pytam.sie 31.03.15, 00:36 Za ok. 6miesiecy chcemy starac sie o dziecko. Robilyscie jakies badania, jakies suplementy bralyscie typu Folik, specjalna diete? Chcialabym sie jakos przygotowac. Wizyte u ginekologa tez juz zamowialam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
echtom Re: planowanie dziecka 31.03.15, 00:39 Nie, za moich czasów dzieci robiło się na żywioł Odpowiedz Link Zgłoś
kosc_ksiezyca Re: planowanie dziecka 31.03.15, 01:06 Czyli jednak jedziesz do Izraela? Odpowiedz Link Zgłoś
rhaenyra Re: planowanie dziecka 31.03.15, 02:38 www.youtube.com/watch?v=HO-kjZb-83k ta piosenka idealnie tu pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: planowanie dziecka 31.03.15, 06:40 Zacznij poprostu brac kwas foliowy i staraj sie lepiej odzywiac. Ja tez troche wiecej cwiczylam przed zajsciem, zeby przygotowac organizm na wysilek. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: planowanie dziecka 31.03.15, 08:27 Na twoim miejscu zaczęłabym od odpowiedniego kandydata na ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 08:45 Zamieszkaj z facetem. Pozna go. Zobacz jaki jest. Szczególnie NA JEGO terytoruim. Poczekaj az okrzepniecie jako para i spadną Ci z nosa rozowe okulary (bo chyba nie jesteście razem zbyt d lugo). Dowiedz się jakie parwa i obowiązki będziesz miała jaka żona i matka w Izraelu. I dopero potem ew. się decyduj. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 09:10 LOL Chcesz dziecko rodzić w Izraelu? Wiesz, że potem zostaniesz i bez faceta i bez dziecka? Bo bez polskiego paszportu możesz sobie popłakać Rutkowskiemu w mankiet. Gdzie takie pałki sieją? Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:44 Tak, mogę urodzić w Izraelu, mogę też urodzić w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:48 Naiwna - nie wiesz po co izraelskie kobiety rodzą dzieci? Po to żeby za 10 lat mogły walczyć o niepodległość Izraela. hue. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:07 Prawdopodobnie Izrael przejsciowo, raczej bedzie inny kraj. Masakra to jest normalny chlopak. Taki jak w Polsce inni. Znam jego rodzicow, on zna moich. Normalnie sie spotykamy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10 Myślisz, że ofiary przemocy w rodzinie celowo wychodziły za przemocowców? W okresie narzeczeńskim większość facetów jest "normalnych", a różne kwiatki wychodzą po latach. Dziewczyny dobrze ci radzą: nie pchaj się w rodzenie dziecka w Izraelu. Zdecydujcie się na potomstwo jak już przeprowadzicie się gdzieś indziej na stałe, skoro ten Izrael jest przejściowy. Inaczej możesz wpakować się w niezłe bagno. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10 A jak długo? I czy Wasi rodzice się znają? Jesteś zaślepiona. Naprawdę chcesz się wikłać w związek z kimś kto twierdzi, że w Izraelu czeka Was świetlana przyszłość? Pan z Mossadu? Bo inaczej to cóż....szuka panny co narodzi dzieci i na świętą wojnę wyśle....o naiwności... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 09:37 Kolejny wątek o Izraelczyku? Sądząc po ilości wątków nadal jesteś w miłosnej euforii, która przypomina ekstazę nastolatki, którą najfajniejszy chłopak w gimnazjum zaprosił do kina Ty już planujesz dzieci, dom i pracę choć nawet go dobrze nie znasz. Nie płacz nam tu potem pod zmienionym nickiem, że dziecko ci zabrano i nie tak sobie wyobrażałaś życie z cudzoziemcem. Jak mówią klasycy forum- nie ma ofiar, są tylko ochotnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:51 Ja naprawdę chcę już dziecko. Jedziemy na 3 miesiace w wakacje do niego, razem pomieszkamy jak mi sie spodoba i stwierdze ze to normalny kraj chcemy starac sie o dziecko. Ja bardziej juz chce dziecko. Bez przesady tel awiw jest jak wiele europejskich miast. To nie jest jakas dzicz. I moje dziecko z racji tego, ze jestem polka o9trzymuje rowniez obywatelstwo polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:16 Jest to dzicz w tym sensie, że jest to państwo wyznaniowe. Żona jest własnością męża. Facet się tobą znudzi to ciebie deportują, a dziecko pozostanie z nim. Odpowiedz Link Zgłoś
wrednarzeka Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:13 a pan wie, że wy planujecie dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:22 Czemu tak szybko to dziecko? nie chcecie troche pozyc, pozwiedzac, pouzywac, gdzie wam sie tak spieszy? Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:33 Może starawi są. My z mężem też szybko dziecko machnęliśmy. Ślub i od razu bobson (co poroniłam) ale ogólnie rok i 2 m-ce po ślubie urodzi się dzidzioch. Odhaczone i już. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:53 Starawi moze nie ale w odpowiednim wieku I ja chce dziecko, po prostu chcę i czuję, że w przeciągu 1-1,5 roku to jest odpowiednia pora. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:06 Chcesz, żeby Twoje dziecko umierało na wojnie? Odpowiedz Link Zgłoś
kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:25 Niektórzy ludzie mają, jak widać, niski próg ostrożności. Ja w żadnym związku nie machnęłam sobie dziecka, a trwały niektóre sporo - jeden trwał w sumie 8 lat, z czego 5 lat legalnie i ciągle się wahałam, odkładałam - po czasie okazało się, że dobrze zrobiłam, byłabym teraz w szambie. Teraz machnęłam sobie dziecko tak, że urodzic się po 2 latach związku i po roku od ślubu. A i tak nie wiem, czy nie za wcześnie, chociaż rodziców swoich poznaliśmy szybko, chociaż mieszkamy w tym samym kraju i mieście i mówimy tym samym językiem. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia_magda Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:29 folik, bad. ginekolog., wymaz na chlamydie, potem z krwi cytomegalia i przeciwciała dot. rózyczk. w lab. Diagnostyki sa pakiety w których sa wyszczególnione badania zalecane przed zajściem w ciążę. Odpowiedz Link Zgłoś
beauty_agadir Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:42 Dziewczyno,ochłoń!Przeczytałam Twoje poprzednie wątki, wydajesz się dość naiwna.Po co od razu dziecko?Ile jesteście razem?Skoro teraz wyjazd Cię przeraza po co włączasz dodatkowe komplikatory?Ja nie zdecydowałam się na małżeństwo z obcokrajowcem.Po 1,5 roku związku wyszły sprawy nie do przeskoczenia. Kubeł zimnej wody na głowę. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:57 Spokojnie jeszcze mamy czas, na pond 3 miesiace zamieszkamy u niego. Nie jest tez pewne czy nie urodze w Polsce. Po prostu wolimy w Izraelu ze wzgledu na to, ze on moze pracowac i bedzie w stanie nas utrzymac. Bedzie pracowal konczac tam studia. Tu w Polsce bez studiów, bez języka polskiego, konczac studia nie jest w stanie zarobic tyle ile w Izraelu. Oczywiscie i jego i moi rodzice nam mogą pomóc. Tylko nie o to chodzi, zeby przez 2lata rodzice nas utrzymywali. Natomiast ja przy dziecku mogę się spokojnie uczyć jęzka i nostryfikować swój dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:06 I przystosować dziecko do noszenia karabinu i walki ze złymi Palestyńczykami. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10 Po pierwsze ja akurat bardzo wspolczuje Palestyczykom i jestem przeciwko jakimkolwiek wojnom. Nie chcemy zamieszkac na stale w Izraelu, chodzi tylko i wylacznie o okres 2letni i skonczenie studiow, tyle. Chyba ze bardzo sie zakocham w tym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:12 Ścisk macicy powoduje ścisk mózgu. Jedź do tego Izraela ale litości - po co od razu dziecko w to wikłać. W najlepszym razie jak Ci się uda zwiać to zostaniesz samotną matką... Odpowiedz Link Zgłoś
kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:16 Zulejka, daj spokój, głupota jest nieuleczalna. Tej pani już nic nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:31 Ale Ty nic nie rozumiesz, przecież on jest inny!!! I będą mieszkać razem 3 miesiące, a to już idealne podwaliny solidnego związku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:43 Nie prawda jestem ostrozna czytam tez na ten tematgojka.blog.onet.pl/2012/11/12/cudzoziemska-zona-izraelczyka-2/ Wlasnie odbedzie sie dzisiaj rozmowa na ten temat zreszta zaraz bo mu wyslalam artykul jest na zajeciach. I rozwiazemy problem tak zeby mi nic nie grozilo. Ewentualnie bedzie konczyl studia w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:46 Naprawde dla niego to nie problem konczyc studia tutaj tylko bedzie na utrzymaniu rodzicow. Mowi, ze jesli jestem taka przerazona zostajemy konczy tutaj, a pozniej europejski kraj. Nie robi problemow ze musze wracac do Izraela. Jesli moja sytuacja ma byc podobna do tych kobiet to nie wracamy. Bedziemy sie orientowac. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 12:02 To po co się wiążesz z gó...arzem? Poszukaj sobie takiego co już ma studia skończone. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 12:07 29lat ma, oni mają inną kulturę, po liceum podróżował po świecie Odpowiedz Link Zgłoś
zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:01 A dlaczego jest na utrzymaniu rodziców? Nie może iść do pracy? Przecież to dorosły facet jest. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:14 No bo ma 29 lat i studiuje przecież Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:27 Ale on nie jest na urzymaniu rodzicow. Po liceum przestal byc. Podrozowal pracowal w roznych miejscach na swiecie od ausralii po indie. Teraz pracuje w"wakacje w izraelu i stac go na utrzymanie w polsce z malym kredytem. W wakacje zzowu idzie do pracy w izraelu, jednak utrzymac rodzine 3osobowa to inna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:28 Ok, czekam na wątki "jak odbić dziecko z Izraela". Odpowiedz Link Zgłoś
kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:36 Ja Ci od razu odpowiem "nie da się" Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:39 To nie mi tylko autorce wątku. hehe. Mossad czule się zaopiekuje każdym małoletnim obywatelem Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:42 Hmmm, a w ciągu roku nie może pracować, tylko musi wspierać się kredytem? Jak nic kandydat idealny na męża, ojca pod każdym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:51 Tak idealmy kandydat. Stidiuke medycyne zrobil poerwsze lata u sibie teraz polska i kolejne u sibie. Na brak srodkow do zycia po studiach nie bedziemy narzekac. Maja studia dwustopniowe czyli jest paramedykiem w polsce pracy nie znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:56 I wlasnie studiuje sytacje prawna. Moja sytuacje prawna w izraelu. Rozwiazemy to tak zebym sie nie musiala bac. Ewentualnie pomoc rodzicow z obu stron i polska Odpowiedz Link Zgłoś
kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:51 Kwas foliowy brałam, poza tym żyłam normalnie. Weź pod uwagę, że możesz nie zajść za pierwszym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
kill.emall Proszę, tu jest Twój wątek 31.03.15, 11:22 forum.gazeta.pl/forum/w,567,156961896,156961896,polka_i_mieszkaniec_Izraela.html Wszystko masz tutaj wyjaśnione. Po co męczysz to forum po raz nty o to samo? Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:57 Tak, warto sie przygotowac. Wedlug mnie to pomoglo mi w trakcie ciazy - czulam sie swietnie. Ale pamietaj ze nie da sie zaplanowac dokladnie kiedy, itd. Tzn. mowisz za pol roku, dostaniesz nowa oferte pracy i zrobi sie z tego za 2 lata. Albo cos w tym stylu. Ale warto i tak powoli sie przygotowywac: 1) Kondycja - warto sie zapisac na silownie/fitness i cwiczyc 2-3 razy w tygodniu. Zwlaszcza plecy i brzuch warto wzmocnic. Na silowni mozesz powiedziec ze przygtoowujesz sie do ciazy i powinni ci fajny plan treningowy ulozyc, by wzmocnic wlasnie te partie cialo, jak i generalnie kondycje/ wytrzymalosc. 2) Zeby - musza byc w super stanie. Warto sprawdzic czy wszytsko ok u dentysty i wybrac sie na kosmetyycne czyszczenie - tak po prostu dla zdrowia. 3) Szczepienia - to jest czas by z ksiazeczka szczepien wybrac sie do lekarza i dosczeppic na to czego ci brakuje. 4) Kwas foliowy - mozna juz powolutku brac. NIe zaszkodzi nawet jesli zaczniesz dlugo przed ciaza. A bardzo wazne by brac juz tak 1-2 miesiace przed ciaza. Odpowiedz Link Zgłoś