Dodaj do ulubionych

Anoreksja dziecka

13.03.15, 14:17
Bliskie mi dziecko ma zdiagnozowaną anoreksje, 14 lat, 164 cm, 39 kg. Jest pod opieką psychiatry, psychologa i dietetyka od ok. 6 m-cy, ponieważ stan się nie polepsza zasugerowano rodzicom oddział zamknięty.
Czy możecie polecić jakiś oddział specjalizujący się w tego typu zaburzeniach, sprawdzony osobiście, to co prawda ostateczność ale znając polskie realia w dostępie do leczenia chcemy być przygotowani na taką okoliczność.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Obserwuj wątek
    • olinka20 Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 14:44
      Ale moze napisz jakie miasto cie interesuje.
      Bo co ci po tym, ze ja np polece ci szpital w np Zielonej Gorze, a ty bedziesz z Siedlec??
    • tiril1981 Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 14:56
      Najlepiej woj. pomorskie, ale każdy dobry ośrodek w Polsce będzie brany pod uwagę
    • mgla_jedwabna Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 15:06
      Anoreksja jest chorobą wynikającą z układów rodzinnych, leczenie czternastolatki nic nie da, jeśli nie nastąpią zmiany w rodzinie. Wybierając ośrodek zwróć uwagę, czy współpracuje z rodziną, czy oferuje pomoc, że tak powiem, systemową, a nie tylko leczy "objawowo" tzn. wyłącznie bezpośrednio tę dziewczynkę.
      • bi_scotti Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 19:18
        mgla_jedwabna napisała:

> Anoreksja jest chorobą wynikającą z układów rodzinnych, leczenie czternastolatk
        > i nic nie da, jeśli nie nastąpią zmiany w rodzinie.

Exactly. Zamkniecie na oddziale nie przyniesie trwalych efektow jesli nie bedzie czescia calej terapii rodzinnej. Uklad jest chory, nastoletni pacjent to tylko najbardziej wyrazny symptom. Nalezy szukac rekomentowanego, sprawdzonego osrodka oferujacego comprehensive therapy dla calej rodziny. Good luck!
    • aurinko Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 15:49
      Na tym forum możesz znaleźć informacje o ośrodkach.
    • estelka1 Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 19:38
      Szpital w przypadku anoreksji nie jest ostatecznością. Dzieciak jak najszybciej powinien trafić pod opiekę specjalistów (na zamkniętą terapię) zanim całkiem się wyniszczy. 39 kg przy 164 cm wzrostu to już jest alarm. Co do szpitali... mam doświadczenia tylko z Poznaniem. Nie powalił mnie na kolana, ale mojej córce pomógł.
    • hermenegilda_zenia Re: Anoreksja dziecka 13.03.15, 20:29
      Anoreksję leczyli w oddziale na Srebrzysku jeszcze pare lat temu, teraz nie wiem.
      • kremka2014 Re: Anoreksja dziecka 14.03.15, 19:49
        Ja tez polecam Poznanski szpital. Mają tam niezla terapię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka