejsza od prezerwatywy?? z tego co wiem, mimo iz z prezerwatywami jest
        wszystko ok, mozna zajsc w ciaze...??
        • cyntia33 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 15:23
          Zakładać musi lekarz. Troszkę boli, ale krótko. Cały zabieg trwa może 5 minut.
          Boli kilkanaście sekund. Nieprzyjemne jest też wkładanie wziernika oraz usg
          dopochwowe, które miałam zaraz po założeniu.
          Czuję też pewien dyskomfort - trochę jak podczas miesiączki, mam też
          krwawienie. Ponoć trwa to kilka dni, do dwóch tygodni. Lekarka kazała mi się
          przez te kilka dni oszczędzać. Pierwszy dzień bez seksu, wysiłku, noszenia
          ciężarów itp. I trzeba mieć (na początku) No-spę przy sobie - brać w razie
          ewentualnych skurczy macicy (np. po pierwszym stosunku od założenia wkładki).
          Nie wiem dokładnie, dlaczego jest skuteczniejsza od prezerwatyw - po prostu ma
          wyższy (czy też niższy - chodzi mi o to, że lepszy) wskaźnik Pearla, czy jak to
          się tam nazywa. "Wpadki" zdarzają się poniżej 1% kobiet. Wada: często są to
          ciąże pozamaciczne, które trzeba usunąć.
          2. wada: oczywiście jest to ciało obce w organizmie i to nie każdemu musi
          odpowiadać. Zdarzają się też (choć ponoć b. rzadko), że organizm owego ciała
          obcego nie toleruje i próbuje je wydalić (skurcze) lub w inny sposób
          sygnalizuje ową nietolerancję (infekcje, temperatura, obfite krwawienia itp.).
    • maruda13 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 11:02
      Ja mam założoną wkładkę - cały koszt (wkładka + założenie 150 zł) (ale też przez
      ponad 2 msc nie współżyłam dopóki nie miałam wkładki - rozumiem Twoje obawy )
      • mala_kruffka Uważajcie na wkładki zakładane zbyt wcześnie 10.09.04, 11:38
        Ja dowiedziałam się (post factum), że wkładki domacicznej nie nalezy zakładać
        przez ok. pół roku po porodzie, bo wtedy jeszcze macica zmienia kształt i jest
        większe ryzyko, że wkładka się przesunie (tak mówią na szkołach rodzenia).
        Jestem skłonna w to uwierzyć, bo samej mi się to przydarzyło. Mój gin mówi, że
        teraz jak będę chciała, to założymy po ludzku i sprawdzimy na usg ułożenie żeby
        wszystko było ok. To już jest inny gin, niż ta kobita, co mi założyła półtora
        miesiąca po porodzie, jak jeszcze trochę krwawiłam, a jak zadzwoniłam, co mam
        zrobić ze spiralką, to spytała "który tydzeń c? a to wcześnie jeszcze mozna
        usunąć...". Trafiło mnie coś wtedy.Ale nie o tym miałam.
        Chodzi mi o to, że z tą spiralką to chyba naprawdę trzeba poczekać. Polecam
        cerazette + guma.
        pozdrawiam
        kruffka
        • cyntia33 Re: Uważajcie na wkładki zakładane zbyt wcześnie 10.09.04, 15:09
          Nie wiem, skąd masz takie wiadomości, ale na ulotce do wkładki jest napisane,
          że można ją zakładać ZARAZ po porodzie (lub poronieniu) lub 6 tygodni po lub
          kiedykolwiek - w czasie miesiączki.
          Od dziewczyn, które noszą wkładkę wiem, że też miały zakładane albo 6-8 tygodni
          po porodzie (chodzi chyba o to, że szyjka macicy jeszcze jest trochę
          rozszerzona) a jeśli później - musiały czekać na miesiączkę. Nigdy nie
          słyszałam, że wkłądka może być założona za wcześnie - może to zależy od typu
          wkłądki?
          • mala_kruffka Re: Uważajcie na wkładki zakładane zbyt wcześnie 10.09.04, 20:10
            informacje mam ze szkoły rodzenia.
            Może ja dmucham na zimne, bo właśnie z wkładką zaszłam w ciążę, a ponieważ nie
            dali rady usunać, to musiałam z tym paskudztwem całą ciążę chodzić. Założę
            sobie nową, bo pigułki mi nie służą, ale jestem już ponad rok po porodzie i gin
            sprawdzi na usg (w ogóle to się zdziwił, że chcę się na nią zdecydować, ale
            pierwsza ciąża była przy braniu cilestu - ot, taki figiel wskaźnika Pearla,
            dzieciaczki kocham, ale trzeciej ciąży już bym nie chciała). Może zależy jaka
            wkładka.
            mk
            • driadea do małej krówki 10.09.04, 21:03
              Z jaką spiralą zaszlaś w ciążę? Przepraszam, że pytam, ale na przyszłość lepiej
              wiedzieć...
              • mala_kruffka Re: do małej krówki 12.09.04, 20:56
                copper T miedziowa mnie zawiodła
                Ale ja w ogóle jestem ewenement.
                mk
                • driadea Re: do małej krówki 12.09.04, 20:59
                  Tak myślałam. Nie znam tej wkladki (w zasadzie znam wyłącznie Mirenę), ale
                  jesteś już trzecią osobą na forum, która zaszła w ciążę z Cooper T sad
                  Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Cię smile
    • opieniek1 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 11:37
      ja 8 tygodni po porodzie założyłam wkładkę. Niestety, mój organizm tolerował
      ją... średnio. Miałam straszne bóle brzucha, mdłości w czasie okresu. Chodziłam
      co pół roku na usg sprawdzić, czy się nie przesunęła. Leżała idealnie. Raz
      dostałam takiego krwotoku, że krew zalała mi całe dżinsy i dosłownie nalała się
      do skarpetek. Usunęłam ustrojstwo po 2,5 roku. Niestety wtedy nie było jeszcze
      cerazette, a ja nie mogłam sobie pozwolić na 2 ciążę. Teraz po porodzie będę
      brała pigułki, na samą myśl o spirali mi słabo. Trzeba niestety wziąć pod
      uwagę,że nie każdy organizm zaakceptuje obce ciało jakim jest wkładka.
      • driadea Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 17:30
        Ja założyłam wkładkę hormonalną 7 tyg. po porodzie (wtedy przypada
        najoptymalniejszy okres, bo macica już się obkurczyła, a szyjka macicy jeszcze
        do końca się nie zbiegła - to drugie =łatwiejsze zakładanie), jest droga, ale
        jako jedyna ogranicza a nawet hamuje krwawienia miesiączkowe, na czym mi
        zależało. Nic mnie nie bolało, nic się nie przesunęło, wszystko jak najbardziej
        w porządku.
        Skuteczność antykoncepcyjna jak przy podwiązaniu jajowodów (ciąża możliwa
        WYŁĄCZNIE w przypadku przesunięcia się wkładki).
        Pozdrawiam, Aga
        • marianka15 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 18:45
          Wkładkę miałam założoną 6 miesięcy po porodzie - ale wypadła następnego dnia. W
          ramach reklamacji założono drugą - znowu wypadła. Zdecydowałam sie na zastrzyk
          3-miesięczny DepoProvera. Przyjęłam w sumie dwa (pół roku). Tolerowałam go
          dobrze, ale przytyłam ok. 5 kg (choć to wcale nie musiała być wina zastrzyku).
          • anula30 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 10.09.04, 20:59
            Ja też brałam zastrzyk co trzy miesiąc. Nie przytyłam ale miałam inne
            dolegliwości typu: krwawiena małe ale dwutygodniowe i trądzik. Poza tym może
            być.
          • asia_z Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 12.09.04, 22:13
            hej, po pierwszej ciazy przez jakis czas (3 lub 4 zastrzyki) dostawala depo-
            provere, nie bylo zadnych problemow, nie tylam, ale pozniej - nie moglam dlugo
            (2lata) zajsc w ciazę, a potem poronilam, i w kolejnej ciazy mialam spore
            problemy - nie wiem oczywiscie czy to wina antykoncepcji, ale wiedziec warto.
            Teraz, po drugim maluszku - zdecydowalam sie na plasterek - no i wlasnie musze
            go wykupic smile
            W ogole mam troche obawy przed stosowaniem lekow hormonalnych, niby sa
            bezpieczne, ale kurcze.. sama nie wiem, troche sie boje ze zostawiaja jednak
            slad w organizmie, co prawda pewnie nie zdecydujemy sie na zaproszenie na swiat
            trzeciego malucha, ale gdyby to mialo miec jakikolwiek wplyw na kolejna ciaze -
            nawet za kilka-kilkanascie lat, to moze nie warto?
            hm smile
            pozdrawiam cieplutko,
            a.
            • maniusza Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 12.09.04, 22:47
              ja używam depo-proverę, mam co jakiś czas niewielkie plamienia, nie tyję (wręcz
              przeciwnie, ale to dzięki diecie...) tak więc sobie chwalę.
            • anula30 Re: ZABEZPIECZENIE PO PORODZIE 13.09.04, 09:13
              A nie wiesz ile taki plasterk kosztuje? tzn na miesiąc. I jaka jest jego
              skuteczność. Powiem szczerze jakoś nie mam przekonania do plasterków, ale
              zastrzyki już odpadły z powodu krwawień, o spirali nawet nie myślę, więc może...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka