Dodaj do ulubionych

Kuchareczki!

19.04.15, 21:52
Zawsze mogłam na was liczyć, więc i tym razem po prośbie występuję..
Mam kilogram grochu. I chcę grochówkę zrobić, ale nie taką, co to w necie milion dwieście niesprawdzonych przepisów.
Macie swoje sprawdzone sposoby? Proszę, bardzo proszę. To będzie mój debiut.
Obserwuj wątek
    • chocolatemonster Re: Kuchareczki! 19.04.15, 22:03
      Beda wystrzaly armatnie na okolicznosc narodzin krolewskiego potomka? Milego gotowania i spozywania (przepisu nie mam bo rzadko gotuje ).
    • klamkas Re: Kuchareczki! 19.04.15, 22:29
      Nie lubię klasycznej grochówki, więc mam alternatywną wink.

Z kilograma to może nie, ale ja robię na wywarze warzywnym (jakiś 1,5l), obfitym w marchewkę - szklankę grochu (wcześniej namoczony na noc) i garść suszonych pomidorów (powtarzam się dzisiaj, wiem, ale nie poradzę, że pasują mi do wszystkich strączków wink) gotuję do miękkości, z dodatkiem liścia laurowego i ziela i odrobiny kminku, jak jest już "prawie" dodaję cząber i sproszkowaną wędzoną paprykę. Po wszystkim miksuję (jak za rzadki to dodaję ziemniaka, albo amarantus jak mam, gotuję chwilę, miksuję jeszcze raz) i podaję różnie - albo z grzankami/groszkiem ptysiowym, albo czysty krem z dodatkiem pokrojonych w kostkę świeżych pomidorów i sporej ilości natki pietruszki. Albo jak wyszedł rzadki krem, to ziemniaki w kostkę+pomidory w kostkę+natka.
      • klamkas Re: Kuchareczki! 19.04.15, 22:31
        A z reszty zrób pastę kanapkową i jeśli zostanie, to z resztek kotlety wink.
    • mamaa3d Re: Kuchareczki! 19.04.15, 22:39
      Ja gotuję wieprzowe wędzone żeberka (pycha, zjadam je później z musztarda i bułką big_grin ) oraz wędzony boczek plus włoszczyzna. Żeberka wyciągam j/w, boczek kroję na grube plastry, by jedli tylko ci co lubią, włoszczyznę wyciągam, marchewkę kroję w kostkę. Wrzucam, namoczony wcześniej groch, później ziemniaki, na patelni podsmażam pokrojoną w krążki kiełbasę, wrzucam. na koniec marchewka. Doprawiam solą, pieprzem. Na koniec zasmażka i dużo majeranku.
      • andaba Re: Kuchareczki! 19.04.15, 22:46
        kilo to chyba sporo?
        ja dla nas z pól kilograma gotuje.

Gotujesz wędzonkę, ewentualnie z jarzynami, wrzucasz groszek, gotujesz az zmięknie, miksujesz na gładko, oczywiście po wyjęciu jarzyn i wędzonki, która zżerasz osobno, albo kroisz drobno do gotowej zupy. Dodajesz majeranek. dużo majeranku. i robisz grzaneczki.
        mozna oczywiście też makaron albo ziemniaki, ale grzaneczki sa najlepsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka