nanuk24 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 02:01 Przeciwbolowe i przeciwgoraczkowe w jednym, opatrunki, cortizone, krem i spray antyseptyczny, jodyna i rozne oklady rozgrzewajace i chlodzace. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo.a.z Re: Wasze apteczki 09.05.16, 09:24 Aloe Vera Gelly (galaretka aloesowa) Niezastąpiona w moim domu , używamy ją dosłownie do wszystkiego i jest naprawdę pomocna. Mogę ją śmiało polecić , moi znajomi również są nią zachwyceni ,kapitalny żel który może stosować cała rodzina a nawet moja 2,5 letnia córka tutaj można o niej poczytać aloes-zdrowie.blogspot.com/ polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:17 Moja apteczka to: tabletki przeciwbólowe dla dorosłych i dzieci, woda utleniona, octanisept, spirytus salicylowy, amol , maść na opryszczkę i plastry. W dobie aptek na każdym rogu nie rozumiem po co kupować leki na zapas na każdą dolegliwość a potem wyrzucać wory przeterminowanych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:22 > W dobie aptek na każdym rogu nie rozumiem po co kupować leki na za > pas na każdą dolegliwość Też nam się tak ostatnio wydawało, a potem okazało się, że najbliższa czynna apteka była 80km dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:28 Jak wszyscy dostali sraki w jedne święta to się doceniło węgiel w domowej apteczce, często dyżurne apteki w święta mają ogromne kolejki. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:31 Mieszkam pod Warszawą, w niedzielę czynna jest tylko jedna apteka przy szpitalu, trzeba jechać samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Wasze apteczki 24.03.15, 13:06 Mam aptekę na parterze budynku, w którym mieszkam - niestety juz kilka razy zdarzyło się, że kiedy leki były potrzebne byłam w domu sama z chorymi dziećmi więc zostawienie ich w domu i zejście na dół odpadało więc teraz mam to czego potrzebuję najczęściej w domowej apteczce Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:19 Leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe dla dzieci i dorosłych, w tym ketonal i no-spa dla mnie (migreny). Leki "na kaszel"- coś wykrztuśnego, coś przeciwkaszlowego, encorton na krtań sobie został i leży. Leki objawowe- jakiś sudafed, tantum verde, krople do nosa, krople na czerwone oczy. Na biegunkę- loperamid i probiotyk w lodówce. Znajdzie się jakaś saszetka elektrolitów. Coś na alergię i pokrzywkę doustnie i na skórę. Polprazol, i leki na kolkę nerkową- domięśniowe (muszą być). Kalms na mój PMS. Środki pierwszej pomocy- plaster, octenisept, maść z antybiotykiem. Jestem przygotowana na każdą ewentualność, aczkolwiek korzystam z apteczki rzadko Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 09:20 A, chciałabym jeszcze mieć żelki na oparzenia i stripy na większe rany. Odpowiedz Link Zgłoś
maltry Re: Wasze apteczki 24.03.15, 13:36 Dla dzieci ibuprofen i paracetamol w syropie i czopkach, Olbas krople, Wick rozgrzewający, jakiś Cerutin, Rubital, ostatnio syrop z babki lancetowatej, probiotyk, Tasectan, Enterol, Nasivin, maść majerankowa, Espumisan, wapno, Sinecod po ostatniej chorobie, Fenistil w żelu, Smecta, elektrolity których za żadne skarby nie chcą pić nawet kiedy jest taka konieczność więc jest ich kilka rodzajów bo w swojej naiwności kupowałam różne smaki Dla dorosłych polopiryna, Nurofen i Paracetamol, wapno, witamina C, jakiś Gripex, silne przeciwbólowe i przeciwzapalne po ostatniej chorobie męża, Stoperan, węgiel, Diclac w zastrzykach, Voltaren w żelu Dodatkowo termometry różnego rodzaju, bandaż, kompresy ciepłe/zimne, żel na oparzenia i opatrunki żelowe dodatkowo, woda utleniona, gaziki nasączone spirytusem, igły i strzykawki, Rivanol, Altacet, plastry z opatrunkiem "dzieciowe" i "dorosłe", plaster bez opatrunku. Dużo tego. Odpowiedz Link Zgłoś
anestezjolog72 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 20:10 W apteczce domowej mam: plastry, spirytus salicylowy, leki, które bierzemy z mężem ( na nadciśnienie), Anesteloc 40 ( wiosna i dolegliwości gastryczne) i koniec. Nic przeciwbólowego itd. Mamy w tym samym domu całodobową apteke. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: Wasze apteczki 24.03.15, 22:44 ktos kiedys powiedzial, ze apteczke mamy imponujaca. jest w niej wszystko, co moze sie przydac i gdy zlapiemy infekcje, nie musze biec do apteki. Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: Wasze apteczki 18.12.15, 12:34 jeden syrop na kaszel 1 syrop na gorączkę 1 maść do smarowania przy przeziębianiach tabl na trawienie maść na bóle stawów, choc nikt ich nie miewa witaminy w płynie tabl. p. bólowe z 2 op i jakieś durne tabl "na odchudzanie" nigdy nie zużyte, dawno po terminie . Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: Wasze apteczki 18.12.15, 12:36 za to moja mama ma całą taką szafkę dwukskrzydłową. Jak zrobiłam porządek w zeszłym roku, to dwie reklamówki przeterminowanych lekarst było. Zawsze ją wyzywam, że już kto zachoruje to ona zaraz od lekarza do apteki idzie, a nie sprawdzi co ma w szafce i potem sie wszystko dubluje. Czasem to dobre dla mnie, bo zabieram ale rzaadko. Odpowiedz Link Zgłoś
drinkit Re: Wasze apteczki 18.12.15, 12:48 W domu zawsze są woda utleniona, plastry, tabsy na kaca, jakiś syrop na kaszel, gripex, magnez i stare leki, nie wiem na co i po co. Dzieciak w drodze, więc za jakiś czas pewnie trzeba będzie racjonalnie do tematu podejść. Natomiast na błysk mam apteczkę turystyczną na wyprawy górskie i wspinaczkowe - plastry, wody utlenione, gaza, bandaż, wszystko zgodnie z wytycznymi. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Wasze apteczki 18.12.15, 13:26 Półka do wyrzucenia: resztki leków na depresję i na bezsenność i przeciwlękowych, czekam, aż się przeterminują i odnoszę do aptecznego kosza. Półka do działań ratunkowych: leki do nebulizacji, sam nebulizator i sterydy ogólnoustrojowe Szuflada codziennego użytku: to, co bierzemy codziennie (leki na astmę, zatoki i wit. D) Mała apteczka harcerska: wg zaleceń, nadtlenek wodoru w żelu, bo mniej miejsca zajmuje i mniej waży. Cała reszta: gaziki, woda utleniona, plasterki, ibuprofen, paracetamol, pseudoefedryna, leki antyhistaminowe, ksylometazolina, żel z ketonalem, żel na ukąszenia, alergie i obrzęki i w lodówce żel na oparzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
vi_san Re: Wasze apteczki 18.12.15, 15:16 Stale - aspiryna, środki przeciwbólowe, plaster z opatrunkiem [plus gaziki i plaster w rolce], bandaż elastyczny, altacet w żelu i w tabletkach. W sezonie grypowo - jesiennym dodatkowo rutinoscorbin i chlorochinaldin, sporadycznie coś innego do ssania na gardło. Koniec. Już nawet nauczyłam moją lekarkę, że ja nie królik doświadczalny i nie życzę sobie dostawać tego samego w postaci syropu, inhalacji, kapsułek i czort wie czego jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
mateo.a.z Re: Wasze apteczki 09.05.16, 09:26 Aloe Vera Gelly (galaretka aloesowa) Niezastąpiona w moim domu , używamy ją dosłownie do wszystkiego i jest naprawdę pomocna. Mogę ją śmiało polecić , moi znajomi również są nią zachwyceni ,kapitalny żel który może stosować cała rodzina a nawet moja 2,5 letnia córka tutaj można o niej poczytać aloes-zdrowie.blogspot.com/ polecam . Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Wasze apteczki 09.05.16, 09:49 Mam dwa opakowania leku na ból głowy, syrop na kaszel i jakieś coś do pryskania do nosa. I to by było na tyle. Ogólnie my mało leków zużywamy, często zdarza się, że przez cały rok żadne z naszej 4-osobowej rodziny (dzieci 7 i 10 lat) nie skorzysta z żadnego lekarstwa, pomijając tabletki od bólu głowy, bo obie z córką mamy migrenę. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wasze apteczki 09.05.16, 10:07 no, aktulanie mi sie apteczka rozrosla, bo akurat mlodszy choruje, a ja dostalam suplementacje od lekarza, wiec troche tego jest. jednak tak na stale, to moja apteczka tez nie jest wcale mikroskopijna, choc staram sie ograniczac do minimum. zawsze mam: - tabletki p.bolowe dla doroslych, cos przecigoraczkowo-przeciwzapalnego dla dzieci (obecnie 2 rozne, bo mlodszy goraczkowal mocno i musialam podawac na przemian ibuprofen i paracetamol, zwykle mam tylko ibuprofen), - krople zoladkowe, jakis wegiel w tabletkach i bioflorin (na biegunki, na nas najlepiej dziala) - jakies tabletki do ssania na bol gardla i masc tymiankowa na kaszel. po ostatnej zimie zostaly ze 2-3 syropy na kaszel - leki na moja alergie, czyli proszek do inhalacji w dysku, krople do nosa, woda morska i krople antyhistaminowe - srodek odstraszajacy kleszcze i jakies masci na ugryzienia - cala baterie plastrow, srodkow opatrunkowych i odkazajacych, bepanthen, masc z olejkiem migdalowym (dzieciaki czesto rozwalaja sobie lokcie i kolana) teraz mam jeszcze baterie witamin i suplementow od lekarza i te moje na paznokcie, co sie o nie na forum kilka dni temu pytalam no i leki na chorobe mlodszego. normalnie nie kupuje witaminek czy innych rutinoscorbinow na zapas, wiec takie pierdoly mi w apteczce nie zalegaja. teraz mam suplementacje na 3 miesiace, a potem mam nadzieje wszystko wroci do normy. a, jest jeszcze kilka roznych masci na stluczenia, zwichniecia itp, ktore zostaly po mojej kontuzji kolana. ogolnie staram sie, zeby apteczka miescila mi sie w szafeczce o szerokosci 20 cm w szafkach nad blatem w kuchni. jak przestaje mi sie miescic, to znak, ze trzeba przejrzec i wywalic rzeczy przeterminowane. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Wasze apteczki 09.05.16, 10:08 Sprawdź gwarancję na kropelkach do oczu i uszu, zwykle po otwarciu przechowuje się je krótko. Ja pytam lekarkę o zamienniki, które mam w domu, często te syropki mają ten sam skład, substancję czynną i zamiast kupować kolejny, można wykorzystać ten, który jest w domu. No i tak wraz z dziećmi zawartość apteczki rośnie. U mnie jest zawsze coś na gardło (tabletki i aerozol), na kater (zwalczający i coś odblokowującego i kropelki na inhalacje), coś do nacierania w razie choroby (olejek kamforowy, jakiś eukaliptusowy), rutinoscorbin, jakieś witaminki, na biegunkę, probiotyki, na gorączkę (syrop, tabletki i czopki, bo mam dzieci w różnym wieku), przeciwbólowe, krople żołądkowe, resztki syropków na kaszel suchy i mokry wapno, coś na komary odstraszającego i na krosty, teraz też maść na pryszcze nastolatka oraz zawsze woda utleniona i plasterki! Trochę tego się uzbierało. Natomiast gdy wyjeżdżamy to zabieram wodę utl. plasterki, na gorączkę i biegunkę - takie minimum Odpowiedz Link Zgłoś