19.04.15, 23:41
Zdarza się Wam? Zapominam jakiegoś slowa, długo nie mogę sobie przypomnieć, kiedy biorę do ręki książkę, slownik - juz wiem, zanim otworzę. Przed chwila nie moglam sobie przypomniec nazwiska Natalie Portman, otworzylam komputer, żeby znaleźć, i kiedy chcialam nacisnąć "C" - przyszło samo.
Wydaje mi się, że u mnie wiąże sie to z reagowaniem na stres - zapominam slów, robie błędy jesli choc trochę się zdenerwuję. Jak juz nie mogę sobie przypomnieć jakiegoś slowa czy nazwy, denerwuję się, że nie pamietam - więc tym bardziej nie przypominam sobie. Ale trzymajac w ręku albo nawet tylko widząc na półce książkę, co do ktorej jestem pewna, że zawiera szukane slowo, a ja potrafie je znaleźc, uspokajam się - i wtedy ono sie pojawia.
Obserwuj wątek
    • manala Re: pamięć 19.04.15, 23:51
      Zdarza się. Najgorzej jak się pomylę z pinem przy kasie. Przypomnienie sobie w stresowej sytuacji jest problematyczne ; )
    • lady-z-gaga Re: pamięć 20.04.15, 08:13
      Nie, u mnie nie wiąże się to ze stresem. Po prostu czasem mam czarną dziurę w głowie i nie pamiętam nazwiska znanej osoby, o ktorej akurat myslę. Być może w młodości też mi się to zdarzało, ale wtedy nie zwracałam na to uwagi, teraz pojawia się strach przed sklerozą. Czyli stres pojawia się PO tym, jak usiłuję sobie coś przypomniec, a nie przed smile
    • dziennik-niecodziennik Re: pamięć 20.04.15, 10:08
      Ty, mam tak samo - nie moge sobie przypomniec, jak tylko otworze google - pyk, wraca do głowy smile
      u siebie nie wiązałabym tego ze stresem, bo np ja tak mam jak oglądamy serial czy cos i dochodzimy do wniosku ze "te facet to juz gdzies grał, nie?" - otwieram filmweb żeby sprawdzic gdzież to on gral i przypominam sobie od ręki.
      to chyba po prostu mozg "magazynuje" niepotrzebne na co dzien pierdoly. przypomnisz sobie, owszem, ale trzeba w to wlożyc jakis wysiłek, poszukac skojarzeń itd.
      • nangaparbat3 Re: pamięć 20.04.15, 15:02
        "te facet to juz gdzies grał, nie?" - otwiera
        > m filmweb żeby sprawdzic gdzież to on gral i przypominam sobie od ręki.

O właśnie, jota w jotę to.

> to chyba po prostu mozg "magazynuje" niepotrzebne na co dzien pierdoly. przypom
        > nisz sobie, owszem, ale trzeba w to wlożyc jakis wysiłek, poszukac skojarzeń it
        > d.

Mnie się tak zdarza z ważnymi rzeczami też. Szukam skojarzeń, często pamietam rytm słowa, którego szukam, czasem pomaga przelecenie alfabetu, nierzadko kilka razy (z reguly skuteczne), ale najciekawsze jest to czary-mary: biorę książkę do reki i już!
    • echtom Re: pamięć 20.04.15, 15:06
      Wypadanie z pamięci nazw własnych to naturalny proces w wieku 40+. Mimo wszystko zawsze mam stracha, gdzie kończy się norma, a zaczyna niemiec tongue_out
    • edw-ina Re: pamięć 20.04.15, 15:12
      Mam ten problem szczególnie przed okresem. Raptem gubią mi się słowa. Wydawało mi się, że zbieżność tych dwóch faktów jest kompletnie przypadkowa, do czasu, aż natknęłam się na jakieś badania dt. wpływu hormonów w różnych momentach cyklu i byłam tam również informacja, że jednak to dość częste zjawisko, iż przed cyklem kobiety raptem zapominają słów. To samo ponoć dzieje się w początkowej fazie ciąży. Trudno mi ocenić, bo pierwszy trymestr przespałam, a jeśli w tym czasie gubiłam słowa, to zawsze uważałam, że powodem była nieustanna senność.
      • mamusia1999 Re: pamięć 20.04.15, 15:47
        Problem nazywa się dominacja estrogenu. są na to naturalne sposoby. a bezpośrednio na pamięć : kwas alfaliponowy w połączeniu z l-acetyl-carnityna i trening umysłu typu memory, liczenie w pamięci, nauka języka obcego etc.
        • edw-ina Re: pamięć 20.04.15, 15:54
          Widzisz, w innej sytuacji nie ma z tym problemu - znam kilka języków, zajmuję się dwoma dość poważnymi dziedzinami nauki, które wymagają również dobrej pamięci itp. A zapominanie słów pojawia mi się jedynie przed okresem. Przy czym wówczas ma przebieg wręcz spektakularny, bo potrafię przerwać zdanie w połowie, nie mogąc w żaden sposób przypomnieć sobie słowa, które już "wisiało" mi na języku. Czasami nawet powiem pierwszą sylabę, a już kolejnej nie jestem w stanie sobie przypomnieć smile
          • nangaparbat3 Re: pamięć 20.04.15, 17:15
            A czy zdarza Ci się zapomnieć slowa we wszystkich znanych Ci językach jednocześnie?
    • kota_marcowa Re: pamięć 20.04.15, 15:49
      A może demencja starcza już się u ciebie zaczyna?
      • nangaparbat3 Re: pamięć 20.04.15, 17:16
        z pewnością, w moim leciwym wieku nie ma zmiłuj.
        Jednak ten wątek jest o czymś dokladnie przeciwnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka