Dodaj do ulubionych

planowanie dziecka

31.03.15, 00:36
Za ok. 6miesiecy chcemy starac sie o dziecko. Robilyscie jakies badania, jakies suplementy bralyscie typu Folik, specjalna diete? Chcialabym sie jakos przygotowac. Wizyte u ginekologa tez juz zamowialam
Obserwuj wątek
    • echtom Re: planowanie dziecka 31.03.15, 00:39
      Nie, za moich czasów dzieci robiło się na żywioł smile
    • kosc_ksiezyca Re: planowanie dziecka 31.03.15, 01:06
      Czyli jednak jedziesz do Izraela?
    • rhaenyra Re: planowanie dziecka 31.03.15, 02:38
      www.youtube.com/watch?v=HO-kjZb-83k
      ta piosenka idealnie tu pasuje
    • shell.erka Re: planowanie dziecka 31.03.15, 06:40
      Zacznij poprostu brac kwas foliowy i staraj sie lepiej odzywiac. Ja tez troche wiecej cwiczylam przed zajsciem, zeby przygotowac organizm na wysilek.
    • aurinko Re: planowanie dziecka 31.03.15, 08:27
      Na twoim miejscu zaczęłabym od odpowiedniego kandydata na ojca.
    • ophelia78 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 08:45
      Zamieszkaj z facetem.
      Pozna go. Zobacz jaki jest. Szczególnie NA JEGO terytoruim.
      Poczekaj az okrzepniecie jako para i spadną Ci z nosa rozowe okulary (bo chyba nie jesteście razem zbyt d lugo).
      Dowiedz się jakie parwa i obowiązki będziesz miała jaka żona i matka w Izraelu.
      I dopero potem ew. się decyduj.
    • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 09:10
      LOL big_grin
      Chcesz dziecko rodzić w Izraelu? Wiesz, że potem zostaniesz i bez faceta i bez dziecka? Bo bez polskiego paszportu możesz sobie popłakać Rutkowskiemu w mankiet.
      Gdzie takie pałki sieją?
      • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:44
        Tak, mogę urodzić w Izraelu, mogę też urodzić w Polsce
        • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:48
          Naiwna - nie wiesz po co izraelskie kobiety rodzą dzieci? Po to żeby za 10 lat mogły walczyć o niepodległość Izraela. hue.
          • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:07
            Prawdopodobnie Izrael przejsciowo, raczej bedzie inny kraj. Masakra to jest normalny chlopak. Taki jak w Polsce inni. Znam jego rodzicow, on zna moich. Normalnie sie spotykamy.
            • lauren6 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10
              Myślisz, że ofiary przemocy w rodzinie celowo wychodziły za przemocowców? W okresie narzeczeńskim większość facetów jest "normalnych", a różne kwiatki wychodzą po latach.

Dziewczyny dobrze ci radzą: nie pchaj się w rodzenie dziecka w Izraelu. Zdecydujcie się na potomstwo jak już przeprowadzicie się gdzieś indziej na stałe, skoro ten Izrael jest przejściowy. Inaczej możesz wpakować się w niezłe bagno.
            • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10
              A jak długo? I czy Wasi rodzice się znają? Jesteś zaślepiona. Naprawdę chcesz się wikłać w związek z kimś kto twierdzi, że w Izraelu czeka Was świetlana przyszłość? Pan z Mossadu? Bo inaczej to cóż....szuka panny co narodzi dzieci i na świętą wojnę wyśle....o naiwności...
    • heca7 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 09:37
      Kolejny wątek o Izraelczyku?
      Sądząc po ilości wątków nadal jesteś w miłosnej euforii, która przypomina ekstazę nastolatki, którą najfajniejszy chłopak w gimnazjum zaprosił do kina tongue_out
      Ty już planujesz dzieci, dom i pracę choć nawet go dobrze nie znasz.
      Nie płacz nam tu potem pod zmienionym nickiem, że dziecko ci zabrano i nie tak sobie wyobrażałaś życie z cudzoziemcem.
      Jak mówią klasycy forum- nie ma ofiar, są tylko ochotnicy.
      • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:51
        Ja naprawdę chcę już dziecko. Jedziemy na 3 miesiace w wakacje do niego, razem pomieszkamy jak mi sie spodoba i stwierdze ze to normalny kraj chcemy starac sie o dziecko. Ja bardziej juz chce dziecko. Bez przesady tel awiw jest jak wiele europejskich miast. To nie jest jakas dzicz. I moje dziecko z racji tego, ze jestem polka o9trzymuje rowniez obywatelstwo polskie.
        • lauren6 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:16
          Jest to dzicz w tym sensie, że jest to państwo wyznaniowe. Żona jest własnością męża. Facet się tobą znudzi to ciebie deportują, a dziecko pozostanie z nim.
    • wrednarzeka Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:13
      a pan wie, że wy planujecie dziecko?
      • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:42
        Tak
    • asmarabis Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:22
      Czemu tak szybko to dziecko? nie chcecie troche pozyc, pozwiedzac, pouzywac, gdzie wam sie tak spieszy?
      • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:33
        Może starawi są.
        My z mężem też szybko dziecko machnęliśmy. Ślub i od razu bobson (co poroniłam) ale ogólnie rok i 2 m-ce po ślubie urodzi się dzidzioch. Odhaczone i już.
        • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:53
          Starawi moze nie ale w odpowiednim wieku smile
          I ja chce dziecko, po prostu chcę i czuję, że w przeciągu 1-1,5 roku to jest odpowiednia pora.
          • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:06
            Chcesz, żeby Twoje dziecko umierało na wojnie?
        • kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:25
          Niektórzy ludzie mają, jak widać, niski próg ostrożności.
          Ja w żadnym związku nie machnęłam sobie dziecka, a trwały niektóre sporo - jeden trwał w sumie 8 lat, z czego 5 lat legalnie wink i ciągle się wahałam, odkładałam - po czasie okazało się, że dobrze zrobiłam, byłabym teraz w szambie. Teraz machnęłam sobie dziecko tak, że urodzic się po 2 latach związku i po roku od ślubu. A i tak nie wiem, czy nie za wcześnie, chociaż rodziców swoich poznaliśmy szybko, chociaż mieszkamy w tym samym kraju i mieście i mówimy tym samym językiem.
    • anusia_magda Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:29
      folik, bad. ginekolog., wymaz na chlamydie, potem z krwi cytomegalia i przeciwciała dot. rózyczk. w lab. Diagnostyki sa pakiety w których sa wyszczególnione badania zalecane przed zajściem w ciążę.
    • beauty_agadir Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:42
      Dziewczyno,ochłoń!Przeczytałam Twoje poprzednie wątki, wydajesz się dość naiwna.Po co od razu dziecko?Ile jesteście razem?Skoro teraz wyjazd Cię przeraza po co włączasz dodatkowe komplikatory?Ja nie zdecydowałam się na małżeństwo z obcokrajowcem.Po 1,5 roku związku wyszły sprawy nie do przeskoczenia. Kubeł zimnej wody na głowę.
      • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:57
        Spokojnie jeszcze mamy czas, na pond 3 miesiace zamieszkamy u niego. Nie jest tez pewne czy nie urodze w Polsce. Po prostu wolimy w Izraelu ze wzgledu na to, ze on moze pracowac i bedzie w stanie nas utrzymac. Bedzie pracowal konczac tam studia. Tu w Polsce bez studiów, bez języka polskiego, konczac studia nie jest w stanie zarobic tyle ile w Izraelu. Oczywiscie i jego i moi rodzice nam mogą pomóc. Tylko nie o to chodzi, zeby przez 2lata rodzice nas utrzymywali. Natomiast ja przy dziecku mogę się spokojnie uczyć jęzka i nostryfikować swój dyplom.
        • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:06
          I przystosować dziecko do noszenia karabinu i walki ze złymi Palestyńczykami.
          • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:10
            Po pierwsze ja akurat bardzo wspolczuje Palestyczykom i jestem przeciwko jakimkolwiek wojnom. Nie chcemy zamieszkac na stale w Izraelu, chodzi tylko i wylacznie o okres 2letni i skonczenie studiow, tyle. Chyba ze bardzo sie zakocham w tym kraju.
            • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:12
              Ścisk macicy powoduje ścisk mózgu. Jedź do tego Izraela ale litości - po co od razu dziecko w to wikłać. W najlepszym razie jak Ci się uda zwiać to zostaniesz samotną matką...
              • kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:16
                Zulejka, daj spokój, głupota jest nieuleczalna. Tej pani już nic nie pomoże.
              • zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:31
                Ale Ty nic nie rozumiesz, przecież on jest inny!!! I będą mieszkać razem 3 miesiące, a to już idealne podwaliny solidnego związku!!!
                • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:43
                  Nie prawda jestem ostrozna czytam tez na ten tematgojka.blog.onet.pl/2012/11/12/cudzoziemska-zona-izraelczyka-2/
                  Wlasnie odbedzie sie dzisiaj rozmowa na ten temat zreszta zaraz bo mu wyslalam artykul jest na zajeciach. I rozwiazemy problem tak zeby mi nic nie grozilo. Ewentualnie bedzie konczyl studia w Polsce.
                  • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:46
                    Naprawde dla niego to nie problem konczyc studia tutaj tylko bedzie na utrzymaniu rodzicow. Mowi, ze jesli jestem taka przerazona zostajemy konczy tutaj, a pozniej europejski kraj. Nie robi problemow ze musze wracac do Izraela. Jesli moja sytuacja ma byc podobna do tych kobiet to nie wracamy. Bedziemy sie orientowac.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 12:02
                      To po co się wiążesz z gó...arzem? Poszukaj sobie takiego co już ma studia skończone.
                      • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 12:07
                        29lat ma, oni mają inną kulturę, po liceum podróżował po świecie
                        • zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:01
                          A dlaczego jest na utrzymaniu rodziców? Nie może iść do pracy? Przecież to dorosły facet jest.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:14
                            No bo ma 29 lat i studiuje przecież big_grin big_grin big_grin big_grin
                            • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:27
                              Ale on nie jest na urzymaniu rodzicow. Po liceum przestal byc. Podrozowal pracowal w roznych miejscach na swiecie od ausralii po indie. Teraz pracuje w"wakacje w izraelu i stac go na utrzymanie w polsce z malym kredytem. W wakacje zzowu idzie do pracy w izraelu, jednak utrzymac rodzine 3osobowa to inna sytuacja.
                              • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:28
                                Ok, czekam na wątki "jak odbić dziecko z Izraela".
                                • kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:36
                                  Ja Ci od razu odpowiem "nie da się" big_grin
                                  • zuleyka.z.talgaru Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:39
                                    To nie mi tongue_out tylko autorce wątku. hehe.
                                    Mossad czule się zaopiekuje każdym małoletnim obywatelem Izraela.
                              • zottarella Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:42
                                Hmmm, a w ciągu roku nie może pracować, tylko musi wspierać się kredytem? Jak nic kandydat idealny na męża, ojca pod każdym względem.
                                • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:51
                                  Tak idealmy kandydat. Stidiuke medycyne zrobil poerwsze lata u sibie teraz polska i kolejne u sibie. Na brak srodkow do zycia po studiach nie bedziemy narzekac. Maja studia dwustopniowe czyli jest paramedykiem w polsce pracy nie znajdzie.
                                  • pytam.sie Re: planowanie dziecka 31.03.15, 13:56
                                    I wlasnie studiuje sytacje prawna. Moja sytuacje prawna w izraelu. Rozwiazemy to tak zebym sie nie musiala bac. Ewentualnie pomoc rodzicow z obu stron i polska
    • kill.emall Re: planowanie dziecka 31.03.15, 10:51
      Kwas foliowy brałam, poza tym żyłam normalnie. Weź pod uwagę, że możesz nie zajść za pierwszym razem.
    • kill.emall Proszę, tu jest Twój wątek 31.03.15, 11:22
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,156961896,156961896,polka_i_mieszkaniec_Izraela.html
      Wszystko masz tutaj wyjaśnione. Po co męczysz to forum po raz nty o to samo?
    • zabka141 Re: planowanie dziecka 31.03.15, 11:57
      Tak, warto sie przygotowac. Wedlug mnie to pomoglo mi w trakcie ciazy - czulam sie swietnie. Ale pamietaj ze nie da sie zaplanowac dokladnie kiedy, itd. Tzn. mowisz za pol roku, dostaniesz nowa oferte pracy i zrobi sie z tego za 2 lata. Albo cos w tym stylu. Ale warto i tak powoli sie przygotowywac:

1) Kondycja - warto sie zapisac na silownie/fitness i cwiczyc 2-3 razy w tygodniu. Zwlaszcza plecy i brzuch warto wzmocnic. Na silowni mozesz powiedziec ze przygtoowujesz sie do ciazy i powinni ci fajny plan treningowy ulozyc, by wzmocnic wlasnie te partie cialo, jak i generalnie kondycje/ wytrzymalosc.

2) Zeby - musza byc w super stanie. Warto sprawdzic czy wszytsko ok u dentysty i wybrac sie na kosmetyycne czyszczenie - tak po prostu dla zdrowia.

3) Szczepienia - to jest czas by z ksiazeczka szczepien wybrac sie do lekarza i dosczeppic na to czego ci brakuje.

4) Kwas foliowy - mozna juz powolutku brac. NIe zaszkodzi nawet jesli zaczniesz dlugo przed ciaza. A bardzo wazne by brac juz tak 1-2 miesiace przed ciaza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka