Dodaj do ulubionych

Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzieci

03.03.15, 18:07
Na którymś z kanałów na kablówce leci program o rodzinie która ma 19 albo 20 dzieci.
To moje guilty pleasure. Oglądam i nie mogę się nadziwić. Oni chyba należą do jakiejś mocno odjechanej grupy religijnej.
Teraz są odcinki gdzie najstarsze córki poznają chłopców i oodbywają się "zaloty". Wg ścisłe określonych zasad - najpierw jest rozmowa z ojcem i dopiero po akceptacji ojca mogą się spotykać, ale zawsze z przyzwoitką. Młodzi ludzie się prawie nie dotykają (ie moga np trzymać się za ręce) a na powitanie sie obejmują ale to takie objęcie bokiem tylko tak by zetknąć się ramionami.
Dziewczyny postanowiły że pierwszy pocałunek z narzeczonym będzie dopiero po ślubie.
I tak się zastanawiam. Myślicie że w dzisiejszych czasach to możliwe. Że te dzieciaki się nie buntują. Przecież musza wiedzieć że można zyć inaczej. I że inni są całkiem zadowoleni z wyborów.
A co by się stało jakby któreś z 20 zakochało się w osobie niezaakceptowanej? A może są odseparowani od normalnego życia (choć w jakimś odcinku korzystali ze skypa - fakt że pod kontrolą dorosłych).
To jest tak absolutnie inne od mojego świata że aż w jakiś sposób fascynujące.
Da się tak wychować dzieci by nie zastanawiały się co tracą (bo na pewno wiedzą co zyskują)?
dla zainteresowanych - to rodzinka:
https://d.christiantoday.com/en/full/22085/19-kids-and-preaching.png
Obserwuj wątek
    • rhaenyra Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:27
      to dla mnie zbyt drastyczne
      wole ogladac wycisksanie wielkich syfow na yt tongue_out
    • ichi51e Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:35
      Limitowany net pod nadzorem i edukacja domowa. Zycie jak inne.
    • lauren6 Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:37
      "Młodzi ludzie się prawie nie dotykają (ie moga np trzymać się za ręce) a na powitanie sie obejmują ale to takie objęcie bokiem tylko tak by zetknąć się ramionami.
      Dziewczyny postanowiły że pierwszy pocałunek z narzeczonym będzie dopiero po ślubie.
      I tak się zastanawiam. Myślicie że w dzisiejszych czasach to możliwe. Że te dzieciaki się nie buntują. "

Ja się raczej dziwię chłopakom, którzy pójdą na taki układ. Chyba, że dla sławy będzie chodził do takiej w zaloty i na koniec odcinka przelotnie dotknie ją w rękę, a potrzeby seksualne będzie załatwiał na mieście. Też tak można, ale dla mnie to pakowanie córek w paskudny układ.
      • ichi51e Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 19:11
        Spoko - 3 czy czworo juz po slubie. Jedno juz sie 4ego dziecka spodziewa.
    • jolie Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:37
      Kojarzę ten program, leci na TLC. Nie wiem, na ile on jest reżyserowany, a na ile ci ludzie są autentyczni, ale tak szczerze, to ta rodzinka wydaje się bardzo pozytywna (mimo pewnego nawiedzenia). Nie mogę wyjść z podziwu dla tej matki - ta kobieta jest genetycznym fenomenem 20 porodów (bo jedno dziecko chyba zmarło)! Niektóre z tych dziewczyn bardzo ładne,a te 19 dzieci można uznać generalnie za udane. Poglądy tych dzieci (również tych dorosłych i mocno nastoletnich) to ewidentnie pochodna poglądów rodziców - nie widać, żeby którekolwiek z nich buntowało się.
    • niktmadry Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:37
      Wierzyć mi się nie chce, że to nie jest reżyserowane na potrzeby programu.
      • ichi51e Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 19:12
        Nie jest. Ta rodzina jest znana bardzo - po raz pierwszy sie pojawili odnosnie ktoregos z porodow chyba w jakims programie o porodach.
    • majenkir Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 18:38
      No coz, rozne sa zboczenia. Ja na te ich geby nie moge patrzec, za to bardzo lubie "my 600-lb life" big_grin
    • girasole01 Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 19:14
      Zaintrygowałaś mnie, poszukałam informacji na temat tej rodziny. Mają aktualną własną stronę na Facebooku i prowadzą bloga, na którym opisują ważne wydarzenia w rodzinie. Doczekali się już 5 wnuków (swoją drogą jeśli każde z dzieci pójdzie w ich ślady to w sumie wnuków będzie prawie 400 wink). 2 córki już wyszły za mąż, w opisie ślubu jednej z nich stwierdzili, że para młoda odmówiła pocałunku przy gościach, bo podobno para faktycznie z pierwszym pocałunkiem czekała do ślubu i nie chcieli zrobić tego publicznie smile w to akurat nie bardzo wierzę, ale generalnie wygląda na to, że taka rodzina faktycznie istnieje i wyznaje takie zasady jak prezentowane w programie.
    • mynia_pynia Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 19:20
      Oglądam czasem i też odbieram ich bardzo pozytywnie, matka jest super babka, ciepła, spokojna, wywazona. Dzieci tez nie wygladaja na niezadowolone. Maja taki styl zycia i juz, a ich dzieci maja ledwo po 20 lat jak zakladaja rodziny wiec chodzic za raczke sobie moga pezed slubem.
    • iziula1 Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 19:21
      Większość scen i faktów wyreżyserowana, aby lepiej się ogladało widzowi i aby przyciągało uwage publiczności. Nikt tego nie kręci z dobroci serca wink
      Nie przeczę,że urodzić i wychować 20 dzieci to wysiłek ogromny i dla większości z nas ponad możliwości.
      Nie wierze,że przy takiej masie obowiazków mają czas na kontrolę każdej sfery życiowej dzieci - doba ma tylko 24 h a tydzień 7 dni.
      A że dzieci powielają styl i poglądy rodziców...taki laif, nawet w rodzinie z 1 czy 2 dzieci tak jest , bo czym skorupka nasiąknie...
      Sądzę,że choć jedno lub dwoje dzieci sie z tego szablonu wyłamie, o ile sam fakt bycia "gwiazdą" takiego reportażu (?) nie wpłynie na ich decyzję i korzyści z tego faktu bedą wieksze niż potencjalne życie wg własnego pomysłu, które jest im ideowo obce.
      • rhaenyra Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 20:07
        >Nie wierze,że przy takiej masie obowiązków
        a jakie oni maja obowiązki poza wlasnie kontrolowaniem dzieci ?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 20:14
          Nie pracują? Jeśli nie, to skąd mają kasę?
          • iziula1 Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 20:57
            Teraz to mają wynagrodzenie za film, emisję, wywiady etc. Z pewnością biedy nie klepią wink
          • nastjaa Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 21:19
            Ogladalam to kilka lat temu. Mieli juz 19 dzieci, potem urodzilo sie kolejne - wczesniak (chyba 600 g). I tez mi sie wydaje, ze jedno zmarlo, ale nie jestem pewna. Na czas ratowania wczesniaka przeprowadzili sie cala rodzina do innego miasta.

Dziewczynkim wolno nosic tylko spodnice.

Ojciec tych dzieci prowadzil kilka komisow samochodowych. I na programie tez pewnie zarobili.
            • ichi51e Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 21:26
              No to tych dzieci/ciaz bylo wiecej bo kiedys bylo cos o antykoncepcji poronieniu/smierci dziecka po czym zdecydowali sie zrezygnowac z antykoncepcji i brac co Bog da...
              • zuleyka.z.talgaru Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 21:29
                Pełen podziw.
              • nastjaa Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 21:50
                Doczytalam - dzieci jest 19, byly 2 poronienia. Pierwsze dziecko mieli 4 lata po slubie, potem poronienie (lekarz piwiedzial, ze to po antykoncepcji i wtedy przestali sie zabezpieczac).
                Drugie poronienie bylo na koncu (po wczesniaku).

Nie korzystaja z kredytow i zasilkow. Najpierw zarabiali na autach, potem na nieruchomosciach.

Swoim autobusem jezdza na wakacje.
                Maja bardzo duzy dom z 2 kuchniami (w tym jedna przemyslowa), chyba 9 lazienkami.

Wszystkie dzieci uczyly sie w domu.
          • 3-mamuska Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 22:45
            Oglądam dosc często.
            Fajnie maja zorganizowana rodzine.
            Rodzice nie sa odpowiedzialni za wszystko.
            Oni maja domy czy ziemie kupują sprzedają.
            Raz robili wyprzedaż garażowa i zarobili 10. Tys. Dolarów.
            Maja tak wychowane dziecinne sobie fajnie radzą.
            Ale mysle ze gdyby te dzieciaki chodziły do szkoły normalnej nie domowe nauczanie, to juz nie byłoby tak różowo.
            Teraz rodzice kontrolują ich maksymalnie do dnia ślubu, zyja jak w małej społeczności.
            Maja sporo ziemi, bo jeden z kandydatów ba meza zamieszkał w domku cis jak dla robotników i dziewczyna pokazywała mu obowiązki.
            Zawsze ba radcę jest przyzwoitka ktora ma płacone za godzinę hehe , i jest to jedno z rodzeństwa.
            A te zaloty to sa makabra.
            Wiecie ze obi gdy chodzili na randki (rodzice) siedzieli na kanapie u rodziców i czytali biblie i rozmawiali o Bogu.
            Nie wyśmiewam ich wiary ale to jest troche fanatyczne.
            Nawet gdy lekarka powiedziała im ze ich dziecku serce przestało bić matka powiedziała cos w rodzaju "bóg daje i bóg odbiera , taka jest jego wola"

Oczywiście zsa plusy takiego zycia ,maja siebie , sa bardzo rodzinni, szanują sie bardzo, dzieci uczą sie kreatywności itp.

Ale znajomych maja to tez same wielodzietne rodziny i z ich wspólnoty.
            • ichi51e Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 04.03.15, 07:53
              Wydaje mi sie ze przy 19+ tez bym miala wiekszy dystans.
              Co do wychowania to oni maja system parowy - kazde starsze dziecko ma mlodsze do ogarniecia (wybiera mu ubrania etc) nie wiem tylko czy pary sa rotacyjne - pewnie sa.
              Ojciec handluje nieruchomosciami i jest politykiem (ale nie wiem ile kadencji byl w parlamencie) maja tez ta swoja serie pisza ksiazki etc.
    • priszczilla Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 03.03.15, 22:19
      www.rawstory.com/rs/2015/03/duggars-accused-of-animal-cruelty-after-son-in-law-deliberately-hits-cat-while-sledding/
      Ostatnio wydają się mniej milusi, bo okazało się, że bawi ich przejeżdżanie kotków sankami.
    • jusiakr Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 04.03.15, 00:59
      Bardzo lubię oglądać. Tez mnie to zaskakuje, ze młode pokolenie trwa przy tych zasadach, ale trzeba przyznać, ze dobierają sobie partnerów z podobnego kręgu - religijnych rodzin. Jak chcą tak żyć to niech żyją, krzywda im sie nie dzieje. Dziś jest chyba premierowy odcinek.
      • olewka100procent Re: Guilty pleasure - program o rodzinie z 20 dzi 04.03.15, 08:24
        i ta babka tak wygląda, a na pudelku się podniecają , ze taka i owaka wyszła z domu na impreze po miesiącu i o zgrozo ! dobrze wygląda- toz to szok big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka