Dodaj do ulubionych

Imigranci z Ukrainy

23.02.15, 12:12
Myślicie, że my Polacy jesteśmy gotowi na przyjęcie imigrantów? Specjaliści rynku pracy alarmują, że bez otworzenia się na imigrantów grozi nam załamanie rynku pracy. Koleżanka z agencji pracy wyznała, że odkąd konflikt na Ukrainie zaczął eskalować liczba młodych osób z Ukrainy chcących w Polsce studiować i pracować wzrasta geometrycznie, jednakże jeżeli w grę wchodzą inne prace niż budowlanka dla mężczyzn czy sprzątanie dla kobiet zaraz podnoszony jest rwetes że psują rynek pracy, że brakuje uczciwej pracy dla Polaków, a co dopiero mówić o Ukraińcach, jeszcze że banderowcy, że nie rozliczyliśmy się za rzeź wołyńską itp. A ematki co sądzą?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:16
      Sądzę, że lepiej mieć imigrantów z Ukrainy niż taki rozrzut kulturowy i światopoglądowy jak jest na Zachodzie, np. w Anglii.
      • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:19
        Pytanie czy jako społeczeństwo weźmiemy odpowiedzialność za to, co się będzie działo po fali migracji. Z doświadczeń koleżanki, lepiej zespół przyjął Hindusów (bo brak skojarzeń i zaszłości kulturowych) niż Ukraińców (banderowcy, kacapy itp).
        • marzeka1 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:24
          Chwila, ale dla Ciebie każdy Ukrainiec to banderowiec? Już rozumiem, skąd w takim razie bierze się myślenie, ze każdy Polka to pijak i złodziej samochodów.
          • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:27
            Gdzie ja tak napisałam, że dla mnie? Marzeka, ogarnij się. Napisałam o doświadczeniu koleżanki, która zeznała, że polscy pracownicy lepiej wchłonęli pracowników z Indii, niż tych z Ukrainy. Ponieważ Hindusi byli dla nich nowością, nie mieli ani złych ani dobrych skojarzeń (chyba że gastronomiczne) gdy tymczasem Ukraińcy musieli się zmierzyć z ciągnącym się za nimi ogonem pt "banderowcy, kacapy, rzeź wołyńska".
            • marzeka1 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:32
              Ogarniam się smile To nie Ty, a ludzie , o których piszesz, widzieli w Ukraińcach "banderowców, kacapów, rzeź wołyńską"- a oni Polacy są postrzegani jako złodzieje aut i pijusy? Mówię o uogólnianiu- moja szwagierka mieszka w Londynie, ale wyraźnie unika bycia wśród Polaków po tym, co z niektórymi przeszła.
              No chyba że Ci "polscy pracownicy" mieli rodzinne doświadczenia i stracili na rzezi wołyńskiej krewnych- wtedy uprzedzeniom się nie dziwię, bo to "siedzi" w człowieku.
            • toxicity1 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:33
              stacie_o napisała:

>polscy pracownicy lepiej wchłonęli pracowników z Indii, niż tych z Ukrainy. Ponieważ Hindusi byli dla nich nowością, nie mieli ani złych ani dobrych skojarzeń (chyba że gastronomiczne)

I żadnemu z tych polskich pracowników nie przyszło do głowy słowo "gwałciciel"???
              Bo ja tak właśnie kojarzę hindusów.
              Nie gastronomicznie...
              • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:37
                No właśnie nie.
                • ichi51e Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 19:23
                  Slonie Buddyzm joga tadz mahal radza kopalnie diamentow pracowici inteligentni bad english (to plus skurat bo mozna sie dobrze poczuc) bollywood. Gwalty nie nasuwaja sie pierwsze. I jeszcze lekarze i infolinie.
            • mia.lia Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:33
              A jak reagują na Niemców dołączanych do zespołu?
              • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:34
                Wprost rewelacyjnie!
                • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:37
                  A serio, to raczej Polacy emigrują do pracy do Niemiec, a nie Niemcy do Polski.
                  • aniani7 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:49
                    Znam paru Niemców, którzy mieszkają i pracują w Polsce. Czy zgodnie z Twoją chęcią wzbudzenia niechęci do sąsiadów już powinnam im pokazać gdzie raki zimują? Czy może bogatszych narodów ten ostracyzm nie powinien dotyczyć?
                    • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:57
                      Nie mam żadnej teorii, sygnalizuję, że jakoś masywy napływ emigracji niemieckiej jest wysoce nieprawdopodobny, natomiast rosnąca liczba podań o pozwolenie o pracę zza ukraińskiej granicy staje się faktem i zastanawiam się, czy jako społeczeństwo jesteśmy na to gotowi. Tak aby imigrantom ani nam ten proces nie odbił się czkawką.
                      • mary_lu Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:01
                        Zawsze będą tarcia, gdy da się podzielić świat na my i oni i jest walka o tę samą przykrótką kołdrę.

Różnic kulturowych nie ma, ale nieudacznicy po obu stronach je wynajdą i będą się okopywać.
                      • sumire Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:03
                        A czemu mielibyśmy nie być? Skoro Polacy starają się o pracę za granicą, to nie powinni cudzoziemców nie chcieć u siebie. Zresztą Ukraińcy łatwo się u nas asymilują - pracowałam z kilkoma i w ogóle nie sprawiali wrażenia ludzi przybyłych z innego kraju, może poza lekkim akcentem.
                        • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:07
                          Wystarczy poczytać sobie komentarze pod jakimkolwiek artykułem o pomocy dla Ukraińców. Ostatnio o pomocy w opłacie czesnego dla studentów z Ukrainy. A sprawa panów dwóch dziennikarzy, co to wyśmiewali brzydkie panie sprzątające co to ich się nawet zgwałcić nie chce.
                          • sumire Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:15
                            Internet to internet, życie swoją drogą. Po większości cudzoziemców mijanych na ulicy nie widać, że to cudzoziemcy - a jeśli będą dobrymi pracownikami, to nikt się nawet nie odezwie. W rzeczywistości nie znam nikogo, kto narzekałby na konieczność współpracy z Ukraińcami i w ogóle ich obecność w naszym kraju; komentarze w internecie od zawsze dzielę przez dwa.
                      • aniani7 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:07
                        Ależ ta emigracja niemiecka, może i mała, ale odbiera Polakom cenne stanowiska pracy, poza tym dlaczego mamy zadawać się z "kacpami", którzy zniszczyli nam ponoć piękną Warszawę i ułatwili atak Rosjanom? Żadne społeczeństwo nie jest przygotowane na masową migrację. Najlepszy dowód jak zachowują się Anglicy w stosunku do nas, ale nie dajmy się zwariować. W szerszej perspektywie Anglicy wygrywają na tej migracji. Poza tym zdecydowanie wolę naszych Słowian niż zagranicznych muslimów ze swoimi dziwnymi zwyczajami (zwłaszcza mam tu na myśli stosunek do swoich i nie swoich kobiet).
                      • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:08
                        Ale myslisz ze ci Ukraincy to zostana w Polsce? Jak dostana zezwolenie na pobyt to juz mogą spokojnie wyjechac do jakiegos kraju na Zachodzie gdzie zyje sie normalnie, wiec moze twoje obawy sa przedwczesne...
                        • cherry.coke Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:45
                          asmarabis napisała:

> Ale myslisz ze ci Ukraincy to zostana w Polsce? Jak dostana zezwolenie na pobyt
                          > to juz mogą spokojnie wyjechac do jakiegos kraju na Zachodzie gdzie zyje sie n
                          > ormalnie, wiec moze twoje obawy sa przedwczesne...

To chyba raczej obywatelstwo trzeba by miec... nie wiem, czy zezwolenie cokolwiek daje w kraju innym niz zezwalajacy.
                          • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:49
                            Tak samo jak ubiegający się o status uchodźcy, niby muszą zostać w Polsce bo takie jest prawo, ale jak tylko się zorientują jak tu życie wygląda i na co mogą liczyć to się pakują, żegnają się z personelem ośrodków w których ich umieszczono i w bialy dzien wyjezdzaja. Ci nieliczni cofnięci z powrotem wyjeżdżają znowu aż do skutku. Zostają tu tylko dziwacy i mający nierówno pod sufitem....
                          • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:50
                            Wiadomo, obywatelstwo otwiera wszystkie drzwi ale na Zachodzie zycie na czarno jest latwiejsze i przyjemniejsze niz legalne w polsce, taka prawda.....
    • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:18
      Nie żałuj im, za chwile (już słyszałam termin że we wrześniu ) do nas Rosjanie wkroczą, wojna się zacznie i Polacy będą uciekać na Zachód. Wtedy jak z Zachodu będzie miał pretensje, to można będzie zakrzyczeć że czemu i że Polska dała przykład i otwarła się na uchodźców w Ukrainy. Trzeba myśleć przyszłościowo.
      • mia.lia Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:29
        A ty myślisz, ze w MON czytają ematke i zauważa, co napisalas?
        Lepiej zadzwon im powiedz, ze słyszałaś, ze we wrześniu wejdą Rosjanie, bo potem beda sie zloscic, ze wiedzialas, a nie powiedzialas.
        • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:42
          Wiesz, zycie mi mile, nie chce podpasc Rosjanom, zadzwon ty, teraz rowniez masz tę wiedze....
      • nutka07 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 15:13
        Nikt nie wkroczy bo juz tu beda i nie Rosja a Ukraina.
        Doczytaj.

Poza tym obywatele polscy mogliby zrobic porzadek z ta aktualna wladza.
        Znowu bedzie tak jak zawsze.

A w Niemczech juz jest wystarczajaco azylantow.
        • asmarabis Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 15:24
          Sugerujesz że te rzesze Ukraincow ktore nagle chca studiowac/mieszkasz w Polsce pracuja dla Putina i mają mu ułatwić przesunięcie rosyjskiej granicy na Odrę?
    • riki_i Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:33
      Ukraińcy się szybko polonizują, tej imigracji się nie obawiam (no chyba, żeby tworzyli jakieś nacjonalistyczne kolonie wokół Przemyśla, ale na to się nie zanosi)
      • stacie_o Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:36
        Już była afera, że grupa studentów z Ukrainy z tamtych okolic posiadających Kartę Polaka po godzinach prywatnie robiła sobie w CH fotki z flagą UPA i wrzucała na facebooka.
        • aniani7 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:46
          U nas jakieś cymbały zamawiały 5 piw i co?
    • aniani7 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:44
      Na tej zasadzie oni też mogliby nam sporo wypomnieć. Nie można być małym i ciągle przypominać starych historii. Każdy naród ma jakieś zaszłości ze swoimi sąsiadami. Ciekawam czy współpracownicy koleżanki wciąż mają pretensje (albo mieliby) do Niemców za II wojnę św. i brak reparacji wojennych?
    • bachtin Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:47
      Realia są takie, że jakąś imigracje w końcu trzeba będzie przyjąć. Rozwinięte kraje Europy Zachodniej już to przerobiły, obawiam się, że my też nie mamy jak się ustrzec. Naprawdę, wolę robotnych Ukraińców, którzy szybko nauczą się mówić po polsku, niż to, co dzieje się w Oslo, czy Paryżu. Nie wierzę w integrację, wolę się skupić na tym, żeby nasze kulti było jak najmniej multi.
    • mary_lu Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 12:54
      Jestem w połowie Ukrainką, od 25 lat mam w rodzinie i wśród znajomych nową falę imigrantów z Ukrainy, problemów nie ma, chyba żeby liczyć sąsiada- pijaczka, który wyzywał kogoś od ruskich.
    • a.va Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:06
      Bardzo się przydadzą w niektórych zawodach, lekarzy i pielęgniarek brakuje dramatycznie. Wtopią się szybko, jesteśmy do siebie bardzo podobni kulturowo, a kiedy się kogoś zna na wyciągnięcie ręki, to stereotypy o banderowcach przestają działać. Ja tam mam same dobre doświadczenia z Ukraińcami (Rosjanami zresztą też), więc jestem za.
      • riki_i Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:21
        a.va napisała:

> Wtopią się szybko, jesteśmy do siebie bardzo podobni kulturowo

Też tak uważam. Co prawda miłość do pałacyków Janukowycza tkwi w tamtejszych pannach głęboko (mój majętny kolega właśnie ładuje kasę w budowę czegoś takiego)
        • a.va Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 13:23
          U nas miłość do pałacyków wcale nie mniejsza smile
    • siebiatynska_m Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 15:40
      W Polsce szczególnie wysokie bezrobocie trwa od co najmniej 5 lat,wiec Ukraińcy w tej kwestii nie zmienia wiele.tworzeniem miejsc pracy powinien się zajmować rząd,a nie zwykli obywatele (poza dz. gosp. Oczywiście).
    • klubgogo Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 17:46
      • klubgogo Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 17:50
        Po co mamy otwierać się na imigrantów przy kilkuprocentowym bezrobociu?
        • asia-loi Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 18:26
          Czy to takie dziwne, że ludzie uciekają przed wojną?
          Przecież zawsze tak jest, że jak w jakimś kraju wybucha wojna to najwięcej uchodźców jest w krajach ościennych. Moja siostrzenica studiuje na Uniwersytecie Śląskim i mówi, że w tym roku akademickim jest bardzo dużo studentów z Ukrainy.
          W moim mieście jest huta (była już w PRL-u) jakiś czas temu została sprywatyzowana i kupił ją Ukrainiec, który ma również hutę w Donbasie. Huta w moim mieście ostatnio marnie "przędła", zwolniono dużo pracowników i planowano zwolnic następnych, a w związku z wojną na Ukrainie, huta w moim mieście zaczęła zatrudniać nowych pracowników i zwiększyła produkcję.
        • jagienka75 Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 19:52
          > Po co mamy otwierać się na imigrantów przy kilkuprocentowym bezrobociu?

czytałaś kiedyś wątek, co zrobią ematki oraz ich rodziny, gdyby w naszym kraju wybuchła wojna?
          większość pisała, że będą uciekać za granicę.
          Jak myślisz, co będą myśleć/mówić mieszkańcy krajów, które będą przyjmowały uchodźców z Polski?

Ludzie często domagają się prawdy, ale rzadko lubią jej smak.
          • klubgogo Re: Imigranci z Ukrainy 23.02.15, 21:35
            Imigranci z Ukrainy byli przed wojną, może było ich mniej, ale byli. Rzecz w tym, jakoby nasza gospodarka miała sobie nie poradzić bez napływu cudzoziemców. A przepraszam bardzo, ale skoro bezrobocie w niektórych regionach sięga powyżej 10%, to czy przypadkiem nie lepiej byłoby najpierw zatrudnić tych polskich bezrobotnych? Gospodarka sobie nie radzi, bo brakuje rak do pracy, ale bezrobocie rośnie.
    • woman_in_love zgodnie z teoriami liberalnymi i korwinistycznymi 23.02.15, 20:13
      gdy spada podaż pracowników (uciekli do UK czy Irlandii) lub wzrasta popyt na siłę roboczą (powstają nowe miejsca pracy) to magiczne siły i popytu powinny same podnieść płace.
      Natomiast w sytuacji odwrotnej płace powinny spaść.

WIELKIM ZYSKIEM NASZEJ EMIGRACJI do UE powinno być zatem wyrównanie płac z UK, Irlandią czy Niemcami, czyli podwyżka płac. Niestety tak się nie stanie, bo lobbyści (dla niepoznaki nazwani specjalistami rynku pracy) "alarmują, że bez otworzenia się na imigrantów grozi nam załamanie rynku pracy" i że koniecznie i szybko ich przyjmujmy, najlepiej 4 mln, żeby jeszcze bardziej obniżyć płace w Polsce i jeszcze więcej Polaków mogło (musiało) wyjechać za granicę. A tu powstanie Cebulowa Banderlandia.

Ja apeluję zatem, żeby to przedsiębiorcy mający problem ze znalezieniem pracowników (bo płacą za mało) wypie..... w podskokach na Ukrainę i nam tu głowy swoimi problemami nie zawracali. Albo mogą pojechać za swoimi (byłymi) pracownikami do UK i tam otworzyć działalność i płacić stawki brytyjskie.
    • chocolatemonster Re: Imigranci z Ukrainy 24.02.15, 09:06
      Gdy powiedzialam w pracy,ze wyjezdzam do Ire poproszono mine o znalezienie kogos na moje miejsce. Szczesliwie sie zlozylo, ze pracowalam kiedys z bardzo fajna dziewczyna z Ukrainy. Do dzis pracuje na moim miejscu i jest sumienna i ceniona jako pracownik.
    • mruwa9 Re: Imigranci z Ukrainy 24.02.15, 09:31
      Ludzie migrowali, migruja i migrowac beda. W roznych kierunkach.
      Ja jestem za.
      Zwlaszcza, jesli chodzi o ludzi z aspiracjami i wyksztalceniem, wzbogacajacymi spoleczenstwo.
      czy Polacy sa gotowi to inna historia, bo tu obowiazuje zasada Kalego: jesli to Polacy emigruja (emigrowali) na Zachod, powinni byc przyjeci z wszelkimi honorami i wsparciem ekonomicznym.
      Gdy do Polski maja przyjechac imigranci ze Wschodu- fora ze dwora.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka