Dodaj do ulubionych

Sukienka weselna matki

24.03.15, 09:38
Tak na fali długasnego wątku o sukience dla matki panny młodej.
Podajcie swoje typy- w czym 43 letnia matka mialaby szanse wygladac dobrze i na miejscu.
Ja na wesela chadzam bardzo sporadycznie, jak juz muszę, bo nie lubię takich imprez, chetnie poznam zaś trendy, bo może mi sie przydacsmile, mam prawie dorosła córke.
Mnie sie podoba cos w tym stylu np
https://www.eresidenz.com/store/1/18/181/lf2b8a7dd5497ab4ade5eeeff9cfc0a48.jpg
Obserwuj wątek
    • gazeta_mi_placi Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:41
      Takie coś:

allegro.pl/garsonka-fga252-chabrowy-jasny-ekri-i5192089986.html
      • goodnightmoon Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:44
        A-propos kolorow, jak ta zalinkowana sukienka jest chabrowa, to ja juz sie na niczym nie znam ...
      • beata985 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:07
        badzo odpowiednia na niedzielny spacer a nie na wesele córki...big_grin
      • cosmetic.wipes Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:44
        Bardzo grzeczniusia - nawet na komunię dziecka skromniutka, poza tym robi optycznie straszny bałagan z cyckami.
        No i też uważam, że takie chabry, to tylko chińskie GMO big_grin
    • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:43
      osobiście uważam, że styl angielski jest najbardziej elegancki, klasyczny i z polotem dlatego jak będzie mi kiedyś dane wystroję się w ten deseń: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/93/b4/7a/93b47aaaca5772c9fd3d95a8b47e1e0d.jpg
      • lola211 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:54
        Ale chyba nie majac lat 43-45?
        I jakos w polskim krajobrazie takie kapeluszowe kreacje wydaja mi sie nie z tej bajki.
        • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:01
          dlaczego nie? Sukienka mniemam ma klasyczny krój, wdzianko po uroczystości można zdjąć. Kapelusze? Mniejsze może trochę, ale bardzo gustowne. Nasze babki i matki chadzały w nakryciu głowy.
          • aneta-skarpeta Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:05
            bylam w zeszlym roku na bardzo wytwornym weselu, goście na poziomie etc

99% ludzi świetnie ubranych, raczej starszych niz mlodszych

jedna pani- swietnie wyglądala zreszta- miala kapelusz- extra

ale na tle reszty - jednak wyglądała lekko cudacznie
            • turzyca Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:28
              > jedna pani- swietnie wyglądala zreszta- miala kapelusz- extra
              >
              > ale na tle reszty - jednak wyglądała lekko cudacznie

Urok kapeluszy, w obecnych czasach to ekstrawagancja przykuwajaca uwage. Wiem, bo nosze takze na co dzien, ludzie zagaduja nie tylko przy okazji i tak prowadzonych rozmow (typu sprzedawca), ale wrecz podchodza na ulicy, zeby skomplementowac. Nie dziala przy malych kapeluszach, ale duze rondo wywoluje takiez same emocje.
          • koronka2012 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 17:23
            Kapelusze mogą być fajne, ale bardzo trudno je dobrać do stroju. Naprawdę dużą sztuką jest znalezienie czegoś, co komponuje się ze strojem, a jednocześnie nie daje obrazu, który kojarzy się z pojęciem "wystroiła się jak stróż w Boże Ciało". Kompleciki pod kolor były modne parenaście lat temu.

Najczęściej wygląda się właśnie jak na tym zdjęciu - bez urazy - bezpłciowo, babciowo, w stylu rodziny królewskiej. Może to i klasyka, ale właśnie - taka typowo brytyjska, bez polotu, fantazji.
        • triismegistos Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:38
          No co ty, świetne te kapelusze! Mam lat 30 (plus vat, ale z jakiegos podatkowego raju) i tez planuję podobny. Uwielbiam kapelusze!
          No co ty, świetne te kapelusze! Mam lat 30 (plus vat, ale z jakiegos podatkowego raju) i tez planuję podobny. Uwielbiam kapelusze!
          • rosapulchra-0 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 12:14
            Ważne rzeczy cztery razy, co? big_grin
      • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:12
        Chyba żartujesz! Mam 40 lat i prędzej bym się pocięła niż włożyła którąś z tych "kapeluszowych kreacji", to jest może dobre dla mojej mamy rocznik 49, ale nie dla czterdziestolatki! Po moim trupie...
        • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:14
          po co się zaraz się ciąć, możesz wybrać evitę.
          • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:23
            Nie wiem, co to "evita", ale domyślam się, że coś strasznego z przeciwległego bieguna. Rozumiem też, że do wyboru są tylko babciowate kostiumy a la podwieczorek u kapelusznika z królikiem i "evita"? Sorry, ale te kostiumy i kapelusze są STRASZNE, gdybym przyszła tak ubrana na jakieś wesele znajomi chyba umarliby ze śmiechu, a ja razem z nimi.
            • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:26
              sama wyskoczyłaś z cięciem to chyba też nie jest zbyt kompromisowym stanowiskiem.
              • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:34
                Nie rozumiesz pojęcia "przenośnia" i "hiperbolizacja" oraz ich funkcji w języku czy masz jakieś spektrum autyzmu lub Aspergera?
                • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:14
                  możesz pohamować swoje "chore" insynuacje w szmacianym wątku. Masz na tyle wyczucia.
                  • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:43
                    No jak na mój gust średnio inteligentny człowiek wyczuje hiperbolę w tekście, nawet jeśli nie potrafi jej zdefiniować. Skoro ty jej nie wyczuwasz na myśl przychodzą tylko zaburzenia związane z Aspergerem czy czymś podobnym.
                    • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 12:17
                      jak na mój gust normalny w obyciu człowiek nie obraża, chyba kulturalnym go nazywają. Ok, mam zaburzenia pojmowania i wyczuwania części zdania, nie rozumiem również co wspólnego ma gust z inteligencją oraz to, że jeśli lubię kapelusze to muszę mieć Aspargera - wiem upraszam, ale inaczej nie ogarnę.
              • mildenhurst Re: coś takiego. 24.03.15, 10:37
                https://slub-wesele.pl/i/artykuly/zapomniany-dodatek-wraca-do-lask-kapelusz-13.jpg
                • morgen_stern Re: coś takiego. 24.03.15, 10:38
                  Niestety, niewiele lepiej. Nawet na tej fotce pani ma chyba ZNACZNIE więcej niż 40 lat.
                  • triss_merigold6 Re: coś takiego. 24.03.15, 10:48
                    Przecież pani na zdjęciu na 55 lat, a nie 40.
                    • morgen_stern Re: coś takiego. 24.03.15, 10:51
                      Stawiałabym raczej na zadbaną 60+
                      • triss_merigold6 Re: coś takiego. 24.03.15, 10:54
                        Też możliwe.
                      • iwoniaw Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 11:00
                        ma raczej te 50+ niż ok. 40 - toteż nie jest dramatem dla niej konieczność zrezygnowania w dniu ślubu dziecka z odsłaniania tyłka, biustu i podkreślania, że o dowód ją pytali, jak alkohole na wesele zamawiała big_grin Oraz w kreacjach dla młodziutkich dziewcząt się nalatała po imprezach w stosownym do tego wieku.
                        Natomiast jak któraś wyszła za mąż ledwo po maturze i przystąpiła do rodzenia dzieci panu dwie dekady starszemu i niekoniecznie ciągnącemu nawet w okresie przeddzieciowym do rozrywek tanecznych, to nic dziwnego, że w okolicach 40. niewyżyta kompletnie i na weselu młodocianego potomstwa widzi jedyną okazję, żeby wreszcie się wystroić tak, jak jej rówieśnice czyniły to ćwierć wieku wcześniej na studenckie balety big_grin
                        • triss_merigold6 Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 11:04
                          big_grin
                          Bardzo trafne, bardzo.

To ja jednak wolę w przyszłości na ewentualnych ślubach dzieci (daj Boże) ewoluować w kierunku matrony z mantylką niż qrde syrenki Arielki czy innej Hello Kitty. Kreacje dla ryczącej pięćdziesiątki zostawię do - w zależności od zasobów finansowych - sanatorium albo na dyskoteki dla starszych ludzi na Kanarach.
                          • rosapulchra-0 Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:18
                            No to życzę ci pomyślnego zajścia w ciążę. Serio.
                            • rosapulchra-0 Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:19
                              Że się tak wyrażę - czytanie ematki na dwóch kartach jednocześnie przynosi właśnie takie skutki.. sciana
                        • morgen_stern Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 11:11
                          Ale dlaczego znów piszecie o skrajnościach, jakby do wyboru były tylko tandetne i kuse sukienczynie albo babciowe "kreacje". To tania demagogia, serio.
                          • wies-baden Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 11:56
                            Dajesz Morgen, bo jestem bardzo ciekawa, jaką kreację weselną uważałabyś za trafioną i elegancką dla matki w przedziale 40-50 ?
                            • morgen_stern Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:00
                              Już z tego wątku znalazłabym kilka. Wybacz, ale nie mam czasu teraz szukać dla ciebie sukienki.
                          • iwoniaw Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 11:56
                            Czemu o skrajnościach? Lola w poście startowym wkleiła bardzo ładną kieckę, wcale nie "babciową", kilka innych dziewczyn też, tutaj akurat pojawiło się zdjęcie pani nieco starszej - ale też i w tym wieku matka panny młodej jest statystycznie coraz częściej niż w okolicach 40. No więc dla 50+ to już i kapelusz pasuje (niekoniecznie akurat ten konkretny model dla każdej, ale generalnie).
                            No i jak napisałam wcześniej - akurat ślub _własnego dziecka_ to jest ta okazja, gdzie naprawdę lepiej zaryzykować ewentualną "babciowatość" niż look z kategorii "rycząca czterdziestka" czy inna dzidzia piernik.
                            • lilly_about Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:34
                              Taaa jasne, atrakcyjna kobieta w przedziale wiekowym 40-50 lat, która na co dzień ubiera sie dobrze, elegancko, akurat na wesele dziecka ma ulec pokusie i ubrać się babciowato. Zgroza!
                              • triss_merigold6 Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:43
                                Nie musi ubrać się babciowato, kilka podanych tu przykładów sukienek bardzo pasuje.
                                Natomiast nie sądzę, aby kobieta 40++ która na co dzień ubiera się elegancko akurat z okazji ślubu córki wbiła się w kusą obcisłą sukienczynę z gołymi plecami.
                                • lilly_about Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 12:50
                                  Ja też tak nie twierdzę. Ale to ty tutaj prezentujesz skrajności. Jak nie babciowaty look to syrenka.
                                  • triss_merigold6 Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 13:04
                                    Ja się wypowiedziałam dość oszczędnie.wink
                                    Pewnie wybrałabym jakis bezpieczny wariant.
                                    • lilly_about Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 13:16
                                      Ale bezpieczny wariant niekoniecznie musi się wiązać z babcinymi długościami oraz kapeluszem na głowie.
                        • wegatka Re: Jakby nie patrzeć, matka młodej zazwyczaj 24.03.15, 13:27
                          Iwoniaw, lepszej diagnozy nie postawiłby specjalista big_grin
                • kura17 Re: coś takiego. 24.03.15, 10:40
                  jejku, jak sie ciesze, ze mimo 40-tki na karku dzieci mam jeszcze male...
                  jak beda sie ewentualnie "za zony" wybierac, to bede spokojnie po 50-tce (albo i po 60-tce) i bycie nobliwa strasza pania przez jeden dzien mnie nie zirytuje tak bardzo...
                  elegancja - czemu nie, ale po co do tego ciotkowatosc? gratis dodaja? wink
                  • mildenhurst Re: coś takiego. 24.03.15, 10:43
                    no ja też w podobnym wieku z młodym dzieckiem na stanie i patrząc w przyszłość jako ewentualna matka ślubujących bardzie w tą stronę pójdę niż odkryte ramiona i sukienka do kolanka.
                    • kura17 Re: coś takiego. 24.03.15, 10:47
                      czy tylko takie alternatywy widzisz???
                      albo kusa sukienusia, albo nobliwy kapelusz?

sukienka zalinkowana przez Lole miesci sie pomiedzy, bardzo fajna jest.
                      niestety supelnie nie moj styl, czulabym sie jak przebieraniec.
                      co nie wyklucza, ze byc moze "przebiore sie" na slub dzieci, ale wtedy zdecydowanie bede blizej propozycji Loli, niz Twojej.
                      a najchetniej poszukam jeszcze czegos innego.
                • cosmetic.wipes Re: coś takiego. 24.03.15, 10:55
                  Ta pani wyglada jakby jej na skroni przysiadł zmutowany złotook big_grin

https://www.tgz.com.pl/dagona/naukaiprzyroda/zlotook3.jpg
        • redheadfreaq Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:20
          Jakby moja matka wyskoczyła w takim kapeluszu, to by mnie chyba poskładało ze śmiechu.
          • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:25
            Po namyśle stwierdzam, że masz rację, wyobraziłam sobie moją matkę w tym kapeluszysku i to się nawet dla niej nie nadaje.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:28
              moja matka wyglądałaby gites, ale nie w takich jak na górze, tylko z dużym rondem.
          • priszczilla Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:15
            To z moją miałabyś setny ubaw. Potrafi założyć kapelusz i niciane rękawiczki nawet na imprezę dożynkową organizowaną przez gminę. I zabiera ze sobą składany chiński wachlarz. smile

Ale na moje wesele miała wyjątkowo mało ekstrawagancki strój, chociaż cały w kolorze starego złota.
      • lilly_about Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:29
        Chyba zwariowałaś. Nawet 60-letniej pociotce bym tego nie zaoferowała.
      • atena12345 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:36
        to sukienki dla babć
        W życiu bym czegoś takiego nie ubrała
      • hema14 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:48
        Zdjęcie loli o wiele lepsze, ojej, te tutaj kreacje to już dla pani powyżej 50 lat. Ja po 40 zamierzam nadal prezentować się jak pani z pierwszego zdjęcia w tym poście, w tej niebieskiej ślicznej sukience!
      • karola1008 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:49
        Ten angielski styl, choć angielski, to jednak nie dla mnie big_grin. Szczerze mówiąc, to co wkleiłaś, to eeeee.... koszmarki. Może nie mam za grosz gustu, ale ta koronkowa sukienka - wklejona w pierwszym pości wątki - bardzo mi się podoba, choć wolałabym kolor inny, a nie ten chabrowy.
      • laquinta Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:10
        O matko, te kreacje wygladaja troche jak kanapy z abazurem. big_grin
      • misterni Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:27
        Dla pani 60 +, owszem, dla czterdziestki, nigdy.
        Moje córki turlałby się ze śmiechu, gdybym się tak przebrała na ślub którejś z nich wink
      • lola211 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 22:01
        Jesli kapelusz to raczej widzialabym sie tak:
        https://i.pinger.pl/pgr117/85e3f7cd002130ce49e4755b
    • kalina_lin Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:53
      Bardzo ładna ta pierwsza sikienka w watku, ale figurę trzeba miec nieskazitelną.
      Ja mam za to alternatywna kreację dla Azzie:
      allegro.pl/zakiet-sukienka-solange-komunia-wesele-44-i5161640608.html
      • pade Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:57
        to jest straszne, brrrrsmile
        • kalina_lin Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:58
          Wiem wink
          • memphis90 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:20
            Taka sukienka przeszłaby na weselu bez echa- jest "w konwencji", jednym spodbałaby się bardzo, innym- wcale, ale na pewno nikogo nie raziłby brak łyżew lub platformy z tancerzami.
            • kota_marcowa Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 14:05
              jednym spodbał
              > aby się bardzo, innym- wcale, ale na pewno nikogo nie raziłby brak łyżew lub pl
              > atformy z tancerzami.

big_grinbig_grinbig_grin
      • bei Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:00
        Kalina, sukienka ładna, ale na weselu to bylaby knkurencyjna sukienka dla sukienki głównej bohaterki tej imprezy smile
      • laquinta Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:18
        Ta kreacja kojarzy mi sie z pościelą
        • laquinta Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:20
          Zle naciągnięte przesciradlo.smile
    • paskudek1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:59
      kurcze, piękna. Ale rzeczywiście figurę trzeba mieć idealną.
    • maeve_binchy Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 09:59
      Co prawda mam 38 lat, ale taka 43- latka jest ledwo 5 lat starsza ode mnie. To, co linkujecie, to mocno ciotkowate jest.
      Pierwsze z brzegu z netu, moglabym zalozyc:
      https://blog.outfitadditions.com/wp-content/uploads/2013/07/Wedding-Guest-Outfit-5.jpg
      • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:04
        tutaj straszna cepelia, suknia błyszcząca, biżuteria mocna, duża i też błyszcząca, buty lekkie. Poza tym zwróć uwagę, jak wyglądają ramiona kobiet po 40, smutna prawda, ale wymagają zazwyczaj zakrycia.
        • nowi-jka Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:26
          ale chrzanicie z tym cialem 40latki
          40latka to taka osoba co znów odzyskała czas dla siebie bo dzieci juz kilkuletnie. Obecnie w modzie siłownia jest i inne areobiki i ta 40latka ma czesto lepsze ciało niz 30latka swieżo po ciązy albo miedzy ciązami.
          Ja niechwaląc sie zaczełam duzo cwiczyc dopiero 1,5 roku temu i po celulicie nie mam sladu a miałam go niemało.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:27
            Obecnie 40 latka to właśnie dopiero co po ciąży jest big_grin
      • bazylea1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:17
        no wreszcie coś normalnego
    • stacie_o Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:06
      Moja mama, lat 50 + na wesele (ale nie swojego dziecka) w lecie
      wystąpi w tym
      https://secure-i4.ztat.net//large/TE/42/1C/05/NK/11/TE421C05N-K11@12.jpg
      na mamie sukienka jest dłuższa
      a kolor w rzeczywistości bardziej wpada w łososiowy niż biel
      na poprawiny ma tą
      https://secure-i6.ztat.net//large/LK/32/1C/02/PA/11/LK321C02P-A11@12.jpg
      co do wesela, to bardziej w formie przyjęcia w ogrodzie niż remizy czy ąę w hotelu ****
    • iwoniaw Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:06
      Ta, którą wstawiłaś, jest rzeczywiście bardzo ładna i stosowna. Generalnie zaś - wiadomo- gusta są różne, więc co jednemu eleganckie, to drugiemu zda się pańciowate, a co na trzecim wygląda dobrze, czwartemu za nic nie pasuje do figury, ale ogólne zasady są (jak widać w wątku wspomnianym) jasne dla (prawie) wszystkich: matka panny młodej to osoba na weselu ważna, powinna być ubrana elegancko, bez ekstrawagancji i zarazem odświętnie, z szacunku dla okazji, młodych i gości. Czyli odpadają występy półnago, w stylistyce nocnego klubu czy rewii cyrkowej, a także wkraczanie do kościoła/urzędu w godzinach dziennych w brokatach i cekinach rodem z balu sylwestrowego. Odpadają też stroje nieformalne, sportowe czy infantylne (typu różowości, słodkie spineczki czy torebunie z hello kitty). Generalnie jest to jedna z tych okazji, w których lepiej przesadzić z "ciotkowatością" niż zaryzykować choćby minimalne przesunięcie się w stylistykę "dzidzi piernik".
      • priszczilla Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:32
        Wiele zależy od urody. Co na jednym wygląda kiczowato i źle, na innym wygląda dobrze i dodaje smaku. Jakiś czas temu byłam na balu przebierańców pod hasłem "bufetowe i budowlańcy". Do przebrania kupiłam sobie kiczowate, okazałe blaszano-plastikowe "złote" kolczyki. Wyglądałam w nich jak prawdziwa bufetowa. Jakiś czas później przyuważyła je u mnie w łazience koleżanka i zapytała czy może przymierzyć. Ona wyglądała w nich jak z okładki modowego magazynu. Aż nam ciężko było uwierzyć, że jest taka różnica. Z kolei ja dobrze wyglądałam w "indiańskich" kolczykach z prawdziwym zielonym kamieniem, a z niej robiły taką niedomytą hipisiarę.
        • iwoniaw Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:40
          Oczywiście masz rację, dlatego pisałam, że detale to już od konkretnych upodobań i urody zależą, ale zasady ogólne jakieś jednak też są - i nawet Miss Universum nie będzie wyglądała _stosownie_ na ślubie i weselu w kreacjach na zupełnie inną okazję. Oczywiście, gdyby była brzydsza/starsza/grubsza/z cellulitem wyglądałaby jeszcze gorzej, co jednak nadal nie czyni stroju gimnastycznego/sukienki plażowej/kostiumu karnawałowego/kompletu do jazdy konnej odpowiednim ubiorem dla gościa weselnego w ogóle, a matki panny młodej w szczególności.
          • priszczilla Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:08
            Jasne. Nie bronię stroju łyżwiarki figurowej - jest absurdalny.
    • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:15
      Moja mama na moim ślubie i weselu miała poniższą sukienkę - taki kolor i krój, tylko bez tych kieszonek. Do tego miała jasny żakiet i perły.
      Wyglądała elegancko i klasycznie jak na matkę przystało.
      https://st.allani.pl/allani.pl.production/pictures/images/big/b612bbe60a97de83791681b8fb5362231fde57bb.jpg?1410231462
    • mayaalex Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:16
      world.maxmara.com/dresses/c-202" border="0" alt="https://world.maxmara.com/dresses/c-202">

jak dla mnie kazda z tej strony (ok, poza czarnymi, tzn czarna na wesele by uszla, do kosciola/USC wzialabym cos jasniejszego).
      Generalnie: cos co ma dosc prosta forme i bardzo wysokiej jakosci tkanine powinno dobrze wygladac na kobiecie w kazdym wieku. A wesele corki to jest akurat dobra okazja na cos prostego, klasycznego, niekoniecznie nudnego ale raczej niezbyt wyzywajacego.
    • alinawk Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:24
      A takie coś?

lovemydress.pl/sukienki-na-wesele-dla-mam-2014-najmodniejsze-propozycje/veni-infantino-99126/
      Tu jest więcej sukienek.
      lovemydress.pl/sukienki-na-wesele-dla-mam-2014-najmodniejsze-propozycje/
      • nowi-jka Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:28
        alinawk napisała:

> A takie coś?
        >
        > rel="nofollow">lovemydress.pl/sukienki-na-wesele-dla-mam-2014-najmodniejsze-propozycje/veni-infantino-99126/
        > Tu jest więcej sukienek.
        > rel="nofollow">lovemydress.pl/sukienki-na-wesele-dla-mam-2014-najmodniejsze-propozycje/

straszne ciotki, dla 43 latkie NIE
        • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:29
          43 latki elegancja nie obowiązuje? Szczególnie w roli matki weselnej? O tempora, o mores...
        • lumja Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:29
          ta sukienka w pierwszym poście - co to za firma? bardzo mi sie podoba.
          • lola211 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 21:56
            www.eresidenz.com/p-beach+%2F+destination+kolan+naturalny+suknie+dla+matki+panny+m%C5%82odej+2014-3501.html
      • memphis90 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:24
        Hmm, wygląda jak Kwaśniewska w peniuarze big_grin Ale kapelusz boski, ja taki chcę!
    • lusitania2 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:33
      nobliwie:
      uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_40.18/7451531110
      nudno (ale zapewne stosownie wg tego forum):
      uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_1,mon_1.2/7453931110 (+ żakiet)
      uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_1,mon_1.2/7457456114 (+ coś na ramiona)
      why not?:
      uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_13.11/6452060914
      uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_13,mon_13.4/7460560912
      a tę: uk.monsoon.co.uk/view/product/uk_catalog/mon_1,mon_1.2/7451681106 - na wesele w rodowej, pałacowej siedzibie pana młodegowink, w mniej okazałych salach - po skróceniu długości i przeróbce tyłu likwidującej dekolt.
      • memphis90 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:28
        Ja tu widzę dziewczynkę w stroju indianina. Jesteś pewna, że pióropusz spełnia kryteria "nobliwości"? big_grin
    • atena12345 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:33
      Nie noszę sukienek na żadną okazję, ale podobają mi się kobiety w takich mniej więcej:
      www.shop.semperfashion.eu/pl_PL/p/Suknia-koktajlowa-Kelly-szara-z-broszka/1457#
      www.shop.semperfashion.eu/pl_PL/p/Suknia-Dalia-biala-w-czarne-kropki/1647#
      www.kartes-moda.pl/pl_PL/p/Wizytowa-sukienka-na-wesele-Km66-2/547
      www.topsecret.pl/sukienka-damska-poliesterowa-sukienka-klasyczna-na-podszewce-elegancka-na-impreze-ssu1333-top-secret,37960,165,pl-PL.html?utm_content=SSU1333NI&utm_source=domodi&utm_medium=cpc&utm_campaign=domodi#color=KOLOR_8
      www.bonprix.pl/style/sukienka-46118720/?catalogueNumber=967533&utm_source=Domodi_default&utm_medium=cpc&utm_campaign=default
      www.kartes-moda.pl/pl_PL/p/Sukienka-z-kopertowym-dekoltem-KM56-2/546
      www.bonprix.pl/style/sukienka-159629991/?catalogueNumber=955439&utm_source=Domodi_default&utm_medium=cpc&utm_campaign=default
      www.shop.semperfashion.eu/pl_PL/p/Suknia-Polina-z-haftem-malina-granat/1558#
      www.shop.semperfashion.eu/pl_PL/p/Suknia-Margaret-czarna/1403#
      www.shop.semperfashion.eu/pl_PL/p/Suknia-Andrea-dzianina-chabrowy-wzor/1674#
      • mag1_k Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 20:36
        no to odkryłam super stronę semperfasion, dzięki wink)
        pierwsza i ta malinowa polina rewelacyjne
    • anusia_magda Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:33
      dla 40latki widziłabym kreacje , kótre nosi czesto księżna Kate, takie eleganckie i jej kapelusiki tez mi się podobają.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:39
        No, Kate do 40stki niedużo brakuje, więc pasuje. smile Szczególnie, że ona jest elegancka.
        • anusia_magda Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:34
          zuleyka.z.talgaru napisała:

> No, Kate do 40stki niedużo brakuje, więc pasuje. smile Szczególnie, że ona jest el
          > egancka.

tak i do tego ubiera sie poważniej jak na swój wiek ze względu na swój tytuł, natomiast nie wygląda ciotkowato smile
    • afro.ninja Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:39
      https://denicler.eu/pol_pm_Sukienka-691_1.jpg

https://denicler.eu/pol_pm_Sukienka-689_1.jpg

https://denicler.eu/pol_pm_Top-693_2.jpg

• conena Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 12:40
        afro, genialne! skąd?

ta ostatnia idealna na służbowe okazje i na rodzinne spędy.
    • mildenhurst 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 10:39
      Ile lat mają w takim razie dzieci? Bardzo rzadko spotyka się 20 latków ślubujących sobie.
      • zuleyka.z.talgaru Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 10:42
        Hyhy, młoda 20 a młody 40 tongue_out
        • mildenhurst Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 10:44
          wątpię.
          • iwoniaw Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 10:50
            To poczytaj wątki tej 43-letniej matki, która chce iść na wesele córki w stroju rodem z cyrku big_grin
            Generalnie już się zdążyła obrazić na forum, bo ematki zamiast podziwiać się złośliwie natrząsają, a wątki mają po kilkaset postów big_grin
            • mildenhurst Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 11:03
              no to jedna taka, reszta do szkoły jeszcze posyła.
              • azile.oli Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 13:24
                Nie wiem, co takiego dziwnego - urodziłam córkę w wieku 23 lat, ona ma obecnie 20 lat i wychodzi za mąż. Pan młody ma 29 lat, w tym roku skończy 30.
          • zuleyka.z.talgaru Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 11:08
            Nie wiem ile lat ma narzeczony córki azile, ale sama pisała, że jej córka ma lat 20.
            • memphis90 Re: 43 lata i matka młodej? 24.03.15, 11:30
              Narzeczony jakoś pod 40.
      • misterni A to naprawdę takie dziwne? 24.03.15, 13:55
        Moja mama miała właśnie 43 lata, gdy starsza siostra wychodziła za mąż. Siostra miesiąc po ślubie kończyła 23 lata.

mildenhurst napisała:

Ile lat mają w takim razie dzieci? Bardzo rzadko spotyka się 20 latków ślubujących sobie.
    • aagnes Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:42
      A nie uwazacie przypadkiem, ze wiele rowniez zalezy od tego jakie to jest wesele?
      Zyje troche na tym swiecie, bylam na rozlicznych weselach i wiekszosc z nich odbywala sie w poslednim przybytku przy trasie szybkiego ruchu z plastikowymi krzeslami, balonikami i kokardkami - cos jak na Weselu Smarzowskiego - wiekszosc gosci z zapadlych wsi okolicznych - to myslicie, ze te kapelusze i garsonki w stylu krolowej angielskiej beda pasowaly, skoro wiekszosc kobiet wystepowala w niedzielnych spodnicach w gumke i blyszczacych bluzkach zapinanych na guziki?
      kilka razy bylam na weselach ktorych wlasnie rzeczona krolowa by sie nie powstydzila - wiedzialam, ze tak bedzie - znajac glownych bohaterow - i to bylo dopiero wyzwanie odziezowe.
      trzeba brac pod uwage wszystko, nie tylko haslo: wesele - to znaczy jedziemy z koksem i sztafirujemy sie w koronkowe sukienki z allegro w kolorze "ekri" tongue_out
      • zuleyka.z.talgaru Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:43
        Nigdy nie byłam na takich weselach jak opisujesz...a trochę ich było.
      • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:46
        raz byłam na takim w talach 80 w stodole na wsi, od tamtego czasu nawet wiejskie wesela nie odbywają się w stodołach. Co co opisujesz to takie meanwhile in russia.
    • inguszetia_2006 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:43
      Witam
      O, fajny wątek! Ja to muszę długą, bo latem jeżdżę rowerem i mam nogi obtłuczone;-P
      Takie mi się podobają. Chyba nawet ta granatowa ładniejsza od szarej, co?
      https://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v0/1270463737/New-sale-Top-rated-Wedding-Guest-Dress-With-Beads-And-Sequins-Chiffon-Long-Mother-Of-The.jpg
      Pzdr.
      Ing
    • afro.ninja Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:45
      cos takiego tylko nie czarne
      www.polscyprojektanci.com/pl/sukienki-polskich-projektantow-sklep-online/2350-laponette-czarna-sukienka-napoli-.html#
      www.polscyprojektanci.com/pl/sukienki-polskich-projektantow-sklep-online/2172-ciriana-czarna-sukienka-z-koronki.html#
    • atena12345 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:47
      Taka fajna na letnie wesele
      https://i.iplsc.com/-/0002OTFSL2HA19AM-C317-F3.jpg
      • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:49
        Atena, śliczna ta sukienka, brałabym w ciemno - w dodatku mój kolor.
      • pade Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:13
        cuuudna!
      • nangaparbat3 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 16:03
        Jaka piękna!
    • inguszetia_2006 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:47
      Witam ponownie
      Ale się wciągnęłam. Ta też niezła. Taka z pazurem, choć skromna. Kto mnie zaprosi na wesele? Muszę mieć pretekst do zakupu;-P https://www.dressforthewedding.com/wp-content/uploads/2014/07/Black-Tie-Optional-Dress1.png
      Pzdr.
      Ing
      • aqua48 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 10:59
        Ja będę matką weselną już niedługo, mam zestaw skomponowany - prosta szara perłowa sukienka do kolan, różowy odlotowy żakiecik trochę podobny do tego trzeciego ze zdjęć z kapeluszami, szaro-różowy szal na ramiona gdyby był upał i jasny kapelusz. Do tego szpilki w kolorze mysim. Szukam jeszcze jakiejś małej torebusi do ręki, mogłaby być fioletowa, różowa, niebieska z cekinami. Uważam, że będę wyglądać odpowiednio i czuć się dobrze i wygodnie. A poza tym przyszła synowa zaakceptowała mój wybór.
        • mejerewa Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:22
          Brawa za konsultacje z synową smile To dobrze wróży waszym przyszłym relacjom.
          • mejerewa Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:23
            ... choć nie uważam tego za konieczne, nie wpadłabym na to, żeby z kimkolwiek omawiać mój własny strój.
            • aqua48 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 16:06
              mejerewa napisała:

> ... choć nie uważam tego za konieczne, nie wpadłabym na to, żeby z kimkolwiek o
              > mawiać mój własny strój.

Wiesz, przyszła synowa wie w co jej matka będzie ubrana, a nie chciałam abyśmy właziły sobie w paradę, konkurowały, albo wystąpiły w podobnych kolorach, poza tym uważam, że to impreza młodych i nie chciałam im bruździć moimi pomysłami, tylko wpasować się elegancko w tło. Zazwyczaj nie konsultuję mojego stroju z nikim smile
              Młodzi też wiele spraw z nami konsultują i pytają o radę.
    • afro.ninja Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:00
      I jeszcze raz ja
      www.facebook.com/162831030498512/photos/pb.162831030498512.-2207520000.1427190537./635799143201696/?type=1&theater
      • aqua48 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:03
        Nie wybrałabym gołych ramion na taką okazję. Matczyne poza tym najświeższe już nie są, a w porównaniu do młodych dziewcząt wypadną jeszcze gorzej...
      • sanciasancia Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:14
        Ja bym chyba wolała

a wersji zimowej:
        [url=http://www.facebook.com/162831030498512/photos/a.163274987120783.33933.162831030498512/521761197938825/?type=1]wersji zimowej[/url]
        Ale w ogólności, uszyłabym sobie coś ładnego u Justyny Ołtarzewskiej.
    • mynia_pynia Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:25
      W tym czym wygląda elegancko i stosownie do okazji i późniejszej imprezy.
      Nie wyobrażam sobie żeby kobieta na co dzień wyglądająca i ubierająca się młodzieżowo przyszła np w garsonce w której wyglądałaby jak stara baba.
      Tak samo nie wyobrażam sobie żeby osoba która lubi stonowany ubiór przyszła ubrana jak ku...szcze wink.
      Dla mnie powyższa sukienka jest oki z tym, że ja wybrałabym inny kolor np czarny wink.
    • inguszetia_2006 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:25
      Witam
      Uff... znalazłam coś jeszcze. Susan Sarandon z córką. Dobrze patrzę, że to Susan, co?
      Zostały jako wzorzec umieszczone w jakimś tam artykule o najlepiej ubranych matkach. Podoba się?
      https://weddingsunique.com/wp-content/uploads/2012/05/mother.jpg

Pzdr.
      Ing
      • stacie_o Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:30
        Susan super, choć zaraz się jej dostanie, że w tym wieku nie powinno się odsłaniać ramion bo zwisy.
      • mildenhurst Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:30
        bardzo, ale jeśli masz już więcej kg to ten materiał nie będzie dobry, wówczas matowy będzie lepszy.
      • atena12345 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:31
        ładnie smile
        i super to nawiązanie koronką do sukienki córki
        • nowi-jka Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:40
          atena12345 napisała:

> ładnie smile
          > i super to nawiązanie koronką do sukienki córki

a dla mnie własnie to jest głupie
      • wies-baden Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 12:32
        Ślub córki odbył się w 2011, a więc Sarandon miała 65 lat - powinni wyretuszować ramiona, natury nie oszukasz.
        • morgen_stern Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:00
          Ale właściwie PO CO?
          • pade Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:17
            Ja też tego nie rozumiem.
            To wytykanie, że skóra nie jest taka jak u nastolatki, że zwisy, ze zmarszczki...czemu to służy?
            Przecież wszystkie kiedyś będziemy tak wyglądać (oby)smile
          • nangaparbat3 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 16:06
            No wlasnie po co? Po co oszukiwać, "skoro nie oszukasz"?
        • bumbunierka1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 19:53
          > Ślub córki odbył się w 2011, a więc Sarandon miała 65 lat - powinni wyretuszow
          > ać ramiona, natury nie oszukasz.

Powinni tez wyretuszowac twarz. A w czasie wesela, twarz powinna byc caly czas zakryta woalka, bo niestety widac, ze nie wyglada jak u 20-latek suspicious .
          • bumbunierka1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 19:55
            A na dlonie rekawiczki. A na szyje szalik. W zasadzie to tylko oczy powinno byc widac, przez otwory. Eh... to skads znamy... wink
    • anusia_magda Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:37
      43 letnia matka panny młodej jest jednak rzadkością, właśnie moja koleżanka niedawno, w tym wieku powiła sliczną córeczkę smile...oczywiście nie jest to pierwsze jej dziecko.
      Dla mnie matka panny młodej jest jednak średnio po 50stce...także strój powinien być adekwatny do wieku.
      • paskudek1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 11:58
        niekoniecznie smile moja mama w tym wieku już babcią została smile I zapewniam że panna młoda (czyli moja siostra) w ciąży do ołtarza nie szła.
        • anusia_magda Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 12:11
          paskudek1 napisała:

> niekoniecznie smile moja mama w tym wieku już babcią została smile I zapewniam że pan
          > na młoda (czyli moja siostra) w ciąży do ołtarza nie szła.
          wspólczuję smile
          • paskudek1 Re: Sukienka weselna matki 24.03.15, 13:19
            ale czego i komu współczujesz? moja siostra szła do ślubu młodo ale jednak całkowicie pełnoletnia smile moja mama została babcią po raz pierwszy młodo za to ze śpiewem na ustach oraz z przytupem i piruetem smile Jako młoda babcia miała siły i chęci niańczyć wnuka, bawić go oraz wozić na wczasy pod namiotem smile A także imprezować do białego rana. Nie masz komu i czego współczuć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka